Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Arend Jan Kamp - In doubt over debt

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. ro1946 1 april 2009 16:47
    Inflatie, waar moet dat vandaan komen? Voor inflatie heb je in ieder geval meer geld in omloop nodig. En gezien alle waardedalingen over de hele linie, huizen, commodities en aandelen, is er veel geld verdampt. Veel meer dan er door de diverse overheden in de markt is gezet. Inflatie komt pas weer om de hoek kijken als de economie aantrekt, de huizenprijzen weer stijgen, alsmede commodities en de aandelenmarkten. En als dat gebeurt over enige tijd kan de geldkraan weer dicht. Niets aan het handje dus, althans volgens mij.

    Robert D.
  2. [verwijderd] 1 april 2009 17:03
    Door je cynische ondertoon begin je op Cees/Frank te lijken en eindelijk volwassen te worden. Ik vraag me alleen af of je conclusie correct is. De centrale banken nemen nu duizenden miljarden dollars/euro's op hun balans oftewel alle schulden over, mocht er ooit een gloortje economische opleving komen dan worden bonds massaal gedumpt en gaat de rente en inflatie mega omhoog. Alleen dat gloortje kan nog wel even duren, maar hoe langer het duurt (=deflatie) hoe groter de inflatie beweging zal zijn. Dat zegt althans mijn economisch boerenverstand.
  3. hjm 1 april 2009 17:11
    Het aaridige van (hyper)inflatie is dat dit niet morgen op de stoep staat. Kijk maar naar de ontwikkeling van de inflatie in het Duitsland van de jaren '20. Las laatst ergens dat overheden het moeilijker hebben hun staatleningen onder te brengen. Dat zou een eerste teken kunnen zijn dat de rente omhoog moet. En met alle verplichtingen naar de toekomst (alle uitslaande verplichtingen en leningen) geef ik inflatie de meeste kans. Ik denk dat we eind van het jaar meer weten (bedrijven hebben een aantal kwartalen gerapporteerd en weten we wat beter wat de staat van de economie is; nu staan we verwonderd te kijken welke gevestigde naam surseance heeft aangevraagd).
  4. [verwijderd] 1 april 2009 18:45
    Een leuk stuk om te lezen , met interessante verwijzingen naar de geschiedenis.

    Het lijkt meer op een rad voor ogen draaien.. of misschien een rad van avontuur?

    Het komt er toch in feite op neer dat de FED een aantal grote ondernemingen op de been houdt, die in eigenlijk allang failliet hadden moeten gaan. Of dat verstandig is moeten we afwachten.

    Worden er niet heel veel dollars bijgedrukt ? en dat zou toch inflatie moeten geven? Door de zwakke economie is daar geen sprake van, het lijkt dat e.e.a elkaar nog in evenwicht houdt.

    Aandelen werken altijd in een golfbeweging en het komt mijns inziens wel weer goed, maar wanneer is het juist instapmoment.. De kwartaalcijfers zullen niet best zijn. Aan de andere kant loopt de beurs altijd vooruit..

  5. hjm 1 april 2009 18:49
    De uitleg:
    De FED creert geld, veel geld. Met dat geld kopen ze assets. Echter door het vele extra geld in omloop is inflatie niet tegen te houden. Geld wordt waardeloos, dus weg schulden. En de FED houdt alleen de assets over.

    Wat nog ontbreekt is:

    Kunnen ze deze assets mooi verkopen in het nieuwe geldstelsel. Bouwen ze een mooie kaspositie op.

    Simpel toch? Heb ik geen tweehonderd woorden voor nodig. Ik vind een rode Italiaanse wijn wel lekker.
  6. [verwijderd] 1 april 2009 18:54
    quote:

    hjm schreef:

    De uitleg:
    De FED creert geld, veel geld. Met dat geld kopen ze assets. Echter door het vele extra geld in omloop is inflatie niet tegen te houden. Geld wordt waardeloos, dus weg schulden. En de FED houdt alleen de assets over.

    Wat nog ontbreekt is:

    Kunnen ze deze assets mooi verkopen in het nieuwe geldstelsel. Bouwen ze een mooie kaspositie op.

    Simpel toch? Heb ik geen tweehonderd woorden voor nodig. Ik vind een rode Italiaanse wijn wel lekker.
    Misschien heb je het gemist, maar sinds vorig jaar is er reeds $ 40.000 miljard door het putje gegaan.
    Moeten alle CB's stevig doorprinten om hier inflatie van te maken, ik durf zelfs te stellen dat dat niet lukt.
  7. hjm 1 april 2009 19:26
    quote:

    mari24 schreef:

    Misschien heb je het gemist, .....

    Ik geloof het niet. In mijn antwoord gaat er om het plaatje en de grafiek te verklaren, niet de verwachting voor de wereld-economie uit te spreken.
    Over dat laatste wil ik wel iets zeggen: Volgens de oude regels zouden we een deflatie periode moeten krijgen. Alleen hebben we in het verleden nog niet een dergelijke vermeerdering van geld op zo een grote schaal gezien. En de persen staan nog niet stil.
    We zitten her en der met nogal wat schulden of uitgestelde betalingen (denk aan pensioenverplichtingen; zuid-europa; oost-europa) en het zou helemaal niet slecht uitkomen wanneer al deze schulden 'verdampen' (lees inflatie). Ja, een ramp voor wie wel iets heeft opgebouwd.

    Ik hoop dat we het goede antwoord in gezondheid en welzijn zullen meemaken.
  8. farcha 1 april 2009 21:24
    Er zijn slechts 3 woorden nodig om dit plaatje uit te leggen:

    ZINLOOS GELD RONDPOMPEN!

    En je mag het op beide manieren uitleggen: zinloos geld of zinloos rondpompen. Het geldt (ja ja, met 'dt', in ieder geval iemand die het nog weet) allebei. Het is ook al jaren aan de gang, al veel langer dan de huidig crisis. Denk alleen maar eens aan belasting die gebruikt wordt voor uitkeringen, die weer belast worden, etc. En zo zijn er veel voorbeelden aan te halen maar zolang het redelijk efficient gebeurt, redelijk transparant is en de economie doet het redelijk, kan het lang doorgaan. Het probleem met de huidige crisis is echter dat de transparantie ten ene male ontbreekt en dat het een omvang heeft aangenomen die niet meer te beheersen is. Van de 3 voorwaarden wordt dus nog maar aan eentje voldaan, er wordt efficient gepompt: van de burger direct naar de staat (belastingen) en van de staat direct naar de banken (bail-out). Van de banken naar de... uuuuhhhh.
    Succes met beleggen!
    Albert.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.