Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Bang voor de Polen?

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. tgaeko 2 mei 2006 14:31
    Veel Nederlanders zijn bang voor de komst van vooral Poolse arbeiders. Ze pikken banen weg voor de Nederlanders en zullen de arbeidsmarkt verzieken door met minder loon genoegen te nemen en door minder problemen te hebben met een lange werkdag. Ik denk dat de angst voor de korte termijn deels terecht is, maar dat het op de lange termijn zeker voordelen voor Nederland oplevert.

    De komst van Poolse werknemers zal op korte termijn zeker een probleem vormen omdat ze harder – willen - werken en tegelijkertijd met minder loon genoegen zullen nemen. De werkloosheid is met 18% erg hoog in Polen en het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking ligt circa 2,5 maal lager dan in Nederland.

    Nederlandse jongeren die van school afkomen en op zoek zijn naar een baan, en ouderen boven de 40 zonder baan zullen de concurrentie van de Poolse werknemer het hardst voelen. De werkloosheid zal echter, volgens deskundigen van vooral het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), vereniging voor het Midden en Klein Bedrijf (MKB) en werkgevers organisatie VNO, in een rap tempo afnemen. Sterker nog, bepaalde bedrijfstakken voorzien een tekort aan werknemers op de middellange termijn. Daarmee zal het probleem binnen twee jaar verdwenen zijn of minstens sterk verminderen. De voordelen zijn vele malen groter.

    Als het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking in Polen gaat stijgen, dan heeft Nederland als exporterend land daar zeker voordelen van. Met ruim 38 miljoen inwoners zal Polen een belangrijke Europese handelspartner kunnen worden wat goed is voor de werkgelegenheid in Nederland en een goed inkomen op lange termijn.

    Wat voor de Poolse werknemers geldt, geldt in belangrijk mate ook voor de andere landen die zich onlangs of binnenkort zullen aansluiten bij de Europese Unie. De termijnen waarbinnen Nederland voordeel gaat behalen verschilt per land en is afhankelijk van de mate van ontwikkeling. Vooral de voormalige Oostbloklanden zullen lange tijd nodig hebben om een rol van betekenis te kunnen spelen in het Europese en mondiale economisch spel. Maar dat een open markt en vrij verkeer van personen en goederen op termijn alleen maar voordelen zal bieden, staat voor mij buiten kijf. Zeker wanneer de economie, zoals thans het geval is, wereldwijd aantrekt is het een gunstig moment om de grenzen – verder - open te zetten en handelsbelemmeringen over boord te gooien. Omdat, zoals boven al beschreven, de nadelen van korte duur zullen zijn, en alle betrokken al vrij snel alleen voordeel zullen hebben.
2 Posts
|Omhoog ↑