Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel TomTom AEX:TOM2.NL, NL0013332471

Laatste koers (eur) Verschil Volume
5,055   +0,045   (+0,90%) Dagrange 4,992 - 5,060 104.254   Gem. (3M) 266,7K

TomTom Augustus 2024

424 Posts
Pagina: «« 1 ... 9 10 11 12 13 ... 22 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Wereldbelegger 8 augustus 2024 17:06
    quote:

    pwijsneus schreef op 8 augustus 2024 16:44:

    [...]

    Nogmaals, kan je gedachtegang volgen, en het zou zeker 1 van de mogelijkheden kunnen behoren. Dat dus de founder samen met PE een blok vormen. Zou kunnen.

    Weet echter dat de founders zelf kapitaal genoeg hebben momenteel om zelf de free float uit te kopen. Ook zijn de founders zelf een PE;

    Rinkelberg Capital Ltd. is the investment office of the founders of TomTom. The families' tech roots and entrepreneurial spirit have helped set a course for a variety of Rinkelberg's investment activities.
    www.rinkelberg.com/about

    Ze zouden dus niet per sé een extra partner nodig hebben.

    Ter info, maar er leiden meerdere wegen naar Rome natuurlijk.
    Vraag ik me af:
    Waarom een Engelse Ltd?

    Kijk ik naar de investments:
    Heel breed spectrum maar zo te zien niets m.b.t. maps of ai
  2. forum rang 6 pwijsneus 8 augustus 2024 17:24
    quote:

    JustRevisited schreef op 8 augustus 2024 17:02:

    [...]

    Dit kapitaal is al belegd:
    www.rinkelberg.com/portfolio

    Dan zouden ze die 23 belangen moeten verkopen en het belang in van Oort en in Spotify is in elk geval groot. Daar stap je niet zomaar uit.
    Dat is ook niet zozeer mijn punt. We moeten even kijken naar het bredere plaatje.

    Waarde kan namelijk op verschillende manier ontsloten worden. Dat kan via de beurs, maar ook buiten de beurs om. De route naar ontsluiten van waarde kan op 1001 manieren via eenvoudige constructies maar ook hele complexe.

    Een gegeven is dat de founders ~50% belang in handen hebben en daarmee zo'n beetje de totale controle. De founders en TomTom hebben samen genoeg cash om de free float uit te kopen. Die is namelijk nog maar 295 mln, terwijl alleen al de telematics sale 330 mln voor de founders heeft opgeleverd, er 258mln cash bij TomTom zit, en dan reken in nog niet eens de rest van het kapitaal van de founders mee (>1 mrd) die inderdaad vermoelijk voor een deel vast zou zitten.

    Het gaat er overuit dat de founders zelf de controle hebben hoe ze waarde willen ontsluiten. Dat kan ook door eerst nog goedkoop aandelen uit de free float in te kopen via een aandeleninkoop en dan schrappen, zoals vandaag is uitgevoerd. Je wilt immers zo goedkoop inkopen, toch? Inmiddels een all time low zelfs.

    Naar mijn stellige overtuiging handelen de founders als acting in concert. Je ziet telkens dat de free float wordt verkleind, en het belang en daarmee de controle over TomTom wordt vergroot. De AFM zou dit eigenlijk ook zo moeten aanmerken, en dan worden de founders gedwongen om een bod op de uitstaande aandelen moeten doen. Dat zou niet meer dan fatsoenlijk zijn.

    Via de beurs kan er ook waarde ontsloten worden, of niet. TomTom kan namelijk zo doorgaan zoals ze de afgelopen 20 jaar hebben gedaan tot de knopen op zijn. Maar het geld is op een bepaald moment op, en consumer afstoten levert waarschijnlijk niets meer op.

    Nu de outlook is ingetrokken moet de markt meer dan een half jaar wachten op nieuwe toekomstverwachtingen. De outlooks die in het verleden zijn afgegeven bij cijferpublicaties, of capital market days om investeerders warm te maken, zijn allemaal niet gehaald. De koers van dit aandeel geeft wel aan dat het vertrouwen helemaal verdwenen is. Dus ik ben dan ook benieuwd waar de CEO en tevens founder Goddijn straks in 2025 de markt denkt mee te kunnen overtuigen? Want de afgelopen 20 jaar heeft hij de markt ook niet kunnen overtuigen, dus waarom nu wel??

    Daarom lijkt het me voor alle belanghebbende en wellicht ook personeel om deze notering te ontrekken van de publieke aandacht zodat er volledige focus is op de bedrijfsvoering. Met het hebben van een notering komt namelijk ook kwetsbaarheid kijken, en alles wijst erop dat de founders juist graag zelf de controle houden. In een interview onlangs was de "main take away" dat een bedrijf juist niet afhankelijk moet zijn van externe financiering, maar voldoende cash moet hebben om zelf je gang te kunnen gaan. Dat was het hele punt van een interview van een uur. Het heroverwegen van de strategische opties is dus wel degelijk aan de orde als je het mij vraagt. Als je alle plussen en minnen van een beursnotering tegen elkaar opweegt, en daar de track record, performance en het halen (of missen) van verwachtingen bij elkaar optelt, lijkt een delisting voor alle partijen het beste.

    Maarja, de controle ligt volledig bij de founders. En die kampen met een grote vertrouwenscrisis met de markt.

    Feit blijft dat het enorm dicht aanschuurt tegen acting in concert, en daaromtrent gelden voor iedereen regels, ook voor de founders. Ben echt benieuwd hoe ze de AFM hebben kunnen overtuigen dat dit hier niet opgaat.
  3. forum rang 4 vreemdvermogen 8 augustus 2024 17:46
    Het is bijna niet te bevatten. TT staat hoog genoteerd in de vwb de de dalers op de beurs. Koers nu ong 4,75. Dat betekent dat als je de beurskoers minus cash berekent dat je op een kleine 350M uitkomt. Dat is bijna 1/3 waar voor Telematics is verkocht.Dat was een bijproduct. Voor TT dus geen interssante toevoeging in de bedrijfsvoering. Nou Ik weet beter. Voormalig telematics draait onder Bridgestone veel beter. Helaas de kernactiviteit " Maps" lijkt onderussen wel op een faillisement af te stevenen.
  4. forum rang 6 JustRevisited 8 augustus 2024 18:15
    @pwijsneus de ‘controle’ ligt al sinds jaar en dag bij de founders. Ze zitten iets onder de 50% en dat is al vele jaren zo en zal zo blijven.

    Ik richt me liever op fundamentele zaken. TT had een matig tweede kwartaal, maar gaat gezien de outlook wel twee sterke kwartalen tegemoet met een vrije kasstroom van tussen de 5% en 10%. Anders kom je niet aan de outlook die nu staat.

    Dat zal dan voor komend jaar ook het geval moeten zijn. Dus geen 10% maar een 5-10% FCF. Met een licht groeiende automarkt en met nieuwe klanten voor Orbis moet dat mogelijk zijn. Ook dan is dit aandeel goedkoop.

    Nb: nog geen positie, ik zit met iced latte aan een zwembad en vind het wel lekker om geen positie te hebben en een neutrale blik.
  5. forum rang 6 NewKidInTown 8 augustus 2024 18:53
    quote:

    JustRevisited schreef op 8 augustus 2024 18:15:

    ......ik zit met iced latte aan een zwembad en vind het wel lekker om geen positie te hebben en een neutrale blik.
    Ik zit thuis en drink dan ook graag een koude melk erbij. Heb wel een overwegend long positie, maar blijf hartstikke neutraal ;-)
  6. forum rang 6 win some... 8 augustus 2024 19:12
    quote:

    JustRevisited schreef op 8 augustus 2024 14:20:

    [...]

    Here's an analysis of TomTom's announcement of the long-term agreement with Microsoft:

    Strategic Significance
    - The agreement marks a significant expansion of the collaboration between TomTom and Microsoft, which has been in place since 2016. Extending the partnership until the end of the decade underscores the strategic importance of TomTom’s technology for Microsoft’s ecosystem. This long-term commitment likely provides TomTom with a stable revenue stream and a strong validation of its mapping and traffic data quality.

    Revenue and Market Reach
    - By powering services like Azure Maps, Bing, and Microsoft 365, TomTom’s technology will be embedded in products used by hundreds of millions globally. This expands TomTom's reach across a diverse array of industries, from enterprise solutions to consumer applications. The collaboration could potentially drive significant revenue growth for TomTom, particularly as these services grow and evolve with the integration of AI and other advanced technologies.

    AI and Innovation Potential
    - The partnership’s focus on infusing TomTom products with AI through collaboration with Microsoft is particularly noteworthy. Leveraging Microsoft’s AI capabilities could lead to the development of new, cutting-edge products in automotive, logistics, and mobility. This innovation potential not only enhances TomTom's product offerings but also strengthens its competitive position in a rapidly evolving market.

    Technological Advancements
    - The roll-out of TomTom’s new Orbis Maps and the integration of its traffic services across global markets represent a significant technological advancement. Orbis Maps, coupled with AI-powered enhancements, could provide more accurate and real-time mapping and traffic information, which is crucial for sectors like autonomous vehicles and smart city planning.

    Cloud Integration and Operational Efficiency
    - Reaffirming Microsoft Azure as TomTom's preferred cloud provider ensures seamless integration and scalability of TomTom’s services. This cloud-based infrastructure supports the global deployment of TomTom’s technology and facilitates easy updates and improvements, enhancing operational efficiency.

    Automotive and Mobility Opportunities
    - The focus on automotive solutions, including generative AI-powered applications and in-vehicle digital cockpits, is aligned with the growing importance of connectivity and automation in the automotive industry. TomTom's involvement in these innovations could position it as a key player in the future of connected and autonomous vehicles.

    Conclusion
    This extended collaboration with Microsoft solidifies TomTom's position as a leading provider of location technology while opening new avenues for growth and innovation. The agreement not only provides a stable and expansive platform for TomTom’s services but also leverages AI to drive product development in high-potential sectors like automotive and mobility. As the partnership progresses, TomTom is well-positioned to benefit from its deep integration with Microsoft’s vast ecosystem.
    Waarom ben je zo enthousiast over Chat Gpt? Goed beschouwd is bovenstaande niet veel meer dan het knippen, plakken en herkauwen van wat obligate quotes uit persberichten en conference calls. Leuk om marketingteksten mee te creeëren, maar het heeft totaal geen inhoud.
  7. forum rang 6 tatje 8 augustus 2024 19:40
    Ik denk dat de founders geen dirty kunnen doen.

    Ja, E , de revenue komt wat later, maar komt met bakken, volgens harold

    A als de markt aantrekt en je wint marktaandeel, dan is dat super aldus Harold

    Overture met Here Microsoft Meta Amazon, dan zou dit forum here de hemel inpraten en zou een IPO van 5 miljard dollar makkelijk haalbaar zijn.

    Als in A de markt even tegenzit en je nieuwe klanten hun SOP uitstellen en in E het iets langer duurt, maar er wel al proof points zijn, komt die omzet iets later, maar komt zeker.

    Aldus Harold en Taco.

    Als alles wat je belooft ( en je belooft heel veel ) , iets later komt, kun je geen dirty doen, zonder de bak in te gaan.
  8. DYEX 8 augustus 2024 19:40
    quote:

    pwijsneus schreef op 8 augustus 2024 17:24:

    [...]
    Feit blijft dat het enorm dicht aanschuurt tegen acting in concert, en daaromtrent gelden voor iedereen regels, ook voor de founders. Ben echt benieuwd hoe ze de AFM hebben kunnen overtuigen dat dit hier niet opgaat.
    Lijkt me zeer de vraag of de AFM hier ooit van op de hoogte is gebracht en zoiets uit zichzelf ontdekken, daarvoor zijn alle managers daar "te druk" en te weinig ingevoerd. Dus, hebben de founders vast nog helemaal geen tekst en uitleg hoeven geven. Bovendien, als dat wel zo zou zijn, dan zouden ze dat toch ook wel meedelen? / mee moeten delen? Ofwel vanuit de AFM, of vanuit TT zelf.
  9. CLvS 8 augustus 2024 23:15
    Ik zie vele mogelijkheden van AI integratie met Routeplanning.
    Impact van het weer kan realtime meegenomen worden in de routeplanning, net zoals vakantieperioden, evenementen welke plaatsvinden in de omgeving en zo zullen er nog wel veel meer factoren zijn die tijdsduur beinvloeden en geoptimaliseert kunnen worden. Wat voor de logistieke industrie weer direct geld betekent.
  10. forum rang 6 pwijsneus 9 augustus 2024 07:26
    quote:

    JustRevisited schreef op 8 augustus 2024 18:15:

    @pwijsneus de ‘controle’ ligt al sinds jaar en dag bij de founders. Ze zitten iets onder de 50% en dat is al vele jaren zo en zal zo blijven.

    Ik richt me liever op fundamentele zaken. TT had een matig tweede kwartaal, maar gaat gezien de outlook wel twee sterke kwartalen tegemoet met een vrije kasstroom van tussen de 5% en 10%. Anders kom je niet aan de outlook die nu staat.

    Dat zal dan voor komend jaar ook het geval moeten zijn. Dus geen 10% maar een 5-10% FCF. Met een licht groeiende automarkt en met nieuwe klanten voor Orbis moet dat mogelijk zijn. Ook dan is dit aandeel goedkoop.

    Nb: nog geen positie, ik zit met iced latte aan een zwembad en vind het wel lekker om geen positie te hebben en een neutrale blik.
    1. Ben het met je eens dat de controle al sinds jaar en dag bij de founders ligt, echter kruipt het belang steeds verder tot de 50% grens. Het belang van de founders wordt telkens vergroot, en dat vergroot ook de controle. Indien er nog een aandeleninkoop komt zal die controle alleen maar toenemen, wanneer TomTom besluit de founders te helpen dmv inkoop voor schap om belang van founders op goedkoopste manier mogelijk te vergroten. Dit is primair een fundamentele ontwikkeling die alle aandeelhouders aangaat. Mijn punt is dat de AFM de belangen van de 4 afzonderlijke founders niet betiteld als acting in concert. En dat is hoogst opmerkelijk. Niemand heeft me hier kunnen aangeven waarom de AFM dit niet betiteld als acting in concert.

    2. De FCF verwachting voor 2024 is in het tweede kwartaal negatief bijgesteld van >5% naar tussen de 1 en <5%. Het kan dus ook 1% worden. Ook heeft TomTom een notoir trackrecord als het gaat om missen van verwachtingen, ik waardeer je stelligheid, maar bij TomTom zijn de zaken pas zeker als ze gepubliceerd zijn. Ze missen wel eens een doelstelling.

    3. Over doelstellingen gesproken, ik heb nieuws voor je, die zijn volledig ingetrokken. Dus die 5-10% FCF voor aankomend jaar is volledig uit de lucht gegrepen.

    Geniet van je Latte.
  11. forum rang 6 JustRevisited 9 augustus 2024 10:34
    quote:

    pwijsneus schreef op 9 augustus 2024 07:26:

    [...]

    2. De FCF verwachting voor 2024 is in het tweede kwartaal negatief bijgesteld van >5% naar tussen de 1 en <5%. Het kan dus ook 1% worden.

    Na een halfjaar staat de teller op -5%. Dus de komende twee kwartalen moet het tussen de +7% en +15% uitkomen om op jaarbasis tussen de 1 en 5 uit te komen.
  12. forum rang 6 pwijsneus 9 augustus 2024 10:45
    quote:

    JustRevisited schreef op 9 augustus 2024 10:34:

    [...]

    Na een halfjaar staat de teller op -5%. Dus de komende twee kwartalen moet het tussen de +7% en +15% uitkomen om op jaarbasis tussen de 1 en 5 uit te komen.
    Dat zijn de seasonal patterns inderdaad, dat wil dus niet zeggen dat dat in Q1 en Q2 volgend jaar anders zal zijn.

    We gaan er maar even vanuit dat de naar beneden gestelde outlook gehaald gaat worden. Dat kan dus uitkomen tussem de 1% en 5% fcf. Het zal niet de eerste keer zijn dat de CFO moeite heeft om 1 kwartaal vooruit te kijken. Hoop dat hij genoeg marge heeft genomen en het gaat halen. Maar stel dat er recessievrees is, uitstel van start of productie, adoptie orbis traag kan de zaak nog veranderen. Maar daar gaan we maar even niet vanuit. Indien dat wel het geval is, is dat natuurlijk de uitgelezen kans om op een all time low weer een aandeleninkoop voor schrap te starten, met als bij effect dat op de goedkoopst mogelijke manier de free float kleiner wordt, en belang en controle van founders groter.

    Je gaf zelf aan dat TomTom momenteel in Limbo zit, en ze het gewoon even niet weten. In de CC gaf de CEO aan "you know, things are just slow". Dus ja, we wachten maar gewoon de cijfers af.

    Ondertussen gaan we maar eens nadenken hoe we ons punt effectief naar voren kunnen brengen om aan te tonen dat de founders acting in concert zijn. Daar zijn ook meerdere wegen voor die naar Rome leiden.
  13. forum rang 6 tatje 9 augustus 2024 11:42
    We hebben het over de FCF , was voor 2024 >5%, nu tussen 1 en 5%

    De vraag en het antwoord tijdens de call Q2 2024.

    Marc Hesselink - ING FM - Analyst
    Okay. Clear, thanks. And final question is on the free cash flow guidance. You pushed down on the guidance range for revenue, but the free cash flow is actually quite a bit lower. Can you maybe help me understand that? Are there also some big items that maybe shift into next year that help
    explain that relatively big decrease in the free cash flow relative to the revenue?

    Harold Goddijn - TomTom NV - Chief Executive Officer, Member of the Management Board
    Well, it's a very leveraged business. So, a small miss in the top line can result in a significant miss, relatively speaking, in the cash flow line. That is
    I think what you see. I don't think there's anything cynical here. It's just revenue that is coming in slower and at the lower end of our earlier
    expectations, and that is resulting in weaker-than-anticipated cash generation.

    Vrij vertaald !

    Marc
    Je handhaaft de omzet range voor 2024 en je verlaagt de FCF van > 5% naar 1% - 5%
    Zijn er soms grote posten E waarvan je dacht dat de jaarlijkse centen in Q4 binnen komen en door vertraging pas in 2025.

    Harold
    De centen komen iets later en iets minder dan onze eerdere verwachtingen.

    Dus de centen komen iets later, dus het contract gaat ook later in en we dachten dat dat contract iets groter zou zijn.

    tatje
    maar de funnel zit boordevol en de proofpoints zijn er al.

    Voorbeeld :

    een jaarcontract van 20 miljoen gaat niet 1 jan 2025 in en je krijgt de centen in Q4 2024, maar gaat pas in 1 april 2025 en je krijgt die 20 miljoen in Q1 2025

    1e geval wordt de deferred in Q4 2024 20 miljoen hoger en in geval 2 geen invloed op 2024.

    verschil 20 miljoen FCF in 2024 :-)
  14. DYEX 9 augustus 2024 12:51
    Ik vraag me wel af, @Tatje, of er alleen sprake is van uitstel. Weliswaar zonder TT, maar als modellen als de Audi Q8 e-tron plotseling niet meer gemaakt worden (en dat kan evengoed opgaan voor andere auto-modellen waar wèl TT in zit) dan is dat van verwachte en ingecalculeerde omzet plotseling gewoon geen omzet meer? Ongetwijfeld spelen dat soort beslissingen ook bij de merken die tot de stellantis groep behoren?
  15. forum rang 8 Wereldbelegger 9 augustus 2024 15:51
    Niet goed voor TomTom als haar klanten partners productie uitstellen wat ook waarschijnlijk tot afstel kan leiden.

    Artikel van 25 maart 2024
    Allianz: gitzwarte toekomst voor Europese autofabrikanten
    De auto-industrie was altijd de ruggengraat van de Europese economie. De sector is goed voor 6 procent van de totale productie in de EU.

    Brussel moet per direct bijspringen om verder afglijden van de Europese auto-industrie te voorkomen. Onmiddellijke actie is nodig om het noodzakelijke eco-systeem voor elektrische auto’s versneld op te bouwen. Zonder maatregelen zal de achterstand op China en de VS verder toenemen met ernstige gevolgen voor de Europese economie (export, werkgelegenheid, innovatie). Tegenover teveel regels stelt Brussel te weinig stimulering. Dat stelt kredietverzekeraar Allianz Trade in de recent gepubliceerde ‘Global Auto Outlook’.

    Eerder meldde Allianz dat de Europese autoindustrie door de opkomst van de Chinese industrie 21 miljard euro aan inkomsten kan mislopen.

    Allianz Trade constateert dat de overgang naar elektrisch rijden turbulent verloopt door geopolitieke spanningen, vertragende vraag en onzekerheden op het gebied van de regelgeving. Regionaal zijn er grote verschillen. China daagt traditionele autoleiders uit. Europa en de VS, die op hun hoede zijn voor Chinese afhankelijkheid en de impact voor de eigen auto-industrie, reageren met verhogingen van handelsbarrières en extra toezicht.

    Staatsbedrijven
    Voor de Europese autofabrikanten (met Duitsland voorop) schetst Allianz Trade een gitzwarte toekomst. Johan Geeroms, director risk underwriting Benelux van Allianz Trade: “Cruciaal is de ontwrichtende rol van China. Vooral op het gebied van elektrische voertuigen. Ze liggen mijlenver voor. Dat pakt dramatisch uit voor Europese automakers die te lang hebben afgewacht.

    Natuurlijk gebeurt er vanalles om de achterstand in te lopen. Maar vooral als het gaat om de massamarkt van betaalbare middenklassers wacht Europese fabrikanten een moordende concurrentiestrijd. Dat betekent lagere prijzen en margekrapte.

    Achterblijvers zullen moeite hebben om te overleven. Nu al zien we stijgende faillissementen in de automotive-sector. Niet alleen zijn de marges bij Chinese autoproducenten ruimer, ook hebben ze een veel langere adem. Dat is ook niet gek; Chinese autoproducenten zijn pure staatsbedrijven. Die dwingen Europese fabrikanten om verliesgevend te produceren. Dat hou je nooit lang vol.”

    www.automotive-online.nl/management/2...
  16. forum rang 4 Vive tu vida positivamente 9 augustus 2024 17:00
    Stel dat er posters zijn die dagelijks in opdracht (wel/niet) betaald negatieve berichten op een subtiele wijze plaatsen, zou dat invloed hebben op de koers en of potentiële beleggers weerhouden om de super goedkope aandelen TomTom te kopen?!
  17. forum rang 8 Wereldbelegger 9 augustus 2024 17:14
    Stel dat er posters zijn die dagelijks negatieve berichten plaatsen over het management van TT in het bijzonder over de heer Goddijn.’
    Stel dat er posters zijn die dagelijks negatieve berichten plaatsen over de onwil om aandeelhouderswaarde te creëren door het management in bijzonder door de CEO Harold Goddijn.
    Stel dat er posters zijn die dagelijks negatieve berichten plaatsen over slappe berichtgeving vanuit TomTom.
    Stel dat er posters zijn die dagelijks negatieve berichten plaatsen over gebrek aan toezicht door de AFM en VEB.
    Stel dat er posters zijn die dagelijks negatieve berichten plaatsen over ‘shorters die de koers manipuleren.
    Stel dat er posters zijn die dagelijks negatieve berichten over medeposters plaatsen die minder positief gestemd zijn over de koersontwikkeling van dit beurspareltje in de derde divisie van Beursplein 5.
    Stel dat er posters zijn die dagelijks negatieve berichten plaatsen over medeposters die proberen te duiden waarom de fantasievolle toekomstscenario’s onder druk staan.

    Zou dat invloed hebben op de koers en of potentiële beleggers weerhouden om de super goedkope aandelen TomTom te kopen?!
424 Posts
Pagina: «« 1 ... 9 10 11 12 13 ... 22 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.