Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Min-

33 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 april 2006 16:59
    Tostrams

    AEX van 300 punten, dit jaar nog steeds mogelijk

    11 april 2006

    Eind vorig jaar heb ik de prognose afgegeven dat de AEX aan het einde van 2006 onder de 300 punten zal staan. Deze verwachting was indertijd gebaseerd op de veronderstelling dat de aandelenmarkten zich niet zouden kunnen onttrekken aan hun beïnvloedende omgevingsfactoren in de driehoek “rente, olie en goud”. Deze gaven toen zeer sterke alarmsignalen af, die me toen zelfs sterk deden denken aan de situatie van vlak voor de crash van ’87. Hoewel een stand van 300 punten of lager thans verder weg dan ooit lijkt, staan die omgevingsfactoren nu nog slechter dan zes maanden geleden. De stormbal mag dus hoog blijven hangen. Deze keer bespreek ik het vierluik “AEX, rente, olie en goud”. Ik geef ook een grondige analyse van de grondstoffenindex: CRB Index.

    De AEX-index laat de laatste weken een neutraal koerspatroontje zien met steun rond 466 en weerstand rond 473. Op kort termijn ondervindt de AEX veel hinder rond 473. Pas bij een uitbraak hierboven wordt de stijgende trend voortgezet. De huidige adempauze vindt plaats binnen de stijgende trend. Technisch bezien verandert er op dit moment dan ook niet veel. Bij een eventuele daling onder 466 zou wat nieuwe verkoopdruk kunnen optreden. Een echte verzwakking treedt pas op bij een doorbraak en slotstand onder steun 448,50. Rond dit niveau ligt o.a. de significante koersbodem van maart 2006. Conclusie: Zolang steun 448,50 standhoudt, mag een positieve visie gehandhaafd worden. Breekt deze steun, dan keren de kansen en wordt het tijd om eerder ingenomen opwaartse posities te sluiten. De koersbeïnvloedende omgevingsfactoren in de driehoek “rente, olie en goud” geven zeer negatieve signalen. Hoewel het koersbeeld van de AEX dit thans (nog) niet aangeeft, zou men op basis van de omgevingsfactoren nieuwe verkoopdruk in aandelen niet mogen uitsluiten.

    De CRB index (geeft het koersverloop van de belangrijkste grondstoffen weer) breekt boven weerstand 364 (top van februari 2006). Hierdoor wordt een nieuwe opwaartse fase ingezet. Op de grafiek zien we al sinds 2001 steeds hogere toppen en hogere bodems, hetgeen duidt op positief sentiment. Zolang deze opwaartse fase intact is, mag men verdere stijgingen verwachten. Indien eerste koersdoel 360-365 definitief wordt gebroken, berekenen we een nieuw koersdoel richting 410. De koers van CRB index beweegt duidelijk boven de 200-dagenlijn, terwijl deze indicator een sterk opwaarts verloop laat zien. Dit geeft een zeer positieve technische conditie aan.

    Goud heeft oude weerstand $ 575,35 recent gebroken. Hier lagen de koerstoppen van begin 2006. Met de uitbraak daarboven is de neutrale fase van de afgelopen maanden opwaarts verlaten. Dit genereerde een nieuw koopsignaal. De uitbraak boven $ 575,35 geeft de voormalige opwaartse trend een nieuwe impuls, richting $ 870 (niveaus van '79). De goudprijs had ook op de meerjarengrafiek rond $ 450 al eerder duidelijk een bodempatroon opwaarts afgerond. Een bodempatroon geeft doorgaans het begin van een nieuwe duurzame opwaartse fase aan. Goud heeft daarna ook voormalige weerstandszone $ 490- $ 515 gebroken. Hierbij is bovendien de top van 1987 opwaarts gepenetreerd. Deze uitbraken genereerden zeer krachtige lange termijn en duurzame koopsignalen. Hierdoor is de sterke opwaartse fase gevalideerd, met een lange termijn koersdoel rond weerstand $ 870. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Goud laat een steil opwaarts verloop zien, terwijl de koers er goed boven beweegt. Dit duidt op een zeer positieve technische conditie.

    Ruwe Olie maakt sinds juli 2005 pas op de plaats, maar blijft wel binnen de begrenzingen van het stijgende trendkanaal. Deze zogenaamde consolidatie vindt plaats in de vorm van een driehoeksformatie. Er worden zowel "lagere toppen" als "hogere bodems" gevormd. Dit geeft aan dat de olieprijs nog naar richting zoekt. Binnen niet al te lange termijn zal deze driehoeksformatie tot een climax komen. De verwachting is dat deze uitbrak in opwaartse richting zal plaatsvinden. Boven $ 70,90 treedt een koopsignaal op en mag men verdere koersstijgingen tegemoet zien met $ 100 als berekend koersdoel. Een eerste verbetering treedt op indien de dalende weerstand over de koerstoppen van de afgelopen maanden rond $ 68,50 opwaarts wordt gebroken. Ruwe Olie krult langzaam boven de 200-dagenlijn. Dit duidt op een verbetering in de technische omstandigheden.

    De Nederlandse kapitaalmarktrente (3,90%) vormt vanaf juli 2005 gematigd hogere toppen en bodems. Dit signaleert een stijgende trend. De rente breekt nu langzaam weerstandszone 3,75% - 3,85%. De doorbraak hierboven maakt ruimte vrij voor een verdere stijging richting 4,5% waar de oude top van november 2003 ligt. Een stijgende rente is doorgaans negatief voor obligaties.
  2. Boemba ~ de stem van de rede 11 april 2006 17:03
    daar was het wachten op ja

    iemand die schreeuwt dat dit de crash wordt
    nu is het allemaal gebeurd
    we gaan er aan

    SELL
    SELL
    SELL

    kunnen mensen niet gewoon met de flow meegaan en na een vette shortwinst na het dieptepunt zeggen: "zo, dat was een lekkere crash"

    ?

33 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.