Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

SNS Reaal« Terug naar discussie overzicht

SNS dagdraadje 7 oktober

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 oktober 2009 09:48
    Heel goed dit. Lang wachten werd beloond. Ik heb eerder de rit tot 4 euro gemaakt. Ben toen uitgestapt. Vervolgens ging de markt zijwaarts en bleef ik weg. Plots kreeg ik het gevoel kopen. Ik heb gekocht voor 4,07 net voor de stijging en doorbraak naar de 4,40. Sindsdien ben ik er niet meer uitgeweest. Ik heb heel wat boeman verhalen moeten negeren. De TA was een klein houvast. Ik geloofde in deze doorbraak en nu is die er.

    Doorbraak door de bovendste Bollinger band + weerstanden uitgenomen = sterk koopsignaal

    plaatje schalen naar 75%. De doorbraak is duidelijk in de rechterbovenhoek te zien.
  2. [verwijderd] 7 oktober 2009 10:40
    quote:

    sam en moos schreef:

    De weg omhoog is open. De eerste echte volgende weerstand ligt op ca. € 7,95. Zou me niks verbazen als we daar binnen één week op staan. Er wordt nagenoeg niets verkocht (logisch). De kopers hebben de overhand en er wordt relatief weinig in gehandeld.
    Dit lijkt mij wel erg optimistisch als je kijkt naar de koersontwikkeling van de afgelopen 2 maanden
  3. forum rang 10 voda 7 oktober 2009 17:01
    Geen garantie
    7 oktober 2009 | Het Financieele Dagblad

    Wat iedereen al vermoedde, wordt nu door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigd. De transactie tussen de overheid en ING rond de Amerikaanse Alt A-portefeuille blijkt geen garantie die vanuit de Staat wordt verschaft. Het is een ordinaire aankoop, waarbij de Staat de risico's én de volledige portefeuille in handen heeft.

    Het CBS maakte deze week bekend dat de transactie van euro 20 mrd vanaf het tweede kwartaal gewoon tot de overheidsschuld moet worden gerekend. Het CBS houdt op basis van Europese statistische criteria bij hoe hoog de zogenoemde EMU-schuld is. Deze grootheid is weer van belang binnen het Europese Verdrag waarbij lidstaten geen hogere schuld mogen hebben dan 60% van het BNP.

    De visie van het CBS is simpel. Wanneer de overheid een uitgave of zelfs een aankoop doet die met nieuwe schuld wordt gefinancierd, dan neemt de totale schuld met eenzelfde bedrag toe. Bij de ING-transactie wilde Financiën iedereen lang doen geloven dat de overheid enkel de risico's naar zich toe trok. Zelf spreekt het ministerie graag van een 'garantie met opwaarts potentieel'.

    Het CBS ziet dit anders. De overheid ontvangt alle inkomsten op de onderliggende hypotheken. Een deel hiervan gaat terug naar ING dat hiermee de rente over de financiering betaalt. Het CBS redeneert dat het niet uitmaakt of het toevallig ING is dat de hypotheken blijft financieren of een andere partij. Wanneer ING namelijk had geweigerd, dan had de overheid euro 20 mrd op de kapitaalmarkt moeten aantrekken en was de overheidsschuld voor iedereen zichtbaar toegenomen.

    Het ministerie reageerde met een persbericht waarin het de actie van het CBS meldde. Pijnlijk, omdat met de nieuwe euro 20 mrd de staatsschuld voor het eerst in deze eeuw de gewraakte 60% overschrijdt.

    Voor de belastingbetalers doen alle ingewikkelde Europese criteria er niet toe, maar gaat het erom hoeveel hem dit kan gaan kosten. In dat licht is het vreemd dat wel de Alt A-portefeuille in de overheidscijfers zichtbaar wordt, maar de euro 46 mrd aan door banken uitgegeven obligaties waarvan de Staat aflossing bij faillissement garandeert, niet. De risico's tussen het Alt A-pakket en de echte garanties aan banken ontlopen elkaar immers niet veel.

    Neem SNS Reaal, dat bijna euro 10 mrd aan obligaties met staatsgaranties heeft uitgegeven en zelf over miljarden aan hypotheken beschikt. De bank heeft een eigen vermogen van euro 4,8 mrd op een balans van euro 124 mrd. Rest een buffer voor de overheid van 3,9%.

    Dan ziet de Alt A-portefeuille er in zekere zin beter uit. De hypotheken mogen dan van lagere kwaliteit zijn dan die van SNS Reaal, maar de overheid kocht de Alt A-leningen met een discount van 10%. Daarboven is er een tweede buffer, omdat de hypotheekobligaties in handen van de overheid pas worden geraakt als klassen met een lagere kredietrating door wanbetaling geheel zijn uitgehold.

    Wouter Bos mag somber zijn dat hij door de 60% is geschoten, maar zolang de boekhouding van Europese overheden gebaseerd is op prehistorische maatstaven, mag hij in zijn handen knijpen.

    Bartjens@fd.nl

    Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.