Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Frank van Dongen - 1907, 1929 en nu

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. liebregts301 8 september 2009 14:13
    Volgens mij weten we over enkele maanden meer, maar ook ik denk dat we gewoon te ver waren gezakt en dat we nu een exceptioneel omvangrijke en sterke bearmarketrallye meemaken. Dat wil wel zeggen dat het nog wel even kan duren voordat de daling weer echt begint.
    Dalingen in bearmarkets beginnen stil en langzaam en eindigen fel en met grote omzetten (paniek, gooi- en smijtdagen), rallies in bearmarkten beginnen fel en met grote omzetten (kijk naar begin maart 2009) en nemen af in activiteit naarmate ze nabij de top zijn. In een stille markt posities innemen is vaak een goed advies in een bullmarkt, maar niet in een bearmarket. Ga dan in de wind (ofwel short) na een omvangrijke stijging wanneer de markt stil wordt. Zo'n moment lijkt nu ophanden.
  2. [verwijderd] 8 september 2009 14:23
    Hm,
    Hier 1938,....zag net de PM van VK met wapperend papiertje in zijn hand op vliegtuigtrap bij Schiphol.
    BalkenENDE heeft hem beloofd, dat Nederland niet de souvereine staat Belgie zal binnenvallen.Noch het Nederlands sprekende deel daarvan.

    Alles klar ja.:)

    PS, Johan , mss dat boek zelf maar uitbrengen ?
  3. [verwijderd] 8 september 2009 14:55
    Nu is het anders, denkt u misschien. Wereldwijd hebben overheden spaartegoeden gegarandeerd. Ze hebben het systeem met liquiditeiten overspoeld en leningen tussen banken onderling gegarandeerd. Op gecoördineerde wijze zijn de rentetarieven verlaagd en proberen ze iedereen te overtuigen dat dit een vrije markt is…

    Mooie slotzin Frank.

    Het waren toen de banken die massaal omvielen, nu zijn de grote banken gered door overheden en komen deze laatste in de problemen.
    Het is nu wachten tot het eerste belangrijke land een downgrading aan zijn broek krijgt van S&P of Moody's of dat er op een andere manier gewaarschuwd wordt voor wanbetalingen.
    Enkele kleine landen zijn al bezweken, maar dat mag geen naam hebben om de dominostenen te laten vallen.

    Het Britse pond zal als eerste een duwtje krijgen, dan is het afwachten of hij valt en hoeveel stenen hij meeneemt.
    gr.fes

    Pfund vor Absturz, GB vor Bankrott PDF Drucken E-Mail
    Von Dr.-Ing. Artur P. Schmidt
    Montag, 7. September 2009
    Das Britische Pfund könnte erneut crashen, weil das Empire faktisch bankrott ist. Die britische Notenbank ist angesichts des Aussmasses der Krise dazu übergegangen, die Wirtschaft in Großbritannien mit britischem Pfund zu fluten. Rogers: "Ich würde Ihnen raten, jeden Sterling, den sie haben, zu verkaufen."
    Schon seit längerem warnen die Ratingagenturen wie S&P massiv vor der hohen Staatsverschuldung, die ohne Haushaltskonsolidierung dazu führen wird das Grossbritannien sein Top-Rating von "AAA" verlieren wird. Da die hoch verschuldeten britischen Verbraucher als Konjunkturmotor ausfallen und der Export ebenfalls eingebrochen ist, bewegen sich die das britische Pfund und die Gilts auf ein Crash-Szenario zu.

  4. [verwijderd] 8 september 2009 14:58
    quote:

    Mr. Aldi schreef:

    Laten we dit draadje over een jaartje nog eens naar boven halen. Meest grappige scenario is dat we dan nog steeds op 300 staan. Alhoewel er dan geen leedvermaak is natuurlijk ;-)
    Kans is aanwezig. Ik vind zelf als optimist een AEX van 300 ruim betaald gezien de enorme economische problemen. Laten we het er maar op houden dat beleggers met te veel liquiditeiten alvast een flink voorschotje hebben genomen op mogelijk economisch herstel over enkele jaren..:-)
  5. forum rang 4 ischav2 8 september 2009 15:18
    Frappant dat de meningen van de economen mijlenver uit elkaar liggen. De optimisten zijn echter in de meerderheid. Ik zou zeggen go with the flow. Als RDS nu ook nog gaat aantrekken is een AEX van rond 350 punten mogelijk. Een jaar gelden stonden we nog rond de 400 punten. Veel indicatoren staan op waarden van voor het Lehman tijdperk.
  6. SpotGod 8 september 2009 15:29
    Virtuele werelden als Habbo hotel en Second life zijn "proven concepts" waarbij tastbaar geld wordt uitgegeven aan virtuele producten en diensten. Als je het omdraait (en de zaken strak laat reguleren door centrale banken en overheden) kan het prima werken als de reele economie in bedwang worden gehouden door virtuele gelden, maatregelen en mediaberichten.
    Uieindelijk is via het Internet iedereen aangesloten op 1 grote virtuele maatschappij en is het managen van verwachtingen en berichtgeving vele malen beter (onvergelijkbaar) met o.a. de jaren 1929.

    P.s.: Doe u ogen eens dicht en vergelijk uw internet en telefoon activiteiten eens met die van 10 jaar geleden.. Wat een verschil he!
  7. [verwijderd] 8 september 2009 15:32
    Weer een leuk stukje paniek zaaierij. Maar als we de beursdippen gaan vergelijken met het verleden is het nog steeds een zeer goed moment om groot in te slaan. Deze beurscrashes zijn het moment om in te stappen. Als je kijkt naar de dip in 1929 gaat het stijl omlaag, datzelfde hebben we nu ook eind 2008 gehad. Daarna is het als een raket omhoog geshoten tot 2008 met tusentijdse dips. Een dip hoort erbij. Beleggen doe je voor de lange termijn. Als je een lange termijns visie hebt is het nu het momentom in te slaan. En die 30/40% stijging die we nu gehad hebben valt in het niets bij wat we de komende jaren te zien krijgen.
    Leuk die analisten maar je hebt er niets aan. Zelfs in hun eigen stukken tonen ze hun ongelijk aan. Het is maar net hoe je de gegevens bekijkt.
    Het kan natuurlijk ook zijn dat een alalist een belang heeft om een bepaalde mening naar voren te schuiven. Wellicht heeft deze belang bij een dalende beurs.
    Ik ben van mening dat er keiharde regels moeten komen voor dit soort kolder uitspraken van een zogenaamde analist tegen te gaan. Dit is in feite een poging tot koersmanipulatie hoewel je je kunt afvragen in hoevere een mannetje invloed kan uitoefenen op de koers.

  8. [verwijderd] 8 september 2009 15:52
    Tsja, ik keek net de docu I.O.U.S.A. (gemaakt halverwege 2008), daar werd juist gewaarschuwd voor mega-inflatie, of beter gezegd stagflatie.
    In die docu werd de jaren 70 en 80 naar boven gehaald, en waarom alles nu exact gelijk is aan toen. Kortom, zo klip en klaar is het allemaal niet.
    Ik hou het liever dichter bij huis. Deze crisis speelt al sinds halverwege 2007, en sindsdien geldt steeds hetzelfde: als er geen rampen komen dan zijn de aandelen heel goedkoop. ING maakte tot voor kort 4 euro winst per aandeel, en kost nu 10 euro... Is het reeel dat ze permanent 90% van hun winst gaan inleveren?

    De angst voor de financiele waarden is sinds half 2007 dat er een ramp gebeurd waardoor ze omvallen. Tussen 2007 en 2008 is ING alleen daarom gehalveerd.

    Alles daarna was het gevolg van het grootste faillisement ooit. Lehmann valt om en 600 miljard verdampt. De gevreesde ramp kwam. Maar die ramp is wonderwel opgevangen. Vrijwel geen enkele grote bank is daarna omgevallen, en de meesten zijn niet eens genationaliseerd. De balansen van de banken zien er weer veel beter uit, hun operationele winsten zijn giga, en de grootste afschrijvingen zijn al geweest.

    Dit alles betekent dat we nu in een situatie zitten die vergelijkbaar is met voor de val van Lehmann. Maar met 1 groot verschil, de aandelen staan veel lager dan toen. De financiele waarden staan ongeveer op de helft. Dat wil maar 1 ding zeggen, de opwaartse potentie is nu groter dan de neerwaartse. Er kan een ramp komen, en dan zitten de beren goed, maar dat moet dan wel een hele grote ramp zijn. Nog wat meer afschrijvingen, oplopende werkloosheid en teruglopende operationele winsten zitten al in het aandeel. Er moet dus weer een ramp a la Lehmann komen willen de koersen weer instorten. En een probleem met dit scenario is dat iedereen nu vastbesloten is om dat te voorkomen, inclusief de overheden die de macht hebben dat te voorkomen.

    Kortom, het kan best dat we blijven aanmodderen, maar daar heb je als beer niet veel aan. Het kan ook dat we echt gaan herstellen, en dan zit je als beer helemaal verkeerd.

    Ik zou maar eens aan dubbeldraaien gaan denken Frank.
  9. [verwijderd] 8 september 2009 16:02
    quote:

    henkbres75 schreef:

    In die docu werd de jaren 70 en 80 naar boven gehaald, en waarom alles nu exact gelijk is aan toen. Kortom, zo klip en klaar is het allemaal niet.
    Deze crisis lijkt in niets op die van de jaren '70 en '80.

    Destijds ontstond er een loon/prijsspiraal mede door een negatieve schok in het aanbod van olie.

    Nu is er juist teveel olie en geen sprake van inflatie en ook geen loon/prijsspiraal.
  10. [verwijderd] 8 september 2009 16:27
    De crises uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Jullie zitten al een tijd al die crises met elkaar te vergelijken en nou moest die leuke stagiair er ook nog een onderzoek naar doen. Die jongen had waarschijnlijk wel een leukere opdracht verwacht. Natuurlijk zijn er paralellen te vinden, maar daar mag je geen conclusies aan verbinden. 1 ding staat echter als een paal boven water; waar Dries is is geen crises. Laat ik hem nou vorige week hebben ontmoet.... Misschien kan John Texel ook nog een onderzoekje doen naar de paralellen tussen Dries en de crisis.
  11. [verwijderd] 8 september 2009 16:48
    quote:

    BJL schreef:

    [quote=henkbres75]
    In die docu werd de jaren 70 en 80 naar boven gehaald, en waarom alles nu exact gelijk is aan toen. Kortom, zo klip en klaar is het allemaal niet.
    [/quote]

    Deze crisis lijkt in niets op die van de jaren '70 en '80.

    Destijds ontstond er een loon/prijsspiraal mede door een negatieve schok in het aanbod van olie.

    Nu is er juist teveel olie en geen sprake van inflatie en ook geen loon/prijsspiraal.
    Duidelijk, dat bedoelde ik daarmee aan te geven. Het is nu overduidelijk dat de situatie nu totaal niet lijkt op die in de jaren zeventig, maar anderhalf jaar geleden was dat dus niet zo duidelijk. Mijn punt is dat het achteraf heel makkelijk te zien is welke situaties op elkaar lijken, maar als je erin zit helemaal niet. Koppel dit aan de gebruikelijke gloom en doom en we denken al snel als we in een situatie zitten dat het vergelijkbaar is met de ergste rampen uit de geschiedenis, vaak blijkt het achteraf een storm in een glas water te zijn.

    Dat bedoel ik hier dus ook. Net als het een anderhalf jaar geleden voor sommigen leek alsof stagflatie om de hoek was (gebaseerd op historische vergelijkingen), zo lijkt het nu voor sommigen duidelijk dat het nu eigenlijk 1929 is. Daarmee bedoel ik dus te zeggen dat historische vergelijkingen vaak drijfzand zijn, en voor een goed begrip kan je je maar beter richten op de feiten en verwachtingen gebaseerd op de huidige situatie.
  12. [verwijderd] 8 september 2009 17:11
    Beste Cees,

    Als advocaat voor de beren ben je goed. Maar de zaak is veel ingewikkelder. Ik kan ook als advocaat voor de stieren een goed verhaal houden.

    De zaak is inderdaad ingewikkeld en het is moeilijk om voorspellingen te doen met een bepaalde kans op juistheid.

    Alhoewel we vaak veel van het verleden kunnen leren, moeten we bij de aandelenkoersen daar erg mee oppassen.

    Meer algemeen zou je ook kunnen zeggen dat recessies bijna altijd overgaan en gevolgd worden door een herstel dat gemiddeld zo'n 5 jaar duurt. Dat is dus een heel eenvoudige visie die tot nu toe redelijk uitkomt!

    Het ziet er domweg naar uit dat de wereldeconomie weer gaat groeien. Geleidelijk denk ik. Het is nu wachten op vertrouwen van consumenten en producenten en het verbeteren van de werkeloosheid. De wereld draait gewoon door. En er is nog zoveel te doen. Al die armen moeten toch eens rijk worden! De financials worden steeds sterker en gaan straks weer flinke winsten maken. Geleidelijk worden er weer banen geschapen. Zo ging het bijna altijd, en zo zal het bijna sltijd gaan!

    Dit even voor de wat langere tijd beleggers.

    Meer winst kun je maken door te handelen op de wat kortere termijn. Goed daytraden levert enorme winsten op. Neem maar vandaag bv Unilever. Op de LT kun je hier zeer waarschijnlijk een flinke winst maken. Maar alleen vandaag kon je hier al flink wat verdienen. Kijk maar naar de grafiek. Steeds op 10 cent of zo handelen. Heb ik natuurlijk oa gedaan. Maar dit is maar een voorbeeld.

    Nu ja, geluk allemaal!
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.