Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Nico van Geest - De ideale onderneming

18 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 27 mei 2010 18:51
    Nico,

    Op zich is het aantrekkelijk dat de vijf genoemde bedrijven een stabiele cashflow én groei hebben. Ik heb ze dan ook...alle vijf...al vele, vele jaren in portefeuille.

    Ik wil het toch even noemen: wat ze tégen hebben is hun performance de afgelopen tien jaar.

    Het aardige van oude ordners is dat je kunt nagaan waarom ze beginjaren 90, dus pakweg een kleine twintig jaar geleden ook al de moeite waren. Onder andere door.... stabiele cashflow én groei. Stuk voor stuk. En toch is er ondertussen van alles en nog wat gebeurd bij al die vijf bedrijven waardoor ze de verwachtingen toch niet helemaal waargemaakt hebben. Bij ieder van de genoemde bedrijven kwamen er serieuze problemen.

    Dus op zich ben ik het met U eens, maar de ervaring heeft mij geleerd dat het zo weer zwaar tegen kan zitten.

    En omgekeerd: Numico was inderdaad een drama.... maar wat hebben we er gruwelijk veel mee verdiend toen Danone met zijn superbod kwam... En echt niet alleen de toenmalige CEO.

    Beleggen is niet allemaal te beredeneren.... Maar ik ben wel blij dat jij in ieder geval aangeeft om ze dan toch maar niet uit de portefeuille te gooien. Eergisteren meldde ik nog in de KK mijn aankooplimiet voor DSM. Werd toen wel heel erg goedkoop.

    Peter

  2. forum rang 7 ffff 27 mei 2010 19:09
    Trab,

    Kijk eens goed naar dat lijstje.... en naar de twee uitschieters:

    Vandevelde hebben Marique en ik al lang in portefeuille. Ooit eens aanbevolen aan de vrouw van Hans van Zet hier in de KK....vijftien jaar geleden! Die hebben een blauwe maandag een rubriek op de voorpagina van IEX gehad.

    Retail estates heb ik hier in de KK een draad van zoveel jaren over lopen. Ik noemde die ook expliciet in die draad van ?? ( ben even zijn naam kwijt) over zijn pensioenopbouw.

    www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=23&t...
  3. [verwijderd] 27 mei 2010 19:23

    Peter eigenlijk heb ik dezelfde ervaring. Ik denk dat Nico wijst om belangrijke beoordelingszaken, maar dat je de per bedrijf er toch nog wat andere factoren bij moet betrekken.

    Ik zou dit een soort benadering vanuit de ondernemer willen noemen, waarbij de marktkanten meer aandacht krijgen. Laat ik een voorbeeld geven.

    Neem Imtech. Geen financieringsproblemen, maar toch ook niet scherp gefinancieerd. Lees ik van de week dat ze een order hadden verworven met een energiebesparend project. Terugverdientijd 2 jaar!
    Nou daarmee kan je wel bij klanten aankomen, is het toch?

    KPN wordt genoemd en blijft toch wat hangen. Vraag me af of ze voldoende innovatief zijn en hun klanten service is natuurlijk net zoals de meeste telecombedrijven. Op de achtergrond is er daarbij nog de factor dat ooit een mogelijke overname erin zou kunnen zitten.

    Ik heb KPN, maar vraag mij af wat ik afgezien van dat dividend er inzie, want ergens heb iker onvoldoende vertrouwen in dat ze in die zeer innovatieve markt echt gaan schitteren.

    Groet, Jonas
  4. forum rang 7 ffff 27 mei 2010 19:38
    Jonas,

    Zoals jij ook al ervaren heb: D'r kan toch ineens iets in een sector gebeuren. Alleen al om redenen van diversificatie kun je overwegen het aandeel erin te houden. Dat geldt in ieder geval voor mij: Ik gooi niet gemakkelijk ( of eigenlijk zelden) hele sectoren uit portefeuille, want dan wordt je portefeuille op een gegeven moment wel heel erg eenzijdig.

    Over IMtech ben ik al jaren enthousiast. Had ze al toen ze nog InternatioMüller heetten. Maar ook toen is het een periode ronduit slecht met dat bedrijf gegaan. Toch zie ik in mijn ordner dat IM op ruim 20 jaar een prachtbelegging was! Dus laat ik toch afgelopen weken de couponnetjes maar weer omzetten in nieuwe aandelen.
    Als overheden sterk gaan bezuinigen zou dat een negatieve invloed op IMtech kunnen hebben, maar anderzijds: Ze zijn keer op keer gewoon goed bezig.
    Blijven er dus ook gewoon in. Krijgen bovendien opvallend lovende kritieken/analyses....in de Duitse beleggerspers.

    Peter
  5. forum rang 7 trab33 27 mei 2010 20:03
    diversificatie is goed maar je kan evengoed de volledige Aex of bel 20 in porto nemen

    beleggen moet je doen in bedrijven waar je 100% in gelooft en natuurlijk komen er dan waarden boven drijven van schulden cashflow dividend....

    maar de grootste winsten heb ik geboekt op sentiment

    als je lijstjes neemt van sterke standvastige bedrijven zoals je hier kan zien in dit draadje en over een termijn van 5 , 10 ,15 jaar er nauwelijks winst te boeken valt is het dan echt nodig om dit in porto te hebben
    ik vraag mij af of het dan niet beter is om een paar risicovolle bedrijven te nemen waar bij een turnaround of bij aanslaan van product vette winsten te boeken valt
    i.i.g. heb ik mijn grootste winsten geboekt bij traden op sentiment en dat heeft weinig te maken met kennis of betrouwbare bedrijven
    met de regel dat bij een afstraffing meestal een klein herstel komt valt meer te rapen dan het dividend dat je jaarlijks opvangt
  6. [verwijderd] 27 mei 2010 20:11

    Peter ben je voorzichtig dan moet je inderdaad wat breed zitten. Je verliest bij voorbaat de hoofdprijs, maar het geeft wel wat rust.

    Ik mis in het rijtje van Nico Ahold. De cash flow en de vermogenpositie is daar niet verkeerd. Vanuit die ondernemersaspecten betrek daar vragen bij zoals redden ze het tegen de Aldi etc?

    Met Dick Boer een echte retailer daar schat ik in dat ze het antwoord neerzetten. Nu gaan ze bijvoorbeeld ook wat in de non-food en kijken ze naar België.

    Al met al zie ik er meer in dan KPN. Komt mogelijk ook een beetje van huis uit. Mijn vader had een supermarkt en ik begrijp die handel beter dan de bling bling van KPN, maar vraag me wel af waar de i-phone van KPN was.

    Belgische bedrijven weet ik weinig van af en zou ik dat hebben dan is bij mij op een gegeven moment het geld gewoon op. Ik zou dan in het gebied komen van te veel spreiden met te hoge transactiekosten.

    let ook even op de tip van Lookingvalue: BP. K/W 7!
    Wist maar de kosten van die oliespilltoestanden in te schatten en dan wist ik het wel.

    Groet, Jonas
  7. [verwijderd] 27 mei 2010 20:34
    Ik vraag me af of je uberhaupt wel in "perfecte" ondernemingen moet zitten.

    Die zijn nl. per definitie hoog gewaardeerd, als er dan toch iets mis gaat verlies je veel. Philips ging 20jaar geleden bijna ten onder. KPN's grote aankoop in Duitsland deed ze bijna de das om. Ahold met z'n boekhoudschandaal. De banken met hun hypotheek-rommel. Recent BP met z'n niet al te strenge veiligheids-eisen. Perfectie bestaat gewoon niet.

    Zojuist nog op het nieuws. Apple is Microsoft voorbijgegaan in beurswaarde. Ruim 200mld voor een onderneming die slechts 10jaar terug eigenlijk was afgeschreven.

    Het kan verkeren.

    Mijn portefeuille bestaat nu vnl. uit ondernemingen die de meesten hier verre van ideaal vinden. Toch slaap ik heerlijk, de discounts zijn groot genoeg.
  8. [verwijderd] 27 mei 2010 20:46
    quote:

    jonas schreef:

    let ook even op de tip van Lookingvalue: BP. K/W 7!
    Wist maar de kosten van die oliespilltoestanden in te schatten en dan wist ik het wel.

    Groet, Jonas
    Ik heb best lopen zweten hoor Jonas toen BP de $40 naderde, en bepaalde (linkse) media over het faillissement begonnen.

    Ik heb nu lekkere winst, maar toch ben ik hier achteraf gezien te gretig op ingesprongen en te grote risico's genomen.

    Ik speel nu mee via call-opties, maar dat had ik gelijk moeten doen. Je downside is dan gelimiteerd. Dat is weer de wijze les voor als je een vallend zwaard probeert te vangen.

    Als dat gat definitief gedicht is, en de omvang van de schade helder wordt verruil ik de opties wel weer voor de aandelen.
  9. [verwijderd] 27 mei 2010 21:06

    Looking. Ik bekijk het met BP een beetje zo.

    1. Vanwege milieufanaten zal de zaak ernstiger worden voorgesteld in de media. Daarmee zeg ik overigens niet dat het (water-)milieu mij worst is.
    Ik kijk bepaald niet met plezier naar de TV-beelden van de schade.

    2. BP zal wat miljarden eraan kwijt raken. Tot een zeker niveau kunnen ze dat wel hebben.

    3. Reken maar dat de onderaannemers van BP even mee moeten dokken.

    Op het geheel is nog te weinig zicht. Waar we het wel over eens zijn, is dat de winst zit voor de belegger bij het vinden van om een of andere reden ondergewaardeerde bedrijven.

    Als er al te veel mensen een bedrijf als Imtech, TKH, Grondmij e.d. prachtig vinden, ga ik me pas zorgen maken over de (mogelijk dan weer iets te hoge) koers.

    Groet, Jonas
  10. Jeroenio 27 mei 2010 22:39
    Van de vijf ideale ondernemingen heb ik alleen nog in KPN een vrij grote positie, vooral vanwege het ongelooflijke dividend rendement en ze zijn nog steeds te klein voor tafellaken en te groot voor servet. Philips en TNT heb ik wel eerder, ook in dit jaar in portefeuille gehad maar beide met een aardige winst verkocht.Iedereen veel succes met zijn beleggingen. Mvgr Jeroen
  11. forum rang 7 ffff 28 mei 2010 13:21
    Jonas,

    Ondanks all ups en downs was IMtech toch een mooie langetermijnbelegging.

    Ik had vanmiddag wat meer tijd: In 1992 en 10993 kocht je ze voor 14,10 GULDEN ofwel 6,40 Euro
    Vier jaar geleden is het aandeel in drieën gesplitst: dus 2,13 Euro per stuk

    IM was altijd een redelijke dividendbetaler.

    Koers nu 21,90 Euro owel op die 18 jaar een rendement op de koers van 928 procent, de dividenden dan nog niet eens meegerekend.

    Kortom: Zelfs met de flinke dip in beginjaren 2000 was IM toch een mooie belegging.

    Peter
  12. forum rang 6 marique 28 mei 2010 14:17
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Nico van Geest - 27 mei, 16:30

    "De cashflow genererende activiteiten, waarbij afschrijvingen de investeringen overtreffen, kunnen de groeiactiviteiten financieren waarbij investeringen of acquisities ver boven de afschrijvingen liggen."
    Peter e.a.
    Altijd leuk om de belevenissen van ervaringsdeskundigen te lezen, maar jullie gaan niet in in op het punt dat NvG wil maken. Namelijk cashflow versus afschrijvingen/investeringen als mogelijk criterium voor aandelenselectie.
    Toch is dat een belangrijk gegeven. Er zijn nogal wat zgn groeibedrijven die groeien dankzij overnames. Op zich niks mee maar vaak wordt die groei 'gekocht' met omvangrijk bankkrediet (rentekosten) en/of aandelenemissies (verwatering). Financiering 'met eigen middelen' (zoals dat heet) is een stuk gezonder voor het bedrijf en lucratiever voor de aandeelhouder.

    Afgezien van de voorbeelden die NvG noemt, vind je dhz-groeiers vooral onder de mid- en smallcaps. Die vormen het struikgewas dat welig tiert in de schaduw van de hoge windvangers. Let daarbij vooral op de opmerkelijke combinatie van jaarlijkse groei van omzet én wpa én dividend én.... (vooral niet vergeten) eigen vermogen.
  13. forum rang 6 marique 28 mei 2010 15:11
    quote:

    EdArnhem schreef:

    vallen Aalberts en Imtech ook in deze categorie?
    Ed, ik kan wel ja of nee zeggen en nog een rits andere bedrijven met ja of nee maar daaraan heb je niks. Je moet zélf kijken, vergelijken, beoordelen en beslissen.

    Zie o.a.
    www.iex.nl/Stocks/research.asp?Id=11797

    Neem de relevante gegevens over in een excelletje en vergelijk.
  14. [verwijderd] 28 mei 2010 16:48

    Geen misverstand. Mijn voorkeur gaat uit naar overnames uit eigen middelen en dan het liefst kralenrijgend.

    Nico pakt de cash flowinvalshoek. Waarom Ahold er niet bijzit is mij onduidelijk.
    Als ik Peter goed begrijp, stelt hij dat je dan weliswaar bij veilige bedrijven uitkomt. Dividendrendement is goed, maar erg vooruit gaat het allemaal niet.

    Eigenlijk hebben wij de invalshoek wat zitten te verbreden, maar niet als kritiek op Nico. Bovendien zie ik niet veel kwaad in de door hem genoemde aandelen.

    Dat is eigenlijk ook mijn ervaring. Daarom kijk ik naar meer zaken. Zo heeft Imtech nu een technologievoorsprong en dan moeten ze toeslaan.
    Bij elke acquisitie hebben ze trouwens wel de eis dat de overname moet bijdragen aan de winst per aandeel en dat lukt 1 uitzondering daargelaten aardig.

    Overigens was je er goed bij van de week met je Imtech en Boskalisaankoop. Bij Boskalis heb ik wat twijfel over eventuele overcapaciteit in de baggermarkt. Aan de andere kant zit er nu het wat stabiele Smit Int bij. Ik wacht ook vanwege de onzekerheid zaken wat af.

    Heb van de week alleen wat Shell voor de LT gekocht en daar een call opgezet. Zit ook te kijken naar BP en uiteraard naar wat small- en midcaps.

    Groet, Jonas
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.