Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Peter van Kleef - Drie grote trends (2)

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 juli 2010 11:52
    Ik zit al een tijd in die Rici index, maar het is toch wel nadelig dat je middels de contango steeds verliest bij doorrollen van de futures. Het moet wel heel erg hard omhoog gaan om toch te profiteren.
    Zoals laatst iemand hier uitlegde over Natgas:prijs ging omhoog natgas ETF ging omlaag.
  2. jrxs4all 16 juli 2010 12:46
    "Uit spreidingsoogpunt zou een belegger er daarom voor moeten kiezen direct in de grondstoffen te beleggen, wat kan via bijvoorbeeld futures ...."

    Grappig hoe PvK zichzelf hier tegenspreekt. Want beleggen in futures is nu juist niet rechtstreeks beleggen in grondstoffen. Dat laatste gaat nu eenmaal niet.

    Historisch gezien is het rendement op grondstoffen gemiddeld gelijk aan de inflatie plus het doorrol resultaat van de futures. Normaal verdien je daaraan. En vooral dat laatste zorgt ervoor dat grondstoffen een interessante belegging kunnen zijn. Maar door de enorme speculatie in grondstoffen van de afgelopen jaren verlies je nu aan het doorrollen. Zolang dat zo is moet je er absoluut van afblijven, want je rendement wordt gewoon opgevreten.

    PvK wijst ook op het verband tussen grondstoffen en EM aandelen. Zie hier een vergelijking tussen de S&P, een brede grondstoffentracker (DBC) en EM aandelen (EEM). En dat in de bubblefase voor de crisis, tijdens de crisis en tijdens het herstel tot nu:

    tinyurl.com/2a7457v

    Conclusie: beleg maar gewoon in EM aandelen.

    Er zijn teveel naieve beleggers die niet goed begrijpen hoe het werkt en denken in grondstoffen te beleggen, terwijl ze in futures beleggen. Die speculatiegolf houdt de contango in stand en zolang dat zo is hoef je hier niet te zijn,

    JR
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.