Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Bas Heijink - TA: Toppers en floppers AEX

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 juni 2009 14:11
    Het lijkt me erg gevaarlijk momenteel om nog long te gaan. Wellicht kan het, gezien de tradingrange maar de beurzen lijken me momenteel ontzettend opgeblazen en ik zie ook, al is mijn blik misschien gekleurd momenteel, nogal wat signalen, ondanks TA die ook verder omhoog kan wijzen, die er op wijzen dat er een forse correctie gaat komen. Het is alleen de vraag of de overheid in de VS nog even doorgaat met beïnvloeden van het sentiment en steun geven aan de beurs en of aarzelende beleggers daar dan in mee zullen gaan. Ik begin in ieder geval hoogtevrees te krijgen.
  2. [verwijderd] 5 juni 2009 14:27
    Ik weet het niet hoor, die daling is terecht geweest lijkt me, missschien wel overdreven maar het gaat nu veeeel te hard de andere kant op. Ik kan wel mee gaan in Corné's verhaal zojuist en tevens las ik net onderstaand verhaal van 'Gann Trader' wat ik ook hout vindt snijden:

    Na 100 jaar zit het er dan op voor het oude GM, de grootste automaker van deze wereld totdat het in 2008 werd “ingehaald” door Toyota krijgt 60-90 dagen de tijd om de zaken te reorganiseren en waarschijnlijk als een kleine door de overheid gesteunde autobouwer terug te komen. Door de surseance komt er nu een speciaal krediet van $15mrd beschikbaar. De overheid heeft al $50mrd in deze toko (ja zo heet een klein winkeltje) gestopt in de vorm van allerlei kredieten en zal na de doorstart van GM waarschijnlijk 60% van de aandelen in bezit krijgen in ruil voor de eerder verstrekte kredieten. Ik kan er weinig anders over zeggen dan dat 100.000 schuldeisers waarschijnlijk een probleem hebben net zoals vele werknemers die hun carrière (waar?) elders mogen gaan voortzetten. General Motors wordt omgedoopt in Government Motors

    In de strijd om het kapitalisme te redden is alles geoorloofd en dus zullen overheden alles gebruiken om u en mij te laten blijven geloven in het perpetuele kapitalisme. Spelregels passen we onderweg gewoon aan, niets aan de hand. Met GM is er weer een hoofdstuk aan het kapitalisme toegevoegd en levert het ook nog een nieuw kapitalistisch gezegde op namelijk “the survival of the weakest”.

    Afgelopen week stond er een artikel in het: ‘beleggers MOETEN kopen’. De cirkel is bijna rond want eerst zijn er fortuinen verloren door pensioenfondsen en particulieren die aandelen verkochten in de eerste maanden van 2009 alsof het nooit meer goed zou gaan komen om vervolgens deze partijen in mei en juni weer te zien instappen omdat ze “de markt missen”.

    Het enige wat ik zeker weet is dat nerveuze beleggers veel geld zouden kunnen missen uit hun portemonnee als ze de schade op gaan maken aan het einde van 2009 als ze zich zo blijven gedragen en kuddegedrag blijven vertonen. Goed huiswerk doen lijkt mij minder kostbaar en natuurlijk zullen beleggers daardoor af en toe “swings” missen maar ik mis liever een swing dan mijn centen!

  3. [verwijderd] 5 juni 2009 14:57
    Lastig hoor hoe je zo'n slecht maar beter dan verwacht werkeloosheidsrapport moet interpreteren. Het blijft een werkeloosheid van 9,4% en dus zal Joe Sixpack toch beperkt kunnen consumeren zoals Corné aangeeft. Tja het is maar welke kant je opdenkt in hoe je zo'n cijfer uitlegt. Het kan vriezen of dooien om het cliché maar eens te gebruiken.
  4. [verwijderd] 5 juni 2009 16:47
    Recent zag ik een grafiek van de Dow Jones vanaf 1900 tot heden. Ik heb deze op mij in laten werken in gedachte aan de evolutie van de mens en de economie in de laatste decennia. Wat zie en concludeer ik daaruit?. M.i. het volgende:
    De Amerikanen (met hun innovative capaciteiten)hebben na de oorlog hun "economie" en hun producten(lees=geldverdienen) gedropt in Europa. Daar hebben ze veel geld mee verdient en heeft Europa veel "gekost". De Dow is in die tijd opgelopen van 100 in 1945 naar 1000 in 1960. Vanaf dat jaar tot 1983 is de Dow ongeveer gelijk gebleven. Vanaf echter '83 tot 2000 is de Dow als een speer gestegen naar 10.000 punten!!. Reden: Ontstaan van straaltijdperk/computertijdperk/grotere persoonlijke welvaart en mogelijkheid van consument om alles te kunnen kopen/realiseren.!! Vanaf '83 hebben we met z'n allen in het westen de welvaarts lat hoger gelegd d.m.v. het op een goedkope wijze verkrijgen van geld. Alle moest toch kunnen nietwaar?. Daardoor werd de inflatie in de hand gewerkt en werden de lonen vervolgens via de CAO's weer verhoogd.
    Nadat Europa zich een bult heeft gekocht met geleend geld heeft de westerse wereld (die niets meer aan zichzelf kon verdienen) zijn "economische winkel" verplaatst naar Azie (lees India en China). Daar hebben we de afgelopen jaren de financiele vruchten van geplukt en veel "verdiend". E.e.a. is in die tijd de voorspoed echter ook ten koste gegaan van de grondstoffen van moeder aarde. Nu geldt er ook een spreekwoord dat zegt: "Als je een aap leert klimmen en hij heeft het grapje door, dan klimt hij je voorbij".
    Dit is nu gebeurt en heeft nog steeds zijn vervolg. Het westen heeft tot heden(goedkoop) zijn fabrieken en de goedkope arbeid naar het oosten getransporteerd en de landen in het oosten hebben het grapje nu geleerd.
    De komende jaren krijgt het westen daardoor "een koekje van eigen deeg". De Chinezen en Indiers zullen het westen gaan overvoeren met goedkope kwaliteitproducten die voorheen uitsluitend gerealiseert werden (of konden worden gerealiseerd) door het westen. Ze gaan vlieftuigen/auto's etc. zelf maken en deze expoteren naar het westen.
    Door enkele crisis in de afgelopen jaren is de Dow nu terug naar 8700 punten na een terugval tot 7600. Mijn conclusie is dat, gelet op de econonische berichten van het afgelopen half jaar en de verwachtingen voor de komende twee jaren het er niet beter op zal worden.
    Daarvoor spelen o.a. een aantal belangrijke maatschappelijke/economische/ menselijke faktoren een rol t.w:
    1. normen en waarden zijn weg,
    2. aantasting van gezag,
    3. zogenaamde democratie waarin allerlei wet- en regelgeving aan de burger wordt opgelegd, waardoor deze steeds meer opgelegd gekregen wordt en zich daartegen gaat verzetten,
    3. Opdringen van westerse (z.g. democratische)waarden aan volkeren die dit nooit hebben gekend en dit ook niet zullen (willen)leren,
    4. de mens gaat steeds meer kennis krijgen van medicijnen en willen deze- hoe duur ook- toegepast krijgen,waardoor de lijftijd hoger wordt,
    5. de aarde krijgt steeds meer inwoners die allemaal van moeder aarde moeten leven,
    6. door de industrialisering (lees:kapitalistisch welzijn) op de aarde ontstaat wellicht een probleem met het klimaat waarvan we de uiteindelijke gevolgen nog niet kunnen inschatten,
    7. Grote verschillen in opvattingen en religies in de wereld, waardoor ernstig crisis op de loer liggen..
    8. Het willen oplossen van de schulden in de wereld door nog meer schuld te maken.......
    Enz., enz.,....

    Genoeg stof om over na te denken bij de overweging om nu of straks in te stappen...
  5. jrxs4all 5 juni 2009 16:51
    quote:

    adela schreef:

    Recent zag ik een grafiek van de Dow Jones vanaf 1900 tot heden. Ik heb deze op mij in laten werken in gedachte aan de evolutie van de mens en de economie in de laatste decennia. Wat zie en concludeer ik daaruit?. M.i. het volgende:
    De Amerikanen (met hun innovative capaciteiten)hebben na de oorlog hun "economie" en hun producten(lees=geldverdienen) gedropt in Europa. Daar hebben ze veel geld mee verdient en heeft Europa veel "gekost". De Dow is in die tijd opgelopen van 100 in 1945 naar 1000 in 1960. Vanaf dat jaar tot 1983 is de Dow ongeveer gelijk gebleven. Vanaf echter '83 tot 2000 is de Dow als een speer gestegen naar 10.000 punten!!. ..
    Da's optisch bedrog, je maakt een essentiele fout door een LT grafiek op een lineaire schaal te bekijken.

    Neem de S&P maar eens op LT en je ziet dat er geen sprake is van een versnelling van de trend:

    tinyurl.com/3z8sok

    Wat vind je van de grafiek in bijgaand plaatje (X-as = jaren), bubble of niet ?

    JR
  6. [verwijderd] 5 juni 2009 17:57
    Leuk, grafieken lezen. Heb echter als senior de economische ontwikkelingen van toen tot heden nabij meegemaakt. Weet uit "ervaring" waar ik het over heb. Het gaat mij niet zo zeer om de grafiek, maar om de ontwikkelingen die de aarde en haar bewoners in een versnelde tempo hebben meegemaakt in relatie tot de economie. Alleen al het gegeven van de explosie van de aardse bevolking, de explosieve "aanslag" op grondstoffen die moeder aarde in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld, het klimaat wat de laatste decennia sterk is verminderd vanwege economisch belang en de belangentegenstellingen in de wereld baren mij zorgen.
    Het welzijn van de mens gaat steeds meer ten onder aan het economisch geweld. Als je ziet hoe de aarde en haar bewoners de laatste honderd jaar zich hebben ontwikkeld en wat allemaal mogelijk is gemaakt en wat het allemaal kost en waar het allemaal-soms m.i.zinloos- aan wordt uitgegeven, daar krijg je rillingen van.
    Deze EU verkiezingsuitslag geeft o.m. aan dat met name de Nederlandse bevolking van de regering een heel andere koers verwacht dan de
    huidige koers.
    Menselijke waarden, respect voor andere z'n goederen en het gezag, enz. Wat dat betreft waren de jaren '50 tot '80, ondanks dat men toen flink gewerkt aan de bak moest worden voor de kost, heel wat "beter" dan wat er nu allemaal wordt bedisseld in dit land. De senioren van nu kunnen de jonkies hierover nog veel vertellen maar of ze dit willen aannemen of inzien dat is twee........
    Mijn inschatting is dat we "voorlopig"nog niet van deze crisis zijn verlost.....
  7. [verwijderd] 5 juni 2009 18:38
    Nou toch even beetje nuanceren, de senioren van nu, de babyboomers hebben het meest geprofiteerd van de grote welvaartstijgingen, zijn de grootste consumers, hebben daarmee de grootste ecologische footprint en geven over het algemeen het minst graag hun verworvenheden en macht prijs en tonen zich vaak weinig solidair met huidige generaties. Ik chargeer nu enigzins maar de huidige crisis is voor een groot gedeelte ook veroorzaakt door deze babyboomgeneratie in zijn ongebreidelde consumptiedrang en hebzucht.
  8. [verwijderd] 6 juni 2009 10:46
    quote:

    SpotGod schreef:

    Als de senioren van nu "uit ervaring" gaan vertellen hoe ze de economie hebben opgebouwd en vervolgens weer zelf hebben vernietigd voor de volgende generatie waardoor de junioren niet meer kunnen profiteren van de eigen inspanningen wordt het respect voor deze club snel minder...
    Zonder de senioren in een kwaad daglicht te willen stellen, vind ik bovenstaande quote wel leuk geformuleerd....
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.