Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

De verkoop van Fortis aan een Franse bank en de Nederlandse staat is in gevaar

73 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Elia 12 november 2008 05:23
    Kroes beticht Leterme van leugen over Fortis
    =============================================
    Premier Yves Leterme heeft volgens de Nederlandse Eurocommissaris voor Concurrentie, Neelie Kroes, 'een leugen' verteld toen hij zondag in het Nederlandse tv-programma Buitenhof zei dat de Europese Commissie onbereikbaar was in het weekend waarin de Beneluxlanden een akkoord sloten over de redding van Fortis.
    (belga) - De medewerkers van de Commissie waren toen wel degelijk op kantoor, aldus Kroes dinsdagavond in een uitzending van De Wereld Draait Door.

    Kroes liet voorts weten dat de informatie die de Belgische regering tot dusver heeft verstrekt over de Fortis-deal nog onvoldoende is om te beoordelen of daarbij sprake was van staatssteun. Zaterdag werd bekend dat Kroes snel nadere opheldering wil van Nederland, België en Luxemburg over de reddingsoperatie. De drie landen staken eind september ruim 11 miljard euro in Fortis. Enkele dagen later kocht de Nederlandse overheid de Nederlandse Fortis-poot, inclusief ABN Amro, voor zo'n 17 miljard euro.

    Kroes moet als eurocommissaris vaststellen of deze transacties volgens de EU-regels door de beugel kunnen. Ze bekijkt vooral of het overheidsoptreden tot marktverstoringen heeft geleid.

  2. forum rang 7 ffff 12 november 2008 13:01
    Dinsdag 18 november vonnis in zaak Fortis Bank

    De Brusselse rechtbank van koophandel spreekt zich dinsdag 18 november uit over de zaken die Deminor en advocaat Mischaël Modrikamen aanspanden in het kader van de verkoop van Fortis Bank aan het Franse BNP Paribas.

    12:25 - 12/11/2008 Copyright © De Tijd

    Zie verder de Tijd op dit moment:

    PING AN sluit zich aan bij eisen van Mondrikamen!

    Nu de Rus al Lippens een persoonlijk proces aandoet, Nelie Kroes beweert dat Leterme liegt of zich zwaar vergist, kan het er allemaal flink om gaan spannen......

    Peter
  3. Elia 13 november 2008 06:19
    'Aandeelhouders moeten kunnen beslissen'
    ===========================================
    BRUSSEL - Mischaël Modrikamen en Deminor pleiten voor een opschorting van alle verkopen.

    Procureur Paul Dhaeyer stelde vorige week in een omstandig gemotiveerd advies dat de regering niet het recht had Fortis Bank België te verkopen aan BNP Paribas. Die beslissing kwam toe aan de aandeelhouders, en zij moeten dus ook het recht krijgen de verkoop goed of af te keuren op een buitengewone algemene vergadering. Daarnaast stelde het openbaar ministerie dat onafhankelijke experts de financiële toestand van Fortis Bank in kaart moeten brengen en de waarde ervan moeten bepalen. Ten slotte vroeg het ook de benoeming van ad hoc bestuurders, die de algemene vergadering van aandeelhouders moeten bijeenroepen.

    Advocaat Mischaël Modrikamen, die het kort geding had aangespannen, verdedigde gisteren uiteraard het advies van het openbaar ministerie, omdat het grotendeels samenvalt met de vraag van Modrikamen (en de aandeelhouders die hij vertegenwoordigt) zelf.

    Maar Modrikamen gaat in zijn eisen verder dan de procureur. Zo vraagt hij niet alleen dat de aandeelhouders zich op een algemene vergadering mogen uitspreken over de ontmanteling van Fortis, hij vraagt ook dat de rechtbank inmiddels de verkoop van Fortis-activa opschort. Dat de verkoop van de Nederlandse activiteiten aan de Nederlandse overheid én de verkoop van Fortis Bank België aan de FPIM inmiddels al heeft plaatsgevonden (en betaald is), is volgens hem geen belemmering om de transacties niet op te schorten. Dat behoort tot de bevoegdheid van de handelsrechtbank, zei hij. Bovendien, zei hij, heeft een algemene vergadering van aandeelhouders alleen maar zin als de betwiste transacties en alles wat eruit voortvloeit, intussen opgeschort worden.

    Modrikamen wees er ook op dat de FPIM zogezegd in opdracht van de Belgische staat handelt, maar dat er daar geen kb's over bestaan of toch minstens niet gepubliceerd zijn. Dat betekent dat ze niet tegenstelbaar zijn aan derden.

    Ten slotte, zei Modrikamen, moet er ook een oplossing gevonden worden. Het volstaat niet de genomen beslissingen op te schorten, want wat moet er dan gebeuren? Ook daarover moet een aantal punten opgenomen worden op de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 2 december. Mogelijke denksporen zijn een herstel van Fortis zoals het was, de creatie van een Grote Belgische Bank samen met Dexia (waarin de federale regering nu ook aandeelhouder is), Fortis laten doorgaan als een zuivere verzekeringsgroep, of een heronderhandeling van de voorwaarden van de verkoop van onderdelen van Fortis aan de Nederlandse overheid en aan BNP Paribas. In dat kader vermeldde Modrikamen ook de brief die hijzelf en Deminor gekregen hebben van Ping An, de grootste aandeelhouder van Fortis (zie blz. 2).

    Modrikamen haalde ten slotte ook nog eens uit naar premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders, die volgens hem het voorbije weekend 'onaanvaardbare druk' hebben uitgeoefend op de rechtbank van koophandel door te 'dreigen' dat ze de staatssteun voor Fortis zouden terugtrekken als de genomen beslissingen door de rechtbank worden teruggedraaid. 'U bent de enige hoop van duizenden aandeelhouders', zei hij aan voorzitster De Tandt. 'U hebt de kans om geschiedenis te schrijven.'

    De advocaat van Deminor was veel korter van stof. Hij betoogde ook dat de beslissingen die genomen zijn op 3 oktober (de verkoop aan Nederland) en op 5 en 6 oktober (de volledige overname van Fortis Bank België door de regering en de daaropvolgende verkoop aan BNP Paribas) één geheel vormen. Volgens hem moet de algemene vergadering kunnen beslissen over de verkoop van Fortis Bank België, de verkoop van Fortis Insurance Belgium en de overname van het special purpose vehicle, zeg maar de portefeuille met 'vergiftigde' producten door Fortis Holding. Intussen moeten alle transacties rond Fortis opgeschort worden, zei hij.

    Daarnaast vroeg Deminor ook nogmaals de aanstelling van een ad hoc bestuurder bij Fortis, die 'een stem moet geven' aan de aandeelhouders.

    www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?...
  4. [verwijderd] 13 november 2008 19:47
    Leterme wil gesprek over woordgebruik Kroes
    Uitgegeven: 13 november 2008 19:17

    BRUSSEL - De Belgische premier Yves Leterme wil een gesprek onder vier ogen met eurocommissaris Neelie Kroes na haar verwijt dat hij "een leugen" heeft verteld over de gang van zaken bij de reddingsoperatie van Fortis.

    Leterme wil het met de Nederlandse eurocommissaris hebben over haar "woordgebruik ten aanzien van een eerste minister van een Europese lidstaat".

    De premier zei dat donderdag in het Belgisch parlement, waar hij onder vuur kwam te liggen van de oppositiefracties. Die wierpen hem daarop voor de voeten dat hij de verantwoordelijkheid op iemand anders af probeert te schuiven.

    Leterme zei zondag dat de Europese Commissie tijdens het weekend van de Fortisonderhandelingen niet bereikbaar was om te helpen bij de afhandeling van het dossier. Maar volgens Kroes zoog hij dat uit zijn duim. Volgens haar waren haar medewerkers het hele weekend op hun post.

    Bellen

    Bovendien, zo verklaarde ze woensdag tijdens een persconferentie, beschikt zijzelf over diverse mobiele telefoons. Leterme kon haar dus altijd bellen.

    De Belgische premier zei donderdag dat hem was verteld dat de commissie in het bewuste weekend niet beschikbaar was. Maar de oppositie liet geen spaan heel van zijn verdediging. "U probeert de geschiedenis te herschrijven om uw leugens beter te verbergen", aldus een Kamerlid van de groenen.

    (c) ANP
  5. [verwijderd] 13 november 2008 22:55
    quote:

    mineset schreef:

    Leterme wil het met de Nederlandse eurocommissaris hebben over haar "woordgebruik ten aanzien van een eerste minister van een Europese lidstaat".
    Tsja, illustratief voor de botsingen soms tussen hiërarchisch ingestelde Belgen en de lekker directe Nederlanders. Oftewel: het bewijs voor Darwin's evolutietheorie ligt gedeeltelijk ten zuiden van ons land.
  6. forum rang 7 ffff 14 november 2008 13:17
    OP onderstaand bericht zit ik nu eerlijk gezegd AL WEKEN te wachten. Zo vaak heb ik mijzelf afgevraagd: Al die hele grote beleggers die voor miljarden in Fortis zitten....accepteren die nu zomaar dat er van alles en nog wat achter hun rug en over hun hoofd heen met hun miljardenbezit wordt gemanoeuvreerd. Ik kon het me gewoon niet voorstellen. Maar blijkbaar werken ze veel behoedzamer en sluiten ze langzaam maar zeker de rijen. Het grootkapitaal keert zich tegen de Belgische Staat.

    Zoals JoJo terecht opmerkte: het wordt met de dag boeiender:

    Ping An zet druk op Fortis


    'Als de aandeelhouders van Fortis niet mogen beslissen over de ontmanteling van Fortis, is er een ernstig probleem.' Daarvoor waarschuwt de belangrijkste aandeelhouder van Fortis, de Chinese verzekeraar Ping An. Als de rechtbank de goedkeuring door de aandeelhoudersvergadering niet oplegt, wil Ping An die toch afdwingen. Mogelijk worden de krachten gebundeld met de andere grote aandeelhouders van Fortis.
    (tijd) - Ping An stapte vorig jaar in Fortis en bouwde zijn belang op tot iets minder dan 5 procent. Fortis-bestuurder Louis Cheung (foto), voorgedragen door Ping An, onthield zich bij de goedkeuring van de verkoop van de activiteiten.

    'De grootste aandeelhouders van Fortis zijn nog niet op het strijdtoneel verschenen, maar dat betekent geenszins dat ze geen argumenten hebben tegen de verkoop', stelt de advocaat van Ping An, Stefan Odeurs.

    'Integendeel, op dit moment trekken we ernstig in twijfel of de transacties hebben plaatsgevonden in de beste omstandigheden', laat de advocaat weten. 'Maar we beschikken nog niet over alle informatie om een definitief standpunt in te nemen.'

    Sowieso wil Ping An dat de ontmanteling van Fortis ter goed- of afkeuring wordt voorgelegd aan de aandeelhoudersvergaderingen op 1 en 2 december. 'De raad van bestuur is daartoe statutair verplicht, in overeenstemming met de Fortis governance statement', meent Odeurs. Fortis heeft intussen een brief verstuurd naar Ping An, hoogstwaarschijnlijk met de boodschap dat de kwestie toch niet wordt voorgelegd aan de aandeelhoudersvergadering.

    'Als het niet gebeurt, is er een ernstig probleem. Alle aandeelhouders, grote en kleine, moeten met kennis van zaken kunnen oordelen over de transacties', zegt Odeurs. 'Als de rechtbank dat dinsdag niet oplegt, dan zien we nog bewegingsruimte om dat af te dwingen.'

    De advocaat bevestigt ook dat er contacten zijn gelegd met de andere grote aandeelhouders van Fortis. 'Voorlopig coöpereren we nog niet, maar een krachtenbundeling is niet uitgesloten.'LB/MS

    07:52 - 14/11/2008 Copyright © De Tijd
  7. [verwijderd] 17 november 2008 13:55
    Tjonge, wat is Fortis zelf en alles, wat om de neergang van Fortis draait, toch een diep zielige vertoning !

    Fortis CEO's brachten foutieve informatie naar buiten, Fortis Commissarissen en Belgische- en Nederlandse toezichthouders zaten slechts toe te kijken en politici vliegen elkaar vanaf de eerste steunmaatregel alleen maar in de haren.

    Alles wat vanaf oktober 2007, overname van Abnamro waarin de aandeelhouders nog winnaars waren, is gebeurd laat zich vergelijken met één grote Fortis slangenkuil waarvan de aandeelhouder alsnog de dupe is geworden.

    ===============================

    BRUSSEL - Het Belgische liberale Kamerlid Rik Daems wil snel opheldering van zijn regering over een dubieuze rol die Nederland zou hebben gespeeld bij de reddingsoperatie van bankverzekeraar Fortis.

    Dat meldt de Vlaamse publieke omroep VRT maandag.

    Daems verwijst naar een bericht in de krant De Morgen dat de Nederlandse regering begin oktober bedrijven zou hebben gevraagd hun geld uit Fortis terug te trekken.

    Daardoor zou in enkele uren 60 miljard van de rekeningen van Fortis Nederland zijn weggehaald. Nederland zou daardoor Fortis voor een lagere prijs hebben kunnen overnemen.

    Onzin

    Een woordvoerder van minister Wouter Bos van Financiën noemt het bericht in De Morgen onzin. "De Nederlandse regering was er niet op uit een bank te kopen, maar om de financiële stabiliteit te waarborgen'', zegt hij.

    Eind september staken Nederland, België en Luxemburg 11 miljard in Fortis om een bankroet af te wenden.

    Toen de problemen bij de bankverzekeraar bleven voortduren, nam Nederland het Nederlandse Fortisdeel, waaronder ABN Amro, over voor bijna 17 miljard. Het Belgische deel werd daarna verkocht aan het Franse BNP Parisbas.

    Kort geding

    Een groep van 2000 aandeelhouders probeert via een kort geding in België splitsing en verkoop van Fortis tegen te houden.

    In het bewuste artikel in De Morgen zegt hun advocaat Mischaël Modrikamen: "Als Nederland in de eerste dagen van oktober geholpen had Fortis te redden, was de verkoop van Fortis niet nodig geweest.''

    De advocaat beschuldigt De Nederlandsche Bank ervan dat ze begin oktober een veel te laag noodkrediet voor Fortis beschikbaar heeft gesteld.

    (c) ANP
  8. [verwijderd] 17 november 2008 17:48
    quote:

    mineset schreef:

    BRUSSEL - Het Belgische liberale Kamerlid Rik Daems wil snel opheldering van zijn regering over een dubieuze rol die Nederland zou hebben gespeeld bij de reddingsoperatie van bankverzekeraar Fortis.

    Dat meldt de Vlaamse publieke omroep VRT maandag.

    Daems verwijst naar een bericht in de krant De Morgen dat de Nederlandse regering begin oktober bedrijven zou hebben gevraagd hun geld uit Fortis terug te trekken.

    Daardoor zou in enkele uren 60 miljard van de rekeningen van Fortis Nederland zijn weggehaald. Nederland zou daardoor Fortis voor een lagere prijs hebben kunnen overnemen.



    (c) ANP
    Deze beschuldiging maakt het nu echt noodzakelijk dat er hier in Nederland een parlementaire enquete gehouden gaat worden,als er ook maar iets van waar is hebben we het hier over een superfraude,niet te toleren zeker niet van regeerders.
    Zeg niet dat het niet kan of niet waar is er zijn nu al vele gevallen van voorkennisverkoop naar buiten gekomen,oa van een Belgische minister,er is duidelijk gemanipuleerd en gefraudeerd.

    mvrgr jo jo

  9. Pavlov44 17 november 2008 17:52
    quote:

    jojobuitenzorg schreef:

    [quote=mineset]

    BRUSSEL - Het Belgische liberale Kamerlid Rik Daems wil snel opheldering van zijn regering over een dubieuze rol die Nederland zou hebben gespeeld bij de reddingsoperatie van bankverzekeraar Fortis.

    Dat meldt de Vlaamse publieke omroep VRT maandag.

    Daems verwijst naar een bericht in de krant De Morgen dat de Nederlandse regering begin oktober bedrijven zou hebben gevraagd hun geld uit Fortis terug te trekken.

    Daardoor zou in enkele uren 60 miljard van de rekeningen van Fortis Nederland zijn weggehaald. Nederland zou daardoor Fortis voor een lagere prijs hebben kunnen overnemen.



    (c) ANP
    [/quote]

    Deze beschuldiging maakt het nu echt noodzakelijk dat er hier in Nederland een parlementaire enquete gehouden gaat worden,als er ook maar iets van waar is hebben we het hier over een superfraude,niet te toleren zeker niet van regeerders.
    Zeg niet dat het niet kan of niet waar is er zijn nu al vele gevallen van voorkennisverkoop naar buiten gekomen,oa van een Belgische minister,er is duidelijk gemanipuleerd en gefraudeerd.

    mvrgr jo jo

    boeiend, dan hebben we die belgen toch eindelijk eens terug kunnen naaien, ik zie het probleem niet. Hun hebben ons proberen te naaien met ABN Amro, maar zoals je ziet, het vooroordeel over de domheid van Belgen werd eens te meer duidelijk want boontje kwam om zn loontje, laat ze nu maar lekker huilen in dat armzalige landje van ze
  10. [verwijderd] 17 november 2008 18:58
    quote:

    mineset schreef:

    Tjonge, wat is Fortis zelf en alles wat om de neergang van Fortis draait, toch een diep zielige vertoning !

    Fortis CEO's brachten foutieve informatie naar buiten, Fortis Commissarissen en Belgische- en Nederlandse toezichthouders zaten slechts toe te kijken en politici vliegen elkaar vanaf de eerste steunmaatregel alleen maar in de haren.

    Alles wat vanaf oktober 2007, overname van Abnamro waarin de aandeelhouders nog winnaars waren, is gebeurd laat zich vergelijken met één grote Fortis slangenkuil waarvan de aandeelhouder alsnog de dupe is geworden.
    In het restant van Fortis zouden de exclusieve "soap rechten" verankerd moeten worden.
    Ik bedoel daarmee, de exclusieve literaire-, film- en TV rechten.

    Als dat gebeurt, schat ik de toekomstige intrinsieke waarde van het aandeel op +/- € 15,00 in, zelfs na algehele afboeking van de derivatenportefeuille.
  11. [verwijderd] 17 november 2008 19:25
    quote:

    mineset schreef:

    [quote=mineset]
    Tjonge, wat is Fortis zelf en alles wat om de neergang van Fortis draait, toch een diep zielige vertoning !

    Fortis CEO's brachten foutieve informatie naar buiten, Fortis Commissarissen en Belgische- en Nederlandse toezichthouders zaten slechts toe te kijken en politici vliegen elkaar vanaf de eerste steunmaatregel alleen maar in de haren.

    Alles wat vanaf oktober 2007, overname van Abnamro waarin de aandeelhouders nog winnaars waren, is gebeurd laat zich vergelijken met één grote Fortis slangenkuil waarvan de aandeelhouder alsnog de dupe is geworden.
    [/quote]
    In het restant van Fortis zouden de exclusieve "soap rechten" verankerd moeten worden.
    Ik bedoel daarmee, de exclusieve literaire-, film- en TV rechten.

    Als dat gebeurt, schat ik de toekomstige intrinsieke waarde van het aandeel op +/- € 15,00 in, zelfs na algehele afboeking van de derivatenportefeuille.
    Echt mooi mineset,leuk fun!
    Echt het is een soap wel een misslijke,maar toch ik volg het zoveel mogelijk ook op het Fortisforum lees ik regelmatig mee,echt in geen 25 jaar zoveel leugens, list en bedrog met betrekking op één bedrijf meegemaakt.
    Voor iedereen met wat vrije tijd echt een spannend boek en het leuke is het ontwikkeld zich terwijl je leest.
    Deze kans komt nooit weer.

    mvrgr jo jo
73 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.