Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Jos Koets - Koopgoot

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 september 2006 16:29
    Dergelijke initiatieven (verkoop aan huurders) zijn meestal tot mislukken gedoemd. Huurders zijn zelden geinteresseerd om te kopen. En al zeker niet het huis dat ze toevallig op de huurmarkt hebben weten te bemachtigen.

    Mijn zus kreeg haar woning van de woningbouwcorporatie aangeboden met 10% korting. Maar nu krijgt ze huursubsidie, en als eigenaar niet meer, dus het was totaal niet aantrekkelijk. Van het hele blok hadden er maar 3 (van ca. 100) huurders belangstelling getoond, waaronder dus mijn zus. Volgens mij heeft niemand uiteindelijk gekocht!

    Mijn ervaring met verkoop van gesplitste woningen aan bestaande huurders, is dat je ze minstens een ton (was toen nog guldens ;-) ) korting moet bieden om ze over de streep te trekken. Dus bij een marktprijs van kf 385 voor kf 285 aanbieden. Dat is dus zo'n 25%. En dan had ik die huurders in eerdere jaren nog zorgvuldig geselecteerd op een financiele positie die kopen niet al te onaantrekkelijk zou maken.
  2. Jos Koets 29 september 2006 16:39
    Klopt HGM daarom is 25% bijna een standaard percentage geworden. Als je dan de huur t.o.v. de hyp.lasten zet, ben je goedkoper uit terwijl de rente voor 20 jaar vaststaat (wel 100% aflossingsvrij vergelijken met huur).

    Ik heb al aardig wat projecten gedaan, waarbij vorig jaar zonder Koopgarant van 700 woningen er 210 mensen tot koop overgingen (30% is heel erg hoog). Een woningstichting gaat meestal uit van 10% wat zij denken te verkopen. Volgende week ook weer een groot project waar 250 woningen te koop worden aangeboden. Ik verwacht hier dat 15% tot koop overgaat.

    Gr. Jos
  3. [verwijderd] 29 september 2006 17:24
    Koperskosten 11.000 bij een woning met een waarde van 160.000, en een koopprijs van 120.000?
    alleen de overdrachtsbelasting bedraagt al 6% van 160.000 = 9.600. Heffingsgrondslag voor de overdrachtsbelasting is immers de de hoogste van de prijs of de waarde.
    Sommetje overnieuw maken?
  4. [verwijderd] 29 september 2006 20:32
    quote:

    _hgm schreef:

    Dergelijke initiatieven (verkoop aan huurders) zijn meestal tot mislukken gedoemd. Huurders zijn zelden geinteresseerd om te kopen. En al zeker niet het huis dat ze toevallig op de huurmarkt hebben weten te bemachtigen.
    Nu zijn er natuurlijk veel mensen die bewust kiezen voor huren en/of geen belangstelling tonen omdat ze denken het niet te kunnen betalen. Verder zal de belangstelling ook afhangen van de voorwaarden. Ik heb enkele jaren geleden eens gekeken naar het aanbod van de huurstichting. Ik kreeg ik meen 20% korting, als ik verlies maakte op de woning moest ik dat zelf dragen en als ik winst maakte moest ik dat voor eeuwig delen met de woningstichting. Verder zou ik verplicht zijn de woning aan de woningstichting terug te verkopen waarbij de waarde vastgesteld zou worden door een door de woningstichting aan te wijzen taxateur.

    Sorry, maar dat is imho geen redelijk propositie, dan betaal ik liever de volle mep.

    mvg
    Wilco
  5. Jos Koets 29 september 2006 20:43
    Beste Wilco,

    Voor een bepaalde groep mensen is Koopgarant aantrekkelijk. Je kan bijv. denken aan mensen die niet meer willen verhuizen. Dit kunnen dus zelfs oudere mensen zijn, die zonder NHG (bijna niet mogelijk) een 100% aflosingsvrije hypotheek nemen. Zij hebben wel het risico dat de v.v.e. bijdrage omhoog gaat, maar de huren stijgen ook jaarlijks. Attentiepunt is natuurlijk bij deze doelgroep wel het pensioeninkomen. Meestal gaan deze mensen minder betalen, wat natuurlijk interessant is. Bovendien kunnen de hyp.lasten door de rente voor lange periode vast te zetten, vrij constant blijven (variabel is de v.v.e. bijdrage en het EWF).

    Voor de jonge starters is het een mogelijkheid om aan een huis te komen en door een minimale winst in de toekomst (en een hoger inkomen) een andere woning te kopen. Huurhuizen voor deze doelgroep liggen uiteindelijk ook niet voor het oprapen. Voordeel met NHG is dat zij al vroeg sparen door middel van een verpande polis. Deze kunnen zij later weer meenemen naar hun volgende koopwoning.

    Natuurlijk zijn er ook nadelen te noemen (hoge poliskosten in een polis), maar dat heb je bij iedere optie.

    Gr. Jos
  6. [verwijderd] 30 september 2006 00:01
    Ik heb met belagstelling uw artikel gelezen.
    het bevorden van Woningbezit blijft voor mij 'n belangrijk maatschappelijke zaak.
    MAAR: afgelopen jaar zag ik ook woningbouwverenigingen huizen verkopen,waarbij de huurder/koper alleen het huis koopt. De grond blijft dan eigendom van de de verkopende instantie.
    Ik vind dat op z'n zachts gezegd'n misselijke zet,zoniet op bedrog lijkend. Immers de waardeontwikkeling van de grond blijft bij de huidige eigenaar. dat dan de koopprijs "lekker" laag is ,tsja,.. zo kan ik het ook: lage prijzen:)
    gr.................haas
  7. [verwijderd] 30 september 2006 00:12
    quote:

    jkoets schreef:

    Voor een bepaalde groep mensen is Koopgarant aantrekkelijk. Je kan bijv. denken aan mensen die niet meer willen verhuizen. Dit kunnen dus zelfs oudere mensen zijn, die zonder NHG (bijna niet mogelijk) een 100% aflosingsvrije hypotheek nemen. Zij hebben wel het risico dat de v.v.e. bijdrage omhoog gaat, maar de huren stijgen ook jaarlijks.
    [/quote]
    De vraag is of de lasten wel echt omlaag gaan. De huren in de sociale sector zijn over het algemeen een stuk lager als de commerciele huur die bij een dergelijk object hoort. Uiteraard kun je hypo rente de eerste 30 jaar aftrekken (hoe lang nog?), na pensioen is dat tegen een lager tarief! En niet meer willen verhuizen, ik weet uit ervaring dat wensen in een verbazend korte termijn kunnen veranderen. Over het geval dat je _moet_ verkopen omdat je niet meer zelfstandig kunt wonen hebben we het dan nog niet gehad. Ik wil best erkennen dat in sommige specifieke gevallen het een goede deal kan zijn. Als ik als belegger naar de deal kijk stel ik vast dat er veel haken en ogen aan zitten en dat ik welbeschouwd een huis koop en meteen een eeuwig lopende call optie verkoop voor de korting. Theoretisch is een eeuwige optie op 50% van de winst meer dan 50% van de onderliggende waarde waard (in het verlies wordt immers niet gedeeld). Nu is dit overigens niet helemaal correct aangezien je wel het vruchtgebruik van de woning hebt. Ik heb toen overigens niet goed uitgezocht wat de mogelijkheden zijn om de woning te verhuren (ik weet wel dat er beperkingen waren)en wat er gebeurt bij bijvoorbeeld overlijden. Daar zouden nog sluiproutes kunnen zitten om een extra voordeeltje te behalen.

    [quote=jkoets]
    Voor de jonge starters is het een mogelijkheid om aan een huis te komen en door een minimale winst in de toekomst (en een hoger inkomen) een andere woning te kopen. Huurhuizen voor deze doelgroep liggen uiteindelijk ook niet voor het oprapen.
    [/quote]
    Woningnood en geen 'normale' woning kunnen kopen is inderdaad een goed argument om op een dergelijk voorstel in te gaan. Tegelijkertijd vind ik het een dieptriest argument. Met de rug tegen de muur wordt je 'gedwongen' een 'wurgcontract' te tekenen.

    [quote=jkoets]
    Voordeel met NHG is dat zij al vroeg sparen door middel van een verpande polis. Deze kunnen zij later weer meenemen naar hun volgende koopwoning.
    Dit komt op mij over als 'gewongen' sparen omdat ze onvoldoende discipline hebben om het vrijwillig te doen.

    Zoals je zelf ook al aan geeft, elke optie heeft z'n eigen voor en nadelen. Je zit echter wel met een verre van standaard contract met het extra risico op onaangename verrassingen met een tegenpartij die van de rechter al snel het voordeel van de twijfel zal krijgen. Dan zeg ik voorzichtigheid is geboden.

    mvg
    Wilco

  8. [verwijderd] 30 september 2006 00:27
    Aanvulling op mijn eerste reactie:
    Er zijn gemeentes waar ze (volgens mij met fin.steun van centrale overheid) in beperkt aantal gevallen bij nwbouw 30.000 euro lening wordt verstrekt(die behoeft alleen onder voorwaarden afgelost te worden,indien het inkomensontwikkeling dat mogelijk maakt. Na 15 jaren wordt restant van die 30.000 vrijgescholden door gemeente.
    gr............haas
  9. Jos Koets 30 september 2006 10:12
    Beste Haas,

    Grond blijft in eigendom van de woningstichting om doorverkoop aan derden "uit te sluiten". De waarde van de woning voor koop en verkoop wordt netjes getaxeerd. Er is een terugkoopgarantie waarbij de winst en verlies wordt gedeeld.

    Ik zie geen nadeel voor de koper betreffende het niet hebben van de eigen grond. WOning wordt toch terug gekocht door woningstichting, die het binnen 6 maanden wil doorverkopen vanwege de overdrachtsbelasting. Woningstichting heeft dus weldegelijk weer kosten koper!

    Gr. Jos

  10. @iPlof 30 september 2006 10:25
    quote:

    jkoets schreef:

    Beste Haas,

    Grond blijft in eigendom van de woningstichting om doorverkoop aan derden "uit te sluiten". De waarde van de woning voor koop en verkoop wordt netjes getaxeerd. Er is een terugkoopgarantie waarbij de winst en verlies wordt gedeeld.

    Ik zie geen nadeel voor de koper betreffende het niet hebben van de eigen grond. WOning wordt toch terug gekocht door woningstichting, die het binnen 6 maanden wil doorverkopen vanwege de overdrachtsbelasting. Woningstichting heeft dus weldegelijk weer kosten koper!

    Gr. Jos

    Beetje omslachtig. Beter een anti spec beding van pakembeet 1 of 2 jaar instellen.

    mvg
    plof
  11. [verwijderd] 1 oktober 2006 18:55
    Beste Jos,
    Als de grond in eigendom blijft van bijv. de woningbouwcorporatie,dan zal de koper niet profiteren van de waardeontwikkeling van de grondprijs.En de koper krijgt met het kopen van de opstallen de onderhoudslasten mee. Over/tijdens 30 jaren zijn de opstallen aan groot onderhoud toe.De grond vraagt geen onderhoud,maar kent wel haar waardeontwikkeling.
    Ik beleef bij 'n dergelijke constructie 'n onevenwichtig profijtverdeling van de waardeontwikkeling.

    gr......haas
  12. [verwijderd] 1 oktober 2006 19:33
    quote:

    haas schreef:

    Beste Jos,
    Als de grond in eigendom blijft van bijv. de woningbouwcorporatie,dan zal de koper niet profiteren van de waardeontwikkeling van de grondprijs.En de koper krijgt met het kopen van de opstallen de onderhoudslasten mee. Over/tijdens 30 jaren zijn de opstallen aan groot onderhoud toe.De grond vraagt geen onderhoud,maar kent wel haar waardeontwikkeling.
    Ik beleef bij 'n dergelijke constructie 'n onevenwichtig profijtverdeling van de waardeontwikkeling.

    gr......haas
    En haas.....Hoe was je weekend??

    Die van mij was perfect!
  13. [verwijderd] 1 oktober 2006 19:51
    Hi R.Robbie. Nou het was hier geen vetpot. Het moet hier echt in de week gedaan worden.
    3 dagen'n Grunner op bezoek, Zelf nog naar Soest-Zuid helemaal.Goed ,diners,geen files.Zondag van 7.00 uur tot 15.00 uur de hele Be.grond gereinigd(alles op terras met die bende::)). Echter totaal geen discussie over het projekt: "hoe worden we miljonair". Dat is 'n teken aan de wand: de consumptie ligt op hoog nivo.Blij als het weer morgen is.
    gr.haas
  14. [verwijderd] 1 oktober 2006 20:00
    quote:

    haas schreef:

    Hi R.Robbie. Nou het was hier geen vetpot. Het moet hier echt in de week gedaan worden.
    3 dagen'n Grunner op bezoek, Zelf nog naar Soest-Zuid helemaal.Goed ,diners,geen files.Zondag van 7.00 uur tot 15.00 uur de hele Be.grond gereinigd(alles op terras met die bende::)). Echter totaal geen discussie over het projekt: "hoe worden we miljonair". Dat is 'n teken aan de wand: de consumptie ligt op hoog nivo.Blij als het weer morgen is.
    gr.haas
    Haha,

    nou die van mij was goed..Even wezen schilderen in mn nieuwe appartement zaterdag..S avonds even wat wezen drinken met een toppertje tot 3uur ofzo....Woensdag ga ik weer met haar weg..
    Vanochtend knalde me internet er uit...Nou ja, morgen weer beurs he..

    gr........Robbie
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.