Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel Ageas BRU:AGS.BL, BE0974264930

Laatste koers (eur) Verschil Volume
42,580   +0,100   (+0,24%) Dagrange 42,520 - 42,720 30.922   Gem. (3M) 303,3K

Goede deal Nederland en deal becijferd.

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 oktober 2008 10:10
    za 04 okt 2008, 09:56 Niemand wilde meer zaken doen met Fortis Van onze verslaggevers

    „Een goede deal”, vindt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg. „Ga maar na: het 49 procentsbelang in Fortis Bank Nederland was vorige week €4 miljard waard, dus honderd procent is zo’n €8 miljard waard. ABN Amro is zeker goed voor €10 miljard waard en voor €16,8 miljard heeft de Staat die twee én de Nederlandse verzekeringsactiviteiten. Een mooie prijs dus.”

    AMSTERDAM (Fin. Telegraaf)- Het ambitieuze reddingsplan van afgelopen weekeinde heeft het vertrouwen in Fortis niet kunnen herstellen. Gaandeweg deze week trokken steeds meer andere banken hun kredietlijnen in, waardoor het Belgisch-Nederlandse concern in acute nood kwam. De Nederlandse overheid zag zich daardoor gedwongen Fortis Bank Nederland, dochter ABN Amro en Fortis’ verzekeringstak in zijn geheel over te nemen. De staat betaalt daarvoor €16,8 miljard.

    Over de motieven van de plotselinge, volledige nationalisering is Eijffinger ook helder. „Spaarders moeten behalve Fortis ook ABN Amro de rug hebben toegekeerd, dat kan niet anders.

    En De Nederlandsche Bank (DNB) kan dat van minuut tot minuut in de gaten houden. Daarom moest er zo snel na zondag een nieuwe deal worden gesloten. Daarnaast was er kennelijk onduidelijkheid over wie er nou eigenaar was van ABN Amro. In combinatie met weglopende spaarders was dat echt onwenselijk.”

    Problemen

    De grootste problemen zitten echter bij Fortis in België. Bij een beurswaarde voor heel Fortis van zo’n €13 miljard zijn de overige activiteiten volgens beleggers kennelijk weinig of niets waard. „De grootste bank van België én de grootste bank van Luxemburg zouden dan samen maar een paar miljard waard zijn”, schetst bankadviseur Lex Rademaker. „Dat klopt niet. Daar moeten zeer aanzienlijke verliezen zitten.”

    De Belgische overheid, sinds afgelopen weekend eigenaar van 49% van Fortis Bank België, was gisteren dicht bij een vergelijkbaar reddingsplan voor Fortis Bank België. Omdat dit op het laatste moment afketste, gaan ingewijden er nu van uit dat deze bank binnen afzienbare tijd verkocht wordt. De Franse bankreuzen Société Générale en BNP Paribas – dat vorig weekend al een bod uitbracht op héél Fortis – zijn daarbij de meest waarschijnlijke kandidaten.

    DNB liet meteen weten dat de integratie van Fortis Bank Nederland en ABN Amro, die gezamenlijk tot de tien grootste banken van Europa zouden behoren, nu alsnog ’gewoon’ kan doorgaan. DNB-president Nout Wellink zei te hopen dat het proces versneld kan worden nu beide banken in overheidshanden zijn. Het financiele voordeel van samenvoeging kan volgens Wellink oplopen tot €1 miljard per jaar.

    Voor de oorspronkelijke integratieplannen van ABN Amro Nederland, dat vorig jaar na een hevige strijd door Fortis werd ingelijfd, zou DNB uiterlijk gisteren zijn Verklaring van Geen Bezwaar hebben moeten afgeven. In het reddingsplan van een week geleden zou voor ABN Amro nog apart een koper gezocht worden. De belangrijkste kandidaat ING, die er €5 miljard voor over had, zag begin deze week echter af van een bod. Naar verluidt zinde Deutsche Bank, dat al eerder een aantal ABN Amro-delen van Fortis overnam, gisteren nog op een bod op heel de bank. Maar zover kwam het niet.

    Met de staat als enige aandeelhouder moeten Nederlandse spaarders bij Fortis en ABN Amro nu alsnog opgelucht adem kunnen halen. Voor aandeelhouders van Fortis betekent het nieuwe reddingsplan echter wederom een bittere pil. Zij zijn nu eigenaar van een uitgekleed concern en een pot met geld, die echter gedeeld moet worden met de Belgische overheid en waar eventele ’lijken in de kast’ nog van af moeten worden getrokken.

    Niettemin heeft de Tweede Kamer overwegend begrip voor de overname.

    „Als de eerste stap niet genoeg is, moet de tweede stap ook gezet worden”, zegt PvdAKamerlid Paul Tang. „Dit is een logisch vervolg. Niets is veiliger dan een staatsbank.”

    Het CDA sluit zich daarbij aan. „Een verstandig besluit”, meent CDA-Kamerlid Frans de Nerée. „Voor Nederlandse begrippen is dit een ongekend grote aankoop, maar wat nodig is moet gebeuren. Dit is een signaal van vertrouwen richting spaarders, banken en de Nederlandse economie.” VVD-Kamerlid Frans Weekers geeft Bos ’het voordeel van de twijfel’. „Ik wil graag weten waarom er niet besloten is tot een minder ingrijpende maatregel. Ik ben ook benieuwd wat dit betekent voor andere Nederlandse banken en hun rekeninghouders. Je krijgt een ongelijke situatie in een turbulente wereld.”

    Beter verhaal

    GroenLinks vindt het ’niet erg vertrouwenwekkend’ dat het kabinet binnen een week met een nieuwe miljardenovereenkomst komt. „Ik kan dit besluit niet zomaar steunen”, aldus GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik. „Ik wil eerst een beter verhaal horen van het kabinet.”

    De SP pleitte deze week al voor een volledige overname, maar kreeg toen nul op het rekest van Bos. De minister hield toen hardnekkig vol dat een minderheidsbelang het beste was. SP-Kamerlid Ewout Irrgang betreurt het dat de Kamer niet is betrokken bij de onderhandelingen.

    De VVD benadrukt dat de overheid ’de zaak zo snel als verantwoord is’ weer van de hand moet doen. „We moeten voorkomen dat ambtenaren bankier gaan spelen”, aldus Weekers
  2. [verwijderd] 4 oktober 2008 10:27
    Dit weekend kan er nog meer gebeuren. De 3e ronde:
    De overheid houdt zich dit weekend alvast klaar om een derde keer in te grijpen. Indien nodig, zal de federale regering niet aarzelen om de Belgische activiteiten te kopen. De vraag is tegen welke prijs en welke gevolgen een dergelijke transactie heeft voor de aandeelhouders. ‘Er kan veel gebeuren in een weekend. Een volledige nationalisering is niet onmogelijk’, zegt een bron.

    Fortis wordt ontmanteld. Tijd.be

    www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_fina...
  3. [verwijderd] 4 oktober 2008 12:20
    Fortis bezat veel slechte papieren. De balans was veel slechter dan gedacht.

    De Belgen zijn boos, omdat Nederland de belangen veilig heeft gesteld.

    www.express.be/joker/nl/platdujour/de...

    De ontmanteling van Fortis: vooral Nederland lacht
    zaterdag 04 okt 2008 ‘De financiële wereld is ervan overtuigd geweest dat de luchtbel nooit zou barsten, dat door het genoeg spreiden van onwaarschijnlijke risico's die risico's blijkbaar ook zouden verdwijnen. Zo hebben ze rustig voortgebouwd aan een kredietbubbel die tot vijfmaal groter zou zijn dan alle goederen en diensten die jaarlijks op de hele wereld worden geproduceerd,' schrijft Yves Desmet in De Morgen. Het wordt dan ook hoog tijd voor een diepgaand onderzoek naar wat er fout is gelopen en wie welke verantwoordelijkheden draagt. Want in dat klimaat nam een bank als Fortis zoveel risico's dat ze vandaag alleen nog overeind blijft dankzij de massale interventie van de overheid. Dergelijk gedrag hoort thuis in de casino's van Las Vegas, 'en dan met eigen geld, eerder dan met de spaartegoeden waarvoor mensen hun hele leven hebben gewerkt.'

    Wat Yves Leterme ook moge beweren, ‘de uiteindelijke prijs die Nederland bereid is te betalen voor de som van Fortis Bank Nederland, Amev en ABN AMRO, is ronduit stuitend,' schrijft Frederick Delaplace in De Tijd. Die bradeerprijs van € 16,8 miljard geeft enkel aan dat Fortis en ABN AMRO in nog veel slechtere papieren zaten dan we dachten, of dat de Nederlanders de voorbije dagen veel beter blufpoker gespeeld hebben dan de Belgen. Het ontwaken zal pijn doen, 'want de hele portefeuille vergiftigde kredieten is in België achtergebleven. Als de kredietmarkt de komende maanden niet herstelt komen er dus nog meer nieuwe kapitaalinjecties, of zelfs een volledige nationalisering.'

    ‘Deze crisis -die volgt onmiddellijk op de 15 maanden lang durende schertsvertoning waarop de politieke klasse ons heeft getrakteerd, is het volgende drama voor het imago van dit land,' schrijft Martine Maelschalck in zusterkrant L'Echo (betaalde toegang). Dexia is voortaan gewoon een Franse bank en Nederland haalt Fortis en ABN Amro binnen voor een bradeerprijs die je normaal enkel in de laatste dagen van de solden kan aantreffen. En dat allemaal omdat een van de stichters van Fortis, Maurice Lippens, zijn droom wou realiseren. Hij wilde van België het beslissingscentrum maken van een bank die haar plaats had op het wereldtoneel.

    ‘We verliezen op twee fronten: in Dexia zitten de Fransen nu gebeiteld en bij de Nederlanders is het feest omdat een deel van Fortis en ABN Amro weer oranje kleuren. Nu mag het Elysée een Franse CEO benoemen bij Dexia en gaan de Hollanders met de lekkere, want meest rendabele brokken in Fortis, lopen,' schrijft Isabel Albers in De Standaard (betaalde toegang). Maar toch was er voor ons land ook goed nieuws. Stel u voor dat de kartelbreuk vorige week had geleid tot het ontslag van de premier. Was Leterme enkele partijgenoten gevolgd die hem vroegen om toch N-VA te volgen en ontslag te nemen, ‘kon ons financieel systeem nu helemaal aan diggelen liggen. Met een regering in Lopende Zaken waren zulke miljardeningrepen gewoonweg onmogelijk geweest.'

    ‘De Belgen blijven met een uitgeklede holding zitten. Goed gekapitaliseerd sinds gisteren, dat wel, maar het is nou niet het bedrijf waar de Belgen met zorg jaren aan hebben gebouwd', schrijft NRC Handelsblad. ‘Aan Belgische zijde wordt het verlies van het kroonjuweel anders omschreven. Een onderhandelaar zegt dat Fortis-topman Filip Dierckx „er absoluut ten volle voorstander van was dat de integratie van ABN Amro werd afgeblazen". België wilde van die molensteen af, aldus Leterme.

    ‘ABN Amro is een gezonde, winstgevende bank, die nauwelijks is geraakt door de kredietcrisis. De Nederlandse verzekeringstak draait uitstekend. Als er al problemen zouden zijn, liggen die bij Fortis Bank', schrijft Erik Van der Struijs in het Algemeen Dagblad. ‘Maar dat is in Nederland een relatief kleine speler. In feite heeft Bos een mooiste lading in de reddingboten gezet en een zak geld achtergelaten op het moederschip. De kapitein daarvan - de Belgische regering - moet maar hopen dat het genoeg is om de gaten te dichten.'

    ‘Fortis ging prat op zijn internationaal karakter,' schrrijft Stefaan Michielsen in De Tijd (betaalde toegang). ‘Het had een raad van bestuur bestaande uit personaliteiten van verschillende landen, van Canada over India tot China en Engels was er de voertaal.' Maar de top van dat bedrijf liet zich leiden door zijn megalomane trekjes. Wat een verschil met de bank van hier -KBC-, waar gewoon Nederlands wordt gesproken en waar strijd met de regels van deugdelijk bestuur 25 leden de Raad van Bestuur bevolken. ‘Toch is KBC in ons land de bank die de financiële storm tot dusver het best heeft doorstaan, ook al kan de bank niet rekenen op ‘het overheidsmanna dat gul over haar concurrenten Fortis en Dexia is uitgestrooid. Wie stout is krijgt lekkers, wie braaf is niet.'

  4. allessalregtkom 4 oktober 2008 12:36
    Ziet er niet best uit voor ons als aandeelhouders van Fortis. De nederlandse staat koopt tegen een bodemprijs de beste onderdelen.
    Die onderdelen waren voor mij nou juist de reden om nog in Fortis te blijven zitten. wat houden we over: de slechte delen met de rommelobligaties!!

    Sta zwaar op verlies maar dat was geen reden om te verkopen. Het feit dat het hele upside potentieel nu weg is wel.

    Twee dingen baal ik van: als er inderdaad een veel grotere slechte portefeuille rommelobligaties is waarom is dat dan in de eerste twee kwartalen niet aan het licht gekomen?
    Hoe kan het dat de onderhandelingen niet gemeld zijn en de handel niet is stilgelegd? Lijkt me een fundamentele aantasting van onze rechten.
    Als er iemand gaat procederen doe ik mee!!

  5. [verwijderd] 4 oktober 2008 12:39
    quote:

    allessalregtkom schreef:

    Ziet er niet best uit voor ons als aandeelhouders van Fortis. De nederlandse staat koopt tegen een bodemprijs de beste onderdelen.
    Die onderdelen waren voor mij nou juist de reden om nog in Fortis te blijven zitten. wat houden we over: de slechte delen met de rommelobligaties!!

    Sta zwaar op verlies maar dat was geen reden om te verkopen. Het feit dat het hele upside potentieel nu weg is wel.

    Twee dingen baal ik van: als er inderdaad een veel grotere slechte portefeuille rommelobligaties is waarom is dat dan in de eerste twee kwartalen niet aan het licht gekomen?
    Hoe kan het dat de onderhandelingen niet gemeld zijn en de handel niet is stilgelegd? Lijkt me een fundamentele aantasting van onze rechten.
    Als er iemand gaat procederen doe ik mee!!

    Valt wel mee hoor. Hoe langer ik er naar kijk, hoe meer ik geneigd ben te denken dat de NL staat onder druk van het persé terug willen hebben van de ABN bank, een niet al beste deal heeft gesloten...al hoewel ze dat natuurlijk nooit gaan toegeven
  6. [verwijderd] 4 oktober 2008 12:42
    quote:

    elmono schreef:

    [quote=allessalregtkom]
    Ziet er niet best uit voor ons als aandeelhouders van Fortis. De nederlandse staat koopt tegen een bodemprijs de beste onderdelen.
    Die onderdelen waren voor mij nou juist de reden om nog in Fortis te blijven zitten. wat houden we over: de slechte delen met de rommelobligaties!!

    Sta zwaar op verlies maar dat was geen reden om te verkopen. Het feit dat het hele upside potentieel nu weg is wel.

    Twee dingen baal ik van: als er inderdaad een veel grotere slechte portefeuille rommelobligaties is waarom is dat dan in de eerste twee kwartalen niet aan het licht gekomen?
    Hoe kan het dat de onderhandelingen niet gemeld zijn en de handel niet is stilgelegd? Lijkt me een fundamentele aantasting van onze rechten.
    Als er iemand gaat procederen doe ik mee!!

    [/quote]

    Valt wel mee hoor. Hoe langer ik er naar kijk, hoe meer ik geneigd ben te denken dat de NL staat onder druk van het persé terug willen hebben van de ABN bank, een niet al beste deal heeft gesloten...al hoewel ze dat natuurlijk nooit gaan toegeven
    Heb bos nog nooit op waarheid kunnen betrappen, dus waarom nu wel?
    Was hij niet die deze week riep dat het goed ging nu?
    Is hij niet degene die zegt dat nederland een goede deal heeft?
    Wie zegt dat bij de nederlandse tak ook niet massaal geld van de rekeningen is gehaald, bij zowel fortis als ABN AMRO?
  7. allessalregtkom 4 oktober 2008 12:48
    De berekening van de hoogleraar in de kop van dit draadje is vrij duidelijk. Bos doet een goede deal met deze aankoop. Zelf vond ik de vorige deal voor ons als aandeelhouders prachtig. Slechts 35% van de winst vloeide weg.
    Heb een beetje het gevoel dat Financien niet tevreden was over deze deal omdat ABN AMRO er buiten bleef. Die hebben ze nu ook binnen plus de verzekeringstak en heel Fortis Nederland.
    De berichten over het weghalen van geld bij de bank worden gebruik om nu een betere deal er door te drukken.

    Nee geen goed gevoel hierover... voel me als aandeelhouder genaaid.
  8. [verwijderd] 4 oktober 2008 12:57
    quote:

    allessalregtkom schreef:

    De berekening van de hoogleraar in de kop van dit draadje is vrij duidelijk. Bos doet een goede deal met deze aankoop. Zelf vond ik de vorige deal voor ons als aandeelhouders prachtig. Slechts 35% van de winst vloeide weg.
    Heb een beetje het gevoel dat Financien niet tevreden was over deze deal omdat ABN AMRO er buiten bleef. Die hebben ze nu ook binnen plus de verzekeringstak en heel Fortis Nederland.
    De berichten over het weghalen van geld bij de bank worden gebruik om nu een betere deal er door te drukken.

    Nee geen goed gevoel hierover... voel me als aandeelhouder genaaid.

    Als je naar zowel de Belgische regring als Nederlandse luisterd heb je kunnen weten dat er geen andere mogelijkheid was dan nogmaals in te grijpen. Mensen haalden ondanks het akkoord MASSAAL hun geld weg bij Fortis Belgie
  9. allessalregtkom 4 oktober 2008 13:04
    Ja maar daarom vertrouw ik dat bericht ook niet!!
    Dat moeten ze nu wel zeggen om deze goede deal( slecht voor ons als aandeelhouder) te verkopen.

    Waarom zouden de mensen deze week hun geld weghalen als net bekend is geworden dat er bijna 10 miljard in was gestoken. Omdat er geen rijen voor de bank stonden gooien ze het maar op de grote klanten die dat gedaan zouden hebben.

  10. [verwijderd] 4 oktober 2008 13:15
    quote:

    straksa schreef:

    BRUSSEL - De Belgische premier Yves Leterme betwist de uitspraak van minister Wouter Bos (Financiën) dat Nederland de gezonde delen van Fortis heeft overgenomen.

    voor meer zie:
    www.nu.nl/news/1774671/32/%27Ook_prob...
    Wow, de nationale bank heeft de laatste dagen met 45 miljard euro bijgesprongen. Dit ook voor het Nederlandse deel".

    45 miljard !! (Belgische franken - grapje)
  11. [verwijderd] 4 oktober 2008 16:09
    quote:

    allessalregtkom schreef:

    De berekening van de hoogleraar in de kop van dit draadje is vrij duidelijk. Bos doet een goede deal met deze aankoop. Zelf vond ik de vorige deal voor ons als aandeelhouders prachtig. Slechts 35% van de winst vloeide weg.
    Heb een beetje het gevoel dat Financien niet tevreden was over deze deal omdat ABN AMRO er buiten bleef. Die hebben ze nu ook binnen plus de verzekeringstak en heel Fortis Nederland.
    De berichten over het weghalen van geld bij de bank worden gebruik om nu een betere deal er door te drukken.

    Nee geen goed gevoel hierover... voel me als aandeelhouder genaaid.

    Hoogleraar praat Bos na. Gaat er niet om of NL een mooie deal heeft. Het gaat erom of de overblijvende winstgenererende onderdelen een bepaalde beurskoers hoger dan die van afgelopen vrijdag supporteren. Het antwoord is onmiskenbaar: ja.......!

    Het zal niet lang duren voordat smart money dit ook door heeft :-)
  12. [verwijderd] 4 oktober 2008 17:03
    Ook in Nederland zit er rommel in:

    Dus hoe goed is de deal geweest. Mijn lijkt dat ABN genoeg afgewaardeerd is. Hoe heeft Fortis er 24 miljard er voor kunnen betalen, terwijl het nu nog geen 9 miljard opbrengt. Een groot raadsel.

    www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_fina...

    De Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos had gezegd dat zijn land daarmee het gezondste stuk van Fortis in handen kreeg. Door de transactie zou Den Haag 'het gezonde deel van Fortis' hebben gevrijwaard van 'besmettingsgevaar'.

    Premier Leterme betwist dat. "Het is ook een win-winstituatie. We zijn af van die Nederlandse toestand. Weet u dat de afgelopen dagen de Nationale Bank van België tot 45 miljard kredietfaciliteiten moest toestaan om de Nederlandse activiteiten in stand te houden. Nu is het wel zo, zoals collega Balkenende zegt dat er in België wat problemen waren, maar in Nederland waren er ook zeker", aldus Leterme.

  13. [verwijderd] 4 oktober 2008 17:05
    STAATSGARANTIES OP SPAARGELDEN:

    Ierland 100%

    Engeland 100%

    Belgïe 100%

    USA Max. 250.000 Dollar (Per 3-10-2008)

    Nederland Eerste 20.000 Euro 100%
    Tweede 20.000 Euro 90%
    Daarboven 0%
    LET WEL OP: GELDT SLECHTS VOOR EENMAAL EEN NL BANKREKENING!!

    Wie kan het lijstje verder aanvullen?

    Frankrijk/Duitsland/Italië/Spanje/Zwitserland/ Oostenrijk/Denemarken/Zweden/Noorwegen/Portugal/
    Luxemburg etc.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.