Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

wie heeft ervaring met de NIBC bank???

58 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 oktober 2008 23:06
    quote:

    inco1 schreef:

    Net een rekening bij Moneyou geopend. Geven 5,1 % rente. Had er tot vorige week nooit van gehoord. Dus gekeken op site van DNB en is gewoon een dochter van ABN Amro.
    Lijt me toch een mooi rentepercentage met weinig risico.
    Iemand hier ervaring met deze bank?
    Ja, is een aanrader. Aanvraagprocedure grotendeels geautomatiseerd. Opgelopen rente is zichtbaar op de rekening. Totale procedure duurt ca. 2 dagen (herstel: volgende werkdag). Over beveiliging (userid/password) kun je twisten maar er zijn slechts overboekingen naar een vaste tegenrekening mogelijk dus complexe e-dentifiers vermoedelijk niet nodig.

    Let wel: variabele rente (zoals bij alle vrij opneembare rekeningen). Wil je vaste rente moet je een deposito nemen. Enkele banken laten je boetevrij opnemen uit deposito bij aankoop woning. Zodra credit crunch over is zul je veel banken de spaarrente zien verlagen.
  2. [verwijderd] 9 oktober 2008 15:28
    quote:

    MJB1975 schreef:

    Beste Bio-Bob,

    Je vriend is niet volledig op de hoogte. De USCDO en USABS portefeuilles zijn uit NIBC gehaald door de aandeelhouders (JC Flowers et al).
    Heb hem er ten tijde van die afschrijving van zoveel miljoen over gesproken. Hij werkte er toen al niet meer, maar ik vroeg er naar omdat hij iets met hypotheken had gedaan. Had iets mte maken met het opkopen en bundelen van hypotheken en als beleggingspakket in de markt zetten geloof ik. Ik ben geen financieel expert, maar heb wel interesse in de financiële stromen in de wereld. Dat kan soms wedijveren met quantum mechanica qua complexiteit).

    Mvgr,

    BB

  3. [verwijderd] 10 oktober 2008 10:47
    quote:

    Bio-Bob schreef:

    Heb hem er ten tijde van die afschrijving van zoveel miljoen over gesproken. Hij werkte er toen al niet meer, maar ik vroeg er naar omdat hij iets met hypotheken had gedaan. Had iets mte maken met het opkopen en bundelen van hypotheken en als beleggingspakket in de markt zetten geloof ik. Ik ben geen financieel expert, maar heb wel interesse in de financiële stromen in de wereld. Dat kan soms wedijveren met quantum mechanica qua complexiteit).

    Mvgr,

    BB

    NIBC securitseerde eigen productie nederlandse hypotheken (DMBS series). Ook zetten ze een securitisatie in elkaar voor derden, mits dezen natuurlijk daar een fee voor willen betalen. Tot nu toe komt er geen US papier bij kijken. Wel zijn ze actief geweest in de US en UK CDO markt (o.a. de Belle Haven), waar dus een afgeleide van US hypotheekpapier in zit. Deze activiteiten zijn echter een jaar geleden separaat bij de aandeelhouders onder gebracht en maken nu geen onderdeel uit van NIBC. De deal (gecancelde) deal met Kaupthing bevatte dan ook niet het CDO stuk. NIBC heeft dus nooit een hypotheek in de US verstrekt, maar wel een handelsboek gehad met daarin US RMBS en CDO papier.
  4. [verwijderd] 29 november 2008 22:10
    Heb zelf net een rekening geopend, gevolgd door een deposito van 9 maanden, 5,7% (op jaarbasis). Wel gemaximeerd tot 2 ton op een en/of rekening.

    De site is prima bereikbaar en de service is snel. Wordt het een tweede Icesave, dan ben ik in het ergste geval mijn rente van 9 maanden kwijt.

    Het beroep op het garantiestelsel van de overheid middels steun bij uitgifte van een obligaite lijkt me ook gewoon een slimme zet. De NIBC heeft beperkte risico's uit staan.

    Enige gevaar is dat klanten de voorspelling zelf waarmaken door geld weg te halen en/of niet te plaatsen. Op die manier kan ieder bank kapot, zelfs de Rabobank!
  5. forum rang 5 haas 29 november 2008 22:29
    quote:

    MJB1975 schreef:

    Kwaaie Aap,
    De aankoop van NIBC door Kaupthing is door de toezichthouders tegengehouden. Ik weet niet of dat de DNB/AFM was of de IJslandse toezichthouder. De +/- EUR 3 mrd die men wilde betalen was trouwens spectaculair hoog.
    Is tegengehouden. Wellink wist toen al meer.

    En toen al veel meer, dan Wellink tot nu wss heeft verteld over de Geldcrisis?
  6. Fredje1963 29 november 2008 22:32
    Een tijdje geleden een rekening geopend bij NIBC en ook een bij Credit Europe, allebei 5,25% net als Anadolubank. Vallen allemaal onder de DGS. Snel geregeld en geen problemen op de websites. Overigens ook een mooie rente bij AK
    3 maandsdeposito (5,5%). Anadolubank bood eind oktober een 3 maandsdeposito voor 5,5% waarbij je tussentijds kon opnemen! Bij tussentijdse opname kreeg je dan alsnog de normale 5,1% en als je de looptijd uitzat gewoon de 5,5%, mooie regeling.
  7. Pietpaaltjes77 29 november 2008 23:29
    Bij de NIBC bank heeft Bos net 1 miljard gegarandeerd. Dus laten ze deze niet zo snel omvallen. Verder val je natuurlijk gewoon onder het garantie stelsel.

    Verder weten weinig mensen dat de NIBC een van de hoogste Tier 1 ratio's heeft van de banken die in Nederland actief zijn (zie half jaarverslag).

    Ik denk persoonlijk dat je een dief bent van je eigen geld als je voor zeg 100.000 voor 2% minder bij de rabo gaat zitten en 2.000 euro laat liggen omdat je heel misschien wel eens 2 maand lang niet bij dat geld zou kunnen. De Rabobank zou net zo goed kunnen omvallen als iedereen ineens zijn geld weg trekt.
  8. forum rang 10 voda 18 december 2008 17:09
    OPGELET!!

    Waar moeten NIBC-spaarders op letten?
    18-12-2008 | Gepubliceerd 13:13
    18-12-2008 | Laatst bijgewerkt 17:06

    Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde woensdagavond de status van zakenbank NIBC tot bijna 'junk'. Spaarders die bij dochter NIBC Direct geld hebben uitstaan, moeten vooral letten op wat minister Bos van Financiën in 2009 doet.

    Een tegenvaller voor zakenbank NIBC. Kredietbeoordelaar Moody's geeft de bank voor de lange termijn het stempel Baa2, een trapje lager dan de voorheen geldende Baa1-status. Een signaal dat ook voor spaarders bij dochter NIBC Direct relevant is - het spaarbedrijf met de hoogste tarieven in Nederland.

    In de uitleg van zijn nieuwe oordeel tekent Moody's aan dat de vooruitzichten van de bank op langere termijn zijn verzwakt.

    Dicht bij junk
    Kredietbeoordelaars werken met een uitgebreid scala aan stempels. Waarbij de hoge Aaa-status betekent dat een bedrijf zeer solide is en de extreem lage C-status dat een onderneming uitstel van betaling moet aanvragen. Een waterscheiding vormen oordelen die onder het kopje 'investement grade' vallen en cijfers die een bedrijf 'speculatief' maken - ook wel 'junk' genoemd.

    De Baa2-status bij Moody's betekent dat NIBC Bank nog steeds 'investment grade' is, wat betekent dat pensioenfondsen in de bank mogen beleggen. Tegelijk is de bank nog maar twee treden verwijderd van de junk-status.

    Zwaar weer voor NIBC
    Moody's twijfelt eraan of het bedrijfsmodel van NIBC Bank solide genoeg is als de recessie volgend jaar verdiept. Dit leunt namelijk zwaar op het verstrekken van leningen aan kleine- en middelgrote bedrijven die het in 2009 moeilijker krijgen.

    Zelf is NIBC optimistischer, zeker als het gaat om het aantrekken van klanten: "Er is veel onrust in de markt, onder meer door de onduidelijkheid over de toekomst van ABN Amro en Fortis. Bedrijfsklanten van banken vragen zich af: wat zal ik doen? Dat is voor ons niet ongunstig", stelt de woordvoerder.

    Hoge rente
    Kredietbeoordelaar Moody's kijkt echter ook naar de andere kant van de medaille en vindt het zorgelijk dat NIBC zelf sterk afhankelijk is van de kapitaalmarkt voor het aantrekken van geld. En die functioneert zacht gezegd matig.

    Om ook andere leenbronnen te hebben is de bank sinds september actief met internetspaarbank NIBC Direct. In twee maanden haalde NIBC Direct 600 miljoen euro op bij spaarders. Mede door de scherpe rentetarieven van 5,25 procent op de vrije internetrekening en 5,7 procent voor een eenjarig deposito - de hoogste spaartarieven op de Nederlandse markt. Voor een vergelijking zie: Spaarinformatie.nl

    Maar, zo stelt Moody's, het geld dat bij spaarders wordt opgehaald is slechts een "marginaal" onderdeel van de totale financiering. NIBC had per 30 september ongeveer 17 miljard euro aan te herfinancieren schulden op de balans, waaronder een flinke portie bedrijfsobligaties.

    NIBC maakte begin december als een van de eerste Nederlandse banken gebruik van de garantieregeling van minister Wouter Bos van Financiën. Met dekking van de Nederlandse staat leende de bank 1,25 miljard euro. "We betalen de zesmaands-rente die banken onderling rekenen, plus een opslag van een half procentpunt", aldus de woordvoerder. Begin december kwam dat neer op 3,6 procent rente.

    Aan de andere kant, zo stelt NIBC, kan de bank ook hogere tarieven rekenen aan bedrijfsklanten die willen lenen. "Dat is weer gunstig voor de winstmarge", meldt de woordvoerder.

    Garantie spaarders
    Moody's gaat er vanuit dat de staatssteun aan banken van beperkte duur is, en ziet vooral problemen op de langere termijn. "Zelf zijn we daar positiever over. Als we komend jaar nog onder de garantieregeling van minister Bos kunnen lenen, zijn we voorlopig gedekt", aldus NIBC's woordvoerder.

    Voor spaarders van NIBC Direct zijn twee zaken cruciaal. Op de eerste plaats is er de depositogarantieregeling, waarbij spaarders sinds oktober dit jaar een ton terugkrijgen als een bank omvalt. Deze regeling geldt voor twaalf maanden.

    Van belang is dus hoe Bos de garantieregeling vanaf oktober 2009 wil inrichten. "Begin volgend jaar worden in Europees verband besluiten genomen over een minimumgarantie van 50 duizend euro. Dan zal ook Nederland zijn standpunt bepalen", laat de woordvoerder van het ministerie van Financiën weten.

    Daarnaast is er het steunloket van Bos, waar banken leningen kunnen uitgeven met een staatsstempel erop. Dit staat in principe open tot eind 2009. Voor de slagkracht van een bank als NIBC is het relevant of na die periode eventueel ook 'Bos-leningen' kunnen worden uitgegeven.

    Het beeld is dus dubbel: de marktomstandigheden voor NIBC zijn zwaar, maar consumenten die mikken op een hoge spaarrente moeten ook letten op de politieke dekking die spaarders en banken genieten.

    Jeroen de Boer

    jeroen.deboer@z24.nl

    go.z24.nl/go/e/rss_ad/http://www.z24....
58 Posts
Pagina: «« 1 2 3 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.