Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Peter van Kleef - Het quantje valt

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 augustus 2007 13:03
    Het kaartenhuis zal in stand worden gehouden, simpelweg omdat men geen andere keus heeft en omdat de gezamelijke belangen te groot zijn.

    Dus, bandje plakken, er weer een hoop lucht in pompen en op weg naar de volgende punaise. Tuurlijk is er onderweg wat oponthoud maar ondertussen gaat iedereen met het juiste zitvlees er wel op vooruit. (mede dankzij de financiele doping van de Fed aen consorten)
  2. [verwijderd] 14 augustus 2007 13:25
    quote:

    BJL schreef:

    nou nou, een 5%-10% daling en het kaartenhuis dat in elkaar stort?

    al eens gekeken hoeveel de aex is gedaald diezelfde periode? alle beleggingsfondsen dus een kaartenhuis?
    Beste BJL,
    Wie heeft het over 5-10%? Ik niet. De enige cijfers die ik noem zijn die van de Goldman Sachs fondsen die dit jaar 25% en 27% inleverden. Da's een tikkie slechter dan de AEX.

    Dat zullen best de negatieve uitschieters zijn, er zijn zelfs fondsen die dankzij de subrime-shorts goud geld verdienen, maar dat de quants harde klappen krijgen, dat lijkt duidelijk. En dan heb ik het niet over de 5-10% die jij ik-weet-niet-waar in mijn column hebt gelezen.

    De vraag is bovendien hoeveel slecht nieuws er nog onder het deksel zit. Dat weet jij niet, ik ook niet maar het zal wel snel duidelijk worden.

    groet,
    PvK
  3. [verwijderd] 14 augustus 2007 14:04
    niet alle quant fondsen zijn zo hard gedaald als die van GS die een erg hoge leverage gebruikten.

    en in tegenstelling tot credit arbitrage fondsen gaat het hier wel om fondsen met liquide beleggingen die zonder problemen dagelijks gewaardeerd en verhandelt worden. extra verrassingen zitten dus nu (nog?) niet onder het deksel.

    het leuke van hedgefunds bekritiseren is dat er zoveel zijn met een grote spreiding in resultaten dat er altijd wel zwaar negatieve danwel zwaar positieve verhalen te vertellen zijn.

    ik bedoel... al eens gekijken naar aandelen als USG (-32%), Randstad (-25%), Corporate Express (-18%). De aandelenmarkt dus ook een kaartenhuis als een paar fondsen meer dan 20% gedaald zijn in een maand tijd?
  4. forum rang 5 theo1 14 augustus 2007 14:33
    quote:

    BJL schreef:

    niet alle quant fondsen zijn zo hard gedaald als die van GS die een erg hoge leverage gebruikten.
    Waarmee maar weer eens geïllustreerd is dat je met hoge leverage verdomd voorzichtig moet zijn. Als het een keer anders gaat dan je verwacht, dan gaat het meteen hard en ook de rentekosten lopen gewoon door.
    Opvallend trouwens dat het aantal gebeurtenissen die niet in het model passen toch behoorlijk groot is. Volgens de wiskundigen moeten we vanaf nu toch zeker een miljoen jaar statistisch veilig zijn. Zitten al die nobelprijswinnaars maar modellen in elkaar te knutselen die gewoon niet met de echte wereld kloppen? Zitten er allemaal veronderstellingen achter die niet kloppen? Zitten te veel fondsen met het zelfde model te leveragen zodat je leverage op leverage krijgt?
  5. [verwijderd] 14 augustus 2007 20:25
    quote:

    theo1 schreef:

    Zitten al die nobelprijswinnaars maar modellen in elkaar te knutselen die gewoon niet met de echte wereld kloppen?
    [/quote]
    Is dat niet de definitie van een model? Een mathematische _benadering_ van de werkelijkheid? Tuurlijk kloppen modellen niet met de werkelijke wereld.

    [quote=theo1]
    Zitten er allemaal veronderstellingen achter die niet kloppen? Zitten te veel fondsen met het zelfde model te leveragen zodat je leverage op leverage krijgt?
    Beide zondermeer waar. Zelfs een zeer algemeen gebruikt model als B&S zit vol met gaten. Daar worden allerlei patches voor gemaakt met als gevolg een enorm scala aan optiewaarderingsmodellen die elk hun eigen sterke en zwakke kanten hebben. Modellen die weer gebruikt worden om andere modellen te bouwen.

    Dat die modellen niet perfect zijn is geen enkel probleem. Zolang ze gebruikt worden om risico's af te dekken hoeven te zwaktes van de modellen geen probleem te zijn. Op het moment dat je de modellen gaat gebruiken om middels een heel specifiek risico aan te gaan met een hoge hefboom kun je verwachten dat er vroeg of laat tegen een 'bug' aangelopen wordt met fatale gevolgen.

    Als de problemen groot genoeg zijn en er op grote schaal geliquideerd moet worden wordt de markt minder efficient en lopen er nog meer modellen tegen 'bugs' aan. Een domino-effect kan het gevolg zijn. In feite zien we dat ook gebeuren. Eerst zijn er problemen in subprime en subprime gerelateerde derivaten. Het gevolg is dat risico exposures aangepast moeten worden, de markt inefficient wordt. Het gevolg kan zijn nog meer problemen, hoeveel meer problemen dat is moeilijk in te schatten.

    mvg
    Wilco
  6. [verwijderd] 14 augustus 2007 22:04
    en dan nog even reactie op theo1. ltcm is toch een goede les geweest, maar er van leren ho maar. Ach het is begonnen met de tulpenbollen manie en het zal nooit anders worden. En iedereen maar hopen op een bailout door de ecb en fed met een renteverlaging. stagflatie kom maar binnen met je knecht.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.