Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

AEX - 19/11 - Licht? Tunnel?...of niet?

757 Posts
Pagina: «« 1 ... 8 9 10 11 12 ... 38 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 november 2008 13:03
    Zucht..... als ik Goldman Sucks zo lees staat ING binnenkort gezellig naast Antonov en Pharming qua koersje.

    MARKET TALK: Omvang portefeuille ING werpt schaduw - Goldman
    19-11-2008 12:44:00

    ING Groep NV Cert.
    6,490 ( 13:00 ) -0,6350 / -8,91%

    AMSTERDAM (Dow Jones)--De omvang van de beleggingsportefeuille blijft een lange schaduw werpen over de onderliggende resultaten van zowel de verzekerings- als de bankactiviteiten van ING, stellen analisten van Goldman Sachs. Zij voorzien "aanzienlijke tegenwind" voor de middellange termijn voor de financieel dienstverlener als gevolg van de ontwrichting van de krediet- en aandelenmarkten. De analisten maken zich het meest zorgen over de pijplijn van impairments voor de Alt-A-portefeuille, die aanzienlijk is gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. Zolang de betalingsachterstanden aanhouden en de huizenprijzen blijven dalen, zal dit sterke druk geven om verder af te waarderen. Daarnaast is de blootstelling van ING aan de aandelenmarkten toegenomen door aflopen van een deel van het hedging-programma. Van de private equity- en vastgoedportefeuilles verwachten de analisten een negatieve impact in de komende kwartalen tot jaren. Ze denken dat de problemen in de sector in 2009 aanhouden en zelfs toenemen en bevelen daarom voorzichtigheid aan. Toch biedt het aandeel opwaartse ruimte bij de huidige koers, zelfs als ING 1 miljard nieuwe aandelen zou uitgeven om de injectie terug te betalen. Zij handhaven hun neutral-advies en verlagen het koersdoel naar EUR9 van EUR14. Het aandeel ING noteert woensdag rond 12.40 uur 8,8% lager op EUR6,50 terwijl de AEX-index 1,7% daalt. (AVR)

  2. corner 19 november 2008 13:06
    Goede middag.Ben al geruime tijd meelezer op dit forum en heb geen ervaring in put opties. Vandaar mijn vraag. Het betreft putoptie dec 2008 met een uitoefeningsprijs van 56,- eur met een premie van + 40,- euro.Wat kunnen de beweegredenen zijn van iemand die deze optie koopt of verkoopt terwijl de prijs van het aandeel 16,- is. Graag uw visie.
  3. [verwijderd] 19 november 2008 13:09
    quote:

    corner schreef:

    Goede middag.Ben al geruime tijd meelezer op dit forum en heb geen ervaring in put opties. Vandaar mijn vraag. Het betreft putoptie dec 2008 met een uitoefeningsprijs van 56,- eur met een premie van + 40,- euro.Wat kunnen de beweegredenen zijn van iemand die deze optie koopt of verkoopt terwijl de prijs van het aandeel 16,- is. Graag uw visie.
    Geld van jou krijgen zodat ze dat weer kunnen investeren. Zie het als een soort lening.
  4. [verwijderd] 19 november 2008 13:14
    quote:

    ondernemer37 schreef:

    klein berichtje uit de reeele economie. Vorige week leek het of veel ondernemers in paniek raakten door blijvende vraaguitval. Afgelopen weekend waren ook de kranten echt vol met negatief nieuws, was zeer deprimerend na zo'n lastige week.
    Deze week kreeg ik 2 positieve indicaties. Ten eerste reageerde mijn bank positief op een uitstaand kredietvraagstuk, ze zijn dus weer actief geworden (deze vraag bleef wekenlang onbeantwoord). Ten tweede kreeg ik net een positief bericht over een opdracht bij een financial (die dus weer projecten toelaten waarbij externen betrokken zijn). Kan toeval zijn, maar ik denk dat de financials weer op gang komen. Wellicht toch geen doenscenario dus.
    Ik zie een toename in interesse maar een achterblijven van orders. Hele jaar was al 30% minder dan vorige jaar maar vorige maand en deze hooguit de helft van vorige jaar.
    Toename van interesse zou verklaard kunnen worden uit het feit dat het minder druk is bij de afnemer en langere pipeline doordat men meerdere alternatieven vergelijkt.

  5. [verwijderd] 19 november 2008 13:21


    Na een spetterend afscheidsfeest trok Els* de deur van het bedrijf waar ze bijna vijftien jaar leiding aan had gegeven achter zich dicht. Het was tijd om rustig aan te gaan doen. Maar ze zat nog geen jaar thuis of er viel een envelop in de bus: de nieuwe directie meende dat Els had gesjoemeld en stelde haar persoonlijk aansprakelijk.
    Bevroren privérekeningen, beslaglegging op je woonhuis, reputatie aan gort. Als je als bestuurder aansprakelijk wordt gesteld, krijg je nogal wat over je heen. Gelukkig kan het financiële leed in ieder geval beperkt blijven.

    Met haar echte naam wil ze niet in de krant, die is al te veel beschadigd. Toch wil ze graag haar verhaal kwijt, omdat het een onderwerp is waar „directeuren niet zo snel bij stilstaan”.

    „Leidinggeven ging me altijd prima af. Natuurlijk, er waren af en toe wat dipjes, maar in de jaren dat ik bij het bedrijf zat, groeiden we flink. De eigenaren waren altijd tevreden, want ik zette me vol in voor de zaak. Het was dus een flinke schok toen ik opeens beschuldigd werd van fraude: ik zou informatie achterwege hebben gelaten om de bouw van een nieuwe productielijn door te kunnen drukken.”

    Afschuiven

    Die nieuwe productielijn draaide, nadat Els wegging, met verlies – iets dat de nieuwe directie niet aanstond. „Ze wilden die verliezen op mij afschuiven”, vertelt ze, „en stelden me daarom persoonlijk aansprakelijk. Er werd beslag gelegd op mijn huis, mijn rekeningen werden bevroren.”

    Het bedrijf had, toen Els daar nog werkte, een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Zo’n verzekering beschermt – tot een bepaald bedrag – het privékapitaal van de directeuren of commissarissen, indien die na (vermeend) wanbeleid persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

    Het onderzoek van de verzekeraar wees al snel uit dat Els niets te verwijten viel, dus de claim werd weer ingetrokken. „Maar mijn reputatie is bezoedeld, ik moest bijvoorbeeld terugtreden uit de stichting waarvoor ik vrijwilligerswerk deed.”

    Nederland telt momenteel zo’n 738.000 BV’s, maar nog geen 2% van hen heeft zich verzekerd voor bestuurdersaansprakelijkheid. „Een bestuurder handelt namens een bedrijf, een juridisch aparte entiteit. Maar de bestuurder is ook maar een mens, en niemand is onfeilbaar”, betoogt Bernard Vroom, expert op het gebied van vermogensbescherming bij verzekeringsmaatschappij Nassau.

    Een bedrijf draait op voor de fouten die werknemers maken. Dat gold ook voor bestuurders, totdat in de jaren ’80 bleek dat wel erg veel ondernemers een bedrijf bewust op de fles lieten gaan om er zelf beter van te worden. „Sindsdien is de wet aangepast: als er sprake is van onbehoorlijk bestuur kunnen bestuurders privé aansprakelijk worden gesteld voor de schade die ze hebben veroorzaakt.”

    Globaal zijn er drie scenario’s mogelijk waarin een (oud-) bestuurder een claim krijgt.

    De meest voorkomende: als bij een faillissement de curator vindt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur, kan hij de directeur aansprakelijk stellen voor het tekort in de boedel.

    Ook als er sprake is van een onrechtmatige daad, moet de bestuurder boeten. „Stel, er is een economische teruggang en een directeur doet investeringen die hij eigenlijk niet kan betalen, dan zou dat door eigenaren of schuldeisers kunnen worden aangemerkt als een onrechtmatige daad, ook als een bedrijf niet failliet gaat”, weet Vroom.

    Wat volgens Nassau echter steeds vaker voorkomt, is een zogenoemde interne aansprakelijkheidsclaim. „Een praktijkvoorbeeld: een commercieel directeur ging een financiele constructie aan met een herverzekeraar, dacht hij. Maar hij werd opgelicht, want de naam van die herverzekeraar scheelde één letter met die van een echte maatschappij. Het bedrijf ging voor tonnen het schip in. De raad van commissarissen vond dat de financieel directeur beter op had moeten letten, en stelde hem daarom persoonlijk aansprakelijk”, vertelt Vroom.

    Het tegenstrijdige van een aansprakelijkheidsverzekering is dat zij betaald wordt door het bedrijf zelf, maar het privévermogen van de directeur beschermt. „Dat lijkt alleen maar tegenstrijdig, want als het bedrijf zelf een terechte claim neerlegt bij de oud-bestuurder weten ze zeker dat die betaald wordt. Maar de verzekeraar verdedigt natuurlijk de beklaagde, dus het kan zijn dat de verzekeraar lijnrecht tegenover de onderneming staat die de premie betaalt.”

    Bedrijven moeten zo’n verzekering zien als een extraatje voor de bestuurders, waarmee de mogelijk nadelige gevolgen van risicovolle beslissingen niet op hen persoonlijk verhaald kunnen worden. „Frauduleus handelen wordt niet gedekt, maar ondernemen is risico nemen – ondernemers hoeven niet bang te zijn dat hun privésituatie in gevaar komt door een bestuurlijke afweging.”

    Prijskaartje

    Natuurlijk hangt aan dit soort verzekeringen een prijskaartje: €1500 per jaar voor een dekking tot €2,5 miljoen. „Voor starters is dat wellicht wat duur”, geeft Vroom toe, „maar managers van snel groeiende bedrijven moeten beseffen dat er risico’s kleven aan het leiden van een organisatie die in beweging is.”

    Overigens wordt in de VS bij claims soms al rekening gehouden met bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen; daar worden bedragen geeist die zo hoog zijn dat ze het gedekte bedrag overstijgen, zodat de bestuurder het alsnog in zijn eigen portemonnee voelt.

  6. [verwijderd] 19 november 2008 13:25
    quote:

    jiv schreef:

    [quote=ondernemer37]
    klein berichtje uit de reeele economie. Vorige week leek het of veel ondernemers in paniek raakten door blijvende vraaguitval. Afgelopen weekend waren ook de kranten echt vol met negatief nieuws, was zeer deprimerend na zo'n lastige week.
    Deze week kreeg ik 2 positieve indicaties. Ten eerste reageerde mijn bank positief op een uitstaand kredietvraagstuk, ze zijn dus weer actief geworden (deze vraag bleef wekenlang onbeantwoord). Ten tweede kreeg ik net een positief bericht over een opdracht bij een financial (die dus weer projecten toelaten waarbij externen betrokken zijn). Kan toeval zijn, maar ik denk dat de financials weer op gang komen. Wellicht toch geen doenscenario dus.
    [/quote]

    Ik zie een toename in interesse maar een achterblijven van orders. Hele jaar was al 30% minder dan vorige jaar maar vorige maand en deze hooguit de helft van vorige jaar.
    Toename van interesse zou verklaard kunnen worden uit het feit dat het minder druk is bij de afnemer en langere pipeline doordat men meerdere alternatieven vergelijkt.

    Bij mij is tot nu de omzet dit jaar zo'n 20%-25% minder. Begin was gewoon goed maar vooral na de zomer is het snel minder geworden. Nu merk ik daarnaast ook dat het met de betalingen steeds trager en moeizamer gaat. Met name de retail geeft problemen aangezien zij nu een drukke tijd zouden moeten hebben. En die drukke tijd blijft tot op heden gewoon uit. Dat geeft toch wel enige zorgen voor de toekomst aangezien de retail het juist in deze tijd van het jaar moet verdienen..
  7. [verwijderd] 19 november 2008 13:28
    quote:

    M-P schreef:

    [quote=Ronnny]
    [quote=M-P]
    860 is een zware weerstand aan het worden op de SP
    [/quote]

    MP wat denk je gaan we die slechte?

    Ron
    [/quote]

    Het lijkt er niet op vooralsnog.
    Wat ook opvalt vanochtend verder in de min dan CAC en DAX en nu staan zij verder in de min.

    Zijn dit voortekenen
    ron
  8. [verwijderd] 19 november 2008 13:34
    Even een vraag over short gaan in zijn algemeenheid. Mag je nog short gaan op de klassieke manier in aandelen zelf? Bijvoorbeeld middels het aanhouden van een margin verkoop je 1000 aandelen KPN?

    Is zo maar een voorbeeld en niet van toepassing op mij.

    Mag dat nu nog wel of niet?
757 Posts
Pagina: «« 1 ... 8 9 10 11 12 ... 38 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.