Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Jos Koets - Jos Radar

43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 oktober 2007 13:42
    Van de Rabobank-website:

    OpMaat Hypotheek in TROS Radar
    Het consumentenprogramma TROS Radar heeft in de uitzending van maandag 22 oktober aandacht besteed aan de OpMaat Hypotheek. De Rabobank is niet ingegaan op de uitnodiging om aanwezig te zijn in de studio. Wij zijn van mening dat deze materie te veel omvattend is om daarop kort in te gaan in een tv-programma. Dat doen we in persoonlijke gesprekken met onze klanten.

    www.rabobank.nl/images/brief_tros_rad...
  2. [verwijderd] 23 oktober 2007 13:45
    Nog een keer Jos. Neem nu deze financiele bijsluiter van een spaarhypotheek (de eerste die ik vond):

    www.welkefd.nl/downloads/bijsluiter/F...

    Wat het stukje 'Wat zijn de kosten' staan duidelijk kosten vermeld.

    Ik heb hier een paar vragen over:

    1. Wat zijn 'overige kosten'? Wat valt hieronder?
    2. De verzekeringspremie, is de OVR?
    3. Er staat ook een post 'bij eerder beeindigen'. Is dit jouw verhaal van Spaardrama?
  3. Jos Koets 23 oktober 2007 13:51
    Financiele bijsluiter is een gedrocht. De opsomming van de kosten is niet duidelijk. De risicopremie waar zit deze in!! in de overige kosten of worden deze niet als kosten gezien. Blijft een heel onduidelijk overzicht.

    Spaardrama gaat over de opgebouwde spaarwaarde in een spaarhypotheek die je niet uitgekeerd krijgt als je eerder stopt met de polis. Sommige banken rekenen dus kosten.

    Nu is de hybride hypotheek eigenlijk een beleggingsproduct waarin ze een spaarhypotheek variant hebben gemaakt. Deze variant is niet de oude spaarhypotheek!! Echter er wordt in alle voorwaarden wel beschreven dat je de betaalde hypotheekrente vergoed krijgt in het sparen. Dus garantie heb je volgens de voorwaarden.

    Materie blijft moeilijk en vooral ondoorzichtelijk.
    Gr. Jos
  4. [verwijderd] 23 oktober 2007 13:56
    Ja maar als ik zo'n financiele bijsluiter van een spaarhypotheek lees is dat dan niet hetzelfde als dat verhaal van Tros Radar?? Het argument van Tros Radar is: "Sparen is risico vrij en wordt niet minder". Als we nu de spaarhypotheek nemen dan is de uiteindelijke kosten ook minder dan de inleg vanwege o.a. 'overige kosten'.

    Dus wat is nu het probleem van de Opmaathypotheek? Dit probleem dat de waarde minder is dan de inleg is toch bij alle spaarhypotheken ook zo.

  5. Jos Koets 23 oktober 2007 14:02
    Nogmaals bij de oude spaarhypotheek is de opgebouwde waarde bekent omdat je de betaalde hypotheekrente vergoed krijgt in de polis (over de spaarpremie). Dit wordt trouwens ook netjes vermeld in de polis.
    Echter de laatste jaren zijn er spaarhypotheken in de markt gekomen die niet de eigenlijke waarde uitkeren maar een lagere waarde. Een spaarhypotheek heeft eigenlijk geen kosten omdat je als klant een hogere rente betaald (meestal 0,2%). Deze hogere rente is de winst van de bank en natuurlijk de annuitaire dalende risicoverzekering. Achter de schermen is er trouwens helemaal geen polis, want daar wordt de maandpremie netjes afgeboekt op de huidige hypotheeksom.

    Wat voor soort spaarhypotheek jij hebt kan ik hier vandaan niet beoordelen. Deze zou ik dan moeten bekijken.

    Gr. Jos
  6. [verwijderd] 23 oktober 2007 14:13
    Op zich is het een mooi systeem, want als iemand komt te overlijden dan komt er gegarandeerd bv € 100.000,- “op tafel”. De banken keren in het geval van overlijden niet de onderliggende waarde uit, en dan ook nog eens die € 100.000,-. Zo zou er bv € 15.000,- in de spaar en beleggingspot kunnen zitten. In dat geval zou de bank/verzekeraar er dus € 85.000,- bij moeten leggen. Op deze manier krijgen de klanten wel de garantie dat er precies € 100.000,- “op tafel” komt.
    Mocht de beleggingswaarde tegenvallen ( door o.a. hoge inhoudingskosten en slechte rendementen ), dan wordt de overlijdenspremie hoger ( want dan zit er bv maar € 10.000,- in de spaar en beleggingspot, en moet de bank er dus € 90.000,- bijleggen ), MAAR,….. wat nou als de beleggingsresultaten mee vallen ( daar is gisteren helaas niet over gesproken ), want dan zou het zo reëel moeten zijn dat er dan sprake is van een negatieve risicopremie ( lees premie bijschrijving door de maatschappij ).

    De onafhankelijk adviseur had gezegd, dat het beter was om een polis zonder overlijdensrisico afdekking te sluiten. En er een losse overlijdenspolis bij te nemen. A) dit is vaak een duurdere oplossing, en B) klanten zullen vaak oververzekerd zijn. Maar transparant is het wel,…… en dat is ook wat waard !

    Waar het mijn inziens op neer komt is dat er DUIDELIJK GECOMMUNICEERD moest en moet worden !! bovendien vond ik het ook een teken van zwakheid dat er niemand van de Rabobank kwam opdraven !!!
  7. [verwijderd] 23 oktober 2007 14:23
    Ik ben ook misleid door de Rabobank. En dat terwijl ik goed financieel onderlegd ben. Maar wat niet in de kleine letters staat kan ik ook niet weten. Het spaargedeelte was veilig is mij verteld.

    De reactie van de Rabobank is schandelijk omdat ze zeggen e.e.a. in een persoonlijk gesprek uit te leggen. Dat doen ze dus niet. Er wordt alleen gezegd dat de premie omhoog moet!!! Een schadevergoeding die op zijn plaatst is stelt men niet voor!

    Het wordt inderdaad tijd dat de Rabobank openheid van zaken geeft. Ik vind het echt een SCHANDE!

  8. [verwijderd] 23 oktober 2007 14:29
    Rabobank zegt dit niet openlijk op tv te bespreken, omdat het onderwerp en uitleg te groot is om zo maar eventjes 2 minuten te mogen verklaren.

    Ze melden dus eigenlijk dat je langs het kantoor kan komen om persoonlijk de uitleg te krijgen, zodat er de tijd voor kan worden genomen.
  9. [verwijderd] 23 oktober 2007 14:40
    quote:

    Rommen schreef:

    Rabobank zegt dit niet openlijk op tv te bespreken, omdat het onderwerp en uitleg te groot is om zo maar eventjes 2 minuten te mogen verklaren.

    Ze melden dus eigenlijk dat je langs het kantoor kan komen om persoonlijk de uitleg te krijgen, zodat er de tijd voor kan worden genomen.
    Klant?
  10. Jos Koets 23 oktober 2007 14:42
    In de brief van de Rabo hebben zij het alleen over beleggen en niet over het spaargedeelte. Natuurlijk als het beleggen minder is dan vooraf gedacht wordt ook de uitkering minder. Echter je kunt natuurlijk niet aan de garantie komen. Ben zeer benieuwd of de adviseurs van de Rabo hiervan op de hoogte zijn (ik denk persoonlijk van niet).

    Als Radar dus gelijk zou hebben en er ook nog meerdere banken zijn die dit trucje doen, dan is echt het hek van de dam. De woekerpolis affaire is daar dan niets bij. Dan is er slechts 1 advies eigenlijk nog deuglijk en dat is een aflossingsvrije hypotheek nemen:)

    Gr. Jos
  11. [verwijderd] 23 oktober 2007 14:44
    quote:

    Rommen schreef:

    Rabobank zegt dit niet openlijk op tv te bespreken, omdat het onderwerp en uitleg te groot is om zo maar eventjes 2 minuten te mogen verklaren.

    Ze melden dus eigenlijk dat je langs het kantoor kan komen om persoonlijk de uitleg te krijgen, zodat er de tijd voor kan worden genomen.
    Ja maar de echte uitleg geven ze niet. Wat je hoort is dat er een tekort is en dat je een hogere premie moet gaan betalen. Maar waar het tekort door komt hoor je niet in detail!!
  12. Jos Koets 23 oktober 2007 14:48
    Ik kreeg dit net via de mail binnen. In de OpMaat voorwaarden van 24-10-2003 staat het volgende:

    Onttrekkingen aan het spaar-/beleggingstegoed
    Interpolis onttrekt maandelijks bepaalde bedragen aan de renterekeningen en/of de
    beleggingsfondsen. Dit gebeurt naar rato van de tegoeden. Als het spaar-/beleggingstegoed hiervoor
    ontoereikend is, eindigt de verzekering automatisch.
    OpMaat verzekering
    Versie 24-10-2003
    Met deze bedragen dekt Interpolis de premie/kosten voor:
    a. de 10% extra uitkering over het spaar-/beleggingstegoed
    b. de aanvullende ORV (overlijdensrisicoverzekering), zolang de basisuitkering lager is dan het
    verzekerd bedrag van de ORV
    c. premievrijstelling bij medische AO en
    d. administratie.
    ad a, b, c
    Deze premies verschillen per maand. Ze zijn afhankelijk van
    de leeftijd van de verzekerde(n) (hoe hoger, hoe hoger de premie)
    de hoogte van de aanvullende dekkingen
  13. TG01 23 oktober 2007 14:56
    ook ik heb een Opmaat Hypotheek en wij zijn onlangs al bij de rabobank langs geweest om opheldering te krijgen van de kosten.
    Ik had namelijk zelf berekend dat zo'n 10% van de inleg standaard niet ingelegd werd, en ik wou wel eens weten waar dat bleef.
    Dit is ons toen een beetje uitgelegd, met nadruk op een beetje. Want toen ik expliciet vroeg hoeveel de kosten voor de overlijdensverzekering waren werd mij verteld dat ze dat niet konden zeggen omdat die kosten variabel waren.
    Nu ging ik er in mij onnozelheid vanuit dat die 10% inhouding ook zoju gelden voor ons huidige maandbedrag. (Wij hebben ook een hoog laag constructie waarbij we de eerste 5 jaar 540 euro per maand inlegden en vanaf julie dit jaar 54 euro per maand)
    Dit vertelde ik de adviseuse die dat niet ontkende.

    Maar toen ik naar de uitzending van gisteren keek bedacht ik me direct dat waarschijnlijk de hele inleg nu elke maand opgaat aan de verzekerings premie, en dat de maandelijkse premie vervolgens elke maand omhoog gaat omdat er niks meer opgebouwd word en dat er dus ingeteerd gaat worden op onze beleggingen en spaartegoed.. !

    Ook ons werd gezegd dat om het eind bedrag te halen dat we meer moesten gaan inleggen. Maar zonder vermelding van de ware reden.

    (NB nu hebben wij nog geluk dat we in 2002 zijn ingestapt en dus het diepte punt op de beurs hebben meegpakt waardoor ons totale rendement nu nog positief is)

  14. [verwijderd] 23 oktober 2007 15:03
    Rabobanken zijn wel vaker vaag. Toen ik bij hun begon met internetbankieren in 1998, zou dit gratis zijn behoudens de pasjes.
    Maar wel halen ze elk kwartaal een vergoeding voor het internetbankieren van mijn rekening. Dit is nooit meegedeeld, het viel me op bij een controle. Sterker nog: in de Telegraaf stond jarenlang dat internetbankieren bij de Rabo gratis was.
  15. Jos Koets 23 oktober 2007 15:07
    Dit staat ook in hun voorwaarden:

    Basisdekkingen
    Basiskeuzes
    Bij het afsluiten van de OpMaat Verzekering kan de klant kiezen uit twee basiskeuzes A of C.
    Kenmerken
    basiskeuze Premie looptijd Eindtegoed
    A Variabel vast Vast
    C Vast vast Variabel

    OpMaat Rekening
    Op de OpMaat Rekening kan de klant eenmalig tot maximaal het leenbedrag sparen. Als hij het
    maximale tegoed bereikt heeft, kan hij eventueel verder sparen op de Variabele Rente Rekening.
    Als de OpMaat Verzekering is ondergebracht in Box I zijn de fiscale vrijstellingen voor
    kapitaalverzekeringen alleen van toepassing als met de uitkering uit de OpMaat Verzekering de
    (hypothecaire)schuld aangegaan voor de eigen woning wordt afgelost. Wordt meer kapitaal
    opgebouwd dan de hoogte van het leenbedrag, bijvoorbeeld voor toekomstvoorzieningen, dan wordt
    (het rentebestanddeel in) dit meerdere kapitaal op einddatum progressief belast in Box I. Er is voor
    dat deel geen fiscale vrijstelling van toepassing in box I.
    Het rentepercentage dat Interpolis betaalt over het tegoed op de OpMaat rekening, is gelijk aan het
    rentepercentage dat de klant betaalt over het leenbedrag. Interpolis belegt de tegoeden van deze
    rekening bij de bank of de Rabohypotheekbank waar de klant zijn hypothecaire lening heeft
    afgesloten.
  16. TG01 23 oktober 2007 15:21
    quote:

    jkoets schreef:

    Het rentepercentage dat Interpolis betaalt over het tegoed op de OpMaat rekening, is gelijk aan het
    rentepercentage dat de klant betaalt over het leenbedrag. Interpolis belegt de tegoeden van deze
    rekening bij de bank of de Rabohypotheekbank waar de klant zijn hypothecaire lening heeft
    afgesloten.
    Zij beleggen het spaartegoed..?
  17. papapipo 23 oktober 2007 15:29
    <quote> Ik had namelijk zelf berekend dat zo'n 10% van de inleg standaard niet ingelegd werd, en ik wou wel eens weten waar dat bleef. </quote>

    10 % inhoudingen op 540 euro inleg zou kunnen kloppen, van de inleg gaat 7 % naar interpolis voordat het bedrag naar de spaarverzekering gaat en blijft er dus een varierende risico premie over (ongeveer 3% van 540 euro = ongeveer 16 euro). Wat normaal gepsroken steeds minder wordt in der loop der tijd. 16 euro per maand lijkt mij niet teveel.
43 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.