Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Nyrstar, grtste zinkbedr. ter wereld op komst

208 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. YVES11 7 februari 2008 12:14
    Nyrstar komt op 3 maart in Bel20
    Nyrstar, de grootste zinkproducent ter wereld, wordt op maandag 3 maart nabeurs toegevoegd aan de Bel20. Dat meldt NYSE Euronext in een persbericht. Door de intrede van Nyrstar telt de Brusselse sterindex voor het eerst sinds 2005 opnieuw 20 leden.
    (tijd) - De nieuwe indexering is gebeurd op basis van de slotkoersen op 31 december 2007. Nyrstar, de joint venture van Umicore en het Australische Zinifex, trok in oktober 2007 naar Euronext Brussel. De zinkgroep krijgt een weging van 1,24 procent in de index, na Ackermans & van Haaren (1,31%) en voor Agfa-Gevaert (1,13%).

    Omega Pharma heeft zijn zitje in de Bel20 kunnen veiligstellen dankzij de sterke koersprestatie op het einde van 2007. De farmagroep sloot, als gevolg van de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma, op 31 december 20 procent boven zijn dieptepunt van 39,49 euro dat half november werd bereikt.

    De weging van de twee grootste aandelen in de Bel20, Suez en Fortis, wordt op 3 maart op 15 procent gebracht. De weging van Suez, die door een sterke koersprestatie ruim 19 procent had bereikt, wordt daardoor flink teruggebracht. Fortis, dat aan iets meer dan 10 procent zat, profiteert van de aanpassing.

    Het is van 2 maart 2005 geleden dat de Bel20 nog 20 leden telde. Toen verdween Almanij uit de index en sindsdien moet de Brusselse beursgraadmeter het ondanks zijn naam met minder dan 20 componenten stellen.

    Roel Verrycken roel.verrycken@tijd.be

  2. forum rang 7 ffff 7 februari 2008 12:23
    Yves,

    Ik denk dan weer dat de huidige heftige biedoorlog op Rio Tinto door BHP Billiton en op de achtergrond de Chinese overheid en de Amerikanen van veel en veel meer invloed is , dan die opname in de Bel-20.

    Verder is de koers nauw gelieerd aan de zinkprijs en die fluctueert ook enorm. Bij sneeuwstormen in China ging die prijs omhoog, maar dat is ook allemaal tijdelijk en bij slechte cijfers van de Koreaanse concurrent dook de koers van Nyrstar weer naar beneden.

    Kortom: Koers wordt volgens mij veel en veel meer bepaald door de zinkprijs ( zoals ook uitvoerig beschreven in de uitgifteprospectus), door de koers van de aandelen van de belangrijkste concurrent, dan door de opname in de Bel-20.

    Grote institutionelen zitten overigens al in Nyrstar. Bij de IPO namen die al grootste deel voor hun rekening. En die likken nu hun investeringswonden.....

    Maar ja, dat hoort erbij. De belegging van miljarden door de Chinese overheid in dat hedgefund vorig jaar om deze tijd, is al gehalveerd. Wellicht kijken ze daarom uit naar bedrijven als Rio Tinto.

    Peter
  3. forum rang 5 Bart Meerdink 19 maart 2008 17:22
    Nyrstar wordt behoorlijk afgestraft op de beurs.

    Waren de cijfers en de verwachtingen dan zo slecht? De 'Treatment charges' (tarieven voor het produceren van metaal uit erts) zijn de belangrijkste bron van inkomsten, en juist voor die tarieven zijn de verwachtingen goed.

    Ik heb ze maar weer teruggekocht.

    Enorme dag-range trouwens: bij opening naar 3,4% omhoog naar € 14,30 maar aan het eind van de middag een enorme plunge naar € 12,92 (-6,5%).

    Iemand een visie op het aandeel?

  4. forum rang 7 ffff 19 maart 2008 18:16
    Meer dan ik hierboven al gepost heb ook niet Bart!

    Het is gewoon een feit dat dit soort aandelen nog net iets meer op-en-neer gaan dan de rest van de markt. In de Tijd vandaag goede update en achtergrond en dat ziet er niet slecht uit. De behoefte aan roestvrij gegalvaniseerd staal zal toch echt flink toenemen in Azië en dus moet het voor de zinksmelterijen ook genoeg te verdienen zijn.

    Maar ja, blijkbaar ook al recessie in deze sector.
    In mijn adminstratie staat ergens dat 12,05 , 12,16, 12,30 de slotkoersen waren op heel slechte dagen. Dus gooi ik weer een visje uit op 12,20

    Al met al een heel teleurstellende IPO geweest. Dividend is ook niet geweldig 40 cent.

    Peter
  5. forum rang 5 Bart Meerdink 19 maart 2008 18:30
    Volgens mij is op slotkoers basis de laagste koers 12,40 geweest, op 21-1-2008.

    Het dividend is alleen over de periode na de IPO:

    "The board of directors will propose to shareholders a gross dividend for the four months since incorporation of €0.40 per share at the Annual General Meeting to be held in Brussels on 30 April 2008. If approved, the dividend will be payable to shareholders on 7 May 2008. The proposed dividend is consistent with Nyrstar’s stated dividend payout policy that it initially intends to pay a dividend of a minimum of 30% of consolidated net profit after tax on the four months of Nyrstar operations."

    Dus over 2008 zal een aanzienlijk hoger dividend te verwachten zijn, als de zaken zich tenminste redelijk voorspoedig blijven afspelen.

    Eigenlijk vind ik het wel goed als Nyrstar het geld een beetje houdt. Geen dividendbelasting, en laten ze de strategie van consolidatie maar uitvoeren.
  6. forum rang 7 ffff 19 maart 2008 19:07
    Volgens mij is op slotkoers basis de laagste koers 12,40 geweest, op 21-1-2008

    Klopt Bart,

    De door mij genoemde 12,05 12,30 zijn intraday lows geweest. Als ik koersen heel hard zie zakken in de dag, noteer ik ze ook even.... Ik denk dat dit koersen waren op de dag dat de AEX naar de 401 donderde en de Bel 20 naar de 3380.....

    Peter

  7. forum rang 5 Bart Meerdink 19 maart 2008 20:46
    Ik denk dat ik weet waarom de koers zo naar beneden dook (Shell ook). Morgen zullen we wel verder naar beneden gaan.

    Zink en lood ook flink naar beneden. Nou ja, kopen op de bodem zou leuk zijn maar het lukt bijna nooit.

    Wall Street: olie- en mijnwaarden leiden indices lager
    19-03-2008 19:48:03

    Amsterdam (BETTEN FINANCIAL NEWS) - Wall Street is woensdag na een voorzichtig hogere start in het rood gezakt. Vooral energie- en mijnwaarden worden in de verkoop gedaan, als gevolg van een flink lagere olie- en goudprijs.

    Rond 18.50 uur noteert de Dow Jones-index 1,0% lager op 12.273,64 punten. De breed samengestelde S&P verliest dan 0,9% tot 1.319,05 punten en de technologiezware Nasdaq raakt 0,9% kwijt op 2.248,23 punten.

    Op de obligatiemarkt noteert de tienjarige Amerikaanse T-bond 25/32 hoger op 106-28/32, bij een rendement van 3,41%. De euro wint 0,1% ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,5653.

    De olieprijs keldert met 4,7% naar USD 104,30, nadat bleek dat de wekelijkse Amerikaanse voorraden ruwe olie zijn gestegen. Hoewel de toename minder groot is dan verwacht, tonen de data aan dat de afzwakkende economie de vraag naar olie doet afnemen. Exxon Mobil (-2,6%), Chevron (-3,15%) en ConocoPhillips (-4,6%) behoren tot de grotere verliezers op Wall Street.

    De dalende goudprijs, die de grootste val in bijna twee jaar maakte, zorgt voor minnen bij Barrick Gold (-5,6%) en Newmont Mining (-3,7%).
  8. [verwijderd] 19 maart 2008 21:36
    geachte mede specu-beleggers,
    julie roepen wel steeds :nyrstar wordt de grootste,
    er zijn in de bouw in ieder geval veel grotere bedrijven die echt niet beursgenoteerd zijn.
    hoe dacht men over rheinzink ?
    is wel wereldwijd aktief
    wat dachten julie van het guggenheimmuseum in bilbao,de opera in sidney ,het kurhaus in scheveningen etc?
    allemaal werk van dit niet beursgenoteerde bedrijf
    rheinzink!
    en vlak ook even billiton zinc niet uit.
    zo'n beetje het zelfde gebeurt met dat geweldige familiebedrijf knauff dat gipsplaten en achterconstructies levert waaraan lafarge niet in de verste verste aan tippen kan,zeer zeker niet op het gebied van constructieve kwaliteit en assemblage
    technieken.
  9. forum rang 7 ffff 20 maart 2008 18:56
    Rozs,

    Ze hebben er in ieder geval zin in om de boel uit te breiden. 5 Man die er continu mee bezig is, dat is nogal wat!

    Nyrstar: 'Grote deal binnen dit en 18 maanden'

    Nyrstar, de grootste zinkgroep ter wereld, verwacht binnen dit en 18 maanden een grote deal te sluiten. 'Dat kan een overname, een joint venture of een fusie zijn', zeggen gedelegeerd bestuurder Paul Fowler en voorzitter Julien De Wilde in een interview met De Tijd.
    foto: Julien De Wilde (voorzitter) en Paul Fowler (gedelegeerd bestuurder)

    (tijd) - Bij de beursgang al bespempelden ze consolidatie reeds als een topprioriteit. 'We zijn daar met een team van 5 mensen constant mee bezig.'

    De zinksector is nog zeer gefragmenteerd. Nyrstar, geboren uit de fusie van de zinksmeltactiviteiten van Umicore en het australische Zinifex, is de grootste en heeft een marktaandeel van zo'n 10 procent. Schaalvergroting is nodig om tegengewicht te kunnen bieden aan de steeds groter wordende mijngroepen, bij wie ze hun zinkconcentraten kopen.

    Fowler: ‘We zijn zeer intensief op zoek naar overnames of partners. Je mag vooral in Europa, de Amerika’s en in Australasia iets verwachten. En China? Daar hebben we momenteel drie joint ventures en daar blijft het voorlopig bij.'

    Een uitgebreid interview met onder andere commentaar over China, synergieën en de koersval sinds de beursgang vindt u morgen in De Tijd.



  10. forum rang 5 Bart Meerdink 12 juni 2008 17:27
    Ondanks de sterk gedaalde zinkprijzen (ongeveer gehalveerd in een jaar, zie plaatje), de zwakke dollar en de schijnbaar nu nog steeds niet afgeronde onderhandelingen over de verwerkingsprijzen met ex-moeder Zinifex bleef de koers van Nyrstar redelijk overeind.

    Een beetje tot mijn verrassing, want in april verkocht Nyrstar nog haar belang in Padaeng met een boekverlies van € 16 miljoen, dat blijkbaar voor een te hoge boekwaarde bij de IPO meegekomen was (daarna verkocht ik Nyrstar, ik vond het maar geklungel van ze), en op 14 mei werd bekend dat er een confict was met datzelfde Zinifex (een belangrijke klant dus) over een bedrag van niet minder € 75 miljoen dat blijkbaar Nyrstar bij vergissing (???) te weinig had betaald voor de assets afkomstig van Zinifex. Zie www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_indu...

    Intussen is er nog € 0,40 dividend vanaf gegaan ook.

    Die € 75 miljoen is 0,75 per aandeel (makkelijk rekenen met 100 miljoen aandelen), dat moet toch bij beursgang fout voorgesteld zijn in de prospectus? De uitgiftekoers was dus ten minste € 0,75 te hoog. Je zou daar toch een rechtzaak over verwachten. Misschien dat daarom op de website van Nyrstar daar geen woord over terug te vinden is ?!?

    Okee, er was positief nieuws over de eerste onderhandelingsresultaten voor de verwerkingsprijzen, en het aandeel is al erg gedaald t.o.v. de IPO koers van € 20,- maar toch, wel erg veel slecht nieuws dit jaar.

    En ik snap niet dat er geen klacht loopt over die € 75 miljoen. Dat was toch bijna 6% van de marketcap.
  11. Grouchy 12 juni 2008 18:06
    Ahaaa m'n grootste bleeder van afgelopen jaar. Meteen na de IPO aangeschaft en niet heel veel later met 20% verlies verkocht.

    Op lange termijn geloof ik echt wel in Nyrstar & een consolidatie van de zinkmarkt....ik hou ze dan ook in de gaten.
    Maar.....met een zinkprijs in vrije val, een telfoutje van niet 1 of 2 miljoen maar 75 miljoen (hoe is dat nu mogelijk) en de onzekerheid betreffende de deal met ex-moedergroep Zinifex blijf ik nog even weg.
  12. forum rang 5 Bart Meerdink 2 juli 2008 16:56
    Binnen 3 weken is Nyrstar dan toch van 13,38 naar onder de 10 gedoken. De zinkprijs is in die tijd rond de USD 0,83.lb blijven dobberen, wel bij een wat lagere dollar.

    8 maanden na de beursgang is dit toch wel droevig en Umicore en Zinifex hebben de belegger een poot uitgedraaid nabij de top van een cyclische markt kun je wel concluderen.

    Het waarderen van cyclische bedrijven is een lastige zaak, dat blijkt maar weer eens. Natuurlijk ook omdat toppen en dalen van cycli niet te voorspellen zijn. Het is alleen wel optimistisch om er vanuit te gaan dat er alleen toppen zijn en geen dalen, en dat de verkopers in dit geval, met lange ervaring in deze materie, niet vermoedelijk een voor hen gunstig tijdstip hadden uitgekozen voor de beursgang.

    Leerzaam.

    Het akkefietje van de 75 miljoen en dat van Padaeng (zie mijn vorige posting) maken het verhaal er niet mooier op.
  13. forum rang 7 ffff 2 juli 2008 20:27
    Bart,

    Helemaal met je eens. Wat het allemaal nog veel "troebeler" maakt is dat Umicore gisteren een groot zinkbedrijf in India aangekocht heeft. Dus eerst met veel heisa hun zinkbedrijven afscheiden en laten fuseren met de Autraliërs, en dan nog geen jaar later binnen Umicore weer een Indiaas zinkbedrijf kopen. Ze zullen er best een smoes voor hebben, maar het klinkt allemaal onlogisch. Eerst moest de zink eruit, nou komt hij weer binnen. In de prospectus staat duidelijk het cyclische karakter van het bedrijf omschreven en zowel positieve als negatieve toekomst verwachtingen. Dus wat dat betreft hebben ze zich bij de IPO goed ingedekt. Wel een hele dikke prospectus: bijna 500 bladzijden, maar het staat er echt in....

    Overigens als heel schrale troost: Cumerio is vier, vijf jaar geleden ook van Umicore afgesplitst en deed het aanvankelijk ook niet denderend, totdat het overnamebod kwam van het Duitse Norddeutsche Affinerie; Bod 30 Euro, toch bijna 3 keer de IPO prijs op 3, 4 jaren.

    Het moet ook mee zitten met beleggen en beleggen is altijd risisco lopen... Dat hebben we hier weer geleerd.

    Eindcoclusie en zo ook in mijn portefeuilles terug te vinden: Umicore zelf pracht belegging
    Cumerio: Prachtbelegging
    Nyrstar : een klote goot

    Sterkte!

    P.S. Umicore gaat helemaal op de fijnchemicaliëntoer met germaniumcellen in plaats van siliciumcellen. Verder een van de grootste katalysatorproducenten ter wereld. Zijn nog altijd goed bezig.

    Peter
  14. forum rang 7 ffff 2 juli 2008 20:46
    Umicore neemt zinkoxideproducent over
    De materiaaltechnologiegroep Umicore neemt de Indiase producent van zinkoxide Anandeya over. Het bedrijf trekt 10 miljoen dollar uit voor de overname en de voorziene investeringen. Dat meldt Umicore in een persbericht voorbeurs.
    Foto: Thomas Leysen, de topman van Umicore.

    (tijd) - Anandeya zal volledig geïntegreerd worden in de Zinc Chemicals-afdeling van Umicore. Dat moet de positie van Umicore versterken als een van de wereldleiders voor de productie van hoogzuivere, gespecialiseerde zinkverbindingen.

    De Belgische groep investeert dadelijk in het bedrijf om Anandeya's huidige zinkoxide-productgamma uit te breiden naar andere zinkchemicaliën. Dat is nodig om de ontwikkeling van de globale klanten van Umicore in de groeiende markten in India en het Midden-Oosten te ondersteunen.

    De transactie hangt nog van een aantal afsluitingsvoorwaarden af, en zal naar verwachting begin augustus voltooid zijn.

    Kim Evenepoel

    08:21 - 02/07/2008
    Copyright © De Tijd
208 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.