Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

NPEX« Terug naar discussie overzicht

Risicokwalificatie bestaande obligaties

1.853 Posts
Pagina: «« 1 ... 88 89 90 91 92 93 | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Leefloon 26 juli 2024 13:43
    quote:

    c room schreef op 26 juli 2024 12:21:

    Ik vind het onbegrijpelijk, maar het bestuur komt ermee weg. Het 'lijkt' voor de belegger ook goed af te lopen.
    Ja, iets dat je als gok genoemd zou kunnen hebben. Als ik even terugga naar de eerste mededeling, eenzijdig stoppen met rente betalen voor onbepaalde tijd en zonder door de SOb gegund uitstel, dan is die brandbrief ongepast. Strijdig met beleggers in staat stellen om de waarde van een belegging te kunnen taxeren. Er werd willens en (soms) wetens kolder verkondigd.

    Plus dat de rente nu wel betaald zou kunnen worden, althans tot aan het gegunde uitstel van rentebetaling.

    De SOb zou dit zowaar redelijk goed afgehandeld kunnen hebben, voor obligatiehouders. Ook even daargelaten dat een kennelijk niet laagdrempelige "herfinanciering" niet al geregeld is, ondanks prachtige cijfers. Door zo'n achteraf onzinnige brandbrief had er van mij echter gekozen mogen voor kortere periodes, bijvoorbeeld 1 of 2 weken, met telkens verlengingen tot maximaal 2 maanden afhankelijk van de stand van zaken. Ik vind dit verhaal wat minder geschikt om 2 maanden te laten sudderen, terwijl het vinden van financiering voor o.a. betaling van de rente mij iets lijkt dat met gepaste spoed dient te worden geregeld.
  2. forum rang 4 Happy One 26 juli 2024 16:44
    quote:

    Leefloon schreef op 26 juli 2024 13:43:

    [...]

    De SOb zou dit zowaar redelijk goed afgehandeld kunnen hebben, voor obligatiehouders. Ook even daargelaten dat een kennelijk niet laagdrempelige "herfinanciering" niet al geregeld is, ondanks prachtige cijfers.
    Jullie interpreteren het persbericht zowaar wat positiever, ook c room noemt het 'het lijkt goed af te lopen'. Aan jullie beiden de vraag, hoe interpreteren jullie dit laatste zinnetje uit het persbericht?

    Tevens zal zij inzicht geven in de haar organisatorische en financiële situatie waarbij zij
    mogelijk een voorstel tot aanpassing van de obligatievoorwaarden zal doen.


    Dat laatste zinnetje bevalt mij niet zo, met name het vet gemaakte zinnetje. Wat voor soort aanpassing zouden jullie realistisch vinden en welke niet?
  3. forum rang 8 Leefloon 26 juli 2024 18:52
    quote:

    Happy One schreef op 26 juli 2024 16:44:

    waarbij zij mogelijk een voorstel tot aanpassing van de obligatievoorwaarden zal doen.

    Wat voor soort aanpassing zouden jullie realistisch vinden en welke niet?
    Om ethische of morele redenen ga ik alweer geen specifieke uitspraak doen over een individuele NPEX-notering, die erop neer zou kunnen komen dat een koers van X toch een koopje en warme aanbeveling zou zijn.

    Algemeen niet opnieuw een algemene opsomming van denkbare mogelijkheden, maar nieuwe financiering zou langer dan 2 maanden zich kunnen laten wachten ("zou kunnen", zou dus ook niet kunnen). Er zal onvoldoende geld zijn en aanpassingen via de SOb zijn laagdrempelig, dus een eventueel voorstel tot aanpassing zal over dat aspect gaan. Aanpassing van het rentepercentage die over de 2 maanden heen kan gaan, of afstempeling om zo ook de rentelast te verlagen, ...

    Your educated guess is as good as mine. Overigens kan het probleem toch nog erger zijn dan alleen de rente, want het zou wel heel erg toevallig als de paraboolvlucht zou crashen door een paar maanden rente. Ik sluit een veilige landing op vliegveld Pari niet uit, maar ik gebruik voor zo'n scenario bewust de typering "gokken". Jouw vetgedrukte zinnetje bevestigt dat dit op enige afstand van "beleggen" staat. Er hangt een voorstel boven de markt, bij een bedrijf dat beweert dat rentebetalingen weleens een probleem zouden kunnen gaan worden, met afhankelijkheid van nieuwe financiering die op zich laat wachten.
  4. forum rang 4 c room 26 juli 2024 19:13
    Dat laatste zinnetje bevalt mij niet zo, met name het vet gemaakte zinnetje. Wat voor soort aanpassing zouden jullie realistisch vinden en welke niet?

    Mij ook niet. De koersvorming van van de week deed mij denken aan zo'n 30%. Het grote probleem is niet alleen de afslag of aanpassing, maar ook de koers van de obligatie daarna. Bij LCS ligt de koers op 650 voor een verlenging en een %tje eraf. Wil je geen groot verlies nemen, dan mag je nog 4 jaar.

    Vind veel onduidelijk of tegenstrijdig. In de 2 berichten van de week viel in het verhaal van de SOB positief en 'we' liet zelfs zeer positief vallen. De gemelde 800k+ ebitda is echter lager dan vorig jaar h1. Verder wordt er steeds over seizoensdruk op de liquiditeit gerept. Vorig jaar was dat q1 en dit jaar q2. In q4 vorig jaar was er nog een liquiditeitsoverschot. Het rare is dat aflossingen op de leasecontracten zouden zijn afgenomen. Waarom de rente en aflossingen dan icm de gestegen winst een probleem zijn. Het is wachten op de jaarrekening 2023 en halfjaarbericht h1.

    Ronduit irritant is dat er geen duidelijke tijdlijn is qua informatievoorziening en vergadering, de SOB de cijfers niet deelt en dat het initiatief bij IB lijkt te liggen. Op 3 juli werd gezegd dat er spoedig een vergadering bijeen zou worden geroepen. Vind 2,5 mnd erg lang voor een bedrijf met een zonnesteek, ondanks de vakantieperiode. Zoals neergepend op 25 juli lijkt IB de agenda te bepalen. Vind dat beleggers de agenda zouden moeten bepalen. Ze kunnen dat door de achtergehouden informatie niet. Dat je als grootste schuldeiser als laatste van alle eisers wordt geïnformeerd, is wel absurd.

    Door een gebrek aan betrouwbare cijfers zou ik geen voorspelling willen doen. Eenzijdig de rekening bij de belegger leggen, zou ik nooit accepteren. Maargoed... pijn of chagrijn over de lage koers zul je moeten slikken. Mijn 'lijkt' sloeg op het feit dat ik aan faillissement of WHOA zat te denken.
  5. forum rang 8 Leefloon 26 juli 2024 19:49
    quote:

    c room schreef op 26 juli 2024 19:13:

    Verder wordt er steeds over seizoensdruk op de liquiditeit gerept. Vorig jaar was dat q1 en dit jaar q2.
    Ben ik een "tijdlijn" aan het vullen als in aanvul dat we inmiddels in KW3 zitten, plus 2 maanden uitstel van rente, met mogelijke uitloop naar KW4 door mogelijke "aanpassingen" aan de obligatie(s)?

    Een langdurig seizoen dus, waarop dan m.b.t. de financiering na KW1 2023 niet op geanticipeerd zou zijn. En dan maar hopen dat het werkkapitaal al ingrijpend is geminimaliseerd, inclusief openstaande facturen...
  6. forum rang 4 Happy One 26 juli 2024 19:52
    quote:

    c room schreef op 26 juli 2024 19:13:

    Mij ook niet. De koersvorming van van de week deed mij denken aan zo'n 30%. Het grote probleem is niet alleen de afslag of aanpassing, maar ook de koers van de obligatie daarna. Bij LCS ligt de koers op 650 voor een verlenging en een %tje eraf. Wil je geen groot verlies nemen, dan mag je nog 4 jaar.

    Precies mijn gedachte! Verlengen en een lager rentepercentage is funest voor de koers erna, zoveel leert LCS mij ook.
  7. forum rang 4 Happy One 26 juli 2024 19:54
    quote:

    Leefloon schreef op 26 juli 2024 18:52:

    [...]
    Ik sluit een veilige landing op vliegveld Pari niet uit, maar ik gebruik voor zo'n scenario bewust de typering "gokken". Jouw vetgedrukte zinnetje bevestigt dat dit op enige afstand van "beleggen" staat. Er hangt een voorstel boven de markt, bij een bedrijf dat beweert dat rentebetalingen weleens een probleem zouden kunnen gaan worden, met afhankelijkheid van nieuwe financiering die op zich laat wachten.
    Ja, mee eens. Het hangt ook nog eens lang boven de markt en het geeft veel onzekerheid. Ik vind dit geen prettige manier van communiceren.
  8. forum rang 4 c room 26 juli 2024 20:42
    www.npex.nl/wp-content/uploads/2024/0...
    Twee keer conceptcijfers publiceren. Vorige keer nog met een prognose, nu zonder. Gezien de 30% korting loopt Kijkduin nog steeds niet.

    www.npex.nl/wp-content/uploads/2024/0...
    Vrees dat dit einde verhaal is, want de Verklaring betalingsgedrag nakoming fiscale verplichtingen is na april niet meer aangevraagd door de kurk HMS.
1.853 Posts
Pagina: «« 1 ... 88 89 90 91 92 93 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.