Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel Wereldhave AEX:WHA.NL, NL0000289213

Laatste koers (eur) Verschil Volume
14,200   +0,100   (+0,71%) Dagrange 14,080 - 14,240 31.658   Gem. (3M) 66,7K

Wereldhave 2024, achterblijver of trendsetter

292 Posts
Pagina: «« 1 ... 10 11 12 13 14 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. tkdl 24 juli 2024 08:11
    quote:

    !@#$!@! schreef op 24 juli 2024 01:47:

    De hele periode van 2000-2024

    ECP +17% , WH -70%!
    ik heb ze sinds dit jaar en het verleden doet er niet toe. dividendpercentage hoger, opwaarderingen wh, afwaardering ecp, beide nauwelijks groei. intrinsiek tov van koers aandeel weinig verschil. schuldenverhouding beide ongeveer gelijk.

    het verleden ken ik. doe wel mijn huiswerk.
  2. Incognito 24 juli 2024 09:02
    quote:

    Lamsrust schreef op 24 juli 2024 00:30:

    [...]

    Deze reverse take over komt er niet, heeft storm letterlijk gezegd in de investor call.
    Dank voor deze informatie. Ik zal de conference call vandaag eens beluisteren.

    Ik blijf er wel vanuit gaan dat er binnen afzienbare tijd een of andere structuur zal opgezet worden om beide groepen te laten samengaan en te komen tot 1 beursnotering.

    Geen reverse take over lijkt me positief nieuws voor WHV B aandeelhouders (lage schuldgraad, hoog dividend en 42% onderwaardering). Hopelijk kan een deel vd onderwaardering ingelopen worden bij een ander herstructureringsscenario of bij een stand alone scenario.

    Vrgr
  3. forum rang 5 The Third Way... 24 juli 2024 09:46
    quote:

    !@#$!@! schreef op 23 juli 2024 17:35:

    [...]

    Overname wordt lastig, omdat er niet genoeg korting zal zijn, zeker met dit nieuwe belastingregime in Nederland.

    Dus als Storm aankopen doet werkt dit dividendverlagend en als hij gaat verkopen ook. Met andere woorden elke stap die hij zet werkt waardevernietigend.
    Nee, indien WH wordt overgenomen of fuseert dan is er toch geen impact van het "nieuwe belastingregime"?

    Ander punt. Zegt Storm hier in het interview met BNR (rond minuut 2.20) dat een van de centra dat in de verkoop staat Sterrenburg is?

    www.google.nl/search?q=wereldhave&...,vid:dl3j2fbZMec,st:0
  4. forum rang 6 !@#$!@! 24 juli 2024 12:47
    quote:

    tkdl schreef op 24 juli 2024 08:11:

    [...]

    ik heb ze sinds dit jaar en het verleden doet er niet toe. dividendpercentage hoger, opwaarderingen wh, afwaardering ecp, beide nauwelijks groei. intrinsiek tov van koers aandeel weinig verschil. schuldenverhouding beide ongeveer gelijk.

    het verleden ken ik. doe wel mijn huiswerk.
    De reden dat WH een relatief hoger dividend heeft tov de huidige koers, ligt in het verleden.
    Het is een risico opslag voor het slechte (waardevernietigende) management.
  5. tkdl 24 juli 2024 12:52
    quote:

    !@#$!@! schreef op 24 juli 2024 12:47:

    [...]

    De reden dat WH een relatief hoger dividend heeft tov de huidige koers, ligt in het verleden.
    Het is een risico opslag voor het slechte (waardevernietigende) management.
    Nonsens. WH keert procentueel minder uit van de nettowinst als ECP. Zie bij ECP nog waardevermindering. WH heeft in het verleden veel afgewaardeerd waardoor er nu weer ruimte ontstaat voor opwaardering. Dit is mede het gevolg van de hogere huren.
  6. forum rang 5 The Third Way... 24 juli 2024 13:03
    quote:

    The Third Way... schreef op 8 april 2023 11:51:

    Waarom Wereldhave zoveel dividend betaalt

    Al vaker is hier aangehaald dat het beursfonds er een merkwaardig dividendbeleid op nahoudt. Buiten België zit het te diep in de schulden en het behoeft zelfs een aandelenemissie, van dezelfde grootte als een jaar dividend, om te overleven. Waarom niet een jaar dividend overslaan of een jaar stockdividend uitkeren zoals bijvoorbeeld collega Eurocommercial heeft gedaan - in relatief veel betere omstandigheden?

    1. Al eerder op dit draadje is aangetoond dat de aandeelhouders bijna allemaal retail beleggers zijn, de institutionele beleggers hebben over het afgelopen decennium het bedrijf verlaten. Dat laatste wordt verklaard door het dramatische beleid en de daarbij horende beurskoers die zakte van 100 naar nu nog 15 euro.

    Ondertussen is de afgelopen jaren de netto-contante waarde “NAV” buiten de Belgische dochter weer met 75% gedaald. Het is de voorliefde van die retail belegger voor dat super hoog dividend en de hoop op toekomstige groei zoals beloofd onder de nieuwe strategie die hem en de prijs van het aandeel aan boord lijken te houden. Deze externe reden is net zoals onder de vorige CEO de drijfveer om met dit beleid door te gaan.

    2. Maar er speelt meer, intern. De twee landen bezitten totaal andere portefeuilles en voeren daarom een verschillend strategisch beleid, ondanks alles. Nederland zit vooral in het (veel) te dure centrum van de stad en moet daarom krimpen, België in de goedkope periferie en wilt (maar mag niet) groeien.

    Meer nog, België is al groter, winstgevender en heeft een betere beurskoers zoals uitgedrukt tov. de NAV. De aandeelhouders zetten België op 70%, Nederland veel lager op 50%. België kan daarom wel een goed dividend uitkeren en de schuldgraad laag houden, terwijl Nederland een stijgende schuldgraad kent, nog enorme kosten onder de nieuwe strategie voor zich heeft, en omgekeerd opnieuw additioneel geld van de aandeelhouders vraagt ondanks eerdere afwijzingen!

    Maar het kan uiteraard niet dat het Belgisch management aan de kant wordt gezet indien Nederland geen behoorlijk dividend aan die retail aandeelhouder uitkeert, het verschil tot uitdrukking komt. Om u een idee te geven, Nederland en Frankrijk samen keren over 2022 een dividend uit van nu EUR 21.8 mln, België zit op EUR 37.3 mln, dat is maar liefst 71% meer!

    Zoals in de vorige post hierboven uitgelegd, de groep drijft nu volledig op de reddingsboei die de 66% Belgische dochter is gebleken. Met andere woorden, om zijn gezicht te redden is het Nederlands management er alles aan gelegen om België op te slokken om zo opnieuw zijn eigen falen met creatief boekhouden te verdoezelen. Pieter Lakeman stelde al in het voorwoord van het boek:

    …”de problematiek van een slecht geleid bedrijf dat meerdere trucs toepast om het falen van het management te verbloemen”…. “Gaandeweg neemt het analytisch gehalte van het boek toe en stijgt bij de lezer de verbazing over de amateuristische en intellectueel laagstaande wijze waarop de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen van Wereldhave optreden”

    Kortom, dat hoge dividend maakt onderdeel uit van een intern politiek en machtsspel om het gezicht van het Nederlandse management te redden en de Belgische overname extern naar die retail beleggers te legitimeren. Ten koste van een rationeel beleid…
    Hierboven de uitleg voor het veel te hoge dividend dat WH NL uitkeert...
  7. forum rang 6 !@#$!@! 24 juli 2024 14:30
    quote:

    tkdl schreef op 24 juli 2024 12:52:

    [...]

    Nonsens. WH keert procentueel minder uit van de nettowinst als ECP. Zie bij ECP nog waardevermindering. WH heeft in het verleden veel afgewaardeerd waardoor er nu weer ruimte ontstaat voor opwaardering. Dit is mede het gevolg van de hogere huren.
    Ik zei het idd verkeerd. Ik bedoelde direct resultaat. Voor vergelijking normaliseer ik het dividend altijd op basis van het directe resultaat. (anders is het appels met peren vergelijken)

    Wel die extra afwaardering gaat nu mooi naar de kopers van de Nederlandse winkelcentra die ze ondanks de gestegen huren mooi tegen boekwaarde mogen hebben :-)
  8. forum rang 6 Lamsrust 24 juli 2024 16:02
    Enige observaties bij H1, 2024 cijfers:

    1.
    De LfL huurgroei van de core portfolio bedraagt 3.0%, i.e. dat is nagenoeg gelijk aan de inflatie over deze periode in NL en BE.

    2. De MGR van de core portfolio bedraagt 1.3%, i.e. bij verlenging/nieuwe verhuur kan tegen de geïndexeerde huur wederverhuurd worden. Opvallend is dat de MGR bij de FSC/FSC to be plm. 2.2% bedraagt en bij de traditionele winkelcentra - 4.4%. Zou op enige oververhuurdheid in deze centra kunnen duiden, maar over 2023 en 2022 was er geen duidelijke negatieve afwijking.

    3.
    De te verkopen panden zijn 1 FSC en 1 (volledig verhuurd) traditioneel winkelcentrum, alsmede 1 FSC voorzien in een JV. Lijkt er dus op dat WHV de minst goed verhuurde traditionele centra in portfolio houdt, zodat door de verkopen de gemiddelde kwaliteit hoogstwaarschijnlijk daalt (vergelijk URW dat middels verkopen de gemiddelde kwaliteit verhoogt).

    4.
    De twee Franse centra staan in de boeken voor E 174 mln op basis van 4.4% niy. Hier zit een verborgen verlies in de boeken van plm. EUR 74 mln, uitgaande van 7.5% cap rate.

    5.
    Indien WHV de verkopen inderdaad tegen boekwaarde kan realiseren, zal i.c.m. dalende LTV de koers verder toegroeien naar de NTA van dik E 20 (gecorrigeerd voor verborgen verliezen), ondanks dat de EPS licht zal dalen, nu verkopen plaats zullen vinden sub 6% en afgelost wordt op gemiddeld 4% krediet. Storm merkte in de call op dat bij aflossing op de 6% leningen de EPS gelijk blijft, i.e. wellicht kan er op de duurste leningen zonder veel boetes worden afgelost.

    6.
    In NL beschikt WHV volgens de CFO over compensabele verliezen zodat verlies van de REIT status niet onmiddellijk tot belastingbetalingen hoeft te leiden. Storm merkte op dat bij een kleinere NL portfolio hier langer van geprofiteerd kan worden.

    7. Road forward lijkt nu dus eerst een paar mooie verkopen in NL op of boven boekwaarde, dan de pijn in Frankrijk nemen, waardoor LTV in de buurt van de 35% komt en de beurskoers verder richting de E 20 kan optrekken (vanwege afname risico en bewezen harde boekwaardes) en vervolgens zal Storm dan waarschijnlijk alvast wat asset based equity transacties voorbereiden, i.e. groei portfolio door deels schuld/deels equity gefinancierde deals.
  9. tkdl 24 juli 2024 16:17
    quote:

    The Third Way... schreef op 24 juli 2024 13:03:

    [...]
    Hierboven de uitleg voor het veel te hoge dividend dat WH NL uitkeert...
    hoe zie je dit bij ECP. zie een schuldgraad ongeveer geljk aan WH maar keren uit de nettowinst percentueel meer dividend uit. derhalve blijft er daar nog minder over. zie ook niet direct dat ze op korte termijn de schulden willen verlagen.
  10. forum rang 5 The Third Way... 24 juli 2024 17:20
    quote:

    tkdl schreef op 24 juli 2024 16:17:

    [...]

    hoe zie je dit bij ECP. zie een schuldgraad ongeveer geljk aan WH maar keren uit de nettowinst percentueel meer dividend uit. derhalve blijft er daar nog minder over. zie ook niet direct dat ze op korte termijn de schulden willen verlagen.
    Ik ken ECP niet zoals WH, maar ik weet dat die een tijd geen cash-dividend hebben uitgekeerd om de balans te herstellen, een conservatievere cq. correcte financiële rapportage hanteren (namelijk proportionele consolidatie), niet meer dividend betalen dan cash-inkomsten en als gevolg wel professionele aandeelhouders hebben. Zo is onlangs een aantal NL'se pensioenfondsen hier ingestapt...

    Trouwens, wanneer je schuldgraden vergelijkt, gebruik dan niet degene die WH zelf voorrekent maar de formele EPRA LTV. En die ligt bij WH op 48%, een stuk hoger.

    Je kunt jouw vraag beter tot Branco richten.
  11. forum rang 7 Thorgall 26 juli 2024 08:23
    quote:

    !@#$!@! schreef op 25 juli 2024 11:53:

    [...]

    and it's gone.......

    www.youtube.com/watch?v=-DT7bX-B1Mg
    ;-)
    Southpark. Ja die nemen de maatschappij altijd kritisch over de loep. Zoals in het fragment de financiële wereld met hun koersdoelen, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze geen enkele waarde hebben. Zowel van particulieren als professionals. En toch blijven hele volksstammen op deze lege hulzen acteren.
    Wereldhave is voor mij het minder betrouwbare en slechts presenteerde vastgoedfonds wat er is in de Benelux. WDP, Eurocommercial, Aedifica, ik kan nog wel even doorgaan : allen presteren ze beter, maar bovenal hebben ze veel beter management. Storm is slecht nieuws. Eigenlijk niet iemand om je geld aan toe te vertrouwen. Les 1 van Buffet: selecteer op goed management. Les 2: koersdoelen zijn doelloos.
  12. Aandelenliefhebber1 26 juli 2024 17:29
    quote:

    Thorgall schreef op 26 juli 2024 08:23:

    [...]Southpark. Ja die nemen de maatschappij altijd kritisch over de loep. Zoals in het fragment de financiële wereld met hun koersdoelen, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze geen enkele waarde hebben. Zowel van particulieren als professionals. En toch blijven hele volksstammen op deze lege hulzen acteren.
    Wereldhave is voor mij het minder betrouwbare en slechts presenteerde vastgoedfonds wat er is in de Benelux. WDP, Eurocommercial, Aedifica, ik kan nog wel even doorgaan : allen presteren ze beter, maar bovenal hebben ze veel beter management. Storm is slecht nieuws. Eigenlijk niet iemand om je geld aan toe te vertrouwen. Les 1 van Buffet: selecteer op goed management. Les 2: koersdoelen zijn doelloos.
    Tja, je kunt van storm wel zeggen dat ie jung and dumb was in het begin.. Eens.. Maar inmiddels is hij ook meer ervaren en de geluiden die storm laat horen(voorlopig geen buitenlandse aankopen, malls verkopen in NL om de LtV naar beneden te krijgen..) klinken nu wel positief om eerlijk te zijn..

    En zijn strategie Malls ombouwen naar Full service centers heeft wel tot een hogere footfall en meer omzet geleid..

    Dus vooralsnog wel matig optimistisch gestemd.. Maar goed, de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik deze dingen ergens op 12 heb kunnen inlijven en er al een paar keer dividend van gezien heb..

    Voordat ze weer € 60 gaan doen, hebben ze idd nog een lange weg te gaan.. En ja in het verleden is veel bezit en kapitaal verbrand door ondeskundig management. Eens. Maar dat is nu wel achter de rug, en door Schade & Schande.. Beleggen is voornamelijk vooruitkijken en de eerlijkheid gebied nu toch wel te zeggen dat de seinen voor WH wel op groen beginnen te staan..

    Voeg daar nog een vleug renteverlagingen aan toe en hogere vastgoedwaarderingen voor de NL Malls en moet jij eens over een jaar kijken... Is die onderwaardering er misschien wel helemaal uitgelopen en doen we gewoon een nobele trotse € 25.. ! (en van daaruit verder omhoog.. ) Hoorde ook al dat politiek \Den Haag over die FBI-status aan het praten is, want dat helemaal afschaffen toch een beetje te gortig gaat zijn en dat NL REIT's er anders vandoor dreigen te gaan. Met banenverlies etc. tot gevolg..

    Dus de soep en het eten..

    Voorlopig eten we iig van WH weer over 6 a 7 maanden een netto dividend van € 1.25
    En dat telt zwaar bij mij, want dat kunnen lang niet alle REIT's zeggen.. Of niet URW..!!
  13. forum rang 6 !@#$!@! 26 juli 2024 17:44
    quote:

    Aandelenliefhebber1 schreef op 26 juli 2024 17:29:

    [...]

    Tja, je kunt van storm wel zeggen dat ie jung and dumb was in het begin.. Eens.. Maar inmiddels is hij ook meer ervaren en de geluiden die storm laat horen(voorlopig geen buitenlandse aankopen, malls verkopen in NL om de LtV naar beneden te krijgen..) klinken nu wel positief om eerlijk te zijn..
    Die geluiden komen echt niet uit hem haha. Geen buitenlands avontuur is alleen maar omdat is teruggefloten door aandeelhouders. Ook het verkopen van huidige winkelcentra is omdat zijn andere strategie (kopen via emissie) is geblokkeerd.

    Dus deze geluiden hoor je ONDANKS Storm. Nogal belangrijk verschilletje.

    PS jij bent toch zo dol op dat dividend? Dan had je MERC moeten kopen ipv WH. Dividend van MERC is nog een stuk beter.
  14. Aandelenliefhebber1 27 juli 2024 00:59
    quote:

    !@#$!@! schreef op 26 juli 2024 17:44:

    [...]

    Die geluiden komen echt niet uit hem haha. Geen buitenlands avontuur is alleen maar omdat is teruggefloten door aandeelhouders. Ook het verkopen van huidige winkelcentra is omdat zijn andere strategie (kopen via emissie) is geblokkeerd.

    Dus deze geluiden hoor je ONDANKS Storm. Nogal belangrijk verschilletje.

    PS jij bent toch zo dol op dat dividend? Dan had je MERC moeten kopen ipv WH. Dividend van MERC is nog een stuk beter.
    Bedankt voor de tip, maar wat is Merc? Krijg nogal wat hits terug als ik hem als tikkersymbool in de zoekfunctie gooi..
  15. tkdl 27 juli 2024 08:42
    quote:

    Aandelenliefhebber1 schreef op 27 juli 2024 00:59:

    [...]

    Bedankt voor de tip, maar wat is Merc? Krijg nogal wat hits terug als ik hem als tikkersymbool in de zoekfunctie gooi..
    volgens mij mercialys. dividend is ongeveer gelijk aan WH bijna 9%. intrinsieke waarde 6,27 einde 2023. aandeel staat nu 11,30 en noteert dus zeer ruim boven deze waarde en dit in tegenstelling tot WH dat hier ruim onder noteert.
    verwachting dividend WH 1,23 voor 2024. op basis huidige koers 8,88%. natuurlijk onder voorbehoud van de ontwikkelingen in het fonds.

    dit is wat ik vond maar mogelijk bedoelt hij een ander fonds.
  16. forum rang 6 !@#$!@! 27 juli 2024 11:30
    Die bedoelde ik idd. Koers is dit jaar al flink gestegen waardoor het percentage nu gelijk is aan WH.
    (Ook moet je franse belasting terugvragen wat irritant is)
    Heeft geen last van een te hoge LTV trouwens, dus minder risico wat dat betreft. Had wel last van slechte supermarkten, maar dat probleem is al opgelost. Vandaar dat de koers alweer gestegen is.
    Maar wie weet komt er nog een dip komend jaar.

    Ook is er nog kleppiere. Die heeft relatief het minste risico van alle Reits. (Samen met ECP)

    www.iex.nl/Forum/Topic/1391290/Euroco...
  17. forum rang 5 The Third Way... 27 juli 2024 13:50
    quote:

    The Third Way... schreef op 24 juli 2024 09:46:

    [...]
    Nee, indien WH wordt overgenomen of fuseert dan is er toch geen impact van het "nieuwe belastingregime"?

    Ander punt. Zegt Storm hier in het interview met BNR (rond minuut 2.20) dat een van de centra dat in de verkoop staat Sterrenburg is?

    www.google.nl/search?q=wereldhave&...,vid:dl3j2fbZMec,st:0
    De 'slip of the tongue' van Storm tijdens het BNR interview is ook doorgedrongen tot de vloer. Zie artikel uit lokale media hieronder:

    Eigenaar zet winkelcentrum Sterrenburg in de etalage

    Binnenkort zwaait iemand anders de scepter bij het Dordtse winkelcentrum Sterrenburg, dat door de huidige eigenaar Wereldhave te koop wordt gezet. Het vastgoedfonds doet dat om de schuldenlast te verlagen.

    Winkelcentrum Sterrenburg wordt alleen op of boven de boekwaarde, het bedrag dat een bedrijf of bezit waard is op basis van de eigen financiën, verkocht, zo verklaarde Wereldhave-topman Matthijs Storm tegenover BNR Nieuwsradio.

    Dat Wereldhave dat kan doen, komt doordat de waarde van zogenaamde Full Service-winkelcentra, waar je meer kunt dan alleen winkelen, zijn gestegen.

    Grondige renovatie
    Niet geheel toevallig is winkelcentrum Sterrenburg sinds dit jaar omgebouwd tot zo´n Full Service-model. Het onderging een grondige renovatie, waarvoor het in mei beloond werd met de prijs voor beste multifunctionele ontwikkeling van 2024.

    Onder andere de Jumbo is verplaatst en uitgebreid met een Foodmarkt, er zijn meer parkeerplaatsen aangelegd en ook de uitstraling van het winkelcentrum is gemoderniseerd. De jury prees hoe het winkelcentrum is aangepakt en looft de sterke sociale functie voor de wijk Sterrenburg 'als levendig ontmoetingspunt in het hart van de gemeenschap'.

    Winkeliersvereniging weet van niks
    Hoewel Wereldhave de beslissing om winkelcentrum Sterrenburg te verkopen vandaag dus wereldkundig maakte, blijkt uit navraag bij de voorzitter van de winkeliersvereniging van Sterrenburg dat het nieuws daar nog niet bekend was. De voorzitter wilde dan ook nog geen reactie geven op vragen over de verkoop van het winkelcentrum.

    www.rtvdordrecht.nl/nieuws/streek/eig...
292 Posts
Pagina: «« 1 ... 10 11 12 13 14 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.