Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Marcel Tak - Nout Wellink blijft!

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Karel 200 6 augustus 2009 16:04
    De miskleunen van Wellink kosten de staat (en dus de belastingbetaler) wel een paar miljard, maar dat hindert niet. Iedereen maakt toch wel eens een foutje? En op je vrinden moet je tenslotte zuinig zijn, je kunt ze zelf ook nog wel eens nodig hebben.
    En het domme klootjesvolk? Och, dat dokt wel!
  2. [verwijderd] 11 augustus 2009 18:16
    DNB WEERSPREEKT ONDERZOEK

    Wellink vindt kritiek van Tweede Kamer onterecht
    11 augustus 2009, 16:53 uur | FD.nl

    President Nout Wellink van de Nederlandsche Bank vindt dat de Tweede Kamer hem ten onrechte bekritiseert over zijn rol in de Icesave-affaire. Hij is het ook niet helemaal eens met het onderzoek waarop de Kamerleden zich baseren.

    Dat staat in een brief die Wellink aan minister Wouter Bos van Financiën die de ministers nu naar de Kamer heeft doorgestuurd. Volgens de DNB-president is in een recent onderzoeksrapport 'geen steun te vinden voor de conclusie die door Kamerleden is getrokken'.

    Wellink verwijst naar commentaar van Kamerleden dat hij 'te laat' en 'te weinig doortastend' zou hebben opgetreden bij het faillissement van Icesave, dochter van de IJslandse bank Landsbanki.

    De Tweede Kamer heeft Bos gevraagd of Wellink voor 'een openbaar gesprek' naar de Kamer kan komen om uit te leggen hoe hij heeft opgetreden in de Icesave-zaak. Bos laat de Kamer vanmiddag weten hier geen bezwaar tegen te hebben.

    Half juni concludeerden hoogleraren Adriënne de Moor-van Vugt en Edgar du Perron in een onderzoek naar het functioneren van DNB rond het omvallen van Icesave dat de toezichthouder in grote lijnen correct had gehandeld. Op onderdelen hebben de onderzoekers echter kritiek op Wellink.

    Dossier Icesave

    Zo had hij volgens de hoogleraren eerder kunnen optreden, bijvoorbeeld door Landsbanki een aanwijzing te geven dat de bank voorlopig geen Nederlands spaargeld meer zou mogen aantrekken. Wellink bestrijdt de kritiek die de onderzoekers in hun rapport uiten. De hoogleraren deden dit onderzoek op verzoek van minister Bos.

    Behoorlijk bestuur

    Wellink meent dat zijn kritici te gemakkelijk oordelen. Hij schrijft dat hij 'is gebonden aan de
    algemene beginselen van behoorlijk bestuur', waardoor hij niet zomaar in kon grijpen in het beleid van een buitenlandse bank. 'In het publieke debat dat thans plaatsvindt, wordt dit uit het oog verloren.'

    Na alle kritiek op DNB zou die aan gezag hebben ingeboet, zo constateert Wellink. Maar met die conclusie is hij het zeer oneens: 'Gelet op het bovenstaande betreurt DNB het zeer dat in het politieke en publieke debat de suggestie is gewekt dat haar gezag zou zijn aangetast. Niet alleen omdat voor dit oordeel geen grond te vinden is in het rapport maar ook omdat dergelijke uitlatingen uiteindelijk daadwerkelijk tot aantasting van het gezag van DNB kunnen leiden.'

    Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad


11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.