Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Jos Koets - Hypotheektrucs

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 september 2008 10:09
    Tja Jos, en de AFM maar tussenpersoontjes plagen: dit riekt weer naar een voorstel van onze grote (voetbal sponserende) bankvriend uit Noord Holland. Onbegrijpelijk dat de manier waarop daar wordt geadviseerd nog toegelaten wordt door de (duidelijk met 2 maten metende) AFM, het is de triestheid ten top.
  2. [verwijderd] 5 september 2008 10:26
    Het moge duidelijk zijn dat het provisiesysteem volledig haaks staat op het belang van diegene die men zogenaamd voorstaat. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. En het gaat heel ver, tot vervalste taxatierapporten toe zoals onlangs weer bekend is geworden. En dat was niet die in Noord-Holland.
    Het is inderdaad onbegrijpelijk dat dit al niet veel eerder aan de orde is gesteld.
  3. [verwijderd] 5 september 2008 10:30
    Ik vind dat geen trucje meer, dat is pure misleiding. Die 1:10 is eigenlijk niet bruikbaar bij een spaarhypotheek waarvan de rente nog kan wijzigen, waarom dan niet meteen 30 jaar vast? Of de storting 1:7 en de rest op een spaarrekening? Het is nauwelijks duurder en het probleem is voorkomen. En de overlijdensdekking kost hooguit 15-20 euro per maand, waarom die eruit gehaald?

    Het lijkt erop dat hier al dan niet op verzoek van de klant een zo laag mogelijke nettolast moest worden gepresenteerd. Een klassieke spaarhypotheek, zeker geen hybride, klant gaat toch niet beleggen, of banksparen met een aparte overlijdensdekking was beter geweest. Ik zou deze relatie wel adviseren alsnog een overlijdensdekking af te sluiten.

    Met die boete bij verkoop in de 1e rentevaste periode (SNS/Postbank wie hebben dat nog meer?) gaat iedereen klakkeloos akkoord. De consument wil nu een keer het liefst een lage rente/maandlast zien, de rest interesseert hem (m/v) niet. Ik maak regelmatig mee dat er gedurende de 1e inventarisatie al ongeduldig wordt gereageerd: al die vragen! We zijn nu al een uur bezig....

    Hoeveel kan ik maximaal krijgen en hoe doe ik dat zo dat het zo min mogelijk kost, dat is de vraag bij een deel van de aspirant huizenkopers. En als het achteraf allemaal tegenvalt bellen we Radar, De Telegraaf of mevrouw Vos van de PvdA om ons als gedupeerden te melden. En dan richten we weer een stichtingkje op.

    Marijn heeft gelijk, voorlopig worden er alleen allerlei kleine boefjes aangepakt,ook welpositief, maar de grootste hypotheekverstrekker van Nederland raad in 100% van de gevallen afkoop van lopende polissen aan, maar ja die hebben politieke vrindjes, en Dirk heeft Zalm op het menu, die blijft ook wel buiten schot.
  4. forum rang 7 handyman6 5 september 2008 10:54
    Vind het bemoedigend te lezen dat de schrijver dezens kennelijk de draai naar de klant heeft gemaakt;een jaar geleden ,kreeg ik nog onder uit de zak toen ik op'' bedrog'' van de premiegeile vertegenwoordigers wees,want dat waren uitzonderingen...zelfreinigend zijn deze branches allang niet meer ,daarvoor was de winst/belang te groot..we moeten het dus van klokkeluiders hebben,zodat hypotheken /verzekeringen weer betrouwbaar goed worden voor de consument..ga zodoor men.K.
    H6
  5. [verwijderd] 5 september 2008 11:02
    Hallo allemaal,

    Ik heb gezien dat Jos diverse boeken heeft geschreven over het kopen van woningen en het afsluiten van hypotheken.
    Binnenkort wil ik een huis gaan bouwen en dus ook een hypotheek afsluiten.
    Is er misschien iemand van jullie die de boeken heeft gelezen en zo ja welk boek geeft de meeste uitleg over de hypotheekvormen en de voor- en nadelen (gevaren) van de betreffende hypotheek.

    Alvast bedankt voor jullie reactie.

    Grts
  6. Jos Koets 5 september 2008 11:24
    Wat vinden jullie hiervan:

    www.taf.nl/pdf/verbeterpuntenTAFMLBZP...
    Hierin staat bij nummer 1a:
    TAF staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten, AFM. Quantum Leben met de hoofdvestiging in Liechtenstein, staat onder toezicht van de Financiële Markt Autoriteit, FMA, en is door De Nederlandsche Bank, DNB, toegelaten op de Nederlandse markt.

    Op 11 juli kreeg ik een mail van DNB waarin het staat dat Quantum Leben AG niet onder toezicht staat van de Nederlandsche Bank. Hierdoor kunnen zij derhalve geen uitspraak doen over deze instelling!

    Nu kan het natuurlijk zijn dat dit na 11 juli als nog is gewijzigd.

    Gr. Jos
  7. [verwijderd] 5 september 2008 11:34
    Beste Jos,
    Allereerst mijn complimenten over de artikelen die je publiceert. Ik volg en lees ze altijd aandachtig. Helaas vind ik dit stuk van een beduidend mindere kwaliteit. Een paar korte opmerkingen en vragen:
    1. Deze klant ontvangt een korting van 0,6% gedurende de eerste rentevaste periode. Door de keuze voor deze rentevariant kan de klant in de toekomst geconfronteerd worden met een boete van 3% bij een eventuele verhuizing. Je presenteert dit als een trucje. Ik neem aan dat je hierbij de tussenpersoon bedoelt. De geldverstrekker valt niets te verwijten want die neemt dit duidelijk op in de offerte.
    2. Het is nog maar zeer de vraag of deze rentekorting in ruil voor een eventuele boete bij verhuizing een 'trucje' is. Je vertelt nl. niet wat onder welke voorwaarden er sprake is van een boete bij verhuizen.
    3. Dat de klanten vervolgens deze offerte tekenen en er achteraf pas achterkomen dat deze voorwaarde van toepassing is zegt m.i. meer iets over de klant dan over de adviseur. Deze klanten kunnen wel zeggen dat de adviseur hen hier niets over heeft verteld maar klopt dat ook?
    4. Mocht de rente na 20 jaar hoger zijn en de polis dus niet meer voldoet aan de 1:10 verhouding dan kan de looptijd van de polis toch eventueel verkort worden ?

    Ben benieuwd naar jouw reaktie.
  8. Jos Koets 5 september 2008 12:09
    De korting van 0,6% geldt alleen voor de eerste rente vaste periode. Dat de klant nog een extra korting heeft vanwege de welbekende budget polis heeft te maken met de boete bij verkoop van de woning van 3% (dus als de klant gaat verhuizen).

    Het inkorten van de polis staat als opmerking in mijn column.

    Gr. Jos
  9. [verwijderd] 5 september 2008 12:19
    Jos,

    Geldt hiervoor: "Het is natuurlijk spijtig dat de klant niet goed de offerte heeft doorgelezen en hierdoor nu met deze hypotheek in zijn maag zit. Het is daarom te hopen dat beiden nog lang leven en zodoende na 30 jaar de 280.000 euro kunnen incasseren.".

    niet

    "Ius non stultibus scriptum."?

  10. [verwijderd] 5 september 2008 12:25
    3% boete bij verhuizen is natuurlijk geen trucje. Bovendien is het niet zo zwart/wit als hier wordt gepresenteerd. De boete hoeft nl niet betaald te worden als de klant zijn condities meeneemt naar de nieuwe hypotheek / zijn rentevastperiode uitzit. Als je de rente 20 jaar vast zit terwijl je er pakweg 7 jaar blijft wonen, doe je dat juist omdat je de rente wilt meenemen.
    De hoge storting is natuurlijk wel een terecht punt. Advies is normaliter om de hoogste storting in een jaar nooit hoger te laten zijn 10 keer de jaarrisicopremie. Bij een spaarpremie van 0 resteert dan nog altijd de risicopremie.
    Alleen anders indien rv-periode gelijk aan polisduur of in het uiterste geval inderdaad polis inkorten.
  11. [verwijderd] 5 september 2008 14:20
    quote:

    Bietenboer schreef:

    Hallo allemaal,

    Ik heb gezien dat Jos diverse boeken heeft geschreven over het kopen van woningen en het afsluiten van hypotheken.
    Binnenkort wil ik een huis gaan bouwen en dus ook een hypotheek afsluiten.
    Is er misschien iemand van jullie die de boeken heeft gelezen en zo ja welk boek geeft de meeste uitleg over de hypotheekvormen en de voor- en nadelen (gevaren) van de betreffende hypotheek.

    Alvast bedankt voor jullie reactie.

    Grts
    Beste Bietenboer,

    Voor een starter is 'Hoe koop ik een huis' een leerzaam en handig boek.
    Hypotheektips geeft het beste antwoord op jouw vragen.

    Vriendelijke groet,
    Daven
  12. [verwijderd] 5 september 2008 14:37
    Ik wil graag reageren op Cobusje: de rentekorting voor deze in mijn ogen vervelende clausule is 0,1% misschien 0,2%. Zoveel scheelt het dan ook weer niet. Ik elk geval niet 0,6% alleen voor deze clausule.

    Nadeel: ik financier de volledige koopsom plus bijkomende kosten. De vuistregel: deze zijn bijna 10% van de koopsom. Met NHG maximaal 12%. Na drie jaar smijt mijn eega mij de deur uit. De woning moet noodgedwongen verkocht, de hypotheek meenemen kan niet en ik heb nu naast alle kosten die ik mogelijk niet goedmaak ook nog eens 3% boete. Dit is voor de klant totaal geen argument. Je kan moeilijk tegen de torteltjes die samen een huisje willen kopen beginnen over hun echtscheiding.

    Situatie 2 ik ga verhuizen na 7 jaar, de rente is lager dan toen ik de hypotheek afsloot. Normaliter kijk je dan waar het op dat moment voordelig is, en of je de extra kosten goedmaakt met een lagere rente. Met die boete in gedachten neem je waarschijnljk de hypotheek mee, ook als deze bv. 0,2%-0,4% duurder is, heb je meer nadeel dan dat je aan voordeel hebt gehad. Ik vind de korting dan ook niet opwegen tegen de nadelen. Misschien dat je bij een spaarhypotheek dit iets eerder accepteerd omdat je dan toch niet gauw een andere geldverstrekker neemt.

    Mijn ervaring is (helaas) ook dat hier door veel collega's luchtig overheen wordt gestapt.

    Die tip voor de hoogstorting is erg aardig, die methode kende ik nog niet.
  13. [verwijderd] 5 september 2008 15:15
    quote:

    Cobusje schreef:

    3% boete bij verhuizen is natuurlijk geen trucje. Bovendien is het niet zo zwart/wit als hier wordt gepresenteerd. De boete hoeft nl niet betaald te worden als de klant zijn condities meeneemt naar de nieuwe hypotheek / zijn rentevastperiode uitzit. Als je de rente 20 jaar vast zit terwijl je er pakweg 7 jaar blijft wonen, doe je dat juist omdat je de rente wilt meenemen.

    Ik ken aanbieders die deze regeling niet hebben hoor, dus GEEN verhuisregeling en WEL een boete bij verkoop / aflossing.
  14. [verwijderd] 5 september 2008 23:39
    Zou het een idee zijn om als klant (in de toekomst)zelf een bijlage te schrijven met zijn/haar wensen betreffende hypotheek. De situatie welke hierboven beschreven is, daarbij hadden de klanten echte specifieke wensen.
    De bijlage samen met adviseur ondertekenen.
    Zo heb je wat op papier staan in geval van calamiteit.

    Het gaat vaak zo dat er gezegd wordt DAT de klant niet goed leest of de materie niet begrijpt (=logisch is niet hun vakgebied) maar begrijpt de ADVISEUR de klant wel goed. Waaruit blijkt dat hij de klant goed verstaat? Hypotheekofferte soms? kan in verdekte taal heel wat anders in staan.

19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.