Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

10.111 Posts
Pagina: «« 1 ... 17 18 19 20 21 ... 506 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. FEGG 29 januari 2010 21:08
    quote:

    schreef:

    Pensioentop PME weg onder druk van DNB

    Zes van de veertien bestuurders van pensioenfonds PME voor de grootmetaal vertrekken onder druk van toezichthouder DNB. Pensioenfonds PME is in omvang het vijfde fonds van Nederland.

    In 2007 is het vermogen van PME ondergebracht bij vermogensbeheerder MN Services. Volgens DNB zou het bestuur van PME, waaronder vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, te lichtvaardig hebben verondersteld dat MN Services goed over de beleggingen zou waken. Naar aanleiding van de beursverliezen in 2008 zou het DNB zijn gebleken dat het bestuur nauwelijks zicht heeft op de pensioenmiljarden.

    In plaats van de vertrekkende bestuurders worden twee externe beleggingsexperts aangesteld. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het fonds eind vorig jaar met een 'aanwijzing' op de vingers getikt. DNB heeft geëist dat de controle van het bestuur over de beleggingen aanzienlijk wordt verbeterd.

    PME is met euro 21 mrd vermogen en 700.000 deelnemers het vijfde pensioenfonds van Nederland. Het is voor zover bekend voor het eerst dat DNB een dergelijke verregaande maatregel bij een zo groot pensioenfonds neemt.

    Met een aanwijzing kan DNB pensioenfondsen verplichten tot het nemen van maatregelen als er niet aan de wettelijke eisen wordt voldaan of als er tekenen zijn dat het fonds in gevaar is.
    [...]
    Volledige artikel:
    www.fd.nl/artikel/14094780/pensioento...
  2. forum rang 10 voda 26 februari 2010 19:53
    Weer pensioenoverleg werkgevers en bonden
    26 februari 2010, 19:43 | ANP
    DEN HAAG (ANP) - Werkgevers en de vakbeweging proberen het alsnog eens te worden over een hervorming van de pensioenen en langer doorwerken. Dat maakten werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW en FNV-voorzitter Agnes Jongerius vrijdag duidelijk tijdens een bijeenkomst over de toekomst van het pensioenstelsel.

    Wientjes nodigde de vakbeweging uit om voor de vorming van een nieuw kabinet tot een akkoord te komen. Maar Jongerius wilde zich niet laten vastpinnen. Werkgeversorganisaties stapten afgelopen najaar nog uit het overleg met vakbonden in de Sociaal-Economische Raad (SER) over verhoging van de AOW-leeftijd, omdat de ondernemers geen heil meer zagen in het overleg.

    De voorzitter van VNO-NCW ziet nu wel mogelijkheden om er met de vakbeweging uit te komen. De sociale partners zijn het volgens hem net zo oneens met de wijze waarop het kabinet mensen met zware beroepen bij een hogere AOW-leeftijd wil ontzien. Volgens Jongerius is het eerst zaak om het eens te worden over het veiligstellen van aanvullende pensioenen, waarvoor het sparen door de vergrijzing en schokken op financiële markten steeds duurder wordt.
  3. forum rang 10 voda 2 maart 2010 17:05
    Kan die Balkellende zijn mond houden ?

    Balkenende wil door met AOW-verhoging
    2 maart 2010, 15:27 | ANP
    DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Jan Peter Balkenende wil doorgaan met de plannen voor de verhoging van de AOW-leeftijd. Maar het is aan de Tweede Kamer om te beslissen of die het dossier wil behandelen nu het kabinet demissionair is, aldus Balkenende dinsdag bij RTL Z. Hij noemde het ,,wel wenselijk'' dat de Kamer de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar behandelt.

    Ook de schuldsanering van de Antillen, die samenhangt met de nieuwe staatkundige structuur die gepland is per oktober dit jaar, moet volgens Balkenende doorgaan. De VVD pleitte er dinsdag voor dat juist nu uit te stellen. Anders dan de VVD wil de premier ook met de ontpoldering van de Hedwigepolder doorgaan, omdat er volgens hem juridisch noch financieel alternatieven zijn.
  4. forum rang 10 voda 2 maart 2010 17:40
    Kamer verklaart AOW-leeftijd controversieel
    2 maart 2010, 17:09 | ANP
    DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft de plannen om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar controversieel verklaard.

    CDA en PvdA zeiden dinsdag tijdens een procedurevergadering dat ze eigenlijk best door willen met het plan voor een hogere pensioenleeftijd, maar dat ze zich erbij neerleggen dat de rest van de Kamer het over de verkiezingen heen wil tillen.
  5. forum rang 10 voda 4 maart 2010 16:47
    Semicollectieve pensioenpolis afgeschaft
    FD Selections
    Elisa Hermanides, Amsterdam

    Verzekeraars sluiten geen semicollectieve pensioenpolissen meer af. De bestaande polissen worden bovendien omgezet naar collectieve polissen. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in reactie op de Kamervragen die Pieter Omtzigt (CDA) en Mei Li Vos (PvdA) over de semicollectieve polissen hebben gesteld.

    Semicollectieve polissen werden door tussenpersonen aan werkgevers geadviseerd in plaats van goedkopere collectieve polissen om een hogere provisie op te strijken. Deze semicollectieve polissen werden afgesloten bij verzekeraars. Hoe lang het gaat duren voordat de bestaande semicollectieve polissen zijn omgezet, is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

    Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken heeft de Kamervragen inmiddels beantwoord. Hij schrijft dat hij weliswaar geen inzicht heeft in de kosten van semicollectieve polissen, maar toch geen onderzoek wil laten doen door de Autoriteit Financiële Markten. Hij verwacht namelijk dat er een oplossing wordt gevonden voor de eventuele overmatige kosten in het overleg tussen het Verbond van Verzekeraars en en de Stichting van de Arbeid. Het resultaat van deze gesprekken wordt voor 1 april bekendgemaakt.

  6. forum rang 10 voda 5 maart 2010 16:39
    Sticky business
    5 maart 2010 | Het Financieele Dagblad
    Door: Zevenbergen, B.

    Bendert Zevenbergen

    Niets zo stabiel als de Nederlandse bewaarmarkt voor effecten. Twee partijen maken er de dienst uit en de grote bezitters van effecten, pensioenfondsen en verzekeraars zijn bijzonder merkentrouw.

    Het bewaren van effecten is een wat saaie activiteit, maar is nu eenmaal noodzakelijk. Bezitters van effecten als pensioenfondsen of verzekeraars moeten hun stukken immers toch ergens stallen.

    www.fd.nl/artikel/14349726/sticky-bus...
  7. forum rang 10 voda 12 maart 2010 16:13
    Pensioenbeleggingen groeien in KW4 2009


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Pensioenbeleggingen zijn in het vierde kwartaal van 2009 voor de vierde keer op rij toegenomen, blijkt vrijdag uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB).

    De beleggingsportefeuille van pensioenfondsen steeg in waarde door netto aankopen van effecten van EUR5 miljard en koerswinsten op aandelen en deelnemingen van EUR18 miljard, stelt DNB. Obligaties bleven gemiddeld constant in vergelijking met een kwartaal eerder.

    Het totale belegde pensioenvermogen steeg vorig jaar met EUR104 miljard naar EUR649 miljard eind 2009 van EUR545 miljard eind 2008. Daarmee is het pensioenvermogen volgens DNB bijna weer terug op het niveau van voor de crisis. Ten opzichte van eind 2007 was het belegde vermogen eind vorig jaar ongeveer 20 miljard hoger.

    Vorig jaar kenmerkten de pensioenfondsen zich door aanhoudende overheveling van directe naar indirecte beleggingen via beleggingsfondsen. Pensioenfondsen kochten voor EUR16 miljard aan nieuwe participaties. Daar stond tegenover dat voor EUR15 miljard aan rechtstreekse beleggingen werd ingewisseld in vooral Amerikaanse en Braziliaanse aandelen en Brits schuldpapier. Ook werd voor EUR4 miljard direct belegd in vooral Duitse en Franse staatsleningen, aldus DNB.

    Eind 2009 is het belang van participaties in de totale beleggingen van pensioenfondsen toegenomen tot EUR373 miljard of bijna 58%. Daarvan zijn Nederlandse participaties goed voor EUR299 miljard. Dat komt vooral omdat de pensioenfondsen meedoen aan een relatief nieuwe beleggingsbeheersvorm 'fondsen voor gemene rekening' (fgr's). Grote pensioenvermogensbeheerders hebben deze fgr's opgezet en bundelen zo beleggingen van pensioenfondsen en andere institutionele belegger, waardoor schaalvergroting en een hogere kostenefficientie zou moeten ontstaan.

    De fgr's buiten beschouwing gelaten, blijkt de uiteindelijke beleggingssamenstelling van pensioenfondsen vorig jaar niet veel te zijn veranderd ten opzichte van 2008. De verhouding aandelen en obligaties bleef met 31% en 42% constant volgens De Nederlandsche Bank. Wel werden buitenlandse effecten populairder ten opzichte van Nederlandse waardoor een verschuiving van 7 procentpunten optrad. Dit kwam voornamelijk ten goede van waardepapier uit het overige eurogebied.



    Door Levien de Feijter; Dow Jones Nieuwsdienst +31 20 57 15 201; levien.defeijter@dowjones.com

  8. forum rang 10 voda 16 maart 2010 16:22
    DNB: Pensioenfondsen moeten bewuster beleggen
    16 mrt 2010, 11:49 uur

    AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat de pensioenfondsen bewuster moeten beleggen. De centrale bank heeft dat in een brief aan de fondsen laten weten.

    Volgens DNB berekenen pensioenfondsen niet altijd goed hoe hoog het vereiste eigen vermogen is. Hierdoor ontbreekt een goed zicht op het geld dat de fondsen moeten reserveren om garant te kunnen staan voor risico's die met het beleggen gepaard gaan.

    Ook ziet DNB dat er onvoldoende aandacht is voor de beleggingsstrategie van fondsen in relatie tot de kenmerken van het fonds. Hierdoor kan het risicoprofiel op gespannen voet komen te staan met de belangen van de deelnemers.

    Onderschatten

    De centrale bank baseert de oproep op een eigen onderzoek. In september bleek al dat enkele pensioenfondsen de risico's waaraan zij in hun beleggingsbeleid blootstaan, onderschatten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de beleggingsverliezen in 2008 niet alleen waren veroorzaakt door de financiële crisis, maar ook waren terug te voeren op de uitvoering van het beleggingsbeleid.

    In de brief meldt DNB dat er inmiddels met individuele fondsen is besproken hoe de tekortkomingen in het beleggingsbeleid werden veroorzaakt. Welke fondsen dit zijn, maakt DNB niet bekend. De pensioenkoepels hebben nadat het onderzoek bekend werd al beterschap beloofd.

  9. forum rang 10 voda 19 maart 2010 17:47
    Even wat anders :-)

    Italiaanse ambtenaar krijgt recordpensioen
    19 maart 2010, 17:28 | ANP
    PALERMO (ANP) - Een ambtenaar op Sicilië krijgt een pensioen van een half miljoen euro per jaar. Gulle rechters op het Italiaanse eiland hebben de man in het gelijk gesteld, die jaren heeft gestreden voor zijn recordpensioen. Dat meldde dagblad La Repubblica vrijdag.

    Felice Crosta is hiermee de best betaalde ambtenaar van heel Italië. Ter vergelijking: president Giorgio Napolitano wacht een pensioen van zo'n 220.000 euro. Crosta, die ook advocaat is, maakte slim gebruik van de bestaande wetten. De Italiaanse rekenkamer kon niet om de verouderde regelgeving heen.

    De rijkelijk beloonde man zei dat het ,,zeker niet om een cadeau gaat. Ik heb 45 jaar voor Sicilië gewerkt.'' De laatste jaren was Crosta belast met de taak om het afvalprobleem op Sicilië op te lossen.
  10. forum rang 10 voda 21 maart 2010 15:10
    D66: AOW in twaalf jaar naar 67
    21 maart 2010, 13:02 | ANP
    DEN HAAG (ANP) - D66 wil de AOW-leeftijd in twaalf jaar verhogen naar 67 jaar. De partij wil daarmee beginnen in 2012, zodat de pensioenleeftijd in 2024 met twee jaar is verhoogd. Dat levert een jaarlijkse besparing van vier miljard euro op.

    Dat staat in het verkiezingsprogramma van D66, waarvan de partij zondag een deel naar buiten heeft gebracht. D66 stelt daarin voor twee perioden van vier jaar in totaal 29 miljard euro te bezuinigen, zo kondigde voorzitter Joris Backer van de programmacommissie aan in het televisieprogramma Buitenhof. De eerste vier jaar gaat het om een bezuiniging van 15 miljard, de periode erna om 14 miljard.

    Het huidige kabinetsvoorstel voor een verhoging van de AOW-leeftijd is volgens Backer onuitvoerbaar en moet daarom de prullenbak in. In plaats daarvan wil D66 die leeftijd in twaalf jaar tijd elk jaar met twee maanden verhogen.
  11. forum rang 10 voda 25 maart 2010 15:59
    DNB: Nederlandse pensioensector nog lang niet op orde


    Door Door Ben Zwirs

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST



    De Nederlandse pensioensector in nog lang niet op orde en valt aan verdere aanpassingen niet te ontkomen, stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in het jaarverslag over 2009.

    Onder invloed van de aantrekkende beurs, gestegen kapitaalmarktrente en herstelplannen steeg de gemiddelde dekkingsgraad naar 109%, vanuit een onderdekking in het eerste kwartaal. "Niettemin zijn de verschillen tussen pensioenfondsen groot en is de sector nog lang niet op orde", aldus DNB.

    Hoewel de pensioenpremies na de dotcom-crisis meer kostendekkend zijn geworden en de omslag naar middelloonregelingen bij veel fondsen is gemaakt, is het Nederlandse pensioenstelsel kwetsbaar voor schokken gebleven en valt aan verdere aanpassingen niet te ontkomen, stelt de centrale bank.

    Uit onderzoek van DNB kwamen al eerder zorgen naar voren over de beleggingsstrategieen van pensioenfondsen, die vaak gebaseerd zijn op te optimistische veronderstellingen. Daarnaast bleek er te weinig besef van de onderliggende risico's en schoot de aansturing van risicobeheer tekort.

    Verhoging van de premies is lastig vanwege de internationale concurrentiepositie van het bedrijfsleven en wordt een steeds botter instrument naarmate het deelnemersbestand van de fondsen verder vergrijst, zegt DNB over de mogelijke remedie. "Verlaging van het ambitieniveau is dan onvermijdelijk."

    Voor de deelnemers is het belangrijk te weten waar ze aan toe zijn, zodat eventueel tijdig reparatie kan plaatsvinden. "Een transparant pensioencontract is altijd beter dan de illusie van een waardevast pensioen, die rook opgaat als het te laat is", schrijft de monetaire instelling.

    Ten slotte kan een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd volgens DNB een belangrijke bijdrage leveren aan de houdbaarheid van het stelsel.



    Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; ben.zwirs@dowjones.com; +31-20-571 5213

  12. forum rang 10 voda 25 maart 2010 18:32
    UPDATE: DNB: pensioensector nog lang niet op orde


    (Update van eerder verzonden bericht "DNB: Nederlandse pensioensector nog lang niet op orde", om toelichting persconferentie DNB toe te voegen)



    Door Door Ben Zwirs en Anton Reijinga

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST



    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Nederlandse pensioensector is nog lang niet op orde en verdere aanpassingen zijn geboden, zegt president Nout Wellink van de Nederlandsche Bank (DNB) donderdag tijdens een toelichting op het jaarverslag.

    Onder invloed van de aantrekkende beurs, gestegen kapitaalmarktrente en herstelplannen klom de gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen naar 109%, vanuit een onderdekking in het eerste kwartaal. "Niettemin zijn de verschillen tussen pensioenfondsen groot en is de sector nog lang niet op orde", aldus de toezichthouder op de sector in het verslag.

    Hoewel de pensioenpremies na de dotcom-crisis meer kostendekkend zijn geworden en de omslag naar middelloonregelingen bij veel fondsen is gemaakt, is het Nederlandse pensioenstelsel kwetsbaar voor schokken gebleven en valt aan verdere aanpassingen niet te ontkomen, stelt de centrale bank.

    Verhoging van de premies schaadt de internationale concurrentiepositie van het bedrijfsleven en wordt steeds lastiger naarmate het deelnemersbestand van de fondsen vergrijst. Volgens Wellink ontstaat er dan ook "meer aanleiding het ambitieniveau neerwaarts bij te stellen".

    Verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd zou ook helpen, wijst hij. Dit besluit is met de verkiezingen in het vooruitzicht echter door de politiek vooruitgeschoven. Dit uitstel valt volgens Wellink "te betreuren".

    Uit onderzoek van DNB kwamen al eerder zorgen naar voren over de beleggingsstrategieen van pensioenfondsen, die vaak gebaseerd zijn op te optimistische veronderstellingen. Daarnaast bleek er te weinig besef van de onderliggende risico's en schoot de bijsturing van risicobeheer tekort.

    Voor de deelnemers is het belangrijk te weten waar ze aan toe zijn, zodat eventueel tijdig reparatie kan plaatsvinden, stelt de bank vast. "Een transparant pensioencontract is altijd beter dan de illusie van een waardevast pensioen, die rook opgaat als het te laat is", aldus de monetaire autoriteit.

    DNB wil niet zo ver gaan om verdere restricties op te leggen ten aanzien van het beleggingsbeleid van de fondsen. Directeur pensioenen van de bank, Joanne Kellerman, zegt ontwikkelingen "in de gaten te houden", maar risicobeleid "blijft de eigen verantwoordelijkheid" van de fondsen.



    Door Ben Zwirs en Anton Reijinga; Dow Jones Nieuwsdienst; anton.reijinga@dowjones.com; +31-20-571 5213



    (END) Dow Jones Newswires

  13. forum rang 10 voda 26 maart 2010 14:50
    Werknemers gaan later met pensioen
    26 mrt 2010, 10:28 uur

    DEN HAAG (AFN) - Het beleid om mensen langer te laten doorwerken werpt vruchten af. De gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan lag jarenlang op 61 jaar en is in 2007 gestegen naar 62 jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

    Het aantal werknemers dat voor het zestigste levensjaar met pensioen ging, is sterk afgenomen. ,,Gingen tussen 2004 en 2006 jaarlijks nog ongeveer 18.000 werknemers voor hun zestigste met pensioen, in 2007 waren dat er nog maar krap achtduizend'', aldus het CBS.

    Vooral bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten houden volgens het CBS minder mensen voor hun zestigste op met werken. ,,De uitstroom van werknemers jonger dan 60 jaar naar een pensioenuitkering is hier het sterkst afgenomen.'' Maar ondanks de stijging van de pensioenleeftijd ligt deze volgens het statistisch bureau nog altijd relatief laag in deze bedrijfstak.

    De zorg

    In de zorg gingen werknemers het vroegst met pensioen, op een gemiddelde leeftijd van nog geen 61 jaar, in de landbouw en de visserij was die met ruim 64 jaar het hoogst.

    Tot 2007 gingen vrouwen en mannen gemiddeld op dezelfde leeftijd met pensioen, vanaf dat jaar is de gemiddelde pensioenleeftijd bij mannen gemiddeld meer gestegen dan bij vrouwen. ,,Mannen gingen in 2007 gemiddeld een halfjaar later met pensioen dan vrouwen'', aldus het CBS. Mannen hielden er in doorsnee met 62,1 jaar mee op, vrouwen op de leeftijd van 61,6 jaar.

  14. forum rang 10 voda 29 maart 2010 17:01
    Eén nationaal pensioenloket

    vrijdag 26 maart 2010
    Het is januari 2012

    Het Nationale Pensioenregister is bijna een jaar in de lucht. Het aanvankelijke succes van het register is de afgelopen maanden behoorlijk getemperd. Natuurlijk, alle pensioengegevens zijn overzichtelijk beschikbaar, maar iedereen die op het register naar zijn of haar gegevens zoekt, wil ook graag uitleg. Uitleg in de vorm van extra informatie beschikbaar op de website van het Nationale Pensioenregister of in de vorm van persoonlijk contact. De grote vraag voor de mensen is: waar moet ik terecht om deze vraag naar extra onafhankelijke informatie beantwoord te krijgen? Er is informatie te vinden op de websites van verzekeraars en pensioenfondsen, Pensioenkijker.nl biedt informatie aan, hogescholen en universiteiten geven pensioenspreekuren, onafhankelijke financieel adviseurs bieden hun diensten aan. Hoe kan de consument uit dit woud van aanbieders een keuze maken voor onafhankelijk informatie?

    Eén loket

    Er is vooral behoefte aan duidelijkheid: één loket voor algemene onafhankelijk pensioeninformatie, een soort Postbus 51 maar dan ondersteund door de overheid (eerste pijler) én de pensioensector (tweede pijler). Dit Nationale Pensioenloket doet niets anders dan het verzorgen van onafhankelijke algemene pensioeninformatie aan consumenten. Door de bundeling van krachten is het mogelijk om vanuit dit loket het pensioenregister, de informatie op pensioenkijker.nl, de pensioenspreekuren en eventuele andere onafhankelijke pensioeninitiatieven gecoördineerd in te zetten. Het Nationale Pensioenloket stuurt de consument voor meer gedetailleerde informatie door naar onder andere pensioenfondsen en de Sociale Verzekeringsbank.

    Het is nu maart 2010

    De invoering van het Nationale Pensioenloket is een uitgelezen kans om de invoering van het Nationale Pensioenregister tot een groot succes te maken. Het loket zal consumenten veel beter helpen in hun zoektocht naar pensioeninformatie. Hiermee kunnen we ervoor zorgen dat het deel van de Nederlanders dat pensioenbewust is substantieel hoger wordt dan 34% (onderzoek Centiq)!

    Jeroen van den Bosch
    Senior consultant bij Ortec Finance B.V.
  15. forum rang 10 voda 31 maart 2010 16:21
    Pensioenfondsen verhogen pensioenen licht
    31 mrt 2010, 13:04 uur

    AMSTERDAM (AFN) - De pensioenuitkeringen worden dit jaar licht verhoogd. De zogenoemde indexatie, de mate waarin pensioenen worden aangepast aan de gestegen lonen en prijzen, bedraagt gemiddeld 0,4 procent.

    Dat blijkt uit een rondgang van De Nederlandsche Bank (DNB) onder de 25 grootste pensioenfondsen in Nederland. De resultaten daarvan zijn woensdag gepubliceerd in het statistisch bulletin van de centrale bank.

    De indexatie komt hoger uit dan in 2009 (0,2 procent), maar nog altijd blijven pensioenfondsen achter bij hun ambities. Voor pensioengerechtigden zouden de pensioenen met 1,8 procent moeten stijgen, voor werknemers met pensioenaanspraken zou dat 2,3 procent zijn.

    Hoogtepunt

    De pensioenfondsen kunnen de pensioenen maar licht laten stijgen, omdat zij hun buffers door de financiële crisis sterk hebben zien teruglopen. Dalende aandelenkoersen leidden ertoe dat de zogenoemde dekkingsgraad daalde tot onder niveaus die DNB als minimum stelt.

    Eind vorig jaar stond de dekkingsgraad van de 25 grootste fondsen op gemiddeld 109 procent. Dat betekent dat de fondsen tegenover elke euro aan huidige en toekomstige verplichtingen 1,09 euro aan bezittingen achter de hand hebben. In de zomer van 2007 werd nog een hoogtepunt van 152 procent bereikt.

    Volledige compensatie

    DNB eist een dekkingsgraad van minimaal 105 procent. Tussen de 105 en 130 procent kunnen pensioenfondsen gedeeltelijk indexeren. Daarboven is volledige compensatie mogelijk. Eind 2009 hadden ruim 2,3 miljoen pensioendeelnemers nog te maken met een pensioenfonds met een dekkingsgraad van minder dan 105 procent.

    De pensioenpremies zullen dit jaar stijgen van 16 naar 16,4 procent van het salaris. Daarmee kunnen pensioenfondsen hun buffers versterken. Werkgevers nemen het grootste deel van deze stijging voor hun rekening.

    De pensioenfondsen die DNB heeft ondervraagd, vertegenwoordigen ruim driekwart van de Nederlandse pensioensector.

  16. forum rang 10 voda 1 april 2010 16:21
    'Richt pensioen in naar levensstijl'
    1 april 2010, 13:52 | ANP
    TILBURG (AFN) - Mensen moeten hun pensioen kunnen inrichten naar de levensstijl die zij wensen te hanteren nadat ze met werken zijn gestopt. Consumenten hebben namelijk een veel beter beeld van het leven dat ze willen leiden na hun pensionering dan van het geld dat dat gaat kosten.

    Dat stellen econoom Alfred Slager van de Universiteit van Tilburg en Niels Kortleve van onderzoeksinstituut Netspar in een rapport over de toekomst van de pensioensector, dat zij hebben opgesteld in de aanloop naar de kabinetsformatie na de Kamerverkiezingen. Beide wetenschappers denken dat het zogeheten keuzepensioen de toekomst heeft en dat het hoog tijd wordt dat de consument meer te zeggen krijgt over zijn eigen pensioenopbouw.

    ,,Pensioenfondsen lijden aan paternalisme. De deelnemer betaalt premies, maar het geld is niet van hem. In de pensioenregeling zitten allerlei elementen waar een werknemer wel voor betaalt, maar waar hij nooit gebruik van kan of gaat maken'', aldus Slager en Kortleve. Zij vinden dat de inrichting van het pensioenstelsel tussen nu en 2015 drastisch moet veranderen.

    Pensioenfondsen zouden moeten werken zoals een succesvolle onderneming: ze moeten producten maken en diensten aanbieden die de consument waardeert en waarvoor hij wil betalen, adviseren de wetenschappers. Tussen nu en 2012 moeten pensioencontracten veel eenvoudiger en transparanter worden. Tussen 2012 en 2015 moeten de klanten inspraak krijgen in het fonds en moet er wet- en regelgeving komen die invloed van consumenten op het product mogelijk maakt.
  17. forum rang 10 voda 1 april 2010 16:24
    FNV wil flexibele pensioendatum
    1 april 2010, 12:56 | ANP
    AMSTERDAM (AFN) - De FNV wil toe naar een flexibele pensioenleeftijd, die van sector tot sector kan verschillen. Het idee is dat werknemers in de toekomst een vast aantal pensioenjaren gaan opbouwen. De uitkering gaat in op een moment dat afhankelijk is van de gemiddelde levensverwachting in de sector waar zij werken.

    De ideeën zijn nog niet uitgewerkt, het is een denkrichting, zo liet een woordvoerder donderdag weten. Maar die denkrichting is wel ingebracht in de gesprekken die de vakcentrale voert met de werkgevers over de pensioenen.

    De stijgende levensverwachting vormt een probleem voor pensioenfondsen. De FNV denkt op deze manier ,,een zo eerlijk mogelijke'' pensioenregeling te kunnen maken. Verschuift de levensverwachting, dan schuift ook de pensioendatum op. Wie eerder wil stoppen, krijgt een lagere uitkering. Wie langer leeft, krijgt langer pensioen.

    Onbetaalbaar

    In het FNV-voorstel gaat het om de aanvullende pensioenen waarvoor werknemers via hun werkgever sparen en die bovenop de AOW komen. Werkgevers betalen een flink deel van de premie. Doordat mensen steeds ouder worden, dreigt het aanvullend pensioen onbetaalbaar te worden. Werkgevers zijn met de vakbeweging in overleg om hiervoor een oplossing te zoeken.

    Basis van de oudedagsvoorziening is de AOW, die iedereen nu op zijn 65e krijgt. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt plannen om de leeftijd op termijn te verhogen naar 67. Die plannen leidden afgelopen najaar tot een heftige botsing tussen werkgevers, die voor zijn, en de vakbeweging die er fel tegen heeft geageerd. FNV kwam toen samen met CNV en MHP met een tegenvoorstel om mensen de keuze te geven tussen hun 65e en 70e te stoppen met werken.

    Wie later met pensioen gaat, krijgt een hogere AOW-uitkering. De vakbeweging wil iedereen een welvaartsvaste AOW garanderen, zowel de ouderen van nu als die van de toekomst. De uitkering groeit in dit plan mee met de ontwikkeling van de lonen en wordt gecorrigeerd voor de stijgende levensverwachting.
  18. forum rang 10 voda 7 april 2010 16:08
    Pensioenfondsen nemen afstand van aandelen
    7 apr 2010, 14:20 uur

    AMSTELVEEN (AFN) - Europese pensioenfondsen nemen ondanks het marktherstel steeds meer afstand van aandelen. In plaats daarvan gaan de institutionele beleggers actiever op zoek naar nieuwe investeringskansen in bijvoorbeeld de opkomende markten. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde jaarlijkse Europese onderzoek van adviesbureau Mercer onder meer dan duizend pensioenfondsen.

    Volgens het onderzoek is er een verdere terugval te verwachten van beleggingen in aandelen. In Nederland hebben pensioenfondsen hun kapitaal nog voor 28 procent in aandelen zitten. Dat zal dit jaar volgens de plannen teruglopen naar 23 procent.

    Ook in andere landen is deze ontwikkeling te zien. Ongeveer 20 procent van de pensioenfondsen in het Verenigd Koninkrijk en 33 procent van de plannen van de overige Europese pensioenfondsen voorzien een afname van beleggingen in buitenlandse aandelen.

    Risico verminderen

    Volgens Jelle Koolstra van Mercer Nederland spreiden de pensioenfondsen hun aandelen ook over meerdere regio's om het risico te verminderen. ,,Vervolgens leidt dat tot de vraag hoe met het additionele valutarisico omgegaan dient te worden.''

    Uit het onderzoek blijkt dat de fondsen meer in obligaties stappen. Van de Britse pensioenfonden ziet 12 procent een toename in overheidsobligaties, terwijl vorig jaar 6 procent dit juist wilde afstoten. Bij de beleggingen in bedrijfsaandelen is er juist sprake van een tegenovergestelde ontwikkeling.

    Behoorlijk prijzig

    Maar de goudgerande obligaties waarmee pensioenfondsen zich tegen inflatie beschermen, zijn momenteel behoorlijk prijzig, zegt Koolstra. Beleggingen in ongebruikelijke categorieën zoals grondstoffen en hedgefondsen blijven dan ook onverminderd groot en in veel pensioenplannen is hier zelfs een stijging te zien.

    Pensioenfondsen benutten ook steeds meer de groeikansen in opkomende economieën. Zo richt ten minste 16 procent zich op obligaties en andere activa ten koste van aandelen in landen als Brazilië.

  19. forum rang 10 voda 3 mei 2010 16:49
    Niet zeuren over pensioenmissers
    2 mei 2010, 16:53 uur
    Diede Panneman - Het Nederlandse pensioenstelsel is zo ingewikkeld geworden, dat het aan succes dreigt onder te gaan. De regelgeving is omvangrijk en ingewikkeld gemaakt. De Nederlandsche Bank stelt voor om het aantal pensioenfondsen te verminderen naar honderd.

    En er moeten beleggingsexperts in de pensioenfondsbesturen komen. Alleen dan blijft het systeem houdbaar en zou herhaling van de huidige malaise voorkomen kunnen worden.

    Zogenaamde experts

    Onzin, beleggingsexperts bestaan niet. En als ze zouden bestaan, zouden ze de pensioenfondsen niet kunnen behoeden voor soortgelijke dalingen van dekkingsgraden als zich in de laatste twee jaar hebben voorgedaan. De zogenaamde beleggingsexperts zijn toch (mede) veroorzaker van de economische crises?

    Zij waren het immers die de ingewikkelde financiële producten hebben bedacht. Vroeg je drie jaar geleden aan een beleggingsexpert of afgeleide producten wel veilig waren, dan was het antwoord: de financiële markt is efficiënt en liquide. Maak je niet druk, je begrijpt er niks van. Inderdaad... Dus liever geen beleggingsexpert in een bestuur van een pensioenfonds.

    Toenemende hebzucht

    etc.

    www.fd.nl/artikel/14800399/niet-zeure...
  20. forum rang 10 voda 12 mei 2010 16:15
    Dekkingsgraad ABP nog onder vereist niveau
    12 mei 2010, 11:54 uur

    AMSTERDAM (AFN) - Het ambtenarenpensioenfonds ABP voldoet nog niet aan de vereiste dekkingsgraad van 105 procent. Per eind april was de dekkingsgraad 102 procent, zo bleek woensdag bij de presentatie van het jaarverslag van een van Nederlands grootste pensioenfondsen. Vicevoorzitter Joop van Lunteren zei dat ,,het beeld van eind april nog niet veranderd is''.

    De dekkingsgraad geeft aan of het vermogen groot genoeg is om op termijn aan de verplichtingen te voldoen. De dekkingsgraad is bepalend voor de vraag of de uitkeringen worden aangepast aan gestegen lonen en prijzen.

    Het fonds wist in de eerste vier maanden van dit jaar een rendement van 6 procent te behalen. Het vermogen van ABP steeg in deze periode naar 220 miljard euro van 208 miljard euro.

    Forse klappen

    ABP eindigde 2009 met een dekkingsgraad van 104 procent, tegenover 90 procent aan het einde van 2008 toen ABP forse klappen moest incasseren van de wereldwijde kredietcrisis. Om de dekkingsgraad weer op niveau te brengen, moest ABP herstelmaatregelen nemen. Een van deze maatregelen was een verhoging van de premie met 1 procent.

    Of het nodig is de premie dit jaar weer te verhogen, is nog onderwerp van overleg. Vice-voorzitter Xander den Uyl zei dat het bestuur van ABP hierover medio dit jaar een beslissing wil nemen. ,,Het herstelplan had een bepaald traject voor ogen en daar zitten we ver en ver boven. Vanuit het herstelplan bekeken hebben we dus geen verhoging van de premie nodig. Anderzijds is onze dekkingsgraad nog niet op niveau en dan kunnen we zeggen dat een verhoging nodig is.''

10.111 Posts
Pagina: «« 1 ... 17 18 19 20 21 ... 506 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.