Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Marcel Tak - Darwin, Keynes & Steepeners

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 februari 2009 16:27
    Steepeners zijn idd niet gegarandeerd, maar zijn wel uitgegeven door de Rabo. gezien de huidige triple A status van de bank is de kans dus erg groot dat je aan het eind van het liedje de nominale waarde (100%) terug ontvangt.

    Als je iets zoekt dat voor een langere tijd een rendement heeft waarvan er in ieder geval een minimum vast staat (2,5%) dan is dit misschien wel een goeie, maar ja t blijft beleggen, de rabo kan theoretisch failliet natuurlijk.

    Kijk eens naar de huidige koers van de steepeners dat is nu 68,28%, reken even door en je bent gegarandeerd van een minimale coupon van 3,7% met een kans op meer als het verschil tussen de lange en korte rente groter wordt. En aan het eind van het liedje krijg je de nominale waarde uitgekeerd, dus de overige 31,72%.

    Voor de lange termijn belegger/spaarder m.i niet onaantrekkelijk.

    Groet
    JW

  2. [verwijderd] 12 februari 2009 18:42
    Keynesiaanse oplossing is gewoon de grootste onzin. De enige oplossing is een grote depressie gevolgd door innovatie. Wat de wereld nodig heeft is een grote schuldsanering. Deze crisis is ontstaan bij de vorige bubbel. Rente omlaag, geld in de markt en schuldcreatie. En nu doen ze het weer! Maar dan in veelvoud. Dit gaat nooit goed aflopen. Vraag is niet te motiveren door nog meer schulden. Onze groei van afgelopen jaren is gebaseerd op schuldcreatie.

    Het probleem ligt bij de FED. Zij doen dit expres. Het monopolie van geld drukken is in handen van particulieren. Indien de FED 500 miljard uitleent (geld dat ze drukken), dan zouden zij er bij 1% rente $ 5 miljard aan verdienen. Dus de FED wil blijven drukken.

    Daarnaast is hyperinflatie in aantoch. Zie de jaren '70. Toen verhoogde de FED de rente en dat werkte. Weleenswaar kwam toen de wereldeconomie in een recessie, maar dat was toen niet erg. De hoge rentestanden van de jaren '80 zijn weer aanstaande. Rente naar 10% of meer, dat staat ons te wachten.

    U kunt wel gokken wat er ons staat te wachten indien dat zal gebeuren. De wereld heeft veel te veel schulden en met 10% rente kunnen bedrijven hun lopende verplichtingen niet meer voldoen. Binnen 10 jaar is de Grote Depressie een feit.

    Er is maar 1 bull-market die oneindig aan het groeien is. En dat is de markt voor schuldcreatie.

    Kijkend naar de grafiek van de totale schulden van de VS ten opzichte van het BBP, dan zijn er drie opmerkelijke toppen te zien.
    Begin 19de eeuw ongeveer 150% van BBP
    1929 ongeveer 270% van BBP
    Heden mogelijk al 400% van BBP
    Waar staat de wereld over 100 of 200 jaar?

    Het systeem zal in elkaar klappen.
  3. [verwijderd] 17 februari 2009 18:25
    Beste Hans,

    Het gaat om uitstaande kredieten in de VS ten opzichte van BBP. De getallen kunnen mogelijk afwijken, maar het gaat om een indicatie om te zien hoe problematisch wij ervoor staan.

    Ik vond op de volgende link een artikel van George Soros waarin hij een soort gelijk overzicht geeft.
    www.beursduivel.be/forum.php?page=top...

    'Crisis erger dan in jaren '30'
    DossierDavos
    DAVOS - De huidige crisis is groter in omvang dan die in de jaren '30 van de vorige eeuw. Dat heeft fondsbeheerder George Soros gezegd op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

    Soros leidt dat af uit een paar eenvoudige getallen. In 1929 stonden er in de Verenigde Staten kredieten uit ter waarde van 160 procent van de omvang van de Amerikaanse economie (het bruto binnenlands product). In 1932 was dat cijfer gestegen tot 260 procent. Het duurde toen tot de jaren '40 voor de economie weer hersteld was.

    Maar vorig jaar stonden er kredieten uit voor een bedrag dat overeenkomt met 360 procent van de economie. En de kans is groot dat dat cijfer stijgt tot 500 procent, zegt Soros. 'Alleen al de omvang van de credit default swaps bedraagt vier maal het bruto binnenlands product'.

    Ik heb de gegevens overgenomen van een grafiek die een vriend mij liet zien. De grafiek is ook te vinden in het boek van Willem Middelkoop - Als de dollar valt. blz 64 van de 13de druk. Zeer interessant boek met veel meer grafieken. Zeker de moeite waard om te lezen. Hij heeft de gegevens van Thomson Datastream.

    Daarnaast dient u erg voorzichtig te zijn met cijfers, want vaak kloppen ze niet.

    Werkeloosheid bijvoorbeeld in de VS zou onder de 8% zijn, terwijl de daadwerkelijke werkeloosheid eerder 14% is.

    Een interessante link is www.shadowstats.com/

    Of het volgende filmpje op youtube is ook erg interessant.
    www.youtube.com/watch?v=pZsY1rFr_yw&e...
    Het geeft een overzicht van 1919 t/m 2009 hoeveel geld er door de FED de markt in werd gepompt bij voorgaande crisis. Voornamelijk erg schokkend hoe snel het in 2008 ging.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.