Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Griekenland

6.157 Posts
Pagina: «« 1 ... 30 31 32 33 34 ... 308 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 18 mei 2010 21:56
    Grieks toerisme lijdt flink onder crisis
    18 mei 2010, 21:37 uur

    ATHENE (AFN) - Het toerisme in Griekenland is deze maand dramatisch teruggelopen. De protesten in de hoofdstad Athene, die begin deze maand drie levens eisten, zouden het begin hebben ingeluid van een hausse aan annuleringen. ,,Dagelijks worden er bijna tweeduizend hotelreserveringen afgezegd'', zei Giorgos Tsakiris van de Griekse beroepsvereniging van hoteliers donderdag.

    Ook op de Griekse eilanden zouden de reserveringen sterk zijn teruggelopen, op Rhodos met ongeveer 18 procent en op Kreta met zo'n 10 procent. De hoteliers denken dat de terugloop voor een groot deel te maken heeft met de uit de hand gelopen protesten. Ook zou de slechte financiële situatie van Griekenland een slecht uithangbord zijn voor het mediterrane land.

  2. [verwijderd] 18 mei 2010 22:07
    quote:

    voda schreef:

    [quote=*Economie*]
    Een crisis waar niemand onder leid is geen crisis :)
    [/quote]
    Nu nog wachten op een last minute goedkope reis naar Corfu. Ik steun die Grieken wel. :-)
    Prima vakantie land, trouwens, ik heb er goede ervaringen mee.

    Houden zo..
    Hopen dat ze nog steeds zo vrolijk zijn:)
    Big smill en alles komt goed.

    Maar ga je alleen tipjes maken?
    Of ook gewoon feesten?
    Of meer historie bekijken?
  3. forum rang 8 josti5 18 mei 2010 22:35
    Wat een enorme onzin, die nieuwsberichten.
    Ben er zojuist drie volle weken geweest, en nada niente aan onrust, vrijwel geheel Griekenland van noord naar zuid doorkruist hebbend.
    De enige 'onrust' die ik feitelijk ervaren heb, is de accijnsverhoging van een dubbeltje voor de benzine per 1 mei.
    Verder staat natuurlijk de TV bol van de spanning, maar 'een beetje toerist' heeft daarvan geen enkele last.
    Het pijn-onderwerp aansnijdend, geeft iedere Griek vrijwel hetzelfde antwoord, dat ook de gemiddelde Nederlander geeft: de pijn zit-em in een veel te grote overheids-bureaucratie.
    Zeker voor toeristen geldt (logischerwijze, want zij doen aan ontwikkelingshulp), dat zij overal met open armen ontvangen worden, soms wel eens met té open armen, want men zit inderdaad te springen om toeristen.
    De media maken van Griekenland 1 grote heksenketel, terwijl er, afgezien wellicht dan van Athene (vanwaar ik op het vliegveld in alle rust een kind heb opgehaald), he-le-maal niets aan de hand is, integendeel: het land is momenteel een eldorado voor de toerist.
    Naast olijfolie, geitekaas, kruiden, wijn en zon, dus ook toerisme, heeft Griekenland de EG verder weinig meer te bieden, ergo: van dat land valt niet veel meer te eisen.
    Net zo min als Nederland ooit het 'land van de treinkapingen' was, is Griekenland momenteel het land van wat de media er momenteel van maken.

  4. forum rang 10 voda 19 mei 2010 16:50
    Deel Europarlement is reddingacties euro beu
    19 mei 2010, 12:44 | ANP
    STRAATSBURG (AFN) - Linkse, groene en conservatieve fracties in het Europarlement hebben hun buik vol van de vergaande maatregelen om de euro en Griekenland te redden. Ze wijzen erop dat de koers van de euro gewoon blijft wegzakken, ondanks de honderden miljarden euro's aan garanties, verplichte bezuinigingen en plannen voor een gezamenlijk economisch bestuur van de eurolanden.

    ,,De maatregelen zijn vooral bedoeld om de banken te redden. De staat moet daarmee ophouden. We moeten ons niet meer laten gijzelen door de banken. Het systeem is fout'', stelde leider Rebecca Harms van de groene fractie in een debat woensdag.

    Volgens de SP schaden de maatregelen de economie alleen maar. ,,De Griekse economie krijgt daar een klap door de bezuinigingen, dus het land kan de leningen nooit geheel terugbetalen'', zegt Dennis de Jong (SP). Hij roept Griekenland op tot een akkoord waarbij de schuldeisers zoals Nederland ongeveer een derde van de leningen kwijtschelden. ,, Zo komt de rekening te liggen waar die hoort: bij de banken en pensioenfondsen zoals ABP die speculeren met de Griekse schuld.''

    'Geen eurocrisis, maar bestuurscrisis'

    Peter van Dalen (ChristenUnie) vreest eveneens een ,,vette kans'' dat Griekenland niet alles kan terugbetalen, waaronder de 110 miljard euro van eurolanden en IMF. ,,Gevreesd moet worden dat het Griekse steunpakket niet zal werken. Immers, geen land ter wereld is er ooit in geslaagd een begrotingstekort van 14 procent in drie jaar tijd te reduceren tot 3 procent van het bruto nationaal product.''

    De grote fracties zoals de christendemocraten en liberalen staan vierkant achter de recente maatregelen. Fractieleider Guy Verhofstadt van de liberalen deed een oproep voor meer eenheid onder de leiders van de eurolanden. ,,Wat we zien is geen eurocrisis, maar een bestuurscrisis: steeds als er een oplossing is, ondermijnt een van de regeringsleiders het akkoord door het in twijfel te trekken'', zei hij, doelend op de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

    De socialisten pleitten voor een verbod op zogeheten Credit Default Swaps (CDS). Daarmee kunnen banken speculeren op het faillissement van landen. ,,Dat is alsof ik een brandverzekering neem op het huis van mijn buurman. Dan hoef ik alleen maar een brandstichter te vinden om rijk te worden'', zei fractieleider Martin Schulz.
  5. forum rang 10 voda 19 mei 2010 17:08
    Zondebok
    19 mei 2010, 08:11 uur
    Premier Papandreou van Griekenland zoekt al maanden naar een zondebok voor de schuldproblemen in zijn land. Waren het eerst 'speculanten zonder principes' die de schuld kregen van de hoge renten die het land moest betalen, later wees hij met een beschuldigende vinger naar Amerikaanse zakenbanken en kredietbeoordelaars.

    Begin deze week was hij weer terug bij beleggers. Papandreou zei dat hij samen met de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Sarkozy en de Luxemburgse premier Juncker in een brief aan president Obama van de Verenigde Staten heeft gepleit voor een verbod op kredietderivaten op staatsobligaties.

    Met die derivaten, credit default swaps (cds), beschermen beleggers zich tegen wanbetaling op de onderliggende schuld. Papandreou meent dat de rente op staatsobligaties is opgedreven door de grote vraag naar cds'en. Een verbod daarop heeft echter een beperkt effect op staatsobligaties. De cds-markt op Griekse obligaties beslaat maar 3% tot 4% van alle uitstaande Griekse schuld.

    Bovendien is volgens de Europese Commissie gebleken dat de piek in de cds-markt ontstond doordat banken en masse bescherming kochten tegen wanbetaling op de Griekse obligaties. Banken als Barclays, Deutsche Bank en JPMorgan verklaarden dat ze de cds'en gebruiken om hun risico's te beperken en niet om te speculeren. Het blijkt ook dat een Griekse staatsbank de grootste speler is op de cds-markt op Griekse staatsobligaties.

    En misschien nog wel het belangrijkst: speculatie met derivaten als cds'en is juist goed omdat het zwaktes in de markt aantoont. Het helpt om een goede prijs voor risico te bepalen. Als er steeds meer vraag is naar cds'en is dat niet voor niets. Niemand koopt bescherming als dat niet nodig is. De onrust rond Griekenland ontstond doordat Athene de eigen begroting niet op orde had en daarover loog, niet andersom.

    Een verbod op cds'en gaat Papandreou niet helpen. Hij kan zich beter concentreren op het naar de beurs halen van de handel in kredietderivaten. Daar wordt gewerkt met 'clearing houses' die de afwikkeling van transacties regelen, het tegenpartijrisico wegen en daar onderpand voor vragen. Dat maakt de handel veiliger.

    bron: FD
  6. forum rang 10 voda 19 mei 2010 17:34
    Brussel pluist eurospeculatie heel secuur uit
    19 mei 2010 | Het Financieele Dagblad
    1Door: Visser, M.

    Martin Visser

    Europese regeringsleiders zijn verbolgen over de speculatieve aanvallen op zwakke lidstaten. Brussel bewaart de kalmte en zoekt precies uit of er wel ongeoorloofd is gespeculeerd.

    Brussel

    Kan de markt van kredietderivaten op staatsobligaties niet compleet gesloten worden? Dat vroeg de Griekse premier Giorgos Papandreou zich begin deze week af in een kranteninterview. Natuurlijk, Griekenland had er zelf een potje van gemaakt, maar 'de markten hebben overgereageerd', aldus de regeringsleider.

    Collega's Angela Merkel en Nicolas Sarkozy gaan iets minder ver, maar ook zij willen dat speculatie tegen landen aan banden wordt gelegd. Gisteravond kondigde de Duitse toezichthouder zelfs onverwacht een tijdelijke inperking van speculatie op staatsobligaties en bankenaandelen af.

    Maar vond en vindt er wel ongeoorloofde speculatie plaats? Dat is helemaal niet zeker, zo zeggen Brusselse ambtenaren die mogelijke regulering voorbereiden. Op de departementen interne markt, economische zaken en mededinging brengen zo'n twintig man de marktbewegingen van de laatste maanden precies in kaart.

    etc.

    www.fd.nl/artikel/15084469/brussel-pl...
  7. forum rang 10 voda 19 mei 2010 18:12
    Euro nog steeds wankel
    19 mei 2010, 18:05 uur

    AMSTERDAM (AFN) - Het verbod op speculatieve beleggingen in Duitsland sloeg woensdag een nieuwe deuk in het vertrouwen in de euro. De munt tuimelde tot een nieuw dieptepunt in vier jaar, maar krabbelde later weer op. Dat werd volgens handelaren veroorzaakt door een wild gerucht dat Griekenland overweegt uit de Europese Unie te stappen en door steunaankopen van de euro door de Europese Centrale Bank.

    De ban op het schimmige zogeheten 'naked short selling' geldt voor beleggingen in de tien grootste Duitse financiële instellingen, in euro's uitgegeven staatsobligaties en daarvan afgeleide producten. De maatregel is bedoeld om hevige koersschommelingen, volgens velen een van de belangrijkste oorzaken van de huidige schuldencrisis, in te dammen.

    De Duitse soloactie leek woensdag echter averechts te werken. Aanvankelijk maakte de euro een duikvlucht tot een dieptepunt van 1,2143 dollar. Later op de dag krabbelde de munt wel weer op tot rond de 1,2350 dollar.

    Op eigen houtje

    ,,Het zwakke punt is dat Duitsland het besluit op eigen houtje heeft genomen in plaats van met een groep landen'', stelt vermogensbeheerder Kian Liem van het Haags Effektenkantoor. ,,Nieuws over het aan banden leggen van de financiële markten is altijd een negatieve factor voor de betreffende valuta-eenheid'', zei een econoom bij Mizuho Corporate Bank.

    Bij het 'naked short gaan' speculeren handelaren op koersdalingen van aandelen en andere beleggingsproducten, zonder over die stukken te beschikken. De speculant verkoopt daarbij effecten zoals bijvoorbeeld aandelen, zonder deze in bezit te hebben en in de verwachting de stukken later tegen een lagere koers te kunnen terugkopen. Bij het 'reguliere' short selling worden de effecten wel van tevoren geleend. Deze risicovolle vorm van speculeren maakt de effectenmarkten volgens beurskenners minder transparant en kan tot grote koersschommelingen leiden.

    Samen optrekken

    Veel beleggers vrezen dat andere landen de beurshandel nu ook aan banden gaan leggen. Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk lieten woensdag weten geen verbod te overwegen. Europees Commissaris Michel Barnier (Interne Markt) wil dat Europese overheden samen optrekken bij het opstellen van nieuwe regels om speculatief gedrag aan banden te leggen. ,,Financiële markten zijn momenteel zeer onzeker en kwetsbaar. Ik begrijp de Duitse en Oostenrijkse zorgen over de mogelijke effecten van ongedekt speculeren op koersdalingen. Deze maatregelen zullen nog efficiënter zijn als ze op Europees niveau worden gecoördineerd'', aldus Barnier.

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel gooide woensdag extra olie op het vuur met de mededeling dat de Europese munt in gevaar is. ,,Opnieuw een duidelijke weerspiegeling van gebrek aan eensgezindheid in Europa. We waren net op weg naar rust en stabiliteit en dat wordt nu weer met een paar uitspraken om zeep geholpen'', stelt Gert-Jan Geels, vermogensbeheerder bij Eureffect.

  8. gniuz 19 mei 2010 22:46
    Greek Central Bank Accused Of Encouraging Naked Short Selling Of Its Own Bonds

    A Greek former European Commissioner has accused the country’s central bank of encouraging naked short-selling of Greek bonds by altering the regulations on its electronic bond trading platform last year.

    Vasso Papandreou, a senior deputy in the governing socialist party, made the charges on Wednesday in a written question to parliament.
    “The Bank of Greece knew the country’s negative fiscal situation. Why did it facilitate the speculation?” asked Ms Papandreou, who is not related to George Papandreou, the Greek prime minister.

    Her question, supported by another 10 deputies, reflects growing concern in the Socialist party over an apparent policy contradiction in the handling of Greece’s debt crisis.
    The bank first extended the settlement period for transactions on HDAT, the bond trading platform, from Tplus3 (trading plus three days) to Tplus10.

    The change was reportedly made in response to a request from the Association of Greek Banks, which represents market-makers in Greek bonds.

    But it gave short sellers a longer window of opportunity to push down the price of a Greek bond before delivering it on the settlement date, Ms Papandreou said.

    The central bank also abolished penalties for investors which did not deliver a bond on the settlement date in a move that allowed failed transactions to be continuously recycled.

    “Effectively the central bank introduced regulations for bilateral selling that apply to an over-the-counter market – although HDAT’s bond trading platform is part a regulated European market,” she said.

    Last month the Bank of Greece reversed both decisions after a Greek newspaper revealed details of much increased short-selling and large numbers of unsettled transactions.

    Settlement of transactions in Greek bonds was set at trading plus one day – a move that effectively ended short-selling of Greek bonds, according to traders.

    HDAT said the change was made because of “massive debit positions” in its transactions

    Bron: Zerohedge
  9. forum rang 10 voda 21 mei 2010 14:30
    Bank verbiedt speculatie Griekse obligaties
    21 mei 2010, 13:49 uur

    PARIJS (AFN) - Bestuursvoorzitter Frederic Oudea van de Franse bank Société Générale heeft zijn handelaren verboden speculatief te handelen in Griekse staatsobligaties. Dat heeft de topman vrijdag gezegd in een vraaggesprek met de Franse krant Libération.

    Société Générale heeft sinds het uitbreken van de schuldencrisis geprobeerd om kopers te vinden voor de Griekse waardepapieren. ,,Dat is onderdeel van ons werk en het is noodzakelijk voor de werking van de Europese economie'', aldus Oudea.

    De Franse bank zit voor ongeveer 3 miljard euro in de Griekse schuldenlast en heeft daarnaast een belang van 54 procent in de Griekse kredietverstrekker Geniki Bank. Franse banken hebben samen nog ruim 75 miljard euro tegoed van Griekenland, dat in totaal ongeveer 236 miljard euro moet terugbetalen aan buitenlandse banken.

  10. forum rang 10 voda 21 mei 2010 14:56
    Frau Zeit
    21 mei 2010, 09:23 uur
    Angela Merkel heeft een slechte pers. Haar dralen om de Grieken te helpen was zo tergend, dat het al vergeleken werd met 'waterboarding', de martelmethode van de Amerikanen op Guantanamo. Toen de andere landen haar tenslotte over de streep hadden getrokken voor een reddingspakket ten bate van de hele euro, zei ze dat dit akkoord 'slechts tijd kocht'.

    Dat gaf zoveel onrust in de markt dat de duurgekochte tijd voor de probleemlanden meteen sneller begon tikken. En nu weer het verbod op kort bloot (in de lente nog wel!). Je begrijpt de irritatie.

    Tijd kopen

    Vier weken terug bewonderde ik hier Merkels politieke instinct in deze crisis. Nu zie ik geen reden daarvan terug te komen. Integendeel. In dit stadium moet je tijd kopen; er is weinig beters in de aanbieding. Aan financiële en economische deskundigen heb je niet veel. Ze buitelen over elkaar met ieder een eigen analyse en oplossing. Zoals het deskundigen betaamt verschillen ze alle van mening. Tezamen genomen zijn ze vooral een exponent van de nervositeit van de markt.

    Zelfs Kenneth Rogoff, maandag in deze hoek door Bruno de Haas terecht op het schild gehesen, heeft bij mijn weten nou net deze Griekse financiële tragedie niet zien aankomen, hoe voorspelbaar hij die achteraf ook vindt. Op grond van logica en ervaring weet je dan ook vrij zeker dat, met een toevallige uitzondering, over drie jaar de deskundigen de plank nu weer zullen blijken te hebben misgeslagen. Dat besef werkt kalmerend. Geef mij liever wat tijd dan al die deskundigheid, zegt Angela Merkel terecht.

    Merkels dralen

    Wat is tijd? In de economische sfeer is tijd gelijk aan geld. Time is money: met tijd maak je geld. Die relatie is simpel, kwantitatief. In de politiek is het andersom, met geld koop je tijd. De relatie is daar eerder kwalitatief. De tijd die de Unie voor deze gelegenheid heeft gekocht is heel duur betaald; juist door Merkels dralen.

    Een paar maanden geleden had je met veel minder geld veel meer tijd voor de Grieken en de anderen kunnen kopen. Waarom dan zo lang gewacht? Omdat duurdere tijd ook betere tijd is: in de politiek is dure tijd pure 'leverage'. Drie maanden geleden had je met veel goedkope tijd geen enkele greep op onze Zuideuropese EU-genoten gekocht. Nu zijn de regeringen en de bevolkingen daar rijp voor de meest draconische ingrepen. 'Nu hebben we respijt' zegt premier Papandreou in een gesprek met Thomas Friedman (IHT 13 mei) 'voor diepgaande veranderingen, een kleine revolutie'.

    Corrupte ambtenaren

    Het Griekse tekort is tot dusver al met 40 procent gedaald tegen vorig jaar. 'De Grieken moeten aandeelhouders in dit proces worden', zegt Papandreou. 'Dat kan alleen als de grote belastingontduikers en de corrupte ambtenaren worden vervolgd, als er een gevoel is dat recht wordt gedaan. Tijdsleverage geeft zo ook moreel 'leverage'. Op aangeven van Merkel.

    Lukt het? Dat zal snel blijken. Friedmans test is simpel: 'Just watch Greek young people. In six months, if you see them migrating, then short Greece. If you see them sticking it out here.... you might even want to buy a Greek bond or two.'

    Nieuwe Wirtschaftswunders

    Als het lukt is Merkel over drie jaar de heldin van Zuid-Europa en zijn nieuwe Wirtschaftswunders. Anders dan voor Rogoff c.s. is dat voor mij geen zaak van economische wetmatigheden. Het is een zaak van de tijd en al zijn vormen van 'leverage'.

    Heel toevallig is, anders dan bij ons en elders, de tijd in het Duits een vrouw. Frau Zeit.

    Tom Eijsbouts is hoogleraar Europees constitutioneel recht en zijn geschiedenis aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam.

  11. forum rang 10 voda 23 mei 2010 14:34
    Griekse premier vraagt nu ook economische stimulans EU
    23 mei 2010, 14:15 | BNR.nl | Reuters
    De Griekse premier verlangt bijvoorbeeld extra geld voor infrastructuur of maatregelen om investeringen te stimuleren. 'De Griekse economie zal immers door de bezuinigingen een stevige stap terug moeten doen. We moeten de juiste omstandigheden creëren voor groei, en daar kan de EU ons opnieuw helpen', aldus Papandreou in een interview dat zondag werd gepubliceerd in het Spaanse dagblad El Pais.

    Geen Griekse herstructurering

    Papandreou sluit uit dat zijn land zijn verplichtingen aan schuldeisers niet zal nakomen of zal overgaan tot een herstructurering van de schuld. 'Er s geen noodzaak voor ons om te wanbetalen of te herstructureren. Wij hebben ervoor gekozen omdat niet te doen. Wij hebben ervoor gekozen om de leningen die wij hebben gevraagd af te betalen.'

    Desgevraagd zegt Papandreou dat hij niet gelooft dat zijn overheid een punt bereikt waar het zijn bevolking niet langer kan vragen om de broekriem aan te halen als dat nodig is om de markten ervan te overtuigen dat de overheidsfinanciën op orde zijn. 'Dat is wat we hebben besloten, en dat is de reden dat er nu dit programma van maatregelen ligt van de Europese Unie. '

    Papandreou zei dat hij vindt dat de EU-regeringen traag hebben gereageerd. 'Het heeft de EU tijd gekost om zich te realiseren dat de aanval van speculanten op Griekenland slechts een opstapje waren om andere landen aan te vallen en zelfs de stabiliteit van de eurozone te bedreigen.' Spanje en Portugal zijn volgens hem slachtoffer van hysterie.

  12. [verwijderd] 23 mei 2010 17:40
    quote:

    voda schreef:

    Griekse premier vraagt nu ook economische stimulans EU

    Het beste is zo snel mogelijk uit de euro.
    Hopelijk neemt Duitsland het initiatief voor een nieuwe Noord Europese munt, inclusief Nederland en nog een paar landen.
    De euro inclusief de zuidelijke landen is een heilloze weg.
    De Zuidelijke landen smeken nu ook om een goedkopere euro......die krijgen ze dan vast wel.
    Waar wachten we nog op?
    gr.fes
  13. Bartari 23 mei 2010 19:59
    quote:

    fes schreef:

    [quote=voda]
    Griekse premier vraagt nu ook economische stimulans EU

    [/quote]

    Het beste is zo snel mogelijk uit de euro.
    Hopelijk neemt Duitsland het initiatief voor een nieuwe Noord Europese munt, inclusief Nederland en nog een paar landen.
    De euro inclusief de zuidelijke landen is een heilloze weg.
    De Zuidelijke landen smeken nu ook om een goedkopere euro......die krijgen ze dan vast wel.
    Waar wachten we nog op?
    gr.fes

    Dit is inderdaad hopeloos. De Grieken gaan echt niet veranderen. Het echte nieuws zal zijn als ze weer aan het werk zijn. "Breaking news". Dat zou een mooi ritje kunnen zijn op die dag.

    Formeel (verdragen) gezien ben ik het er nog wel mee eens dat ze een kans moeten hebben. maar ik zou alvast maar plannen gaan maken voor een ander scenario.

    Het zal allemaal niet baten denk ik. We worden achterhaald door de hopeloze toestand in de VS. Wat hoorde ik gisteren nu op de tv? In Californie worden scholen al gesloten.

    De Chinesen sturen al jaren lang goederen naar Amerika voor dollars, die door de Chinesen worden geleend. M.a.w. De VS betaalt (misschien) alles op afbetaling terug aan de Chinesen. De staatsschuld loopt nu in de hoeveel biljard? (Who knows). Zien de Chinesen dat ooit terug?

    Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat China al jarenlang alles kopieert wat los en vast zit. Als ze overal netjes voor hadden betaald dan was de staatsschuld van de VS en ons nooit zover opgelopen.

    Zo is overal natuurlijk wel wat voor te zeggen. Maar linksom of rechtsom is alles wat we met z'n allen hebben opgebouwd wel door ons allemaal gerealiseerd. Misschien heeft niet iedereen een gelijk deel gehad of een deel waar hij of zij recht op had, maar het is allemaal wel linksom of rechtsom betaald.
6.157 Posts
Pagina: «« 1 ... 30 31 32 33 34 ... 308 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.