Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Jacques Potuijt - Aantrekkelijke windhandel (3)

33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 juni 2008 17:08
    Niet verwonderlijk dat Fred Singer pleit voor kolencentrales, gezien zijn leeftijd (84) zullen de kolen hem het grootste gedeelte van zijn leven met energie hebben voorzien.
    De kolen zitten hem letterlijk tussen de oren en misschien geniet hij nog dagelijks van een snorrend kolen kacheltje, wat zeker nostalgisch kan zijn.

    Mooi vervolg Jacq.

    gr.fes
  2. @iPlof 11 juni 2008 17:21
    quote:

    sjaak schreef:

    Het leidt allemaal volgens de 84-jarige wetenschapper, die al een halve eeuw een autoriteit is op zijn gebied, tot een inefficiënte benutting van schaarse grondstoffen. Over CO2 maakt hij zich ook weinig zorgen. Hij erkent dat de uitstoot groeit, maar anders dan Al Gore, zegt hij dat dit geen invloed heeft op het klimaat.
    Kijk, dat vind ik nog eens een frisse wind!
  3. [verwijderd] 11 juni 2008 19:46
    De Caribbean zijn onderweg met opwekking van zg. geo-thermale energie. Onder de zeebodem liggen diverse "vulcanische" bronnen waar je de warmte weg haalt om dit in electriciteit om te zetten. Nevis is een eind gevorderd, tracht zelfs te exporteren maar ons lieflijk Saba heeft het nu ook in studie.

  4. forum rang 10 voda 11 juni 2008 20:44
    Goed dat je verder hier mee gaat Jacques. Dit onderwerp interesseert vele mensen (en beleggers).
    Ik heb met interesse het bijgevoede artikel van de IEA (mr. Tanaka) gelezen.

    Even een aantal opmerkingen:

    De genoemde 45 biljoen (!) (goed vertaald uit het Engels Trillion), zijn de benodigde uitgaven van heden tot 2050.

    Quote “Total additional investment needs in technology and deployment between now and 2050 would amount to USD 45 trillion, or 1.1% of average annual global GDP over the period”, Mr. Tanaka stressed.”

    Let wel, dit is het meest extreme geval om zelfs de helft van de CO2 emissie te reduceren.

    Quote” We would need a virtual decarbonisation of the power sector. Given the growing demand for electricity, this would mean that on average per year 35 coal and 20 gas-fired power plants would have to be fitted with CO2 capture and storage (CCS) technology, between 2010 and 2050 at a cost of USD 1.5 billion each. Furthermore, we would have to build an additional 32 new nuclear plants each year and wind capacity would have to increase by approximately 17.500 turbines each year.”

    Wat ik helaas in het verhaal van mr. Tanaka (IEA) mis, is het fenomeen kernfusie.
    Nu wordt hier al veel onderzoek naar gedaan, en een commerciële kernfusie plant is geen illusie. Zeker gezien de tijdspanne waarover wij praten. Misschien een idee voor je volgende bespreking?

    Hier nog wat info daarover:

    www.hoesnel.nl/energie_ontwikkeling/i...

    nl.wikipedia.org/wiki/Tokamak

    www.fusie-energie.nl/links.htm

    www.wetenschapsforum.nl/index.php?sho...

    Verder lees ik je bijdragen veelal met plezier en interesse. Prettige stijl. Ik reken jou, samen met Jos Koets tot de besten hier van de IEX crew.

    Groet,

    Voda
  5. [verwijderd] 11 juni 2008 22:05
    Dag Voda en ik prijs jou zoek en reactie vermogen dan weer, een AB daar voor.

    Echter hoop ik ook dat kernfusie sneller van de grond af komt maar zoals we weten is het in de praktijk vaak nog trager. Ik ben dan ook bang dat niemand op dit forum het nog mee maakt dat een commerciele kernfusie reactor in gebruik wordt genomen.

    Zie tekst van de website www.fusie-energie.nl/faq.htm#tijdsschaal
    Wanneer zal kernfusie daadwerkelijk worden toegepast?

    De planning voor het ontwikkelen van kernfusie als energiebron is als volgt:

    Men is nu volop bezig met de planning voor het internationale fusie-experiment ITER die in zuid-Frankrijk gebouwd zal worden.

    In 2016 zal ITER klaar staan voor bedrijf. Gedurende 20 jaar zullen hier experimenten uitgevoerd worden om de technologische en wetenschappelijke haalbaarheid van kernfusie te bewijzen.
    Daarna is DEMO gepland, een DEMOnstratiereactor die voor het eerst daadwerkelijk fusie-elektriciteit aan het net zal leveren, maar die nog steeds een experiment zal zijn. De bouw van DEMO zal rond 2025 beginnen. DEMO zal klaar staan voor bedrijf rond het einde van de levenscyclus van ITER. Dit experiment zal ook ongeveer 20 jaar meegaan.
    Parallel aan deze experimenten zal grootschalige materiaalonderzoek plaatsvinden in een installatie met de naam IFMIF (International Fusion Materials Irradiation Facility). Hier zullen geschikte materialen worden getest voor het reactorvat van een fusiereactor.
    Na deze periode van onderzoek moet de markt het overnemen en de eerste commerciële fusiecentrale bouwen. Dit zal vermoedelijk rond halverwege deze eeuw gebeuren.
    Als de markt voor fusiecentrales met 10-15% per jaar groeit (wat best snel is), dan kan fusie aan het eind van deze eeuw ongeveer 10 -15% van de wereld energiebehoefte dekken.
  6. [verwijderd] 11 juni 2008 23:29
    Dag J-P,

    Looking at VESTAS for wind energy in Denmark is not interesting. You might be overlooking the real news on the wind front there:

    The party is now at the "Holding of nov 1972.", they are buying up wind energy shares and are cooking on something. Last week they already did +50% in one day's trading. They are up to something big in wind energy, Copenhagen is full of gossip about that. The Holding is originally a furniture and wood company, now into a major wind energy venture.

    Fundamentals are quite scarce, but an interesting wind energy investor story is in development there.

    OMX entry: www.omxnordicexchange.com/priceinform...

    Their site: www.bodilsen.com

    Greetings,
    Rod.
  7. kck 11 juni 2008 23:45
    quote:

    voda schreef:

    Daar snap ik geen hout van. Is wel ruim 80% van mijn porto. Laatste week even flinke klappen. En waarom? Liever niet verder down :-)
    Lijkt mij wel erg overwogen,voda.

    Maar een puik aandeel indeed,mijn no2 na rd.

    Die aandelen gaan fiks up door goed nieuws,wel wat snel waardoor handelaren winstnemen.
    In feb nog ff terug naar 22 geloof ik,koop bij en terug rond 28.

    s6,kck
  8. forum rang 10 voda 12 juni 2008 00:03
    quote:

    kck schreef:

    Yep,ik vanaf nov 2005,op 9 chf

    grafiekje geeft down risk aan.

    groot goed is dat schulden en lawsuits vereffend zijn en abb top of de bill is in alle energy.
    Voor de eventuele nieuwsgierigen:
    www.abb.com/cawp/seitp202/3cda236c5d5...

    @kck:

    Aankoop (o.a) op 10.30. Ook niet gek.
  9. forum rang 5 theo1 12 juni 2008 09:43
    Nog even over Iberdrola Renovables. Een bedrijf dat als je uitgaat van de verwachte winst over 2 jaar nog steeds op een k/w van 17 staat, is natuurlijk veel en veel te duur. Zeker omdat Potuijt zelf al aangeeft dat alles op psychologie is gebaseerd. Het probleem van zo'n hype is dat hij ook zomaar onaangekondigd kan omslaan en dan stort het hele toekomstplaatje ineens in. Vooruit kijken tot voorbij 2011 lijkt me dan ook hoogst onverstandig want niemand weet hoe de wereld er dan uitziet. Misschien plempen ze dan die vlaktes in Spanje vol met kolencentrales of kerncentrales of weet ik veel wat. Op de helft van de prijs is dat aandeel nog duur zat.
  10. forum rang 7 ffff 12 juni 2008 09:57
    Theo,

    Hoe kun je nou toch steeds over "hypers" blijven spreken. Ik ben daar echt verbaasd over. In de vorige afleveringen van Potuyt wees ik er al op dat de allergrootste multinationals met miljarden investeringen bezig zijn windparken te ontwikkelen dan wel over te nemen.

    Die hebben toch echt wel 100.000 keer beter nagedacht en berekend dan zo'n oude wetenschapper, die dan als blijk van kennis ook nog even poneert dat de hele CO2 -problematiek tussen de oren zit.

    Het is nou juist voor mij kristalhelder dat al die grote investeringen die zo geweldig zijn toegenomen de afgelopen jaren, bewijzen dat nuchter beredeneerd en met de nodige bedrijfsrisico's die er aan ieder project hangen, de windenergie een valabele oplossing en ontwikkeling is.

    Al die projecten uit mijn vorige postings: Och, die doen maar wat.....??????

    Peter
  11. [verwijderd] 12 juni 2008 10:33
    Peter,

    Er zit een groot verschil tussen een windpark ontwikkelen tegen kostprijs, of een aandeel op de markt kopen tegen de marktprijs.

    Kijkend naar Iberdrola Renovables... DCF waardering bij IPO (zal niet de meest ongunstige scenario's hebben gebruikt) rekent met 7,4% rendement.

    Oftewel, als belegger maak je op lange termijn 7,4% rendement als alle (positieve?) verwachtingen mbt windenergie uitkomen.

    Niet echt iets waar beleggers in die sector op rekenen denk ik gezien het enthousiasme wat ik her en der lees.

    PS:
    Telecom bedrijven waren in 1999 ook bijzonder groot aan het investering in 3G technologie. En wat te denken van alle internet investeringen in diezelfde tijd?
  12. forum rang 7 ffff 12 juni 2008 11:58
    Ben,

    Het verschil ken ik uiteraard ook. Maar wat ik in al die draden een beetje mis en waar ik nu al een paar keer op gewezen heb is...een toekomstvisie op veel langere termijn. Mijn beleggingen zijn al vele jaren langetermijnbeleggingen en daarbij ga je niet uit van de waan van de dag maar van een visie op een bepaalde ontwikkeling. En die is in dit geval eigenlijk heel simpel: ENERGIE in welke vorm dan ook gaat veel duurder worden. Dat wordt bijna dagelijks nu al jarenlang bevestigd en gisteren voorspelde GAZPROM nog dat de energieprijzen nog stukken gaan stijgen.

    Kortom het heeft zin uit te kijken naar andere vormen van energie, die uiteraard steeds interessanter worden naarmate de olie en gasrekening hoger worden. Precies vandaag staat bij mij in de krant een studie dat ook de voorraden aan kolen drastisch slinken, in ieder geval veel sneller dan men tot dusver aannam.

    Maar zon en wind blijven altijd bestaan. Bovendien kunnen de winningskosten nog aanmerkelijk verlaagd worden. Schitterend voorbeeld vind ik de ontwikkeling van de windparken in de Noordzee voor de Belgische kust. Dat BEGON allemaal heel gedurfd met 1 park met 40 molens en slechts 3 jaar later zijn dat er inmiddels 5 met totaal 500 molens gepland. Iedereen snapt dat die 500 gemiddeld veel goedkoper energie gaan leveren dan die eerste 40. En ondertussen wordt die energie met de dag duurder. Worden de eisen voor CO2-uitstootbeperking steeds drastischer.
    Al was het maar door een veel optimaler gebruik van inmiddels ontwikkelde technieken als de bouw van die betonnen kolossen en het vervoer van stroom van die molen naar de kust.

    Dan heb ik het volste vertrouwen dat JUIST die grote multinationals echt wel weten waarom ze plots zo op die windparken focussen. Een vergelijking met de telecomhype van rond 2000 vind ik niet terecht, omdat toen ook al gewezen werd op de veel te hoge waarderingen en je maar moest zien of die licenties zich zouden terugverdienen. Maar met energie licht dat toch anders. Onze maatschappij blijft steeds meer energie eisen, net als drinkwater trouwens, en dan kun je gerust ervan uitgaan dat de afzet gegarandeerd is. Opvallend trouwens dat bedrijven als Nike, Volvo, Colruyt, etc. etc ( Ik heb een aardige lijst) hun eigen windmolens bouwen en voor eigen gebruik exploiteren. Stuk voor stuk nijvere rekenaars...

    Peter

  13. forum rang 5 theo1 12 juni 2008 12:55
    Peter,

    Ik heb het over hype omdat Potuijt daar zelf over begint. Maar ook omdat ik dat gewoon geloof. Een aantal jaren geleden waren er ook allemaal multinationals die miljarden wegsmeten aan UMTS licenties. Hadden die daar ook allemaal zo goed over nagedacht? Nee, dat hadden ze niet. Ze waren alleen maar heel erg bang de boot te missen en dom over te komen als ze er niet aan meededen. Dat is maar één voorbeeld uit velen. Ik had gedacht dat jij onderhand wel zou weten dat het naakte feit dat multinationals ergens miljarden tegenaan smijten, geen bewijs is dat dat verstandig is.

    En een bedrijf dat 17x de verwachte winst van 2 jaar in de toekomst doet, dat is in mijn wereld overhyped. Ongeacht wat ze doen en hoe goed het verhaal klinkt. Als een aandeel zo duur is, is er altijd een verhaal dat goed klinkt.

    Wat die man zegt, is gewoon logisch. De wind is gewoon niet betrouwbaar dus je hebt altijd een lage benutting en je hebt ook altijd een backup nodig. Dat is gewoon een waarheid als een koe en of die man nu 8 of 80 of 100 jaar oud is verandert er niks aan.
33 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.