Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Peter Paul de Vries - Waar zijn we VNU helemaal mee bezig?

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 maart 2006 17:01
    ..en zo is het maar net!

    Hoge beloningen zijn prima, en mijns inziens noodzakelijk wil men bestuurders kunnen motiveren. Echter op slechte resultaten dienen ook sancties te staan en dat zie ik tot op heden onvoldoende terug. Als een zelfstandig ondernemer slecht presteert heeft hij weinig te eten, zo simpel is het en zo zou het ook voor deze 'top'-bestuurders moeten zijn. Hun beloningen zijn gigantisch, over risico's hierin hoor ik echter nooit wat, ook ontslagen komen nauwelijks voor, of enkel met een enorme zak geld toe.
    In het belang van de aandeelhouders zouden de commissarissen hier véél meer aandacht aan dienen te besteden.
  2. [verwijderd] 28 maart 2006 17:12
    Beste Peter Paul,

    Ik ben het helemaal met je eens. Het is natuurlijk om te huilen dat er eerst een dividend wordt onthouden (over een bonus dividend inzake Gouden Gids nog maar te zwijgen), dan nog eens een penalty van ca 11 cent p/a wordt overeengekomen en vervolgens van elk bod hoger al ca 30 cent betaald moet worden aan Valcon. Nu betalen we ook nog een keer 2,5 cent aan dhr van de Berg!

    Ik heb al eerder in een reaktie aan Corne van Zijl geschreven dat het in het aandeelhoudersbelang is dat er zo snel mogelijk een nieuwe CEO wordt aangetrokken. Deze man zal een flinke taak krijgen om deze flauwekul allemaal weer weg te poetsen. We schrijven 11 cent af voor de boete, we schrijven 2,5 cent af voor meneer van het Dal, en schrijven een aardige bonus dividend bij.

    Natuurlijk, een bonus van minimaal 1,90 en maximaal 3,5 Euro.

    Zo en dan vind ik dat we nu ook met meneer van het Dal over kleine lettertjes in zijn overeenkomst moeten gaan praten..... of heeft zijn overeenkomst geen kleine lettertjes?

    Marius
  3. golden gecko 28 maart 2006 17:13
    writer007

    Het is nog nooit aangetoond dat een hogere beloning ook daadwerkelijk tot betere bestuurders heeft geleid, er is zelfs een aanname gemaakt dat een hogere beloning tot uiteindelijk slechtere prestaties kan leiden door het korte termijn scoren van de bestuurders om mogelijke optiewinsten nog binnen te slepen.
    En nu zoals bij VNU een mooi voorbeeld; geen hart voor de zaak maar een hart voor de eigen goedgevulde (broek)zak bij heel wat managers.
  4. [verwijderd] 28 maart 2006 17:46
    Er is opzicht niets tegen prestatieloon, indien er maar goede doelen en normen vastgelegd zijn. Ik krijg steeds meer de indruk dat dit totaal willekeurig ingevuld wordt door de RvT. Wellicht opereert deze toch niet zo onafhankelijk dan verondersteld wordt. Zijn de prestatienormen overigens niet openbaar? Verder goed stuk, Peter!! Doe er iets aan zou ik zeggen.
  5. [verwijderd] 28 maart 2006 18:10
    quote:

    PP de Vries schreef:

    Hoe de VNU-bestuurders hiermee hebben kunnen instemmen is mij een raadsel.
    Voor mij is dit absoluut GEEN raadsel: VNU is een groot en ingewikkeld bedrijf. Om interesse op te wekken moet je met deze boeteclausules werken. Zonder deze vergoeding, zou KKR, Blackstone, etc. niet uit hun bed gekomen zijn en was er geen enkel bod gekomen.

    Heeft Petertje-Paultje de beroemdste LBO in de geschiedenis bestudeerd? De overname van RJR Nabisco door, jawel, KKR? 't was waarschijnlijk voor z'n tijd. Dit was wat gebeurde:

    In de laatste fase van de Bied-oorlog bood de raad van commisarissen van RJR Nabisco een vergoeding van $45 miljoen aan KKR als hun bod niet zou slagen. Ze deden dit om ze in de race te houden voor een hoger bod. Deze strategie werkte prima, omdat diezelfde week het bod met $200 miljoen verhoogt werd..KKR ging er uiteindelijk met RJR Nabisco van door, voor zo'n 30 miljard dollar. En dat was in 1989...Dit record is nog steeds niet gebroken.

    Er zijn verschillende boeken over deze overname geschreven. Het bekendste heet "Barbarians at the Gate", en er is een film met gelijknamige titel. Verkrijgbaar op DVD. Zelfs in de film wordt getoond hoe Henry Kravis en George Roberts worden verleid tot het doen van een hoger bod met een vergoedings-clausule.

    Z.
  6. [verwijderd] 28 maart 2006 18:35
    Zwiebertje, je verhaal slaat nergens op.

    VNU kan namelijk geen boeteclausule tekenen als zij geen invloed hebben op de afloop. Dat heeft met ondernemen niets te maken, alleen met mismanagement.

    De aandeelhouders moeten instemmen, dat doen zij los van VNU maar met hun eigen afwegingen.
  7. [verwijderd] 28 maart 2006 18:54
    quote:

    izdp schreef:

    IMS ging niet door. Vanaf dat moment was vnu en zijn topman aangeschoten wild.

    Welk iemand bij zinnen laat dan zijn topman zitten?

    De rvc zie ik eerder als een stelletje sufkoppen.
    Hier ben ik het helemaal mee eens. IMS was een blunder, en die buitensporige vergoedingen en salarissen voor van den Bergh zijn ook schoolvoorbeelden van mismanagement. Van den Bergh, Jacobs en de rest van de rvb en rvc moeten maar snel richting Zuid Frankrijk om samen met die gasten van Ahold (van der Hoeven) en Philips (naam schiet me fff niet te binnen) te gaan vissen.

    Gelukkig heb ikzelf nooit in VNU gezeten..
  8. [verwijderd] 28 maart 2006 19:05
    De Heer Jacobs handelt hier overeenkomstig als bij Shell
    Voorbeelden
    1- Besluit als bestuurder dat hij geen aandeelhouders vragen meer zal beantwoorden over aganda punt een omdat anders de vergadering te lang zo kunnen duren.
    2- Is de mening toegedaan dat ondanks een salaris verdubbeling voor de commissarisen deze dan nog steeds slecht betaald worden.
    3- Stelt een zodanige regeling als bonus voor CEO J.v.d.Veer dat deze een extra bonus krijgt voor 2005.Dit terwijl Shell t.o.v. de AEX ondanks hoge olie prijzen slecht gepresteerd heeft.
    4- Notulen van de jaarvergadering waren niet beschikbaar in de periode die volgens tabaksblat er voor staat.
    Ik hoop dat met dergelijke resultaten de gehele raad van commissarissen bij de volgende jaarvergadering weggestemd worden.
    m.vr.gr
    N.Jansen
  9. [verwijderd] 28 maart 2006 19:09
    Zwieber,

    De hele kwestie draait in deze niet om het fenomeen van boeteclausules, maar om het feit dat een CEO en haar bestuur, aangeschoten wild werd nadat ze niet het vertrouwen wist te managen van de aandeelhouders. Het gaat erom dat een 'val' gebouwd met onthouden dividenden, boeteclausules, geen auctions opzet, dit alles bovendien nog met duidelijk zichtbare rancune naar aandeelhouders, en je zelf vervolgens met miljoenen aan de haal gaat en je aandeelhouders met een flinke downside en een zeer beperkte upside laat zitten. Daar gaat het om. Dit zijn geen barbarians at the gate, dit zijn barbarians through the gate....

    Groet,
    Marius
  10. [verwijderd] 28 maart 2006 19:11
    Rob wil blijkbaar best , de begrafenis van het bedrijf's bestaan bijwonen voor heel veel centen-premie uiteraard , om later te zeggen "ik heb het bedrijf begeleidt naar een noodzakelijke overname" ipv "ik bakte er weinig van en dus moest door uitholling de zaak verpatst worden".
    verantwoordelijken zijn ieder die meewerkte, raad van bestuur, commissarissen en misschien ook aandellhouders die geen raadpleging hebben ge-eist? Die afvloeipremie is toch door tabaksblatt verboden maar de huidige baas van deze commissie is passief (iig wat betreft zaken vorig jaar ).
    Dit heb je als code nooit wet wordt , en niemand is opgewassen tegen de verleiding van de bak met geld (tkv de aandeelhouder).
    vind ik.
  11. [verwijderd] 28 maart 2006 19:18
    quote:

    powerwin schreef:

    Dit zijn geen barbarians at the gate, dit zijn barbarians through the gate....

    Groet,
    Marius
    Ik begrijp het misverstand, maar de spreekwoordelijke Barbarians zijn 'the good guys'. Het zijn niet de frauduleuze bestuurders maar de oplettende en aktieve aandeelhouders. In de Nabisco-deal waren het KKR en collegas, alsmede de junk-bond koningen die de eerstgenoemden hielpen de bestuurders uit hun fort te kiepen.
    In het VNU geval zou ik Eric Knight the Barbarian noemen.

    Ben het geheel met jullie eens dat de bestuurders onder het oog van de aandeelhouders (en de VEB!) jarenlang elkaar verrijkten, en dat het een stelletje boeven zijn.

    Het enige waarover ik PP aanviel was het feit dat de boeteclausule in dit geval ook slecht was. Dat klopt niet. Ik wed dat Eric Knight hiermee instemde of ingestemd zou hebben. Het is in ieders belang dat er grote partijen warm gemaakt worden om op VNU te bieden. Om zo'n grote toko te verkopen moet je compensatie bieden voor mislukte biedingen. Anders komt er niemand op af.

    Z.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.