Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Michiel Pekelharing - Good morning Japan

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 november 2005 10:18
    Een van de voordelen die de economie van Japan (en de VS) hebben is de zuigkracht van China. In China worden goedkope massaprodukten gemaakt (bijv kleding) die naar Japan en VS gaan. Hierdoor dalen de importkosten van Japan (en VS). Aan de andere kant kan Japan de meer duurdere exportproducten in toenemende mate aan China leveren. Ik denk dat op korte termijn Japan dus vooral van de sterkte van China zal profiteren. Op langere termijn zal China steeds meer naar Japan toegroeien waardoor het economische estafettestokje overgedragen gaat worden.
  2. [verwijderd] 25 november 2005 13:52
    Zeg Rogver,

    Als wisselkoersen zo bepalend waren voor het al dan niet groeien van een economie, denk je niet dat centrale banken dan andere prioriteiten hadden? Nu is inflatiebestrijding nl. nummmer 1.

    Overigens, de interne vraag in Japan trekt aan. Als de rente in Japan gaat stijgen (is de verwachting) is dat naar verwachting goed voor de banken (yieldcurve). Maar de Yen zal ook sterker worden (ceteris paribus) en dat is minder voor de export.

    Aan veel dingen zitten meerdere kanten. Voorlopig maakt Japan produkten waarnaar veel vraag is.
  3. tgaeko 25 november 2005 13:54
    Volgens de berichten wordt de groei van de economie dit keer ook gedragen door de groei van de consumptie, waardoor de basis een stuk steviger is en de invloed van de koersverhoudingen iets minder. Ook de Japanse banken laten eindelijk weer goede (zeg maar zéér goede) cijfers zien, die dit keer niet zo geflateerd worden door dubieuze geldleningen. De veronderstelling dat de economische groei dit keer wel langdurig zal aanhouden is daarom zeker gerechtvaardigd en kan zelfs krachtig zijn onder invloed van met name de Chinese economische ontwikkelingen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.