Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Marcel Tak - En DNB en u dan, Bos?

71 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. mr. cohiba 5 maart 2009 17:02
    Marcel Tak, ik ben het met je eens. Stuur je column even naar je voormalige werkgever. Vraag er even bij of Wouter zelf wel genoeg inzicht in de financiële wereld heeft. Hij gaf met dhr. Wellink Fortis toestemming ABNAMRO over te nemen.
    Achteraf zei hij niet genoeg inzicht in de totale materie gehad te hebben. Deze gevolgen had hij niet overzien....
    Tevens verklaarde hij dat Fortis niet failliet zou gaan. Na zijn eerste kapitaalinjectie zou Fortis gered zijn. Nou dat weten we intussen...
    Doe hem de groeten van een arme sigarenboer, die ze met alle accijnsverhogingen en ontmoedigende maatregelen ook al kapot proberen te maken...
    Wat zal er overigens een accijns bij komen in de toekomst om die al maar oplopende staatsschuld van hem enigszins te redden.... Zucht....
  2. [verwijderd] 5 maart 2009 17:26
    Bankiers presteren een stuk slechter dan het publiek verwacht (laten concerns instorten).

    Hetzelfde geldt voor:

    - toezichthouders (niet in staat de soliditeit van banken te controleren)

    - politici (laten honderdduizenden kansarmen immigreren)

    - piloten (hebben te weinig verstand van de werking van de automatische piloot)

    - artsen (zorgen voor duizenden onnodige doden)

    Misschien is het niet het collectieve falen dat de nadruk verdient, maar de te hooggespannen verwachtingen van burgers en consumenten. De hoge eisen die we stellen zullen niet vervuld worden, daarvoor zijn mensen te feilbaar.

  3. ger2005 5 maart 2009 17:28
    Marcel Tak, helemaal eens met je verhaal. In Den Haag zijn ze hun straatje weer aan het schoonvegen. Ik dacht, dat we hier een WET TOEZICHT KREDIETWEZEN hadden. Wat hebben die lui bij de Ned bank/overheid ongeloofijk zittenslapen. Daar zijn of worden we nu allemaal de dupe van, maar we zijn als volk blijkbaar te laks om in te grijpen. Het wordt tijd, dat die ambtelijke klootzakken eens een keer goed worden aangepakt
  4. ronlindhou 5 maart 2009 17:31
    Het is niet zozeer het gebrek aan kennis van toezichthouders wat de crisis heeft veroorzaakt. Dit soort kennis is heel erg tijdsgebonden.
    De werkelijke oorzaak ligt in het niet kunnen accepteren van kleine recessies in het recente verleden zodat die hun helende werking konden doen. In plaats daarvan werd er steeds maar meer geld in het systeem gepompt. De banken werden gedwongen meer risico's te nemen en vervolgens de consumenten om steeds maar een hogere hypotheek te nemen omdat de huizenprijzen stegen en ze toch ergens moesten wonen.
    Het enige wat nodig is, is luisteren naar conservatieve mensen maar ja die worden uitgekotst als te negatief.
  5. [verwijderd] 5 maart 2009 17:42
    Door de bomen het Bos niet meer zien.
    Minister Wouter Bos; ‘ Aandeelhouders hebben vrijwel niets gedaan om crisis te voorkomen’ (FD 3 maart 2009). ‘Aandeelhouders hebben bankbestuurders opgejaagd om steeds meer risico te nemen’.

    Aandeelhouders hebben geen jachtvergunning, ze zijn eerder de prooi dan de jager. Aandeelhouders hebben een residual claim. Ondernemingen zijn gefinancierd met vreemd vermogen en aandelen (equity). Bijvoorbeeld bij Philips in 2008 was het 30% vreemd vermogen en in 2007 bijna 50% vreemd vermogen. Het vreemd vermogen heeft de meeste zekerheden en een gegarandeerde rente. De aandeelhouders hebben maar af te wachten wat het dividend zal zijn. De rentes op vreemd vermogen, de voorzieningen, de bonussen, de investeringen e.d. worden van het bedrijfsresultaat aftgetrokken en wat overblijft, kan als dividend (beloning voor de aandeelhouders) worden uitgekeerd. De Raad van Bestuur , bestuurt de onderneming en namens alle stakeholders (ook de aandeelhouders) worden zij geadviseerd en gecontroleerd door de raad van commissarissen. Op de aandeelhoudersvergadering kunnen de aandeelhouders vragen stellen en over bepaalde onderwerpen stemmen.

    Grootaandeelhouders en analisten kunnen in persoonlijk overleg met de RvB dieper op de materie ingaan, maar er mag geen koersgevoelige informatie worden verstrekt. Daarnaast kunnen activistische aandeelhouders brieven schrijven om op de RvB pressie uit te oefenen (de fameuze brief van TCI). De aandeelhouders hebben de minste macht en kunnen vrijwel niets doen om de crisis te voorkomen. Behalve stemmen met hun voeten, door aandelen te verkopen. Er zijn wel organisaties die zich met toezicht bezighouden in de bankenwereld, zoals de DNB of de AFM en de interne compliance afdelingen.

    Dus als er gefaald is in het toezicht meneer Bos, dan is het wellicht goed om te zien wie er eigenlijk eind verantwoordelijk is voor deze onafhankelijke toezichthouders.
  6. piet847 5 maart 2009 17:45
    Ik ben het volledig met de schrijver eens. Het is een schande dat heer Bos de aandeelhouders als mede schuldigen aanwijst. Als particuliere belegger is mijn vermogen met 75% kleiner geworden en ik ben mij van geen kwaad bewust.
    Zou hij wellicht nu al een schot voor de boeg geven m.b.t. de Fortis zaak waarvoor hij waarschijnlijk t.z.t. zich voor de rechter moet verantwoorden?
  7. ajmbe 5 maart 2009 18:55
    Een werkelijk uitstekend artkel over de
    eenzijdige opmerkingen van Wouter Bos.
    Aandeelhouders moeten zich kunnen verlaten op de officiële organen die door de Staat met het
    toezicht zijn belast, dus de Nederlandsche Bank,
    de AMF en niet te vergeten de Minister van Financiën zelf. Waartoe heeft het wekelijks
    contact van de laatste met de President van de
    Bank geleid? Als de Minister van Fianciën misstanden ziet, waarom heeft hij dan geen
    gebruik gemaakt van zijn aanwijzingsbevoegdheid
    of andere maatregelen genomen? Als zijn kritiek
    ook zou slaan op de particuliere belegger is dat
    zonder meer ronduit schandelijk.

  8. candide 5 maart 2009 19:18
    De spijker op de kop.
    Door de legale diefstal middels de vermogensrendementheffing werd de gewone, hardwerkende burger ,om nog iets over te houden ná inflatie, in de richting gedreven van beleggingen met een hoger risicoprofiel.
    Icesave is daar een voorbeeld van. Ondertussen lag de Nederlandsche Bank rustig te snurken.
    Historisch zal blijken dat Rijkman- Groenink de zaak op het optimale punt heeft verpatst. Een toekomstig standbeeld....
    Al dan niet op advies van Tak, zijn we gestapt in producten die op het oog risicomijdend waren ; maar toen al onvoldoende transparant.
    En nu is Woutertje boos op mij?
    Geen wonder dat onze met waterstofperoxyde gebleekte agitator zoveel aanhang krijgt!
  9. forum rang 6 marique 5 maart 2009 19:38
    quote:

    Otto Offensief schreef:

    Door de bomen het Bos niet meer zien.
    Minister Wouter Bos; ‘ Aandeelhouders hebben vrijwel niets gedaan om crisis te voorkomen’ (FD 3 maart 2009). ‘Aandeelhouders hebben bankbestuurders opgejaagd om steeds meer risico te nemen’.
    Gek toch dat niemand ziet dat Bos het over de regering had waarvan hij, als penningmeester, over de centjes gaat.

    Wie is de grootste werkgever in ons land?
    antw: Bos cs

    Wie is de grootste belegger/aandeelhouder in ons land?
    antw: ABP

    Wie is als werkgever met 50% zeggenschap de baas van ABP?
    antw Bos cs
    (vakbonden voor de andere 50%)

    Wie heeft het ABP gedwongen beleggingsrisico's te nemen om daarmee de pensioenpremies te drukken?
    antw: Bos cs
    (met boter op het hoofd van de vakbonden).

    Eigenlijk één groot mea culpa van Bos cs.

    marique
  10. Karel 200 5 maart 2009 19:54
    Een bankpresident die spaarders op het verkeerde been zet door een bank triple A rating toe te kennen (Icesave) terwijl hij weet dat het foute boel is, is een bedrieger. Onbestaanbaar dat deze vent op zijn post mag blijven.
    Wouter B. van de partij die de armoede bestrijdt komt op voor de bonussen van falende (top)-bankmanagers en wentelt alles maar af op de weerloze belastingbetalers. Is Nederland geen boevenland?
  11. [verwijderd] 5 maart 2009 19:57
    Het blijkt eens te meer hoe minachtend de politiek over de gewone burger denkt.

    Niets is meer wereldvreemd voor de dames en heren politici.

    Men gaat inmddels zover dat men de schuld van de algehele malaise in de schoenen schuift van de kiezer.

    De schuld ligt bij de kiezer die toevallig, volgens diezelfde politici, zo dom waren om aandelen van mooie Hollandse en andere bedrijven aan te schaffen, om zo op termijn te proberen een klein beetje rendement te maken. En vervolgens over dit rendement, het beleggen gebeurde al met spaarcentjes, vrolijk weer opnieuw belasting af te dragen.

    Helaas diezelfde kiezer houdt, wat er ook gebeurd hoeveel ellende er ook over hun wordt uitgestort, de mond.

    Dit omdat dezelfde politici, welke de kiezer de schuld geeft van hun eigen falen, altijd met de vinger naar hen wijzen met de uitspraak "jullie hebben ons toch gekozen?"

    Beleggers hebben vrijwel geen zeggenschap in de bedrijven waarin ze beleggen. Waarom? Omdat het zo geregeld is dat wie het meeste stemrecht heeft uitmaakt wat er gebeurd.
    Als de "kleine" belegger zijn bezwaar tegen een bestuurlijke beslissing kenbaar wil maken op b.v. een AVA, wordt hem resoluut de mond gesnoerd.

    Dit lijkt erg veel op het gedrag binnen de politiek, als de kiezer bezwaar maakt tegen een maatregel of onzinnig project wordt hem de mond gesnoerd middels de "gladde praatjes" van de politici.
    En mocht er dan zo nu en dan eens iemand van de "gewone keizersgroep" opstaan om een ander geluid in de politiek te laten horen, dan wordt deze vermoord, vervolgd, uit elkaar gespeeld of met de nek aangekeken.

    En wat doen de "gewone kiezers" en de "kleine aandeelhouders"? Mopperen tijdens verjaarsfeestjes, op het werk, in de kroeg en waar ze ook maar samenkomen. Dat is het poldermodel.

    Net als Wouter Bos, mooi weer spelen met onze belastingcenten en vervolgens doodleuk zeggen dat het diezelfde belastingbetaler is die de huidige ellende heeft veroorzaakt.
  12. [verwijderd] 5 maart 2009 20:08
    Die Wouter weet steeds beter de boel af te leiden. Zeggen dat de beleggers schuldig zijn door de bankbestuurders in de nek te hijgen. Wouter, wat zijn die bankbestuurders voor mietjes. Dikke vettte salarissen opstrijken en dan ook nog topbonussen incasseren. En als het dan werkelijk op besturen aankomt zijn ze niet thuis. En zij niet alleen, ook alle controleapparaten als de raad van commisarissen en de heer Wellink hebben verzuimd hun werk te doen. Dit soort mensen hebben hun onbekwaamheid aangetoond. Maar met diezelfde mensen gaan we nu deze "oorlog" winnen??? Bovendien ligt de schuld bij de overheid daar waar beleggers en spaarders in moeilijkheden zijn gekomen. Immers met de invoering van de vermogensrendementsheffing werden deze in de nek gezeten door de overheid om meer rendement te behalen dan de fictieve rente van 4% waar je door de overheid voor wordt aangeslagen. De rente op een spaarrekening is jarenlang onder dit niveau geweest. En rekening houdend met de inflatie stond je dik op verlies. Particulieren werden zo gedwongen meer risico te nemen door te gaan beleggen en banken als Icesave op te zoeken om nog wat over te houden. Dank u wel meneer Bos, dank u wel meneer Wellink. Wellink die in feite ten onrechte een bank als Icesave op de nederlandse markt heeft toegelaten. Diezelfde particulieren die door de overheid zijn uitgekleed worden met de plannen om de kredietdrisis het hoofd te bieden en de economie te redden vervolgens tot op het bot gevild. De regering heeft in veel gevallen over voorbeeldfuncties. Iedere dag kom je in de media wel een onderwerp tegen waarbij de overheid het verkeerde voorbeeld geeft. Vakbonden wordt bijvoorbeeld gevraagd de lonen niet te verhogen, ook niet met de inflatiecorrectie. Het vreemde is echter dat iedere belasting die ik langs zie komen minimaal verhoogd is op basis van de inflatiecorrectie. Ik zou graag zien dat uw column uitvooerig op de voorpagina van de landelijke dagbladen kwam te staan en in alle acrualiteitenprogramma's het hoofdonerwerp zou zijn.
  13. [verwijderd] 5 maart 2009 20:30
    Ben ik nou zo slim of is de rest zo dom.
    Natuurlijk zijn de aandeelhouders mede schuldig aan deze crisis. De institutionele beleggers door extreme en steeds hogere winsten te eisen van bedrijven en onvoldoende controle uit te oefenen. De kleine man door niet tevreden te zijn met een nette winst maar voor het maximale te gaan zonder te letten op wat de bedrijven deden omdat maximale te halen. En een van de grootste schuldigen is de VEB en hun voormalig voorzitter. Wie was er de grootste voorstander van een overame van ABN AMRO door Fortis en consorten. Juist, de VEB. Iedereen kon narekenen dat er veel te veel betaald werd maar de VEB moest en zou er het maximale uitslepen voor de aandeelhouders. Ieder weldenkend mens kon weten dat als er maar het kleinste mis zou gaan bij Fortis dat deze overname op een ramp zou uitlopen. En raad eens wat er gebeurde. En nu klagen dat aandeelhouders gecompenseerd moeten worden voor hun verliezen in Fortis. Nou dan mogen diezelfde aandeelhouders eerst wel eens hun exessieve winsten op aandelen ABN AMRO terig betalen. Maar daar hoor je de VEB natuurlijk niet over.
  14. [verwijderd] 5 maart 2009 20:36
    Marcel zoals altijd goede bijdrage. Ik begin me echt zorgen te maken om het onverantwoordelijke gedrag van Bos. Aangaande de redding van Fortis heb ik hem altijd hier verdedigd.

    Ondanks mijn kritiek op allerlei terreinen van het regeringsbeleid en de PvdA had ik hoop dat Bos door de ambtenaren van Financiën wat bijgeschoold zou worden. Daar schijnt hij zich nogal wat arrogant te gedragen. Geen leuke of aardige man, maar dat is geen functie-eis. Hij blijkt nu echter ook totaal doorgeschoten.

    Blijkbaar luistert Bos meer naar zijn vader ex diplomaat en grootverdiener als directeur van een ontwikkelingsorganisatie, die vrijblijvend en vanuit een riante positie wat extreem links kan toeteren.

    Wat nu gebeurt, is dat hij ING de vernieling in praat om de aandeelhouders voor E 0 te onteigenen.
    Hij kan dan weer "scoren" (denkt hij). ABP kan dan weer miljoenen afschrijven`etc etc, problemen met de AFM en Nelie, ach het dondert niet zolang Wouter maar volgende week vrijdag bij het vetgemeste middenkader van de PvdA zijn applause kan halen.

    Voor het eigen ego is Bos volstrekt onverantwoordelijk bezig en er is geen CDA dat hem remt. Het CDA is dan ook het meest incompetente slappe zooitje jaknikkers sinds jaren.
    Op zich zal ik niet beweren, dat de regering onderzoek geen mag en moet doen naar instrumenten in tijden van crisis. Zoeis kan intern gebeuren en door dat meteen zo naar buiten te brengen, geeft Bos in mijn ogen blijk van een ongekende onverantwoorde mate van machtgeilheid.

    Groet, Jonas

    P.S. Ik kan nog wat toevoegen. In de Tweede Kamer hebben Bos/Wellink toegegeven dat de aanwesige kennis onvoldoende was om complexe produkten zoals de Alt-A obligaties te beoordelen. Dat is dan toch toegeven van falend toezicht. Hoeveel kost die DNB met al die hoge salarissen ons eigenlijk en wat levert het op?
71 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.