Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Richard Abma - Gespread bedje AEX

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. jrxs4all 7 november 2008 13:52
    "Waar de aandelenbelegger momenteel de wereld ziet vergaan, is de obligatiebelegger het hier niet meer mee eens. De grote vraag is nu, net als in 2007, welke markt overdrijft. Zien de aandelenbeleggers de toekomst te zwartgallig, of hebben de obligatiebeleggers teveel vertrouwen? In de komende maanden blijkt wie gelijk heeft."

    Die situatie hebben we in het verleden ook vaak gezien.

    En geloof me, de obligatiebeleggers hebben altijd gelijk gekregen.

    Die markt is gewoon veel groter, minder gevoelig voor korte termijn speculatie en vooral .... de obligatiebeleggers zijn betere beleggers,

    JR

  2. [verwijderd] 7 november 2008 14:09
    Teun Draaisma, equity strategist, van Morgan Stanley voorspelde en voorspelt precies hetzelfde, get out of stocks in the summer of 2007, en nu geeft ie een full buy oppurtunity !
    Draaisma heeft 4 indicatoren die aangeven waarom we nu vol in equities moeten stappen. Iedereen die zijn gezonde boerenverstand gebruikt weet dat het NU tijd is om in te stappen !!!!
  3. [verwijderd] 7 november 2008 15:10
    Richard, nog even naar het artikel van vorig jaar gekeken waarin je een perpetual van Lehman Brothers als voorbeeld neemt.
    Spijtig genoeg heeft jouw werkgever flink verloren op obligaties Lehman.
    Maar erger: in het derde kwartaal daalde de waarde van de aandelenportefeuille van EUR31 miljoen naar EUR7 miljoen.
    Er zijn in deze periode geen aandelen verkocht.
    Het is allemaal mooi hoor, die grafiekjes met vermeende correlaties plaatsen.
    Net zoals Corne heeft u ongetwijfeld veel theoretische kennis.
    Wanneer jullie resultaten echter zo dramatisch zijn, neem ik de grafiekjes met een grote korrel zout.
  4. [verwijderd] 7 november 2008 16:03
    Het kan natuurlijk zijn dat door de deelname van de diverse overheden in de financials de kans kleiner wordt dat zij omvallen.
    Hierdoor dalen de creditspreads.
    Echter, de overheden willen wel voor hun belang meedelen in de winst, hetgeen een rem op het opwaarts potentieel van de aandelen zet.
    Zo zou het best eens kunnen dat Wouter Bos ervoor zorgt dat uw grafiek door de papierversnipperaar kan.
  5. [verwijderd] 7 november 2008 16:21
    yup, voor een individueel fonds is het natuurlijk niet zo dat obligatie houders altijd gelijk hebben. Maar over de gehele linie gesproken is die markt veel groter en professioneler, en dus is de kans groot dat daar de obligatiehouders veel vaker gelijk hebben dan de aandeelhouders.
    Zeker de laatste tijd is er bijna gewoon dolle paniek op de aandelenbeurzen, en in paniek verliezen sommige mensen hun ratio.
  6. [verwijderd] 7 november 2008 17:28
    quote:

    Flenty schreef:

    Dit is nu het vierde artikel van deze auteur tijdens de rit naar beneden van het afgelopen jaar waarin hij uitlegt dat je nu toch echt aandelen moet kopen. Eens zal hij gelijk krijgen, maar ik vrees dat zijn instrumentarium enige aanscherping behoeft.
    vanaf de zomer zit hij totaal fout,daarvoor zat hij soms goed in de richting.

    hij is niet de enige,maar aex toen wel 500 en nu?? au au

    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...

    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
  7. [verwijderd] 7 november 2008 18:26
    quote:

    jrxs4all schreef:

    de obligatiebeleggers zijn betere beleggers,
    Dat dacht ik dus niet. Het woord obligaties is een ruim begrip en varieert van de relatief veilige staatsobligaties tot aan de risicovolle high yield obligaties. Net als de aandelen zijn ook high yield obligaties dit jaar gecrasht. De staatsobligaties van de AAA landen zijn goed blijven liggen, maar leveren al enige tijd niets meer op.

    Er blijkt een gigantische speculatiebubbel te zijn geweest. De goud- en olieprijs is behoorlijk gezakt, maar als die speculatie er niet was geweest en de grondstoffen nog zo duur zouden zijn, hadden we een flinke inflatie gehad. De koersen van de veiligste staatsobligaties zou dan zijn gescrasht. De laatste keer dat dat gebeurde, was in 1994. Toen waren de staatsobligaties behoorlijk volatiel.
  8. jrxs4all 8 november 2008 11:52
    quote:

    Hythloday schreef:

    [quote=jrxs4all]
    de obligatiebeleggers zijn betere beleggers,
    [/quote]

    Dat dacht ik dus niet. Het woord obligaties is een ruim begrip en varieert van de relatief veilige staatsobligaties tot aan de risicovolle high yield obligaties. Net als de aandelen zijn ook high yield obligaties dit jaar gecrasht. De staatsobligaties van de AAA landen zijn goed blijven liggen, maar leveren al enige tijd niets meer op.

    Er blijkt een gigantische speculatiebubbel te zijn geweest. De goud- en olieprijs is behoorlijk gezakt, maar als die speculatie er niet was geweest en de grondstoffen nog zo duur zouden zijn, hadden we een flinke inflatie gehad. De koersen van de veiligste staatsobligaties zou dan zijn gescrasht.

    Klopt, maar dat gebeurde niet en dat is juist een illustratie van wat ik bedoelde.

    Begin 2007, toen de inflatie nog steeg en de grondstoffen en aandelen ook, steeg de lange rente niet maar begon zelfs te dalen.

    De obligatiemarkt heeft het ploffen van de grondstoffenbubble en de naderende recessie voorspeld. De aandelenmarkt kwam er pas een jaar later achter.

    Een typisch voorbeeld van een verschillend oordeel van deze twee markten, de obligatiemarkt kreeg gelijk,

    JR
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.