Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Corporate Express« Terug naar discussie overzicht

SEC filing Staples op 9 Mei

69 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 | Laatste | Omlaag ↓
  1. yinx 12 mei 2008 20:32
    Vergezichten
    9 mei 2008 | Het Financieele Dagblad

    De Nederlandse groothandel in kantoorartikelen Corporate Express is van plan zijn huid duur te verkopen. De vooruitzichten die de distributeur van kantoormeubelen, pennen en paperclips woensdag bekendmaakte, moeten de buitenwacht overtuigen dat de overnameprijs die de Amerikaanse branchegenoot Staples bereid is te betalen, ver onder de maat is. Staples deed in februari een overnamevoorstel, dat Corporate Express afwees omdat dit het bedrijf zwaar zou onderwaarderen.

    Met het afgeven van winstverwachtingen vervalt de in Amsterdam gevestigde handelsonderneming in een oude gewoonte die haar in het verleden flink is opgebroken. De vorig jaar vertrokken bestuursvoorzitter Frans Koffrie kreeg in 2001 de bijnaam Mister Winstwaarschuwing, nadat het toenmalige Buhrmann tot twee maal toe zijn winstverwachting moest verlagen. Sindsdien mijdt het bedrijf vooruitblikken als de pest - tot afgelopen woensdag dus.

    Bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal heeft Corporate Express niet alleen omzet- en winstverwachtingen voor heel 2008 afgegeven, maar ook maar meteen die voor 2011. Beleggers verdienen deze helderheid om de hoogte van een officieel bod van Staples op waarde te kunnen schatten, verdedigde de nieuwe topman Peter Ventress de gedetailleerde vergezichten.

    De prognoses zijn tevens een schot voor de boeg van Staples, dat tot en met dinsdag de tijd heeft om een formeel bod ter goedkeuring voor te leggen aan toezichthouder AFM. Ze leveren een indicatie op van de prijs die Corporate Express hoopt binnen te slepen.

    Staples biedt in zijn voorstel euro 7,25 per aandeel, waarmee de concurrent wordt gewaardeerd op euro 2,4 mrd, inclusief nettoschuld. Dat is 7,5 tot 8,3 maal het verwachte bedrijfsresultaat over 2008 vóór eenmalige posten, rente, afschrijvingen en amortisatie. Vergeleken met eerdere overnames in de sector zijn dat geen hoge multipliers (zie illustratie).

    De vermenigvuldigingsfactor verbleekt tot een magere 5 als we het voorgeschotelde geschoonde resultaat van euro 475 mln voor 2011 als uitgangspunt nemen. Het is echter nog geen 2011 en dat kan een topjaar zijn. Daarom gaan we uit van het gemiddelde resultaat vanaf 2006 tot en met 2011, waarbij Corporate Express geleidelijk toe groeit naar de beloofde euro 475 mln. Het gemiddelde bedraagt euro 383 mln, waarvan zo'n euro 30 mln toekomt aan minderheidsaandeelhouders in Corporate Express Australia. Blijft over euro 353 mln.

    Een vermenigvuldigingsfactor van 8 leidt in deze rekensom tot een ondernemingswaarde van euro 2,8 mrd. Minus een nettoschuld van euro 1 mrd en gedeeld door 180 miljoen uitstaande aandelen levert dat het ronde bedrag op van euro 10 per aandeel.

    Staples kan er natuurlijk ook voor kiezen zijn kruit nog even droog te houden, in de hoop dat het eerste winstalarm van Corporate Express sinds jaren niet lang op zich zal laten wachten.
69 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.