Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

2009/2010 : TOTAL economic MELTDOWN

6.165 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 309 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Kaiser 27 augustus 2009 14:30
    “In the Tank Forever”: U.S. Consumers, Retailers in a "Death Spiral," Davidowitz Says

    Posted Aug 27, 2009 07:30am EDT by Peter Gorenstein
    Related: dltr, fdo, ndn, kss, xrt, WMT, CVS

    Retail maven Howard Davidowitz paid another visit to Tech Ticker this week. And despite signs of improvement in consumer confidence and retail stocks rising, Davidowitz is steadfast in his belief the consumer is dead.

    Rather than summarize, let me just highlight some of his best one-liners:
    On retail:

    * "The retail business is terrible. It's almost all negative."
    * "We're going to close hundreds of thousands of stores."

    On the consumer:

    * "They’re still over leveraged, they're loosing jobs, their credit has been cut back."

    On America:

    * "We are in the tank in forever. As a country we are out of control, we're in a death spiral."

    On the stock market:

    * "We're in terrible shape. That's what the fundamentals tell me. I can't explain the stock market."

    But it's not all gloom and doom, believe it or not. Davidowitz, who runs a retail consulting firm Davidowitz and Associates, thinks certain discount retailers, grocers, drug store chains and a select few department stores can survive and prosper in the future.

    Most notably he likes the "extreme discounters" like Family Dollar, Dollar Tree (which was up almost 5% Tuesday after the company raised its outlook) and 99 Cents Only Stores. And, in the department store sector, he says, Kohl's will "be the only winner" because of their cost controls. (Davidowitz has no positions in stocks mentioned.)

    video : finance.yahoo.com/tech-ticker/article...
  2. Kaiser 27 augustus 2009 15:11
    Volgens Roubini hebben de omvangrijke stimuleringsmaatregelen overheden wereldwijd opgezadeld met een duivels dilemma.

    Of ze de grote overheidstekorten die door de noodplannen zijn ontstaan nu aanpakken door bezuinigingen en hogere belastingen of laten voortbestaan, in beide gevallen dreigen ze een eventueel economisch herstel in de kiem te smoren.

    Voedsel

    Verder wordt het herstel bedreigd door de stijging van de prijzen van olie en voedsel, die volgens Roubini alweer onverklaarbaar sterk toenemen. Een nieuwe sterke stijging van de grondstofprijzen, zoals die zich in de eerste helft van vorig jaar voordeed, kan de wereldeconomie op dit moment niet aan, betoogt de Amerikaanse hoogleraar.

    De wereldeconomie bereikt volgens Roubini in de tweede helft van dit jaar de bodem van de huidige recessie. Het herstel zal echter krachteloos zijn en het zal jaren duren voordat de groei weer het niveau van de afgelopen jaren bereikt.

    Onder meer de stijgende werkloosheid en de voortdurende zwakte van het financiële systeem blijven een belangrijke bedreiging, waarschuwt hij.

    Goudschaaltje

    Roubini's woorden worden op een goudschaaltje gewogen sinds hij vorig jaar als een van de weinige economen de huidige diepe recessie voorzag. Door zijn sombere voorspellingen staat de professor van de Stern School of Business in New York ook bekend als 'Dr. Doom'.
    nu nl
  3. [verwijderd] 27 augustus 2009 19:30
    quote:

    HerrKaiser schreef:

    Will Eastern Europe Trigger a Financial Meltdown?
    Listen to this article. Powered by Odiogo.com

    www.nakedcapitalism.com/2009/02/will-...
    Compleet failliete boel in het Oosten.
    Alle munten in het oostblok worden momenteel gestut.
    Als het westen de munten laat devalueren moeten er giga afschrijvingen plaatsvinden door westerse banken.

    De miljarden investeringen moeten namelijk in euro's terug betaald worden.
    Iedereen weet wat het zal betekenen als westerse banken met nieuwe miljarden afschrijvingen geconfronteerd worden.
    Van een kale kip wordt het moeilijk plukken.
    gr.fes

  4. [verwijderd] 27 augustus 2009 19:43
    quote:

    fes schreef:

    [quote=HerrKaiser]
    Will Eastern Europe Trigger a Financial Meltdown?
    Listen to this article. Powered by Odiogo.com

    www.nakedcapitalism.com/2009/02/will-...
    [/quote]

    Compleet failliete boel in het Oosten.
    Alle munten in het oostblok worden momenteel gestut.
    Als het westen de munten laat devalueren moeten er giga afschrijvingen plaatsvinden door westerse banken.

    De miljarden investeringen moeten namelijk in euro's terug betaald worden.
    Iedereen weet wat het zal betekenen als westerse banken met nieuwe miljarden afschrijvingen geconfronteerd worden.
    Van een kale kip wordt het moeilijk plukken.
    gr.fes

    Dat geeft toch niet. Het Westen hebben ze (we?) al gesubsidieerd, Doen we het Oosten ook nog ff. Gaan we gewoon tot onze 75e werken :) en dan geven we iedereen de kogel. lekker goedkoop.
  5. [verwijderd] 27 augustus 2009 23:21
    quote:

    HerrKaiser schreef:

    Days Away From Economic Chaos?

    www.lewrockwell.com/sardi/sardi116.html
    [/quote]

    quote:
    So a dose of reality therapy will lead one to conclude that nearly all American banks are essentially insolvent.

    ...

    If the fund is drained, the FDIC also has the option of tapping a line of credit at the Treasury Department that Congress extended in May to $100 billion, with temporary borrowing authority of $500 billion through 2010.

    ...

    The entire cost of the savings and loan crisis of the 1980s and 90s was finally calculated at $153 billion, which was four times the reserves held by the FDIC (FSLIC at the time) in 1982. Of this, taxpayers paid out $124 billion while the thrift industry itself paid $29 billion. (FDIC Banking Review, volume 13, no.2, December 2000) So there is a false notion that the banks underwrite their own members’ losses. In fact, the public bears the brunt of the losses when bankers are reckless.

    ...

    Prachtig stuk.. je wordt er bijna bang van

    Maar ja, dan komt die footer weer:
    [quote]
    He is the author of You Don’t Have To Be Afraid Of Cancer Anymore.
    Jomanda's hebben we al genoeg in deze wereld..
  6. Kaiser 28 augustus 2009 12:27
    Een gevaarlijk moment

    En hoe gaat het inmiddels met onze patiënt, de reële economie? Beter, zonder twijfel. Wat een verschil met zes maanden geleden, toen hij in ‘intensive care’ lag en waarnemers zich afvroegen of, hoe, wanneer en in welke toestand hij daar weer uit zou geraken.

    (tijd) - Zes maanden geleden zou iedereen met plezier getekend hebben voor de kwaliteit van de Belgische bedrijfsresultaten die dezer dagen met tientallen tegelijk worden afgevuurd. Tussen al die halfjaarinformatie zijn nauwelijks echo’s terug te vinden van het armaggedon waar velen begin maart voor vreesden. Het beursherstel sindsdien met pakweg 50 procent, lijkt dan ook terecht.

    Maar laten we niet te vroeg victorie kraaien. Een zwakke patiënt die niet meer in de intensieve zorgen ligt, loopt immers grote risico’s. Hij moet sterk genoeg zijn om op eigen benen te staan.

    Is de economie nu sterk genoeg? Feit is dat heel wat bedrijven in het voorbije kwartaal konden groeien door eigenlijk te krimpen: hun resultaten gingen erop vooruit omdat ze snoeiden, bespaarden, afbouwden. Groeiplannen, aanwervingen en uitbreidingsinvesteringen vielen al te zelden te bespeuren. Het zijn voorlopig dus niet de ondernemingen die voor het verdere herstel van de economische groei zullen zorgen. De consument dan? Evenmin: de werkloosheid zal allicht nog toenemen alvorens te dalen. De overheden? Die hebben zichzelf al gevaarlijk diep in de schulden gestoken.

    Het positieve is dat de economie vandaag inderdaad in een rustiger vaarwater dobbert dan zes maanden geleden. De hoopgevende bedrijfsresultaten, de verbeterde economische indicatoren en het beursherstel openden een ‘window of opportunity’ die absoluut benut moet worden. Daar hoort heel wat creatief denkwerk bij. Er is immers geen ruimte meer voor nog meer gigantische publieke stimuleringspakketten. De overheden zijn dus verplicht de andere economische actoren uit hun tent te lokken. Ze moeten een aantrekkelijk speelveld creëren waarop de bedrijven, consumenten en bankiers met vertrouwen aan hun toekomst kunnen werken en als vanzelf de reële economische groei nastreven.

    De bankiers moeten financiers zijn. Ze mogen natuurlijk winsten maken, maar geen monsterwinsten. Ze mogen risico’s lopen, maar roekeloos gedrag mag niet beloond worden. Het casinoaspect moet uit de marktenzalen worden geweerd. Makkelijk wordt die mentaliteitswijziging niet, maar een drastische aanpassing van het bonussensysteem biedt zeker mogelijkheden.

    Bedrijven moeten opnieuw durven investeren in groei. Ook dat is een moeilijke opdracht, maar een beleid dat gefocust is op technologische vooruitgang biedt mogelijkheden. En de consument moet in de eigen toekomst geloven. Een moedig en streng werkgelegenheidsbeleid kan allicht helpen.

    Dit is een gevaarlijk moment. Het gevaar schuilt deze keer niet in de uitzichtloosheid van de economische situatie. Integendeel. Het schuilt in het bedrieglijke denken dat alle gevaar geweken is.

    Pierre Huylenbroeck

    00:32 - 28/08/2009 De Tijd

    www.tijd.be/nieuws/commentaar/Een_gev...
  7. Kaiser 29 augustus 2009 13:46
    De crisis begint nu pas

    Financieel, financiële crisis

    De recente koersstijgingen op de aandelenbeurzen zijn in strijd met de sombere economische realiteit, vindt vermogensbeheerder Kees de Kort, bekend van zijn adekwate sombere voorspellingen van de afgelopen jaren op BNR. ‘Aandelen zijn veel te duur. Wie verstandig is, verkoopt snel.’

    Deze week stootte de AEX-index door de 300 punten – een stijging van 50 procent sinds maart. Kees de Kort vindt de koersstijgingen op de beurs totaal ongefundeerd. Hij vreest dat de koersen nog harder onderuit gaan. ‘De koersstijging heeft helemaal niets met beleggen te maken. Beleggers kijken naar de economische ontwikkeling en de toekomstige winstgevendheid van bedrijven. Die rechtvaardigen helemaal geen koersstijging. We bevinden ons in de ergste crisis in tachtig jaar.’ ‘Omdat ze niet door de beleggers zijn bepaald maar door daghandelaren die op korte termijn speculeren. De handel is al maandenlang zo dun dat handelaren met een paar transacties de koers omhoog kunnen krijgen. Fundamenteel denkende beleggers zouden moeten verkopen, maar dat durven ze niet vanwege commerciële druk.

  8. Kaiser 29 augustus 2009 13:52
    Klanten van banken in zwaar weer

    Rabobank ziet inkomsten teruglopen, winst bij ABN Amro Nederland weggevaagd.

    De grote Nederlandse banken zien de crisis terug in de boeken. Winsten zakken in of verdwijnen zelfs geheel. De vraag naar krediet neemt af.

    Rabobank en ABN Amro worden stevig door de crisis geraakt. Problemen bij de zakelijke klanten leiden tot minder kredietverlening en de waarde van verstrekte kredieten moet worden verminderd. Beide banken zien tevens de inkomsten uit rente op spaargelden teruglopen.

    Volgens Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabobank Groep, zijn de klanten van zijn bank „in zwaar weer terechtgekomen”. De topman denkt dat aan dat zware weer zeker geen einde is gekomen ondanks eerste positieve geluiden over het einde van de recessie. „Hoewel sommige economen alweer een zwaluw zien, voorzie ik op dit moment nog geen economische zomer. Veel westerse landen kampen met een recessie en Nederland ondergaat zelfs de hevigste terugval sinds de Tweede Wereldoorlog”, constateert de Rabo-topman.

    Rabobank heeft ondanks de economische neergang een redelijk eerste half jaar achter de rug. Tevredenheid is er bij de Rabo-top over de versterkte vermogenspositie van de bank. De nettowinst daalde wel met 18 procent tot 1,32 miljard euro, tegen 1,61 miljard euro over de eerste helft van 2008.

    De spaargelden van particulieren stegen over de afgelopen periode met 4 procent tot 120 miljard euro. Maar bedrijven brachten een bedrag van 285 miljard euro onder bij de bank, een daling van 6 procent. Bij de lokale Rabobanken leidde de concurrentie op de spaarmarkt tot een daling van de renteopbrengsten. De lokale banken waren goed voor een nettowinst van 486 miljoen euro.

    De winst bij ABN Amro Nederland is in het tweede kwartaal geheel weggevaagd. In de vergelijkbare periode in 2008 werd nog 267 miljoen euro winst geboekt bij het bankbedrijf dat in staatshanden is. Voor het tweede kwartaal van dit jaar staat 20 miljoen verlies in de boeken. Bij de totale ABN Amro Groep is in het tweede kwartaal een verlies geleden van 1,761 miljard euro. Dat brengt het verlies over de eerste helft van dit jaar op 2,647 miljard euro. Het grootste deel van deze verliezen moet worden toegerekend aan de bedrijfsonderdelen die door de Royal Bank of Scotland zijn verworven.

    ABN Amro moet nog altijd de gevolgen van de overname door het bankenconsortium met Banco Santander, Fortis en Royal Bank of Scotland (RBS) verteren. Die overname werd gevolgd door een uiteenvallen van Fortis waarbij grote delen van ABN Amro en Fortis Bank Nederland door de Nederlandse staat werden ingelijfd.

    Zo blijven ABN Amro en Fortis, die de Nederlandse overheid wil samenvoegen, tot de eerste maanden van 2010 als afzonderlijke banken opereren. Momenteel wordt hard gewerkt aan de ontvlechting van het Nederlandse deel van ABN Amro en het deel dat in handen is gekomen van RBS. Verwacht wordt dat deze afsplitsing nog dit jaar plaatsvindt.

    Bron : Trouw

    Het derde en vierde kwartaal zal rampzalig worden, de grote instorting, halvering van de markten is voor
    oktober 2009, we zijn er heel dichtbij !
    Bij andere banken zal het niet veel veel beter zijn... staat heeft geen geld meer, geen injecties meer, geen gepruts met de boekhouding, afschrijvingen....
  9. Kaiser 29 augustus 2009 13:55
    Recessie in VS over of depressie in volle gang?

    Is de recessie in de VS over? Voor de gewone Amerikaan blijkt daar nog niets van. Is de depressie dan misschien in volle gang?

    Eén sigaretje
    Mijn zwager is net teruggekeerd van een familiebezoek in New York en verteld van een bijzonder voorval op Manhattan. Hij wordt aangesproken door een keurig geklede en vriendelijke Amerikaan. Nu zijn Amerikanen over het algemeen vriendelijk en voorkomend, dus dat was niet bijzonder. ‘Kan ik een sigaretje van u kopen’? Vraagt de Amerikaan. ‘Hoe bedoelt u?’, vraagt mijn zwager. Nou, één sigaretje. Ik geef u 50 cent.

    Duur
    Wat blijkt? Sigaretten zijn zoals overal en dus ook in Amerika duur. Maar komen uiteraard per pakje. Enkele sigaretjes kunnen niet worden gekocht. Behalve op straat. Recessie over?

    Tentenkampen zijn een groeimarkt

    In Nashville Tennesee worden tentenkampen ingericht voor dakloze inwoners. Dat zijn allang niet meer de zwervers die vroeger weleens onderdak zochten, maar verder voor een vrij bestaan hadden gekozen. Soms omdat ze niet helemaal in orde waren. Nu zijn het gewone mensen die zelfs geen geld meer hebben voor een caravan op een van de trailerparken. Dat soort parken springt als paddenstoelen uit de grond. Het is een groeimarkt. Recessie over?

    Armoedegrens
    Eén op de negen Amerikanen leeft op of onder de armoedegrens. Iedereen kent wel iemand die het goed had, maar de afgrond in is gegleden. De rest leeft op voedsel- en andere kortingsbonnen. Het aantal gaarkeukens is enorm gestegen. Recessie over?

    Werkloos
    Tien procent van de Amerikanen is momenteel werkeloos, maar het echte cijfer ligt dichter bij de 16%. Die Amerikanen die nog wel werk hebben leveren tijd in (arbeidsduurverkorting) en geld (lagere uurlonen). Hun pensioenen staan op springen. Als ze al een pensioen hebben. Velen kijken ook nog eens aan tegen een almaar oplopende hypotheekschuld vanwege de niet afnemende daling van de huizenprijzen. Van 40% is het huis minder waard dan de hypotheek. Recessie over?

    Zorgkosten
    Ook de gezondheidszorg verkeert in crisis. De angst heerst dat de zorgplannen van President Obama die kosten nog verder zullen laten oplopen. De oorlogen in Irak en Afghanistan blijven geldverslindend maar houden soldaten wel aan het werk. Het materiaal dat nodig is om de boel draaiende te houden zorgt voor een afnemende daling van het bruto binnenlandsproduct. Ja, ja, er wordt door het Amerikaanse Ministerie van defensie heel wat geshopt. Uiteraard met behulp van geleend geld. Recessie over?

    Sloopregeling
    Van één klinkend succes is wel sprake. Het ‘Cash for Clunkers’ programma verleidt iedereen om naar de autodealer te gaan en de bestaande benzineslurper in te ruilen voor een zuiniger versie. Net als wij en onze Duitse buren herkennen Amerikanen een goede deal als die zich aandient en dit is er één. De rekening gaat naar de overheid. Althans tot voor kort, want het programma is gestopt. Recessie over?

    Depressie
    En onze New Yorker die een sigaretje bietst? Die ziet alleen maar lege kantoren en winkelpanden om zich heen. Recessie over? Of depressie in volle gang?

    bron rtlz.nl
6.165 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 309 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.