Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Bas Heijink & Ruurd Haan - TA AEX: Long

46 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 november 2007 19:53
    AEX heeft lange termijn bull-trend kanaal verlaten, dat is de lijn door de lows vanaf 2002.

    Ik sluit niet uit dat we halverwege volgend jaar op een AEX van 400 staan. Waarom ? Fed kan de rente niet verlagen ivm de alsmaar stijgende inflatie en de te snelle depreciatie van de dollar.
    Dat gaat de markt rauw op het dak vallen.
  2. [verwijderd] 19 november 2007 20:26
    Zolang de SOX niet sterker voor de dag komt zullen de beurzen het moeilijk hebben. We staan nu op +/- 419 en de eerste steun 410 komt naderbij. Hopelijk houdt deze of we kunnen nog meer onheil verwachten.
    De Dow en de S&P naderen ook hun steunzones namelijk 12950/12975 en 1430.

    De AEX is nu ook onder 500 gedoken. Dit is niet gezond en dus kan de AEX naar 480. Omdat de technische indicatoren eerder oversold zijn zou een krachtige bounce kunnen optreden maar… wat gaat de VS doen? Zij leiden de beurzen momenteel naar hogere of lagere regionen.
    Kijk daarom uit of bovenvermelde steunen houden (belangrijk) zoniet kan de DOW naar 12700 en de S&P naar 1415/1420 in eerste instantie. Dan zou de bounce voor de AEX even uitgesteld kunnen worden tot 480 effectief bereikt wordt.

    Half augustus schreef ik elders (mooi uitgekomen):
    Momenteel is er een financieel probleem maar nog geen economisch.
    Het financiële probleem is de resultante van de subprime leningen (rommel leningen). De banken willen onderling geen geld meer aan elkaar lenen wat de Centrale Banken deed ingrijpen om een forse stijging van de korte termijnrente tegen te gaan. Sommige beleggers concludeerden hieruit dat er toch wat meer aan de hand was en dat het financiële systeem niet zonder kleerscheuren uit de crisis zou komen. Dat is natuurlijk af te wachten want daar heeft niemand zicht op behalve de banksector zelf. Een beetje openheid zou dus welkom zijn langs die kant of m.a.w. de banken zouden dienen kenbaar te maken wat hun risico’s zijn in die markt. Niet dat de Europese banken leningen toegestaan hebben in Amerika maar wat zij aan risicopapier hebben opgekocht. De vraag is dus een beetje of er nog lijken uit de kast gaan vallen? Zo ja, dan lokt dat een nieuwe vertrouwenscrisis uit en zullen de aandelenmarkten hun daling hervatten. Op dit ogenblik is het vertrouwen aangetast en het zal tijd vragen om dit te herstellen. De volatiliteit zal dus nog een tijdje aanhouden.

    Er werd toen een beetje gespot met die lijken maar … wat blijkt? Ze vallen inderdaad uit de kast en wie weet of er nog meer uit gaan vallen? Nog even geduld dus. Banken stonden in het verleden garant voor goede huisvaders aandelen! Vandaag vertikken diezelfde banken het om op gebied van visibiliteit en transparantie een voorbeeld te stellen
    Bijkomend is nu ook de onzekerheid wat betreft de Amerikaanse economie. Gaan we naar een recessie of wordt het een groeivertraging? Wat gaat Bernake doen nu mogelijks stagflatie de kop kan opsteken. Gaat hij de rente agressief verder verlagen (of niet) om de Amerikaanse groei te ondersteunen?
    De markten zijn niet te duur gewaardeerd maar eerst dienen de problemen rond de huizenmarkt en de kredietcrisis in de VS opgelost te worden. De beurzen houden nu eenmaal niet van onzekerheid en dat kan nog een tijdje op de koersen wegen.

    Mening over TA en fundamentele analyse:
    TA analyseert koers- en omzetgegevens, vooral door het gebruik van grafieken, met het doel het in- en uitstappen in een belegging te vergemakkelijken".

    Een meerderheid van meningen stuurt het prijsniveau. Op basis van de veronderstelling dat alle informatie in de koers verwerkt is, probeert de technisch analist aan de hand van een aantal technieken deze informatie eruit te halen.
    Het herkennen van terugkerende patronen geeft een aanduiding om een toekomstig koersverloop in te schatten. Men probeert ook overreacties (overdrijvingen) te ontdekken.
    Fundamentele analyse onderzoekt alle factoren die invloed hebben op de prijs van een onderliggende waarde, met het doel de intrinsieke waarde hiervan te bepalen. Je tracht inzicht te verkrijgen in de financiële positie van de onderneming en de toekomstige ontwikkeling van groei en winst. De intrinsieke waarde van een onderneming wordt bepaald door een aantal factoren van macro-economische, bedrijfseconomische, politieke en sociale aard. Een vergelijking van de marktprijs met de intrinsieke waarde leert je of de onderliggende waarde over- of ondergewaardeerd is.
    Wie nu gelooft dat enkel en alleen technische analyse de “heilige kraal” is, tja. Enkel voortgaan op lijntjes in de grafiek zonder rekening te houden met de intermarktanalyse voor het bepalen van een positie kan eigenlijk niet.
    Grondstoffenprijzen, olie, loonkosten, inflatie, rente en evolutie van de economie dienen naast TA perfect opgevolgd te worden.
    Maar als je naast fundamentele analyse de technische analyse gebruikt om een aandeel te kopen dan ben je m.i. wel goed bezig. De kans op succes is dan merkelijk groter dan enkel op een lijntje voort te gaan.
    Voortgaan op de leuze:”een grafiek zegt meer dan duizend woorden” is niet de zaligmakende methode want de markt in haar geheel kan voor negatieve verrassingen zorgen. Ik keur TA zeker niet af, integendeel. De bedoeling van TA is het toekomstig koersverloop te voorspellen en trachten koop- en verkoopsignalen op te sporen. Bij TA tracht men ook bepaalde koerspatronen te ontdekken.
    Fundamentele analyse en TA zijn eerder complementair en niet tegengesteld. TA gaat ervan uit dat alle informatie in de koers is verwerkt. TA wordt eigenlijk pas bruikbaar als de analisten hun fundamentele analyse hebben gemaakt. Technische analyse heeft de fundamentele analyse nodig.
    Anderzijds helpt ook de technische analyse de fundamentele analyse. Fundamentele analyse onderzoekt de onderneming en plakt er een theoretische waarde op, maar beschikt niet over de hulpmiddelen om het tijdstip van handelen (aan- en verkoop) te bepalen. Hier kan TA dus mee helpen om de trein op het juiste spoor te zetten.

  3. [verwijderd] 19 november 2007 22:27
    quote:

    D.R.Gomes schreef:

    Zo gaan we tegen de trend in???? Als leek dan maar denk ik dat we eerder naar de 470 gaan.

    Als de Dow Jones beneden de 13.000 sluit kan je morgen lachen.
    Zo kan ik ook voorspellen doe dat eens om 8.45 uur in de ochtend.
    `

    Dow jones gesloten onder 13000 op 12970.10 -1.57%
    Nasdaq gesloten onder 2600 op 2593.38 -1,66%
    S & P gesloten op 1434,66 -1,65%

    Ik ga voorlopig nog ff niet long...........

    Pjotre
  4. [verwijderd] 19 november 2007 22:36
    quote:

    SPI schreef:

    de hele boel flikkert van 559 naar 490 en de heren zitten neutraal...en de index ondergaat zijn derde! gezonde correctie in 1 jaar..echt gezond is dat...moest eigenlijk nog vaker gebeuren...

    top analyse, zonder twijfel
    Ja, ik snap ook dat optimisme niet. Zeker als je kijkt naar de volatiliteit in de markt. Erdere korte correcties gingen niet zo snel en diep en kwamen ook niet zo snel na elkaar. Maargoed; zij hebben er vast meer verstand van dan ik. Al blijf ik voorlopig ff short met mij december puts. Stoploss op de 500 misschien.
  5. forum rang 10 bp5ah 19 november 2007 22:37
    quote:

    thlmx schreef:

    long lijkt me nu een mooie kans. de kou is duidelijk in de lucht en al het vet is zolangzamerhand verteerd in de aeniks. ik denk dat ik morgen rond 9:15-9:30 eens goed long ga met de decembers
    Of de banken in de VS moeten zichzelf deze week nog even 'helemaal af gaan schrijven', dan ben je net ietsje te vroeg.

    Lijkt me ook, maar dat leek het me een week eerder ook al, schiet ook niet op.

    Gr.

    Dirk
  6. xyxyxy 19 november 2007 22:38
    Ik ben koppie koppie nog niet vergeten, mag ik de heren er op wijzen dat mijn koersdoel van 480 nu
    bijna berijkt.Dat van jullie was 580.
    Morgen mogen die lezers bepalen wie gelijk heeft.
    Maar fout zat ik met de gedachte dat ik gelijk zou krijgen in kleine TA stapjes.
    Blijf volhouden heren op de lange duur krijgen zelfs jullie nog een keer het "gelijk"aan jullie zijde.
    Vriendelijke groetem.
  7. [verwijderd] 19 november 2007 22:53
    quote:

    thlmx schreef:

    long lijkt me nu een mooie kans. de kou is duidelijk in de lucht en al het vet is zolangzamerhand verteerd in de aeniks. ik denk dat ik morgen rond 9:15-9:30 eens goed long ga met de decembers
    TLMX,

    Regel 1: Beleg nooit tegen de trend in!

    Als er echt tekenen zijn van herstel zijn er kansen genoeg om een long positie aan te leggen.
    Als jij die tekenen van herstel nu ziet ben je zacht gezegd bijziend.
    Koersen gaan nu stijl naar beneden. Dan gaan ze straks een tijdje zijwaarts. Vervolgens weer voorzichtig omhoog.
    Na 3 dagen voorzichtig omhoog is er alle ruimte om long te gaan zonder onnodige risico's.
    Morgen long gaan is als een "vallend mes vangen".
    Er is geen enkel argument waarom de beurs zou stijgen, op een zgn bounce na.
    Hou nu je kruit droog en maak een mooie kerst en nieuw, ga lekker skieen van je centen en wellicht zijn er daarna redenen om weer eens voorzichtig in te stappen.

    Nog een gratis tip tijdens het skieen:

    "don't eat yellow snow"

    Pjotre

  8. [verwijderd] 19 november 2007 23:00
    pjotre,

    ik ken de klappen van de zweep en ik moet je zeggen dat tegen de wind pissen mij ook wel schades heeft opgelopen. Het afschrijven van 50k op een dag was pijnlijk maar ook dat hoort erbij als je met honderdtallen werkt. Het mes valt morgen en dat betekend wel dat de prijzen er ook naar moeten zijn. Het klappen van 10-14 punten bij opening verwacht ik ook. In principe ga ik niet handelen boven de 480 maar we zien wel Yellow snow heeft mijn "neusgaten" ook soms goed gevuld ;-) Contrair handelen is risicovol maar verwacht zeker nog een redelijke bounce
  9. [verwijderd] 19 november 2007 23:09
    quote:

    thlmx schreef:

    pjotre,

    ik ken de klappen van de zweep en ik moet je zeggen dat tegen de wind pissen mij ook wel schades heeft opgelopen. Het afschrijven van 50k op een dag was pijnlijk maar ook dat hoort erbij als je met honderdtallen werkt. Het mes valt morgen en dat betekend wel dat de prijzen er ook naar moeten zijn. Het klappen van 10-14 punten bij opening verwacht ik ook. In principe ga ik niet handelen boven de 480 maar we zien wel Yellow snow heeft mijn "neusgaten" ook soms goed gevuld ;-) Contrair handelen is risicovol maar verwacht zeker nog een redelijke bounce
    Aangezien door de zwaartekracht de daling meestal sneller gaat dan de stijging vraag ik mij af hoeveel tijd het kost om 50K goed te maken in en long positie.
    M.I. heb deze in short positie de komende maand zo bij elkaar "als je met honderdtallen werkt" zonder dat je "tegen de wind hoeft te pissen"

    Maar ja, ik heb de wijsheid ook niet in pacht en ik kan wil me geen 50K subprime buil vallen.

    Wel zou ik lering getrokken hebben uit die eerste 50K miskleun, en nooit meer datzelfde risico aangaan.

    Een ezel......

    Pjotre
46 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.