Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Corné van Zeijl - ¿Que casa?

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 januari 2009 13:29
    ik kan je vertellen dat het feest in Spanje echt voorbij is. Ik zoek met gezin nu rondom Barcelona een (huur)huis, nadat we ons huis in de Amsterdamse pijp voor de crisis al hadden verkocht voor net iets onder de vraagprijs: dat ging weg binnen 4 weken in de zomer va 2008.

    De meeste huizen in de regio Barcelona zijn onverkoopbaar geworden, sterker nog, de meest huizen die niet worden verkocht gaan massaal de verhuur in, maar ook de huurprijzen staan nu onder druk.

    In de categorie 1500-2000 euro is het vrij normaal om 20-30% korting te pakken. De huizen die te koop staan (althans die wij te koop hebben zien staan) staan al een jaar te koop, nu de in huur.

    Voorbeeld: vraagprijs 850K mid 2008, nu 750K, maar mag weg voor 700K (ik hoor het de eigenaar zeggen). Kijk maar eens op www.idealista.com.

    De eigenaren(!) dus niet de agenten(!) die ik heb gesproken, spreken over 'extreem slechte tijden' in de spaanse huizenmarkt.

    Enfin, voor ons komt deze slechte huizentijd als geroepen, we wonen daardoor immers goedkoper en als we later in 2009 denken in 2010 misschien iets te willen gaan kopen, dan werkt dit voor in ons voordeel.

    Ach ja ieder nadeel heb zn voordeel.
  2. [verwijderd] 12 januari 2009 14:10
    Hier zien we dus een nadeel van de Euro.
    Landen kunnen niet meer hun eigen rente bepalen (en daarmee deels de koers van hun valuta), dat gebeurt door de ECB. In een extreem geval kan het voorkomen dat één euroland economisch in een dip zit, terwijl het in de andere landen goed gaat. De rente voor de Euro zou dan door de ECB verhoogd worden, terwijl je de economie in dat ene land daarmee helemaal de nek om draait.
  3. [verwijderd] 12 januari 2009 14:31
    Beste Corné, ik woon zelf al 9 jaar in Spanje, heb een huis met een kleine hypotheek. Dat verhaal van variabele rente gaat niet helemaal op. De spaanse banken dienen bij de euribor eerst 1,5 procent op te tellen en daarna doen deze banken hun eigen opslag er bovenop. Men hanteert een 12 maandelijkse euribor, met als gevolg dat ik nu (peildatum 1 december, vlak voor spectaculaire verlaging) dus een verhoging van de rente kreeg daar waar ji denkt dat er verlagingen plaatsvinden. Andere banken nemen snel het gemiddelde over de laatste 3 jaren. (ik ben aan het shoppen geweest bij diverse banken) resultaat voor de komende twaalf maanden ga ik 6,9 procent rente betalen. Dus het variabele werkt op dit moment nog omhoog, dus in mijn nadeel.
  4. forum rang 5 theo1 12 januari 2009 14:58
    quote:

    Pieke schreef:

    Hier zien we dus een nadeel van de Euro.
    Landen kunnen niet meer hun eigen rente bepalen (en daarmee deels de koers van hun valuta), dat gebeurt door de ECB. In een extreem geval kan het voorkomen dat één euroland economisch in een dip zit, terwijl het in de andere landen goed gaat. De rente voor de Euro zou dan door de ECB verhoogd worden, terwijl je de economie in dat ene land daarmee helemaal de nek om draait.
    De hele euro is gebaseerd op de gedachte dat economieën "vanzelf" wel naar elkaar toe zouden groeien en in hun cyclus gaan synchroniseren als ze maar eenmaal dezelfde munt hanteren. Dat blijkt dus niet zo te werken. Tot nu toe hebben zwakkere landen kunnen profiteren van de lagere rente op de euro (alleen al door de grotere liquiditeit die je nu eenmaal cadeau krijgt bij een groter muntgebied). Maar je ziet nu al de renteverschillen tussen verschillende eurolanden toenemen omdat de kredietwaardigheid toch wel behoorlijk verschilt. En dan doemt er aan de horizon nog vergrijzing en de bijbehorende pensioenproblemen op. Veel landen betalen hun staatspensioen uit de lopende begroting. En dat zijn nu net de landen met de grootste tekorten en de hoogste schulden.
  5. zjozjefke 12 januari 2009 16:28
    De huizenprijzen aan de Costa Blanca zijn wel degelijk gedaald, wat mede zijn oorzaak vindt in het feit dat daar veel gepensioneerde engelsen wonen die al geruime tijd steeds minder euro's krijgen voor hun in engelse ponden uitgekeerde pensioenen, en daardoor hun hypotheek niet meer kunnen betalen.
  6. [verwijderd] 12 januari 2009 16:52
    Met de ontwikkeling op de beurzen van Spanje valt het in ieder geval wel mee.

    Zo stond Spain Equity bij Morningstar in december 2008 in de top 10 van best renderende categorieën en hebben de Spaanse indexen van Spanje het in heel 2008 beslist beter gedaan dan de Nederlandse indexen.

    Groet.
  7. [verwijderd] 12 januari 2009 17:48
    quote:

    theo1 schreef:

    [quote=Pieke]
    Hier zien we dus een nadeel van de Euro.
    In een extreem geval kan het voorkomen dat één euroland economisch in een dip zit, terwijl het in de andere landen goed gaat. De rente voor de Euro zou dan door de ECB verhoogd worden, terwijl je de economie in dat ene land daarmee helemaal de nek om draait.
    [/quote]

    De hele euro is gebaseerd op de gedachte dat economieën "vanzelf" wel naar elkaar toe zouden groeien en in hun cyclus gaan synchroniseren als ze maar eenmaal dezelfde munt hanteren. Dat blijkt dus niet zo te werken.
    Volgens mij is niet de economie van euroland naar elkaar gegroeid maar van de hele wereld, noem anders eens een paar landen die nu in hoog-conjunctuur zitten.

    de bos
  8. [verwijderd] 12 januari 2009 19:43
    ik ben onlangs in Dubai geweest. Vergeet de onroerendgoed bubble daar niet ! Een simpel appartementje op `n palmeiland gaat al over de miljoen, terwijl bijna 80% leeg staat. Huren is peperduur, en kopen voor de gewone man bijna onmogelijk.

    ze zijn ook niet voor de gewone man gebouwd
  9. [verwijderd] 12 januari 2009 20:29
    Wanneer en welke Spaanse bank zal als eerste omgaan.....moeten we daar rekening meehouden. Ik heb bijv. een aardige positie bij Banca de Sabbadell. Laat maar eens horen.

    gewoon naar Nederland terugbrengen en afrekenen met Bos en op de Bosbank deponeren, alwaar je de Bos garantie (tijdelijk) krijgt.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.