Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Dit jaar 103 banken in VS failliet

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 oktober 2009 10:10
    Dit jaar 103 banken in VS failliet

    Gepubliceerd: 24 oktober 2009 09:28

    Door onze financiële redactie

    Rotterdam, 24 okt. Met het sluiten van de Partners Bank in Naples (Florida) gisteren, is het aantal banken dat dit jaar is omgevallen in de Verenigde Staten door de magische grens van honderd gegaan. Kort daarop moesten ook de Hillcrest Bank Florida (ook in Naples), de Flagship National Bank in Bradenton (Florida) en de American United Bank of Lawrenceville (in de staat Georgia) hun deuren sluiten.

    Bankentoezichthouder Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) greep in bij de Partners Bank, die voor 68,7 miljoen aan bezittingen uithad staan en voor 63,4 miljoen aan spaargeld. Ook de andere drie banken hadden grote problemen met de balans. De teller staat na gisteren op 103 banken die in 2009 tot nu toe gedwongen hun deuren moesten sluiten. In de VS zijn ruim 8.300 banken.

    Met de vier meest recente faillissementen nadert de FDIC dit jaar het aantal van 120 banken dat in 1992 tijdens de savings- en loan-crisis failliet ging. Drie jaar daarvoor gingen in diezelfde crisis in één jaar tijd 534 banken over de kop. Ter vergelijking: vorig jaar (het jaar waarin zakenbank Lehman Brothers in september onderuit ging) moesten in de VS 25 banken gedwongen hun deuren sluiten, in 2007 slechts drie.

    Zwarte lijst

    De verwachting is dat de komende tijd nog honderden andere banken het ook niet zullen redden. Afgelopen zomer lekte uit dat de FDIC het aantal probleemgevallen op de zwarte lijst die de toezichthouder hanteert had verhoogd van 305 naar 416. Niet al die banken zullen daadwerkelijk de deuren moeten sluiten. Een deel van hen probeert onder druk van de FDIC de balans te versterken. Maar door de aanhoudende slechte omstandigheden op de financiële markten hebben zij grote moeite dat voor elkaar te krijgen.

    De 103 faillissementen tot nu toe in 2009 hebben het Amerikaanse depositogarantiestelsel ruim 25 miljard dollar (16,7 miljard euro) gekost. Spaartegoeden tot 250.000 dollar zijn bij een faillissement gegarandeerd door de overheid via een fonds. Dat fonds is echter al door zijn geld heen.

    Slechte vastgoedleningen

    Economen houden er rekening mee dat het totaalbedrag dat de omvallende banken aan garanties kosten in 2013 zal oplopen tot 100 miljard dollar. Zij denken dat nog eens 400 banken failliet zullen gaan, ongeveer net zoveel als er nu op de zwarte lijst van de FDIC staan.

    Toch gaat de snelheid waarmee banken failliet gaan per maand omlaag. In juli moest de FDIC nog 24 banken sluiten, in september waren dat er nog 11 en in oktober (tot nu toe) acht, inclusief de vier van gisteravond. Overigens sluit de FDIC een bank bijna altijd op vrijdag, zodat de boedel van de bank in het weekend overgenomen kan worden door een gezonde bank en maandag de deur weer open kan. Banken worden vooral getroffen door slechte vastgoedleningen. Veel vastgoed staat leeg door de crisis en bouwbedrijven kunnen de leningen niet aflossen.
  2. bartelx 24 oktober 2009 10:40
    Meer dan 100 banken failliet in VS

    Colonial Bank is de grootste Amerikaanse bank die dit jaar failliet ging.

    In de VS is het aantal faillissementen van banken sinds begin dit jaar gestegen tot meer dan 100. Het is 17 jaar geleden dat nog zoveel banken over de kop gingen.

    (tijd) - De FDIC, de Amerikaanse verzekeraar van bankdeposito's, kondigde vannacht liefst zeven nieuwe faillissementen aan. Partners Bank uit Naples in Florida werd nummer 100. Florida werd zeer zwaar getroffen door de crash van de huizenmarkt.

    Het totaal aantal failliete banken sinds begin dit jaar bedraagt nu al 106. Die banken hadden activa ter waarde van 107,3 miljard dollar (71,4 miljard euro).

    De grootste bank die dit jaar bankroet ging was Colonial Bank. Zij had activa ten belope van 25 miljard dollar.

    Het is van 1992 geleden dat nog zoveel banken over de kop gingen. Toen verdwenen vooral spaarbanken, de zogenaamde savings and loans.

    Waarnemers verwachten dat de komende maanden nog banken failliet gaan. WV

    10:14 - 24/10/2009 De Tijd
  3. [verwijderd] 24 oktober 2009 11:45
    quote:

    henk38 schreef:

    Ja aan dit soort berichten kun je echt zien dat we uit de recessie zijn.
    Ik ga dalijk gelijk mijn laatste spaargeld op maken en een dikke hypotheek afsluiten.

    De aandelenmarkten doen het juist goed.
    De economie ligt op zijn gat, maar de gelden vloeien naar de beurzen. Dat is wel positief voor de belegger.
    Stop je geld dus in aandelen.

    Hans
  4. [verwijderd] 1 november 2009 00:16
    Federal regulators close 9 banks, mostly in West; marks 115 US bank failures this year

    finance.yahoo.com/news/Federal-regula...

    The number of banks on the FDIC's confidential "problem list" jumped to 416 at the end of June from 305 in the first quarter. That's the most since June 1994. About 13 percent of banks on the list generally end up failing, according to the FDIC.

  5. [verwijderd] 12 november 2009 21:24
    SACRAMENTO - Naast Californië, stevenen nog eens negen Amerikaanse staten af op een financiële ramp. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Center, dat woensdag naar buiten is gebracht.

    De onderzoekers hebben alle Amerikaanse staten met elkaar vergeleken op zes punten, die gezorgd hebben voor de financiële ellende waarin Californië verkeert. Het gaat dan onder meer om begrotingstekorten, werkloosheid en het aantal woningen dat gedwongen verkocht moet worden omdat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

    Samen met Californië vormen Arizona, Rhode Island, Michigan en Oregon de top vijf. Arizona kampt met een enorm begrotingstekort van 41 procent, Rhode Island doet het op alle punten slecht. In Michigan en Oregon is de economie teveel afhankelijk geweest van één soort industrie, respectievelijk de auto-industrie en de hout- en computerchip-sector.

    Ook Nevada, Florida, New Jersey, Illinois en Wisconsin staan in de top tien. In Nevada is de overheidskas minder goed gevuld, doordat minder mensen geld hebben om te gokken. Florida kampt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog met een krimpende bevolking. Het begrotingstekort is in Illinois opgelopen tot een ruime 47 procent.

    Volgens het onderzoeksinstituut is er een aantal oorzaken dat heeft geleid tot problemen in al deze staten. Zo zou er sprake zijn van onevenwichtigheid, waardoor één sector de hele economie heeft kunnen beïnvloeden. Ook geven de staten meer uit dan ze binnenkrijgen. Daarnaast hebben ze te weinig slagkracht om in te grijpen, bijvoorbeeld door beleidsbeslissingen die voorafgaand aan de crisis zijn genomen.

    Tenslotte is in veel staten een deel van de crisis te wijten aan besluiteloosheid. In veel gevallen zijn belangrijke beslissingen volgens de onderzoekers vooruit geschoven. Zo werd in Californië een voorstel om de belastingen te verhogen door parlementariërs afgewezen. In New Jersey werd besloten om de problemen op te lossen met een lening, waardoor de overheidsschuld een recordhoogte bereikte.

    De problemen op staatsniveau kunnen voor Amerika in het geheel uiteindelijk ook een groot probleem vormen, stelt het Pew Center. De tien staten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een derde van de Amerikaanse inkomsten. De maatregelen die nodig zijn, zoals hogere belastingen en bezuinigingen, kunnen het economisch herstel van het land vertragen.
  6. [verwijderd] 12 november 2009 21:35
    quote:

    Hans19 schreef:

    [quote=henk38]
    Ja aan dit soort berichten kun je echt zien dat we uit de recessie zijn.
    Ik ga dalijk gelijk mijn laatste spaargeld op maken en een dikke hypotheek afsluiten.

    [/quote]
    De aandelenmarkten doen het juist goed.
    De economie ligt op zijn gat, maar de gelden vloeien naar de beurzen. Dat is wel positief voor de belegger.
    Stop je geld dus in aandelen.

    Hans

    En dan nog iets Hans,heb je enig idee wanneer een bank zoals SNS of ING kapot gaat?En dan bedoel ik met bijvoorbeeld 150,000 euro!Dus het geld waarmee je een handje vol aandelen hebt ter waarde van 150,000 .....informeer maar eens bij je bank hoeveel geld je terug als z'n bank naar de klote gaat.Dus wat je zegt stop je geld maar in aandelen klopt niet!
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.