Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Irak: twee mogelijkheden..

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. voeah 3 april 2003 15:17
    Mijns inziens hebben we de komende 24-48 twee mogelijkheden:

    1) De "gealieerden" hebben het bij het rechte eind en met hun huidige snelheid en weinig tegenstand wandelen ze zo Bagdad in waar ze Sadam al dan niet levend aantreffen. Elke Irakees geeft zich snel over en die irritante "minister van Informatie" word met pek en veren besmeurd en samen met Sadam door de straten van Bagdad gejaagd.

    Resultaat: Opluchting en mega sprong beurs.

    2)Irakeezen zijn wanhopig en hebben een "na mij de zondvloed" instelling gooien hun laatste wapen in de strijd en pleuren honderden chemische en biologische bommen neer en doden een paar miljoen mensen waaronder 20.000 US en GB troepen.

    Resultaat: Derde, vierde en vijfde wereldoorlog tegelijk en een beschavingssprong van -1000 jaar.

    Jullie een id ?
  2. [verwijderd] 3 april 2003 15:23
    Een iets conventionelere aanpak kan ook, Saddam heeft idd een val in petto, maar een normale waarbij hij gebruik maakt van a) natuurlijke hulpbronnen, dus dikke olie trenches die hij gaat aan steken als de troepen voorbij deze linies zijn, coalitie troepen zitten dan ingesloten en worden vervolgens met fosfor mortieren (brandbommen) bestookt.
    of b) troepen komen de stad in en worden in een zware stads guerilla gelokt waarbij je moet denken aan Stalingrad/Berlijn 1945 scenario's

    C) Saddam en trawanten geven zich zonder slag of stoot over (lijkt me uitgesloten.
  3. voeah 3 april 2003 15:35
    Hmmm ben bang dat Sadam c.s. groots en meeslepend ten onder wil gaan en echt hele gekke dingen doet als hij merkt dat het echt over is voor hem. tenzei natuurlijk de geallieerden net ff sneller zijn en dit voorkomen. Laten we het hopen in ieder geval.

    Waar ik echt niet bijkan is wat zouden ze daar nu denken ? Denken ze echt dat ze kunnen winnen ? Hun enige (en erg kleine) kans is denk ik dat alles zo lang duurt en zo'n nasty situatie word dat de rest van de wereld eist dat de VS en GB stoppen. Als ik echter de laatste weken naar Bush en z'n maten luister heb ik niet het id dat dat gaat gebeuren.

    Ik zou graag willen weten wat ze daar denken. Als ik die Min van informatie hoor praten dan heb ik het idee dat het denkvermogen hen totaal is ontnomen.
  4. forum rang 6 !@#$!@! 3 april 2003 16:31
    Divisies Irak verdwijnen bij Bagdad

    NEW YORK/WASHINGTON/BAGDAD - Een groot deel van de verdedigers van de Iraakse hoofdstad Bagdad, de Republikeinse Garde, is spoorloos. Amerikaanse troepen staan vlak voor Bagdad en de Amerikaanse bevelhebbers weten niet wat ze nu moeten doen. Een officier omschrijft dat in The New York Times van donderdag opgewekt als "flexibiliteit in de Bagdad-strategie."

    De Iraakse divisies hebben volgens Amerikaanse bronnen de afgelopen dagen zeer zware verliezen geleden. Van de zes divisies van de Republikeinse Garde tellen er volgens Amerikaanse bronnen zeker twee helemaal niet meer mee. De Medina-divisie is ten zuiden van de hoofdstad zo verzwakt dat ze grotendeels niet meer bestaat uit de oorspronklijke gardisten maar uit een samenraapsel van andere eenheden.

    Divisies

    De Amerikanen zeggen dat de Baghdad-divisie is "vernietigd". De twee divisies die de Bagdad- en Medinadivisie te hulp kwamen, de Adnan- en Nebukadnezzar-divisie hebben zich zo opengesteld aan zware luchtaanvallen. Hetzelfde lot wacht de overige divisies indien ze zich vertonen.

    Schuilhouden

    Een gevolg hiervan is dat de Irakezen zich schuilhouden. De Irakezen zijn goed in het verstoppen van hun wapenarsenaal. Dat staat bijvoorbeeld in schuren, gecamoufleerd in velden, onder het zand of onder bruggen.

    De Britse journalist van The Independent Robert Fisk was woensdag verbaasd te zien hoe weinig militaire bewegingen er waren op de wegen van en naar het front ten zuidoosten van Bagdad. Er werd volgens de meldingen zwaar gevochten maar in de dorpen ging het leven door alsof er niets aan de hand was. Op de wegen reden voornamelijk busjes met burgerpassagiers en auto's met groente en fruit.

    Wachtposten

    Bagdad biedt deze taferelen volgens waarnemers ook. Als dit een stad is die zich voorbereid op een oorlog, dan wordt die kennelijk gevoerd met tomaten, aubergines en knoflook. Wachtposten langs de toegangswegen zijn schaars bemand en de enige defensie lijkt uit in brand gestoken olie te bestaan.

    Iraakse tanks

    De Britse verslaggever zag Iraakse tanks die niet eens leken te zijn gebruikt. Sommige tanks in open veld leken spoorslags verlaten. De militairen zouden zich hebben opgesplitst in kleine eenheden die bijvoorbeeld in pick-ups rondrijden en mogelijk pogen op het platteland een guerrillastrijd te beginnen. Ook kunnen ze naar Bagdad zijn gegaan zoals hun bevelhebbers verlangden.

    De felle aanvallen op de stellingen van gardisten zijn volgens de The New York Times waarschijnlijk dinsdag begonnen toen een Amerikaanse inlichtingendienst afluisterde dat de Iraakse troepen richting Bagdad moesten terugtrekken. De Amerikanen wilden snel voorkomen dat de Republikeinse Garde de stad bereikte.

    Verzet

    Het verzet in de stad wordt volgens de Iraakse leiders de overwinning voor Irak. De Iraakse minister van Defensie, Sultan Hashem Ahmad, sprak afgelopen week ongeduldig en dreigend dat de vijand de stad moest binnentrekken, want zij zou het graf van de Amerikanen en Britten worden. De Iraaks regering heeft er recent over gesproken hoe de aanvallers precies moeten worden begraven.

    Verwoesting

    De Amerikanen hebben vooralsnog vooral oog voor de vermeende verwoesting van de Republikeinse Garde. Die zou bij de hevige aanvallen van de afgelopen dagen en bij de bombardementen in de voorbije twee weken met 10.000 precisiebommen en zevenhonderd kruisraketten voor 50 procent zijn uitgeschakeld.

    De garde heeft circa 100.000 man en is uitstekend bewapend. De verliezen die de Amerikanen berekenen, zijn vooralsnog niet aan het slagveld af te lezen. Verslaggevers zien relatief weinig stoffelijke resten en niet erg veel verwoeste Iraakse bewapening.

    Om te weten te komen wat er met de gardisten en hun wapentuig is gebeurd, zullen de Amerikanen waarschijnlijk de hoofdstad moeten innemen. Volgens waarnemers zijn daar pas over twee weken voldoende manschappen voor aangevoerd, met name de Amerikaanse vierde infanteriedivisie die net in Umm Qasr is gearriveerd. Ondertussen zouden speciale eenheden af en toe kunnen gaan kijken in Bagdad of het regime misschien zonder huis-aan-huis gevechten ten val kan worden gebracht. Dat is volgens de Iraakse leiding onmogelijk.

  5. [verwijderd] 3 april 2003 16:51
    Generaal Desertworm zou proberen als hij een Iraqi was de vooruitgeschoven Amerikaanse troepen te isoleren. Dit dmv het opblazen van de bruggen waarover men richting Baghdad is gekomen. Zo krijgen de aanwezige divisies een nog groter probleem met de bevoorrading.

    Gelukkig ben ik geen echte generaal en al helemaal geen Irakeese....

12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.