Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

SNS Reaal« Terug naar discussie overzicht

SNS Maandag 5 oktober 2009

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 5 oktober 2009 16:45
    SNS-geruchten
    3 oktober 2009 | Het Financieele Dagblad
    Door: Conijn, F.

    Frits Conijn

    De geruchtenmachine draait op volle toeren. Uit het register van de Autoriteit Financiële Markten blijkt dat het belang van de Britse verzekeraar Aviva, moeder van het Nederlandse Delta Lloyd, in SNS Reaal is afgenomen van 5,85% tot 4,96%. Aviva heeft een lange geschiedenis in de verwerving van 5%-belangen. Dan is er namelijk sprake van een deelneming en hoeft over het dividend en over de koerswinst geen belasting te worden betaald.

    'Maar die noodzaak is vervallen', zegt een woordvoerder van Delta Lloyd. 'Vroeger verviel de vrijstelling op het moment dat het belang onder de 5% zakte. Maar tegenwoordig blijft dit voordeel drie jaar van kracht.' Alle tijd om het belang weer op peil te brengen, lijkt de impliciete boodschap.

    Niets aan de hand dus. Het bedrijf heeft niet meegedaan aan de emissie waarbij SNS Reaal in de vierde week van september euro 135 mln uit de markt haalde. Daardoor is het belang onder de 5% beland. Volgens de woordvoerder is dit gewoon een beleggingsbeslissing.

    Ondanks deze geruststellende woorden speculeert de markt op meer. Daarbij zijn de kenners in twee kampen verdeeld.

    Volgens de eerste partij gaat Aviva zich terugtrekken uit SNS Reaal. Nu het belang onder de 5% is gezakt, hoeven verdere verkooptransacties niet meer gemeld te worden. Met andere woorden, de afbouw kan geruisloos plaatsvinden.

    Een terugtrekkende beweging ligt volgens deze stroming voor de hand omdat in het verleden fusiegesprekken tussen Delta Lloyd en SNS Reaal zouden zijn afgeketst. Bij de laatste heeft een stichting ongeveer 50% van de aandelen in handen en die zou onoverkomelijke barrières hebben opgeworpen.

    De tweede partij legt de nadruk op de komende beursgang van Delta Lloyd. Daarbij zal minimaal 30% van de aandelen aan de handel worden aangeboden. Aangezien heel Delta Lloyd naar schatting euro 4 mrd kost, zal deze transactie ongeveer euro 1,3 mrd opleveren.

    'De markt vraagt zich af wat ze met dat geld moeten', zegt een anonieme handelaar. 'In verhouding tot de andere financiële waarden heeft Aviva een relatief sterke positie. Dit bedrag is niet nodig om de balans te versterken.'

    Dus zou een overname juist wel voor de hand liggen. Daarbij wordt gegokt op SNS Reaal. Dit bedrijf heeft een beurswaarde van euro 1,5 mrd. Bijna euro 200 mln bijleggen op de inkomsten uit Delta Lloyd en het bedrijf kan aan de boedel van Aviva worden toegevoegd.

    Dit scenario lijkt onwaarschijnlijk omdat Aviva niet heeft bijgekocht bij de emissie van SNS. En dan is er altijd nog de stichting van SNS die de helft van de aandelen houdt. Kortom, het kan nog alle kanten op. In ieder geval leek de koers dat te bevestigen. SNS daalde bijna één op één met de sector.

    Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.