Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Financiering verliesgevende bedrijven

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 mei 2009 10:25
    We spreken allemaal wel dat het de ergste recessie is sinds decennia. Maar op de AEX/AMX/AScX is er slechts één fonds gevallen. (Fortis) De rest van de bedrijven staan nog steeds gewoon overeind. Hoe groot is het risico dat AEX/AMX AScX bedrijven failliet gaan?

    Er zijn bedrijven die miljoenen verlies maken. Toch blijft de bank financieren? Waarom toch? Een bedrijf als Antonov zou toch eigenlijk allang failliet moeten zijn. Als ik bank zou zijn zou ik, zeker in deze tijden, niet steeds nieuwe leningen uit willen geven. Een bedrijf als Qurius brak vorig jaar bankconvenanten na een miljoenen verlies, maar kreeg gewoon extra financiering. Sommige bedrijven worden gewoon nooit winnaars. Is het de angst van banken om de eerder gegeven lening niet meer terug te krijgen waardoor ze toch maar steeds nieuwe leningen blijven geven? Of is de recessie en de crisis eigenlijk toch niet zo erg allemaal?
  2. forum rang 7 ffff 20 mei 2009 11:57
    Mika,

    Fortis was inderdaad geen goed voorbeeld. De Holding Fortis is bijna evenveel in elkaar gedonderd als een Aegon, ING, Dexia, KBC om maar wat collega's te noemen.

    Maar nu een antwoord op je vraag. Véél bedrijven zijn momenteel verliesgevend. Maar bij aantrekken van de markt kunnen die zo weer ( zeer) winstgevend worden. Lees de komende tijd veel kwartaal of halfjaarverslagen: daar vind je opmerkelijk vaak een enorme achteruitgang van de winst of zelfs flink verlies, maar kijk dan ook even wat zo'n bedrijf in "andere" tijden deed.
    En daar zit hem de clou: Steun je als bank dit soort bedrijven door de moeilijke periode heen, dan liggen straks hopelijk de winsten klaar.

    Een bedrijf als KBC moest ruim 3 miljard afschrijven enkele dagen geleden, maar maakte in het bankbedrijf wel afgelopen kwartaal honderden miljoenen winst.

    Heel veel autotoeleveringsbedrijven verdienen op dit moment het zout in de pap niet, integendeel maken verlies, maar als we op een gegeven moment toch allemaal weer aan een nieuwe auto toe zijn...

    En ga zo maar door met bouwbedrijven, softwarebedrijven, brouwers en vooral scheepvaartbedrijven. Gisteren melde Exmar dat de tankervervoer onder de kostprijs rondvaart, maar de markt hoeft natuurlijk maar even aan te trekken en ze kunnen wellicht ooit weer......het méér dan TIENVOUDIGE van de huidige prijzen vragen...en krijgen. Best de moeite om te volgen hoe snel die prijzen fluctueren.

    Als bank geef je zo'n verliesmakend bedrijf natuurlijk toch krediet. Zie vandaag bijvoorbeel Air France KLM eens eventjes...

    Peter
  3. [verwijderd] 20 mei 2009 12:51
    Dat de consument zijn geld niet meer terug kan betalen hebben we gemerkt.

    Helaas hebben bedrijven veel meer geleend,en de meeste ,kunnen niet meer terug betalen ook in betere tijden niet.

    Tot mij spijt moet ik concluderen dat het spel pas begonnen is!

    Enkele voorbeelden:
    Randstad
    Nutreco
    Oce

    En ga maar door!

  4. FEGG 20 mei 2009 15:23
    Sluit me helemaal aan bij ffff. Daarnaast speelt er misschien nog iets mee.

    Grote bedrijfsleningen zijn in de praktijk nauwelijks anders dan een obligatiemarkt. Alleen is er geen beurs waarop de participaties verdeeld worden, maar gebeurt dat onderhands. Meestal treedt één bank op als agent, één tot vijf als consorten (de partijen die op zoek gaan naar participanten) en participeren tientallen tot vele honderden partijen in de lening. Voor participanten is dat een belangrijke mogelijkheid om risico's te spreiden.
    De afgelopen maanden was de onderhandse bedrijfsleningenmarkt enigszins opgedroogd. Bepaalde nieuwe leningen zijn bijvoorbeeld niet verstrekt omdat het consortium onvoldoende participanten kon vinden. Zelf een groter risico dragen is - zeker op het moment - geen alternatief. Van deze kant bekeken, kan ik me voorstellen dat het gemakkelijker is om een bestaande lening door te rollen of aan te passen dan om nieuwe participanten bij elkaar te zoeken voor een nieuwe leningsfaciliteit.

    Op de achtergrond zal ook meespelen dat de fee's en de spread op doorverkochte participaties voor agent en consortium niet verkeerd zijn. Die staan natuurlijk in geen verhouding tot het onverhoopt niet terugkomen van het uitgeleende geld, maar het blijft een zeer lucratieve bezigheid en daarmee een extra reden om bestaande bedrijfsleningen te willen voortzetten.

    Bij herfinanciering zullen de leningsvoorwaarden allicht aangescherpt worden, maar zolang er toekomst in een bedrijf zit (dwz: directie met goede ideeen, niet top-leveled, etc) is en blijft er gewoon financiering te vinden.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.