Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Corné van Zeijl - Koopgelegenheid

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 mei 2010 12:22
    Leuk plaatje. Kun je goed zien hoe de aandelenmarkt voorloopt op de verwachte winsten. Dat laatste gaat dus binnenkort bijgesteld worden. Hierdoor ontstaat vaak weer een versnelling van de daling op de aandelenmarkt. Kortom: leuk achterom kijken naar Q1, maar de seinen voor de nabije toekomst staan op rood.
  2. [verwijderd] 26 mei 2010 13:04
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    Koopgelegenheid

    Corné van Zeijl - 26 mei 2010; 11:00 uur

    "De beurzen gaan omlaag, maar de winst- en omzetcijfers over het eerste kwartaal waren goed..."

    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...

    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
    Van den Akker: Begin van grotere correctie is levensgroot aanwezig
    Na de recente scherpe koersdalingen komt de steunzone 300-290 punten snel dichterbij. De dalende trend in de EUR/USD nog helemaal intact en het goud is toe aan een correctie.

    Lees de column van Roelof-Jan van den Akker: De aandelenmarkten zitten dicht bij een dieptepunt, maar helaas niet bij een bodem binnen deze correctie

    Column Roelof Jan van den Akker

    Dieptepunt aandelenmarkten, maar correctie is niet voorbij
    Omdat de zwakte op de aandelenmarkten niet beperkt blijft tot een paar markten maar zich wereldwijd manifesteert, is dit meer dan een kortstondige daling. In meerdere aandelenmarkten worden topformaties voltooid of zien we korte termijn verkoopsignalen. Betrekken we dit op de AEX Index dan zien we dat de koersen de horizontale steunzone 300 tot 290 punten op een haar na bereikt heeft. Dinsdag bereikte de koers een laagste punt op 301,48 punten en we denken dat het een kwestie van tijd is dat de koers deze week onder de 300 punten duikt om een tijdelijk dieptepunt te maken boven de 290 punten.

    Dit verschaft de aandelenkoersen wat lucht, maar het risico dat dit slechts het begin is van een grotere correctie is levensgroot aanwezig.

    Klik op de grafiek om deze te vergroten


    In deze situatie blijft het opwaarts potentieel in de AEX Index beperkt tot de sterke weerstand tussen de horizontale lijn op 315 punten en het 200-daags exponentieel gemiddelde op circa 322 punten. Na deze lagere top moeten beleggers voorbereid zijn op de definitieve klap onder de 300-290 punten. In dit negatieve scenario moeten beleggers als volgende richtpunt de bodem uit juli vorig jaar nemen op circa 240 punten.

    De EUR/USD koers bepaalt nog steeds het sentiment op de markten
    Het is duidelijk dat de daling op de aandelenmarkten niet op zichzelf staan. In de vorige columns hebben we al uitgebreid stil gestaan bij de belangrijke rol die de EUR/USD speelt op de financiële markten. De fundamentele problemen binnen de Eurozone komen vanzelfsprekend tot uiting in de wisselkoersverhouding met andere landen/machtsblokken. Tegenover meerdere valuta is de Euro begonnen aan een duikvlucht. Of dit nu de Amerikaanse dollar, Japanse yen of Zwitserse frank is, tegenover meerdere valuta verzwakt de Euro zienderogen.

    Klik op de grafiek om deze te vergroten


    De grafiek van de EUR/USD op basis van slotkoersen laat perfect zien dat de dalende trend succesvol is teruggetest rond de bodems uit eind 2008 en begin 2009 tussen de 1,2460 en 1,2560. Door deze terugtest is de koers helemaal klaar om de dalende trend te vervolgen onder het dieptepunt van vorige week op 1,2142. Onder deze koers komt ons volgende koersdoel op 1,1800, de introductie koers, snel dichterbij. Met daaronder de onderkant van het dalende trendkanaal uit de weekgrafiek (niet afgebeeld) op circa 1,1450.

    De zwakke vooruitzichten voor de Euro lijken prima te passen in onze negatieve verwachtingen wat betreft de aandelenmarkten.

    Goud staat aan de vooravond van een daling richting USD1.000
    In de vorige column hebben we de relatie gelegd tussen het contraire signaal op de voorpagina van ‘Het Financieele Dagblad’ (nieuws) en de koers. Deze euforie past zeer goed bij een top in de markt in plaats van het begin van een nieuwe stijging.

    Klik op de grafiek om deze te vergroten


    Nu we bijna twee weken verder zijn en de koersontwikkeling van het goud op de korte termijn moeten beoordelen, dan lijkt de koers een klassieke ‘false breakout’ boven de vorige top op USD1.220 te hebben gemaakt. Nog even tikte de koers een hoogste koers van USD1.250 aan, maar al snel zette de daling in. Deze daling gecombineerd met een lagere top in de momentum grafiek suggereert dat de koersen in de komende weken verder gaan dalen. Hiervoor hebben we nog wel bevestiging binnen de koersgrafiek nodig, maar een slotkoers onder het 50-daags gemiddelde op circa USD1.160 lijkt een voorbode voor deze verdere daling. De volgende belangrijke steunniveaus zijn dan, de lange termijn trend lijn op circa USD1.115 en het 200-daags exponentieel gemiddelde rond USD1.100. We verwachten dat al deze steunniveaus zullen gaan sneuvelen en dat de koers bezig is met een pull-back naar de lange termijn solide horizontale steun op circa USD1.000.

    Conclusie
    De aandelenmarkten zitten dicht bij een dieptepunt, maar helaas niet bij een bodem binnen deze correctie. De recente zwakte lijkt slechts het begin zijn van een grotere correctie op de aandelenmarkten in de komende weken.

    Voor de AEX Index betekent dit dat de koersen zijn aanbeland bij ons eerste koersdoel tussen de 300 en 290 punten. Deze week kunnen de koersen een dieptepunt bereiken net boven de 290 punten om van daaruit te herstellen. Ieder herstel lijkt te gaan eindigen onder of binnen de zware weerstandszone tussen 315 en 322 punten. Na deze lagere top begint de koers aan de volgende daling binnen de correctie met als richtpunt de bodem uit juli vorig jaar op 240 punten.

    De EUR/USD speelt een beslissende rol in het sentiment op de financiële markten. Nu de dalende trend snel hervat gaat worden onder de 1,2142 komen de volgende koersdoelen op 1,1800 en 1,1450 in beeld. Een zwakkere Euro is in lijn met een verdere daling op de aandelenmarkten.

    Tenslotte maakt de goudprijs zich op voor een verdere daling richting de solide horizontale steun op USD1.000. Hoewel de koers enkele belangrijke steunniveaus nog moet breken, is een slotkoers onder het 50-daags gemiddelde op circa USD1.160 een belangrijke bevestiging in deze verwachting. Als deze visie juist is dan viel de kop op de voorpagina van ‘Het Financieele Dagblad’ op 14 mei perfect samen met een top in de markt. Een bevestiging dat de goud hype en euforie een contrair signaal blijkt te zijn.

    Roelof-Jan van den Akker is Senior technical analyst binnen ING Wholesale Bank en verantwoordelijk voor technische analyse binnen dit bedrijfsonderdeel en ING Financial Markets. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel. Zijn technische analyse visie is geen rechtstreeks beleggingsadvies. Hij heeft geen posities in individuele aandelen of aandelenmarkten.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.