Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Fortis verwacht meltdown US-markets

187 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 juni 2008 09:41
    www.dft.nl/bedrijven/fortis/4339542/A...

    VOTRON BLIJFT AAN NA GOLF VAN KRITIEK
    Amerikaanse ’meltdown’ reden geldinjectie Fortis
    28 Jun 08, 09:10
    door onze correspondent
    BRUSSEL/AMSTERDAM (DFT) - Fortis rekent binnen enkele dagen tot weken op het volledig instorten van de Amerikaanse financiële markten. Dat verklaart volgens de bankverzekeraar de serie ingrepen van donderdag om zich met €8 miljard te versterken. „We zijn op het nippertje gereed. Het gaat in de Verenigde Staten veel slechter dan gedacht”, zegt Fortis-chairman Maurice Lippens, die volhoudt dat topman Votron aanblijft. Fortis verwacht faillissementen onder 6000 Amerikaanse banken die nu weinig dekking hebben. „Maar ook Citigroup, General Motors, er begint een complete meltdown in de VS.”
    Fortis haalde gisteren €1,5 miljard met een aandelenemissie op. Eind vorig jaar moest het Belgisch-Nederlandse concern €13 miljard aan nieuwe aandelen uitgeven voor de overname van ABN Amro, waarvoor het €24 miljard betaalde. Lippens baseert zijn zorg op gesprekken met bankiers. „Twee maanden geleden wisten we niet dat het zó slecht gaat in Amerika. En het zal nog veel slechter gaan. We hebben een dikke matras nodig om de komende achttien maanden door te komen wanneer we ABN Amro kunnen inbrengen.”





    Twee weken geleden meldde de Amerikaanse zakenbank én adviseur van Fortis Merrill Lynch dat zeker €6,2 miljard extra aan kapitaal nodig was. De VEB eiste gisteren opheldering van Fortis: topman Jean-Paul Votron hield eind april vol dat Fortis na de aankoop van ABN Amro niet de kapitaalmarkt op hoefde. In een jaar is €30 miljard aan beurswaarde vernietigd. Na Votrons laatste bekentenis kelderde de koers van het aandeel met 19,4%, al klom het gisteren met 4,4% tot €10,65.

    De enorme onrust rond de bankverzekeraar is vooral bij onze zuiderburen in België als een bom ingeslagen. Terwijl de ophef zich in Nederland tot de financiële wereld beperkt, is het bij onze zuiderburen het gesprek van de dag. Niet alleen domineert de bank er het straatbeeld, maar door de mokerslag voor hét Belgische volksaandeel zijn bovendien honderdduizenden kleine beleggers keihard getroffen.

    Alle Belgische kranten openden gisteren met heuse rampenkoppen, waarin de vrije val van de bankverzekeraar breed werd uitgemeten. ’Fortis crasht’, ’Rampdag voor Fortis’ en ’Fortis verliest 5,3 miljard’, zo openden drie toonaangevende kranten.

    De paniek rondom het concern is over de grens zelfs zo groot dat de nationale toezichthouder CFBA zich genoodzaakt zag geruststellende woorden te spreken richting de vertwijfelde spaarders. „De noodgreep van Fortis is geen reden naar de bank te rennen en je geld eraf te halen”, aldus een CFBAwoordvoerder. „De bank voldoet aan alle wettelijke vereisten, maar heeft zichzelf gewoon heel scherpe doelen gesteld.”

    Net als in Nederland richten de pijlen zich vooral op topman Jean-Paul Votron, die zich zwaar vertild lijkt te hebben aan de overname van ABN Amro. Maar terwijl de Brusselaar in Nederland wordt opgeroepen zijn bonus van €2,5 miljoen terug te storten eist men in België zijn vertrek.

    Wie zulke grote fouten maakt, moet de gevolgen dragen en dus ontslag nemen”, aldus voorzitter Huybregts van de Vlaamse federatie van Beleggingsclubs en Beleggers. De val van het aandeel is voor hem een bevestiging dat de overname van ABN Amro veel te duur en slecht getimed was.

    „De voormalige aandeelhouders van ABN Amro nemen nu een bad in champagne”, benadrukt Huybrechts. „Wie grote fouten maakt, moet opstappen. Fortis is een echt volksaandeel en met dat vertrouwen kun je niet roekeloos omspringen.”

    Ook de Belgische krant de Standaard is keihard over de topman: „De kredietcrisis heeft alle banken getroffen, maar het is geen excuus. Fortis is veel scherper gedaald”, aldus de commentator. „Fortis heeft steeds ontkend dat er nog een kapitaalverhoging kwam. Dat waren dus ofwel leugens, ofwel onkunde. Beide zijn even erg, dus moet Votron de eer aan zichzelf houden. Hij is de enige die iets verdiend heeft aan de hele operatie.”

    Volgens de Belgische media wilde Fortis donderdag aankondigen dat de bonus van Votron zou worden geschrapt, maar is dit op het laatste moment toch niet gebeurd. Ook wordt al druk gespeculeerd over zijn opvolging, waarbij vooral de naam van Filip Dierckx valt.

    Votron zelf wil van geen wijken weten. „De aandeelhouders staan achter me en ook in de top van het concern heb ik alleen maar steun gekregen voor deze door mij opgezette operatie”, aldus de onder vuur liggende Fortis-topman.

    Ook het terugstorten van de inmiddels omstreden bonus wijst hij resoluut af. „Wat ik met mijn geld doe, is mijn zaak. De bonus had niets met ABN Amro te maken, maar ging over het jaar 2007”, aldus Votron. De topman is wel bereid een deel van zijn salaris in Fortis-stukken te ontvangen.

    Votron kan daarnaast nog altijd volledig op chairman Lippens rekenen, die ontkent dat de bank zich op de overname van ABN Amro heeft verkeken. „Votron blijft gewoon de topman. Op dit moment ingrijpen, dat is moeilijk, dat is echt leadership tonen.”
  2. [verwijderd] 28 juni 2008 09:46
    Dan gooi ik maandag alle aandelen eruit.
    Er komt een melt down en 6000 Amerikaanse banken gaan failliet.
    „We zijn op het nippertje gereed. Het gaat in de Verenigde Staten veel slechter dan gedacht”, zegt Fortis-chairman Maurice Lippens, die volhoudt dat topman Votron aanblijft. Fortis verwacht faillissementen onder 6000 Amerikaanse banken die nu weinig dekking hebben. „Maar ook Citigroup, General Motors, er begint een complete meltdown in de VS.”

    Zou Fortis het met de 8 miljard redden. Ik denk dat de waarde van Fortis bij een Amerikaanse meltdown dan nul is. Alleen de rekeninghouders hopen hun geld nog terug te krijgen.

    Moet de tekst "We zijn op het nippertje gereed"niet zijn:"We zijn op het nippertje gered". ??

    Hans
  3. bartelx 28 juni 2008 09:52
    quote:

    simi500 schreef:

    Als je al bij kerels als Khadafi moet gaan bedelen om geld dan weet je genoeg.
    Het Nederlandse pensioenfonds ABP heeft ingeschreven op 50 miljoen van de 150 miljoen nieuwe Fortis-aandelen. Daarmee wordt ABP met een belang van 3,5 procent de op een na grootste aandeelhouder van Fortis, na het Chinese Ping An.

    Is dit het begin van een Nederlandse verankering van Fortis? Of zullen de Nederlandse pensioenfondsen gebruikt worden om de schuldenputten te dempen?

    Onze noorderburen kennende mogen we verwachten dat jullie toch wel enige garantie zullen gevraagd hebben (of zicht hebben op de winstverwachting) voor de participatie in de nieuwe Fortis-aandelen. Met pesioenfondsen zal men toch niet te lichtzinnig omgaan?
  4. [verwijderd] 28 juni 2008 09:53
    hopelijk blijft er nog iets van een systeem over...het alternatief is alles behalve aantrekkelijk(ook voor shorts en putoptiehouders).

    Ik denk zelf dat de sterkste banken zullen overleven, daar rekeninghouders hun geld bij minder solide banken wegtrekken en doorboeken naar de solidere.
    De solide banken krijgen daardoor een steeds minder liquiditeitsprobleem, terwijl vele andere banken omvallen door o.a. acute liquiditeits problemen. Hoge rente doen de rest...het zal wel even duren eer de rust weer zal keren en alles onder controle is!
  5. [verwijderd] 28 juni 2008 10:02
    quote:

    BJL schreef:

    als fortis klant zou ik maandagochtend snel al m'n geld weghalen bij fortis.

    hoop bijna dat iedereen dat gaat doen, met zulke opruiende en domme woorden van fortis bankiers.
    misschien is het ook wel opzet...als er echt veel meer gaande is(problemen id USAeconomy), dan komt het toch ooit bovendrijven.

    Vroeg of laat klapt het en dan overleven alleen de sterkste banken(zie vorige posting in deze draad); misschien hoopt Fortis daarbij te zijn(nu ze hun emissie hebben gedaan, mag het van hun?)...nu Fortis voor rekeninghouders een wat sterkere balans heeft, kan het misschien meer hebben dan andere banken.

    Ik zou sowieso niet meer dan 20k per rekening stallen bij een enkele bank...
  6. Fish_ 28 juni 2008 10:02
    quote:

    YVES11 schreef:

    pag t25 Van de telegraaf
    Zo ver achteraan? Toch raar dat ze zoiets niet op de voorpagina plaatsen dan, maargoed...

    Desalniettemin een schokkend scenario, zeker als het van de fortis top zelf komt. Alleen hoe reeel is het nu dat de FED c.s. echt citigroup zullen laten omvallen?
  7. [verwijderd] 28 juni 2008 10:05
    quote:

    Hans19 schreef:

    Deze voorspelling is door een bank zelf gedaan.
    Ik heb het artikel gechecked en blijkt inderdaad te zijn gepubliceerd in de Telegraaf.
    Ik vind het onvoorstelbaar.
    Voorspelde RBS enige tijd geleden ook niet een crash? Raakte u toen ook in paniek? Ik zit 75% short en verwacht ook dat de onderste steen nog niet boven is met betrekking tot de kredietcrisis, maar probeer elk nieuws nou eens objectief te wegen. General motors for example kreeg afgelopen week al een flinke afwaardering van GS. Hetzelfde geldt voor Citigroup. Fortis weet niet meer dan GS. Wat Fortis vertelt zit in de koers grotendeels. Mijn conclusie: weer een opgeblazen verhaal. Verhalen uit de Telegraaf neem ik sowieso altijd met een korreltje zout. Ik wacht tot het NRC of het FD erover gaat schrijven en daarbij vertelt 'dat we dat echt nog niet wisten hoe slecht het in de US ging!' voordat ik conclusies trek.
  8. [verwijderd] 28 juni 2008 10:14
    quote:

    BJL schreef:

    hoop bijna dat iedereen dat gaat doen, met zulke opruiende en domme woorden van fortis bankiers.
    Aan de ene kant heb je gelijk, aan de andere kant ook niet. Dat het niet slim is van Fortis om hun boodschap op een dergelijke manier wereldkundig te maken, is een blunder van de eerste orde. Dit schept geen vertrouwen in de bank en als mensen hun geld massaal gaan opnemen, kunnen ze behoorlijk in de problemen komen.

    Aan de andere kant is de sitatie slecht in de VS en ook in het VK. De beurzen blijven dalen en er is geen sprake van herstel. Dat is meestal een slecht teken. Ik volg de situatie in het VK met behoorlijk wat aandacht. De neergang is er groot. Net als in de VS is er in Engeland ook sprake van redelijk wat speculatie. Mensen die in het eerste kwartaal een huis hebben gekocht, hebben de hoofdprijs betaald. De oplopende inflatie heeft een hogere rente tot gevolg. Vele mensen krijgen dus te maken met een "equity gap", zo'n 23.000 Britten op dit moment. Als de huizenprijzen verder dalen en de rente blijft stijgen, zal dat aantal alleen maar toenemen. De veroorzaker van de inflatie, de hogere olieprijs en grondstoffenprijzen, heeft tot gevolg dat o.a. voedingsstoffen duurder worden. Maar ook bier. Vanochtend las ik in de krant dat zo'n 30 pubs per week de deuren sluiten.

    De Dow Jones STOXX® Select Dividend 30 Total return index, waarin vele Britse bedrijven voorkomen, is vanaf 2 juni 18,0% in waarde gedaald. Deze index heb ik al eens eerder genoemd i.v.m. de value trap aandelen.

    De situatie zal in de VS ongetwijfeld niet anders zijn.
  9. [verwijderd] 28 juni 2008 10:20
    'Fortis heeft geen solvabiliteitsprobleem'
    Geen van de Belgische grootbanken, dus ook niet Fortis, heeft problemen van kapitaal, solvabiliteit of liquiditeit ten gevolge van de kredietcrisis. Dat heeft de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) vrijdag benadrukt bij de voorstelling van haar jaarverslag 2007.
    (belga) - Sinds het uitbreken van de subprimecrisis van de Verenigde Staten volgt de CBFA de liquiditeitspositie van de banken "wekelijks, tot zelfs dagelijks" op, aldus Jean-Paul Servais, de voorzitter van de CBFA. Fortis, en ook de andere grootbanken (Dexia, KBC en ING), zitten ruim boven de vereisten inzake liquiditeit en solvabiliteit, zo benadrukt de CBFA.

    De toezichthouder op de financiële sector ziet er ook op toe dat de beursgenoteerde bankbedrijven correct en gedetailleerd communiceren naar de aandeelhouders.

    'Vijf maanden geleden communiceerde de bank over de impact van de subprime, vroeger dan gepland en op vraag van de CBFA', aldus Servais. Ondertussen is Fortis bezig met het proces van integratie van de Nederlandse bank, in moeilijke omstandigheden. "De bank ervaart moeilijkheden bij die integratie en heeft, op basis van informatie die ze nieuw noemt, daarover donderdag zeer gedetailleerd gecommuniceerd", stelde Servais.

    De CBFA-voorzitter voegde nog toe dat de CBFA 'nooit tegen een vrijwillige actie van een bank kan zijn om haar kapitaal te versterken, ver boven de opgelegde verplichtingen'.

    Een schorsing van het aandeel Fortis donderdag, dat bijna 20 procent verloor na de aankondiging van de kapitaalverhoging, was niet aan de orde. 'Alle informatie was beschikbaar, voorbeurs, en dan is het de markt die oordeelt', aldus Servais.

    Het aandeel Fortis veerde vrijdag opnieuw gedeeltelijk op. In de loop van de middag noteerde het ruim 5 procent hoger dan bij sluiting donderdag.
    16:30 - 27/06/2008
    Copyright © De Tijd

    www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_fina...
  10. forum rang 4 tjongejonge 28 juni 2008 10:54
    quote:

    slinders schreef:

    'Fortis heeft geen solvabiliteitsprobleem'
    Geen van de Belgische grootbanken, dus ook niet Fortis, heeft problemen van kapitaal, solvabiliteit of liquiditeit ten gevolge van de kredietcrisis. Dat heeft de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) vrijdag benadrukt bij de voorstelling van haar jaarverslag 2007.
    (belga) - Sinds het uitbreken van de subprimecrisis van de Verenigde Staten volgt de CBFA de liquiditeitspositie van de banken "wekelijks, tot zelfs dagelijks" op, aldus Jean-Paul Servais, de voorzitter van de CBFA. Fortis, en ook de andere grootbanken (Dexia, KBC en ING), zitten ruim boven de vereisten inzake liquiditeit en solvabiliteit, zo benadrukt de CBFA.

    De toezichthouder op de financiële sector ziet er ook op toe dat de beursgenoteerde bankbedrijven correct en gedetailleerd communiceren naar de aandeelhouders.

    'Vijf maanden geleden communiceerde de bank over de impact van de subprime, vroeger dan gepland en op vraag van de CBFA', aldus Servais. Ondertussen is Fortis bezig met het proces van integratie van de Nederlandse bank, in moeilijke omstandigheden. "De bank ervaart moeilijkheden bij die integratie en heeft, op basis van informatie die ze nieuw noemt, daarover donderdag zeer gedetailleerd gecommuniceerd", stelde Servais.

    De CBFA-voorzitter voegde nog toe dat de CBFA 'nooit tegen een vrijwillige actie van een bank kan zijn om haar kapitaal te versterken, ver boven de opgelegde verplichtingen'.

    Een schorsing van het aandeel Fortis donderdag, dat bijna 20 procent verloor na de aankondiging van de kapitaalverhoging, was niet aan de orde. 'Alle informatie was beschikbaar, voorbeurs, en dan is het de markt die oordeelt', aldus Servais.

    Het aandeel Fortis veerde vrijdag opnieuw gedeeltelijk op. In de loop van de middag noteerde het ruim 5 procent hoger dan bij sluiting donderdag.
    16:30 - 27/06/2008
    Copyright © De Tijd

    www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_fina...
    Een goede lezer heeft aan één zin genoeg. De sussende woorden van CBFA worden volledig teniet gedaan doordat men expliciet wijst op de 'dagelijkse controles'.........

    Het kan verkeren....
187 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.