Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel Wereldhave AEX:WHA.NL, NL0000289213

Laatste koers (eur) Verschil Volume
14,200   +0,100   (+0,71%) Dagrange 14,080 - 14,240 31.658   Gem. (3M) 66,7K

Wereldhave 2024, achterblijver of trendsetter

292 Posts
Pagina: «« 1 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Branco P 28 juli 2024 21:30
    quote:

    tkdl schreef op 24 juli 2024 16:17:

    [...]

    hoe zie je dit bij ECP. zie een schuldgraad ongeveer gelijk aan WH maar keren uit de nettowinst percentueel meer dividend uit. derhalve blijft er daar nog minder over. zie ook niet direct dat ze op korte termijn de schulden willen verlagen.
    * Volgens mij hebben WHA en ECP beiden een pay out ratio van ongeveer 70%

    * Kijk eens naar de ontwikkeling van het direct resultaat per aandeel (2019 --> 2023)
    - WHA: 2,81 euro --> 1,73 euro p/a.
    - ECP: 2,42 euro --> 2,32 euro p/a (gecorrigeerd voor het stockrendement tijdens Corona zelfs > 2,42 euro p.a.)

    * Kijk ook eens naar de ontwikkeling van NTA/NDV per aandeel (2019 --> 2023)
    - WHA: ca. 33 euro --> ca. 22 euro p/a
    - ECP: ca. 40 euro --> ca. 38 euro (gecorrigeerd voor het stockrendement zal het nog steeds rond 40 euro liggen)

    Waarom is dat?

    * ECP heeft superieur winkelvastgoed in portefeuille (t.o.v. WHA)
    * ECP heeft een superieur management (t.o.v. WHA)

    2 dingetjes bij ECP zijn/waren wel een beetje jammer:

    - Veel herfinancieringen komende jaren. Beetje pech met de thans hogere rentes, maar ze hebben er een strategie voor
    - Woluwe is een veel te dure aankoop geweest en herontwikkelingspotentie aldaar is ook een wassen neus gebleken. Kwalitatief is het winkelcentrum wel goed, gelukkig
  2. forum rang 5 The Third Way... 29 juli 2024 09:50
    Een aandachtspunt bij jouw opmerking dat ECP superieur winkelvastgoed heeft.

    In de eerste plaats, in België heeft WH een mooie porto maar daar kunnen niet de vruchten van worden geplukt door mismanagement vanaf het hoofdkantoor het laatste decennium (dus ook pre-Storm). Het is trouwens al eerder gesteld dat ECP verlekkerd naar die porto heeft gekeken.

    In de tweede plaats, het grootste probleem van de NL'se porto is de gekozen bestemming, voornamelijk convenience malls (dus lage huren betalende winkeliers) op dure A-locaties. ECP zit vooral in de goedkopere periferie. Bij de WH locaties/vastgoed zelf ligt het probleem dus niet, wel bij het management van die locatie...
  3. forum rang 7 Branco P 30 juli 2024 08:01
    In België heeft Wereldhave een redelijke winkelportefeuille, je moet het ook weer niet overdrijven. Wie heeft er ooit gesteld dat ECP naar die portefeuille zou hebben gekeken? En dan ook nog eens verlekkerd? Ik heb een paar jaar terug eens die portefeuille gescand en je kunt hem zo ongeveer vergelijken met de Franse portefeuille van ECP, maar zeker niet met de Italiaanse of Zweedse portefeuille van ECP. Er zijn misschien een paar Belgische winkelcentra die ECP wel zou willen hebben, maar zeker niet allemaal.

    Voor wat betreft de “keuze” van WHA om de NL winkelcentra te “transformeren” naar meer dagelijkse en doelgerichte boodschappen en aanverwante diensten: Dat is helemaal geen keuze, maar het logische gevolg van een veranderende wereld. Als WHA niet de flink oververhuurde kliekjes van (destijds) Corio had gekocht, dan waren de transformaties niet gepaard gegaan met zoveel verlies aan huurwaarde. WHA doet dus het onvermijdelijke. Een andere keuze was er niet. Men had destijds deze winkelcentra niet moeten kopen OF eventueel tegen de helft van de destijds betaalde prijs.

    Wat WHA op zich goed doet is de hele marketing rondom de transformatie. Alsof het een “strategie” is. Maar het is helemaal geen strategie. Als fashion-huurders de huur opzeggen omdat je winkelcentrum in een B-gemeente ligt, dan moet je de lege ruimtes gaan verhuren aan fitness-studio’s en medische praktijken die minder dan de helft aan huur betalen. Zo simpel is het.

    De grootste fout die het WHA management gemaakt heeft is het blijven uitkeren van dividend. Als ze dat binnenboord hadden kunnen houden, dan hadden ze een aantal van de betere winkelcentra niet hoeven verkopen tegen weggeefprijzen. Dat had veel uitgemaakt. URW heeft dat wél goed gedaan en daar is het kind niet met het badwater weggegooid.
  4. forum rang 5 The Third Way... 30 juli 2024 11:36
    Destijds hadden we met de TTW groep aangetoond dat de Belgische porto veel beter presteerde dan NL omdat deze ondanks de te geringe omvang wel de juiste afstemming had gevonden tussen bestemming en locatie. Jij bent toen ook in het jaarverslag gaan grasduinen en kwam daar verrast positief uit terug, inderdaad was België het kroonjuweel van de groep. Dat presteerde zelfs (veel) beter dan ECP en Vastned, afgemeten aan NIY, LTV en NAV. En laten we niet vergeten, dat ondanks de tegenwerking van het hoofdkantoor dat daar de LTV (dus investeringen en moderniseringen) te laag hield om zelf overeind te kunnen blijven.

    Want laten we ook niet vergeten, bij het begin van de LC strategie zou heel trots de grootste investering plaatsvinden in Belle-Ile, de onbetwiste parel van de groep: zowel het grootste als het best presterende centrum van de groep. Het centrum dat zelfs een extensie behoefde omdat potentiële huurders in de rij stonden, terwijl alle NL’se en Franse centra krompen! Maar die eur 59 mln werd geschrapt omdat het (buiten België) mis liep met de verkopen en België weer het kind van de rekening werd: de NL’se centjes waren op, België moest de rekening betalen.

    Zo werd in het boek voorgerekend dat buiten België maar liefst 73% van de NAV in anderhalf jaar tijd werd vernietigd. Nee, de lichtjes verbeterende groep LTV lag niet aan de LC strategie maar aan de gigantische krimp tov. de verwaarloosde en aan zijn eigen lot overgelaten Belgische dochter, waardoor diens lage LTV steeds zwaarder doorwoog. Centra werden verkocht rond de LTV waarde, zonder die 65% dochter was WH kapot gegaan.

    Wij hadden toen omzichtig en informeel onderzocht of ECP na de aankoop van Woluwe België via deze porto wat meer kritische massa zou willen geven, daar kwam diens kwalificatie vandaan. Dat feit heeft zelfs het ECP draadje gehaald ;-) en hebben we daar samen indertijd besproken.

    Nu terug naar de NL’se porto. Bij het aantreden van Storm waren de huren daar al veel lager dan een dozijn door WH zelf gekozen concurrenten. Tuurlijk, het vorige management had een grote fout gemaakt door die porto acht jaar geleden heel fors uit te breiden terwijl de eerste tekenen van verval al zichtbaar waren. Corio had voor de verkoop al de huren verlaagd om zo de huurcontracten te kunnen verlengen en zo de waarde op te krikken, sounds too familiar. Maar WH had naderhand wel degelijk een keuze wat ermee te doen, dat bleek ook overduidelijk uit de acties van de opkopers van de verkochte panden. Vergelijk ook eens in Hoofddorp het eigen “goedkope” 4Meren met het aangekochte “dure” Polderplein, voorheen samen nota bene al eigenlijk een centrum.

    De RvC besloot in 2019 in al zijn wijsheid om opnieuw niet het roer om te gooien maar om een nieuwe ceo te kiezen die het bestaande beleid zou moeten continueren en versnellen. Dat laatste had als consequentie dat de porto te snel werd geliquideerd, het eerste dat vol op de implementatie van de al gestarte (!) ombouw tot mixed-use onder de FSC vlag werd ingezet. De nuance die Storm aanbracht is dat hij vooral vol ging inzetten op ankers die voorheen in de periferie zaten omdat de A-locaties te duur waren, dus vooral de supermarkten en de Basic-Fits (en derden) van deze wereld. Daarom moesten de huren toch nog eens worden verlaagd, ondanks het verminderde aanbod, ondanks dat die ombouw enorm duur was. Onrendabel, maar de hoop is erop gevestigd dat het wel op iets zal lijken via (boekhoudkundige) ontwikkelingswinsten post die eerdere super zware afwaarderingen…
  5. forum rang 7 Branco P 31 juli 2024 14:14
    Ja, de Belgische portefeuille is het beste onderdeel van Wereldhave… En ECP had beter die panden kunnen hebben voor een redelijke prijs dan Woluwe voor de hoofdprijs. Laat daar geen misverstand over bestaan. Ik weet nog dat ik die winkelcentra gecheckt had en de meeste waren prima objecten (zonder ze bezocht te hebben). Maar ECP heeft zelf nooit concrete interesse getoond, toch?

    Qua Nederland zijn er volgens mij niet veel supermarkten “aangetrokken”. In Tilburg en in Roosendaal zijn ze juist in de afgelopen jaren vertrokken! Voor beide locaties een echte aderlating. Misschien ergens in Arnhem één supermarkt erbij, maar verder is de Wereldhave portefeuille veel mooie huurders verloren. Vandaag het bericht dat Bristol alle winkels in Nederland gaat sluiten. Volgens mij een huurder van Wereldhave op meerdere locaties (iig Roosendaal).

    Ik heb al eerder aangegeven dat het verhogen van de huren met de volle inflatie een erg slecht idee is. Partijen als Wereldhave hebben echter de maximale huurverhoging doorgevoerd en dat ook nog trots naar de buitenwereld verkondigd. Korte-termijn-domheid. En de feitelijke hogere lasten (de hogere energiekosten) die waren sowieso ook al voor de huurders en niet voor de eigenaren.
  6. tkdl 7 augustus 2024 12:29
    quote:

    Branco P schreef op 7 augustus 2024 12:21:

    Middenwaard:

    www.nu.nl/algemeen/6323701/winkelcent...
    betreft 7 winkels waarvan de dekamarkt, action en intertoys niet behoren bij wereldhave evenals dus de garage.
    de andere winkels weet niet of deze van wereldhave zijn maar die zijn klein en hebben nauwelijks invloed op de huuropbrengst. de garage van de dekamarkt is afgesloten waardoor er meer op wereldhave parkeerterreinen bij de ah zal moeten worden geparkeerd.
  7. tkdl 7 augustus 2024 16:06
    quote:

    tkdl schreef op 7 augustus 2024 12:29:

    [...]

    betreft 7 winkels waarvan de dekamarkt, action en intertoys niet behoren bij wereldhave evenals dus de garage.
    de andere winkels weet niet of deze van wereldhave zijn maar die zijn klein en hebben nauwelijks invloed op de huuropbrengst. de garage van de dekamarkt is afgesloten waardoor er meer op wereldhave parkeerterreinen bij de ah zal moeten worden geparkeerd.
    alles is weer open inclusief de garage.
  8. forum rang 5 The Third Way... 16 augustus 2024 08:16
    Over het te koop staande winkelcentrum Sterrenburg

    Binnenkort opent de Twentse modeketen terStal in Sterrenburg. Vermoedelijk medio september. Alle winkelruimtes zijn dan bezet. Jan-Willem Lemkes: ,,Het is een utopie om te denken dat zo'n 100 procent bezettingsgraad jaren zo blijft. Ik moet bijvoorbeeld met Blokker nog zien wat daar gebeurt. Maar voor nu is dit mooi.’’

    Ondertussen is de weg ingeslagen om van Sterrenburg ‘meer dan voorheen het middelpunt van de wijk te maken’. Wereldhave spreekt van ‘Full Service Center Sterrenburg’. Vandaar dat er tegenwoordig ook een sportschool en een Regiobank in te vinden is. ,,‘Gaat een Basic Fit ons winkelcentrum sterker maken?’ vroegen wij ons als winkeliers af’’, vervolgt Lemkes. ,,Het antwoord bleek ‘ja’, want veel wijkbewoners sporten er en voor of na het sporten doen er genoeg hun inkopen hier.’’

    Niet iedere ondernemer omarmt de nieuwe, Engels terminologie trouwens. Steef Koelewijn van Koelewijn Visspecialiteiten vindt Full Service Center een holle kreet. ,,Dit is gewoon een boodschappenwinkelcentrum. Wel een luxe boodschappencentrum en dat komt door de speciaalzaken die hier direct links en rechts van mij al járen zitten.’’

    Te koop: winkelcentrum
    Inmiddels staat Sterrenburg in de etalage bij Wereldhave. De beursgenoteerde onderneming wil ‘één, twee of drie Nederlandse winkelcentra’ verkopen van de elf die ze hier in totaal bezitten.

    ,,Iedere partij die de boekwaarde of meer wil bieden kan zich melden. Het is niet zo dat wij specifieke centra hebben geoormerkt die we dit jaar of volgend jaar verkocht willen hebben’’, legt woordvoerder Lars Vermeulen van de vastgoedinvesteerder uit. Wereldhave wil zo de zogenaamde ‘schuldgraad’ verlagen.

    Enkele maanden geleden won winkelcentrum Sterrenburg de Kern Jaarprijs 2024 voor beste multifunctionele (centrum)ontwikkeling van Nederland.

    www.pzc.nl/dordrecht/dit-winkelcentru...
  9. forum rang 7 HCohen 21 augustus 2024 08:27
    20 augustus 2024
    Sportketen Yellow Gym & Wibra openen filialen in de Tilburgse binnenstad!
    tilburg.com/nieuws/sportketen-yellow-...

    In lijn met de nieuwe Full Service Center strategie voor een beter dagelijks leven, waarin actief wordt ingezet op functieverbreding van winkelgebieden, sloot Wereldhave recent een overeenkomst met sportketen Yellow Gym. Ook wordt de komst van Wibra, een van Nederlands bekendste discountwinkels, voor het Pieter Vreedeplein aangekondigd.

    Yellow Gym, met een oppervlakte van ongeveer 764 m², zal worden gevestigd tussen Søstrene Grene en Nelson in de Emmapassage. Deze nieuwe speler in de Nederlandse fitnessmarkt breidt snel uit en opent in rap tempo circa 12 vestigingen door het hele land. Het gaat om een moderne gym met een uitgebreid aanbod van fitnessfaciliteiten en- diensten, waaronder geavanceerde fitnessapparatuur, groepslessen en persoonlijke begeleiding.
  10. forum rang 7 HCohen 21 augustus 2024 23:55
    quote:

    cash is king schreef op 21 augustus 2024 21:56:

    @HCohen, wat denk je HC, gaat de ECB de koers van Wha een handje helpen door in september in navolging van de Fed de rente te verlagen?
    @cash is king

    Ik richt me op consensus prognose grootbanken en denk een boost voor de meeste retailvastgoedaandelen te gaan zien (eindelijk) in de komende perode, oa WH dus, zie link
    x.com/ISABELNET_SA/status/18240218440...
    Stabilisatie is een feit, stijgende waarden gaan ons vooruit helpen (dhr Storm moet echter wel geduld tonen en niet teveel impulsiviteit betrachten). bovenstaand uiteraard imho
292 Posts
Pagina: «« 1 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.