Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel ING Groep AEX:INGA.NL, NL0011821202

Laatste koers (eur) Verschil Volume
16,050   -0,106   (-0,66%) Dagrange 15,982 - 16,134 6.818.838   Gem. (3M) 7,7M

Optieexpiratie en verboden short posities

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 oktober 2008 06:11
    Ik heb een vraagstuk over deze regels en de optiehandel.
    Ik heb 9 oktober een PUT optie ing okt 2008 13,00 geschreven. Die is vrijdag afgelopen. De optie is nu hoogstwaarschijnlijk in handen van een optiehandelaar. Deze handeleran hebben momenteel geen aandelen ING om met het uitvoeren van deze putoptie aan te bieden. Om hem te verzilveren zouden ze dus SHORT moeten gaan. Dit is momenteel verboden, dus..??

    Betekent dit dat ik hier goed mee wegkom?

    Overigens staat de optie momenteel nog steeds in mijn protefeuilleoverzicht.
  2. [verwijderd] 18 oktober 2008 09:52
    shortselling is niet verboden, alleen "naked shortshelling" is verboden. Overigens zijn er tal van andere instrumenten om dit te omzeilen, maar dat terzijde.

    Toen jij de put kocht zal de marketmaker deels een short positie zijn aangegaan om de put te dekken. Vaak gaat dit in tranches en volautomatisch, een computer berekent continue de "exposure" van de optieportefeuille en zal deze zoveel mogelijk neutraal willen houden door stukken te kopen/verkopen. Even hypothetisch, marketmaker verkoopt bijv. direct 20 aandelen, bij daling 5% weer 20 etc.

    Nu de put deep-in-the-money is zul je met 99,99% kans stukken krijgen. De marketmaker zal vrijdag zorgen dat er 200 stuks gekocht zijn, 100stuks voor de geleende aandelen en 100stuks om te leveren op 13euro.
  3. [verwijderd] 18 oktober 2008 10:00
    quote:

    bartje m schreef:

    jij zit de put short dus de market maker long, om deze te hedgen koopt hij de stukken. Als jij de put weer terugkoopt zit de market maker short put dus verkoopt hij de stukken weer. per saldo geen short positie aandelen.
    Een marketmaker gaat geen tegenovergestelde positie aan, dan zou deze namelijk risico lopen en dat is iets wat ze juist zorgvuldig zullen vermijden.

    Als jij een put koopt worden er aandelen verkocht, koop jij een call dan zal de marketmaker aandelen kopen. Een marketmaker hedged dus zijn eigen posities, niet jouw posities.
  4. [verwijderd] 18 oktober 2008 11:46
    quote:

    Jeroen__ schreef:

    Het verbod geldt niet voor market makers.
    Kijk, dit is een niew inzicht. Wat ik vreemd vind, is dat na expiratie de puts nog steeds bij mij (-/-) in de portefeulle staan. Normaal had de kopende partij de stukken net voor sluiting gekocht en de optie uitgeoefend. Dit is niet gebeurd, dus, kunnen ze alleen de executie door de bank als administratieve transactie laten uitvoeren, wat duis een short positie zou geven.

    Ik merk dat mijn vraag toch bij velen nieuwe vragen oproept. Ik zal in dit draadje maandag even schrijven wat er ook werkelijk gebeurd is.
  5. [verwijderd] 18 oktober 2008 13:09
    ik heb ook vaak gehad dat het pas maandag zichtbaar was. Je hebt geloof ik twee soorten uitoefening, voor- en op expiratie.

    Als een aandeel nagenoeg niet meer beweegt, en er zit geen verwachtingswaarde meer in een optie dan wordt die soms eerder uitgeoefend door partijen. Soms zelfs wel een week voor expiratie.

    De handel in ING was zo hectisch dat de optie tot het laatste moment nog een kleine verwachtingswaarde had, en zal dus pas bij expiratie ook zijn uitgeoefend.

    Ik heb wel eens gehad dat ik niet ben aangewezen en geluk had, maar toen ging het echt om bijna niets, een dubbeltje ofzo.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.