Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD PSE:URW.FR, FR0013326246

Laatste koers (eur) Verschil Volume
73,580   +0,180   (+0,25%) Dagrange 72,800 - 73,680 26.602   Gem. (3M) 385,5K

Mijn FIRE-beleggingen (waaronder en n.a.v. URW ;-))

6.546 Posts
Pagina: «« 1 ... 323 324 325 326 327 328 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Joost_K 16 juli 2024 10:23
    Overigens is dit ook een punt waar ik over zit te dubben. Wat je zou moeten zien is een verplaatsen van OCC vanuit life naar schade. Als dat % steeds lager wordt maar de totale OCC blijft groeien, dan zit je nog steeds goed bij ASR.

    Al denk ik dat de nieuwe pensioenpotten ook onder de noemer 'life' worden opgenomen (zou sec mooier zijn als dat een aparte pijler waar apart op wordt gerapporteerd) waardoor die pot wel weer een impuls krijgt. Goede kans dat de rendementen niet zo mooi zijn als de oude situaties die in dit gesprek eerder genoemd zijn maar het zal wel een mooie bodem leggen onder de life-pijler.

    De grote hamvraag blijft : Hoeveel gaat schade groeien, hoeveel zal life krimpen en wat gaat de impact zijn van de nieuwe pensioenen. Als je dat kunt inschatten kun je een inschatting maken over de eventuele toekomst van ASR hierin.
  2. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 18 juli 2024 21:33
    Van uitstel komt geen afstel (al had het weinig gescheeld, want ik was het domweg alweer vergeten). Hierbij alsnog een een reactie op depost van robutrecht en (inmiddels) ook Joost_K:

    1) Groeiende schademarkt:
    Ja dat kan zo zijn, echter:
    a) Aan die groei zit een grens en er gaat dus een verzadigingsmoment komen
    b) Voorbeeld van 12 juli geeft het verschil in winstgevendheid aan met de (vroegere) levensverzekeringen, dus als de winsten uit de "leven-tak" opdrogen, dan kan de "schade-tak" dat nooit voldoende compenseren

    2) Pensioenpotten overnemen:
    Eens, echter: dat zijn gesloten "DB" potten ("buyouts") en op een gegeven moment zijn die op en heb je daarna te maken met een (heleboel) langzaam leeglopende potten. De reden dat daar geen nieuwe aangroei meer in zit, is vanwege de overstap naar de nieuwe (pensioenwet) "DC" potten die eigendom van de klant zijn, en zoals gezegd zijn die een stuk minder winstgevend, dan de ouderwetse potten.

    Overigens kan je bij het overnemen van die DB potten geen "woekerwinsten" meer halen (á la die beleggingsverzekeringen). Enerzijds, omdat de toezichthouder daar nu streng op toekijkt, en anderzijds, omdat het simpelweg premievrije potten zijn met pensioentoezeggingen die de verzekeraar alleen nog maar moet uitkeren. M.a.w.: bij het overnemen moet een goede prijs worden afgesproken, en daarna moet de verzekeraar hopen dat hij die pensioenen voldoende efficient kan uitkeren en dat hij het rente- en langlevenrisico voldoende heeft afgedekt. Het overnemen van potten is dan bijna een must om voldoende volume te houden, omdat je anders te hoge kosten moet maken voor te weinig polissen.

    3) Bewaarloon pensioenpotten
    Klopt, dit betreft de pensoenen "nieuwe stijl" (DC met beleggingen die eigendom zijn van de klant). Het vervelende is echter dat ASR in toenemende mate concurrentie zal gaan ondervinden van nieuwe aanbieders die lagere beheerlonen gaan vragen (conform gewone beleggingsfondsbeheerder). Hoe groter zo'n "fintech" bedrijf, des te lager dat % dat ze kunnen gaan vragen. M.a.w. dit gaat m.i. geen nieuwe kip met de gouden eieren worden. Ik voorspel dat het beheren van beleggingen een vak apart gaat worden en dat verzekeraars alleen nog maar van nut zijn om risicodekkingen bij pensioenen te verzorgen (zoals een nabestaandenpensioen op risicobasis verzekeren) en als uitkeringsfabriek voor het uitkeren van een opgebouwde beleggingspot in een levenslang pensioen.

    4) Waar gaat het geld naartoe bij overlijden?
    1) Bij een DB systeem (verzekeraar is uitkeringsfabriek en garandeert een levenslang pensioen), gaat het geld inderdaad naar de verzekeraar. Echter: dat is geen winst. De verzekeraar heeft dat geld namelijk nodig om de pensioen uit te kunnen keren van degene die langer doorleeft.
    Voorbeeld: stel dat de levensverwachting 85 jaar is
    Verzekerde A sterft op leeftijd 84 en laat daarmee 1 jaar aan pensioen achter aan de verzekeraar
    Verzekerde B sterft op leeftijd 86 en krijgt daarmee 1 jaar extra pensioen van de verzekeraar
    Per saldo verdient de verzekeraar in dit (zwaar versimpelde) voorbeeld niets.
    Sterker nog: het probleem is dat in de afgelopen decennia de levensverwachting continu bleef stijgen, waardoor de verzekeraars hun voorzieningen telkens geld moesten bijstorten (langlevenvoorziening). Je ziet daarom dat verzekeraars dit "langleven"-kansenspel steeds vaker willen afdekken door (forse) premies te betalen aan grote buitenlandse herverzekeraars, waardoor de verliezen in één klap kunnen worden genomen en de verzekeraar daarna eigenlijk een risicovrije uitkeringsfabriek wordt.
    2) Bij een DC systeem is het afhankelijk van de specifieke pensioenregeling van de werkgever. Bij collectieve regelingen valt het geld vrij in de algemene pot ten gunste van de overlevende verzekerden in die pot. Bij Individuele regelingen (wat steeds meer de trend wordt) blijft het geld eigendom van de nabestaanden
    3) Als de verzekeraar een risicodekking aanbiedt (nabestaandenpensioen op risicobasis), dan geldt er een omgekeerd kansenspel. Als de verzekerden allemaal blijven leven dan is dat winst voor de verzekeraar (er ontstaan geen nabestaandenpensioenen uit de risicopremies voor dat jaar, dus zijn die ontvangen premies pure winst). Als ze echter allemaal sterven, dan lijdt de verzkeraar zwaar verlies, omdat ze veel meer nabestaandenpensioen moeten uitkeren dan ze aan risicopremies hebben ontvangen. In de praktijk zorgt de verzekeraar dat die elk jaar de (eenjarige risico) premies bijstelt, en daardoor elk jaar wel een beetje winst maakt. Maar dat zijn niet de geweldig grote winsten van weleer.

    5) Potten in de uitkeringsfase
    Ja dit is het moment om te kunnen verdienen aan a) "overrente" en b) misschien aan de overlijdens versus langlevenkansen.
    a) Overrente
    Een verzekeraar is gebonden aan strenge regels hoe te beleggen. Eenmaal in de uitkeringsfase is de resterende duur beperkt en de belegginshorizon relatief kort (zeg 10-15 jaar i.p.v. 40-50 jaar). Vaak moet een verzekeraar het rente (en beleggingsrisico) daarom zoveel mogelijk afdekken, waardoor je niet zoals een pensioenfonds kan beleggen in van alles en nog wat, maar zo veel mogelijk vastrentend, wat met de huidige lage rentes niet veel oplevert tegenover de rekenrente die wordt gegarendeerd.
    b) Zoals eerder besproken valt het geld van een overledene niet vrij als winst voor de verzekeraar, maar is dat nodig om het pensioen van langer levenden te betalen. Dit "langlevenrisico" is dusdanig serieus, dat verzekeraars dit risico steeds vaker afdekken.

    Overigens gaat het proces van krimp en transformatie naar "uitkeringsfabriek" heel traag en duurt het nog best wel een tijd voordat je het daadwerkelijk gaat zien. Ook al is de Individuele Levenverzekeringenmarkt supersnel opgedroogd, de Collectieve Pensioenmarkt blijft nog wel een hele lange tijd doorsudderen, voordat alle DB regelingen helemaal zijn uitgekeerd en de grote goedkope fintechbedrijven alle beleggingspotjes hebben overgenomen. Je moet de markt alleen een beetje voor zijn, en dus niet wachten totdat iedereen het gaat zien in de vorm van structurele dalende trend in de jaarrekeningen.

    Daarom zeg ik ook: als je beleggingshorizon niet geweldig lang is, dan hoef je je denk ik weinig af te trekken van mijn verhaal. Sta je aan het begin en heb je nog wel 40+ jaar te gaan, dan is het handig om te kijken of en wanneer de eerste signalen doorsijpelen naar "de markt". Zorg er dan voor dat je maatregelen neemt, voordat de rest dat doet. En in de tussentijd kan je genieten van stijgende dividenden (vooramelijk door het vrijvallen van gebonden kapitaal) en daardoor voorlopig nog steeds stabiele en/of stijgende koersen! ;-)
  3. forum rang 5 QueSera 20 juli 2024 15:21
    Even een update Equitrans (EQTR). Mijn call opties zijn gisteren waardeloos afgelopen. Ik heb dus nog mijn 600 stukjes. Oh nee, ze blijken bij IB vannacht te zijn ingewisseld in 210,24 stukjes EQT. Ik dacht dat dit pas in q4 zou plaatsvinden.
    Anyway, ik heb nog steeds geen spreadsheet. Maar wel gisteren van IB een overzicht gekregen vanwege aflopen opties. Daar staan de 600 EQTR nog in. Ik zie dat ze schappelijk omgeruild hebben, de waarde van de 210 EQT nu bij IB is een paar honderd dollar hoger dan gisteren de 600 EQTR in het overzicht. Hoe is het bij jullie?
  4. forum rang 5 QueSera 20 juli 2024 15:33
    Nog even een ander onderwerp. Volgens jullie de verkiezingen in de US? Gaan jullie aanpassingen in jullie porto overwegen naar aanleiding hiervan?

    Ik namelijk wel. De kans is groot dat Trump weer president wordt. Uit die onzin en leugens die die man uitkraamt kon ik nooit een touw vastknopen. Wel aan de heldere visie van zijn nieuwe VP: JD Vance. Die man kan tenminste een coherent verhaal houden en ik werd er niet vrolijk van. Handelstarieven, centrale bank onafhankelijkheid afschaffen, belastingverlaging, begrotingstekort laten oplopen, dollar verzwakken. Zeg maar de klassieke beggar they neighbor policy uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
    Zeg maar het Erdogan model. Werkt eventjes als opium op de economie en in tweede instantie heb je gierende inflatie en dus een kelderende munt, wat weer gierende inflatie oplevert enz….
    De conclusie die ik daaruit trok was dat ik mijn dollarrisico moet gaan afbouwen. Het kan rustig, maar ik ga mijn winkel in de VS sluiten. Ik zie geen toekomst voor een hoogdividend porto in een sterk inflatoire omgeving.
  5. forum rang 5 QueSera 20 juli 2024 19:29
    Ja, als er strake zou zijn van een stabile situatie dan kun je dollarrisico hedgen.
    Ik bedoel het breder. Ik vervolg het vrij intensief en zie ze langzaam afglijden naar een verdeeldheid die ongekend is. En ik zie ook niet hoe ze hier nog uit zouden kunnen komen.
    Trump gaat sowieso een hem onwelgevallige verkiezingsuitslag niet accepteren en zijn aanhangers ook niet. De helft van de Amerikanen gelooft dat de vorige verkiezingen zijn gestolen en dat gaat ze niet nog een keer overkomen.
    De andere helft gaat het buiten werking stellen van de grondwet om massadeportaties mogelijk te maken / nog meer idiote rulings van de Supreme Court niet accepteren en zich verzetten.
    En dat in een land dat tot aan de tanden is bewapend.

    Als dit fout gaat dan helpt je een dollar hedge ook niet.

    Geen haar op mijn hoofd zou geld in China investeren. Ik heb gewoon geen vertrouwen in dat de Communistische Partij de eigendomsrechten gaat respecteren, al helemaal niet van buitenlanders. De rendementen kunnen nog zo hoog zijn, het land is voor mij daarom un investable.

    De VS zijn daar nog lang niet, ze zakken wel snel af richting bananenrepubliek. Ik investeer ook niet in India/Turkije/LatijnsAmerika, ook al groeien die nog zo hard.

    Niemand kan op dit moment een zinnig woord zeggen over welke kant de VS opgaan. Maar ik vind het er niet goed uitzien. Ik geloof namelijk dat je Trump op zijn woord moet geloven, dat je hem doodserieus moet nemen en dat het niet gaat meevallen. De eerste keer wist die niet wat die deed. Nu heeft hij bijgeleerd. En de old school mensen die toen de meest idiote dingen hebben weten tegen te houden komen er deze keer niet meer in.
  6. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 20 juli 2024 23:35
    Ha QueSera, dank voor je signaal over ETRN en EQT. Die zijn bij mij vandaag inderdaad ook plots omgezet van 700 stuks ETRN naar 245.28 stuks EQT. Die fractie van 0.28 is een beetje vreemd want bij een conversie van 1:0.35 hoor ik gewoon 245 stuks te ontvangen. De openingskoers van beiden staan inderdaad in die verhouding van 0.35 tot elkaar (S12.31/$35.16), maar EQT heeft vandaag ietsje (ca +1%) beter gerendeerd dan ETRN. Maar dat zou dus niet het verschil moeten maken, toch?

    Anyway: ik zie wel dat één van mijn geschreven calls (C12) op ETRN is uitgeoefend, waardoor ik 100 ETRN in de min sta. Die moet ik dus nog terugkopen. Drie calls (C13) zijn waardeloos geexpireerd, dus dat komt dan goed uit.

    Wat wel een beetje suf is, is dat ik nu wel nog 3 calls op ETRN heb staan 1xC13 en 2xC14 op 18OCT. Ze staan echter een beetje ingewikkeld in het systeem, voor beeld voor de C13:
    1) Webomgeving: EQT1 Oct18'24 13 Call EQUITRANS MIDSTREAM CORP
    2) Workstation: EQT1 BASKET (ETRN) Oct18'24 13 Call
    ETRN: EQUITRANS MIDSTREAM CORP: ADJ
    NT: Basket derivatives restricted

    M.a.w.: er wordt niet alleen zowel verwezen naar EQT als ETRN (gezien de strike zal het vast ETRN betreffen), maar het geheel is ook in een "basket derivative" terecht gekomen waar een restrictie op staat.

    Anyway: ik zal mijn EQT positie nu geheel afbouwen, door de 245.28 stuks EQT geheel te verkopen, de -100 stuks ETRN terug te kopen, en de ook die "rare" C13 en C14's terugkopen...

    Edit: ik zie nu dat de deal op 0.3504 was en niet 0.35, Dat verklaart die fractie...
  7. forum rang 5 QueSera 21 juli 2024 00:16
    Hoi AVM,
    Ja, ik heb ook nog een keer goed zitten rekenen. Ze hebben inderdaad volgens die sleutel (0.3504) en de koersen zitten ruilen. Het klopt helemaal.
    Bij mij is het gelukkig niet zo messy omdat ik 6 calls had geschreven voor juli en 600 aandelen EQTR heb. Alle 6 calls zijn gisteren waardeloos afgelopen. Ik heb nu 210 nog wat EQT. Dus ik ga volgende week 2 calls schrijven voor weer over 2 of 3 maanden. En die resterende 10 nog wat verkopen. Ik blijf gewoon die calls schrijven totdat ik ze een keer moet leveren.
  8. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 21 juli 2024 00:31
    Over de dollar: in zijn eerste termijn wilde Trump ook een lagere dollar, maar werkte de FED niet echt mee door de rente stapsgewijs te verhogen ("return to normalcy"). Ik kan me nog herinneren dat hij daar nogal boos over was, omdat hij (net als zijn voorgangers) de geldpers flink openzette en het toen "oneerlijk" vond dat de FED onder Obama de rentes kunstmatig laag hield (dat was ook zo), en dat ze juist onder zijn bewind de rente (terecht) weer in stapjes lieten stijgen naar een normaler niveau. De USD koers daalde onder Trump richting de 0.80 EUR, om daarna weer terug te stijgen naar 0.90. Dus ik geloof niet echt dat Trump directe invloed heeft op de dollar. Daarvoor is de koers te veel afhankelijk van wat de FED met de rente gaat doen.

    Dat is echter mede afhankelijk van de inflatie en die wordt wel weer indirect mede beïnvloed door in hoeverre de president de geldpers aanzet. Wat dat betreft weten zowel Trump als Biden van wanten: beiden hebben de staatsschuld elk met ca $8.000 miljard laten toenemen (Biden's teller loopt nog een half jaar door). Bij Trump zat daar overigens noodgedwongen ca $3.000 miljard bij in 2020 toen er allerlei steunprogramma's moesten worden uitgerold vanwege de lockdowns (net als in de rest van de wereld). Bij Biden is er meer sprake van bewuste uitgavedrift of domweg onbegrip van hoe de economie werkt. Zo is een flink deel van zijn uitgaven toe te schrijven aan de zogenaamde "Inflation Reduction Act". Het cynische van die wet was, dat deze de inflatie juist aanjoeg, omdat de overheid extra veel geld ging lenen en overal in de samenleving uit ging strooien als goedmakertje tegen de pijn van de hoog opgelopen inflatie.

    Anyway: ik ga het wel zien. Een flink deel van mijn aandelen zit in USD. Maar ik heb mijn stenen vastgoed en huuropbrengsten in EUR, als ook mijn salaris en toekomstige pensioen. Ik heb niet persé meer vertrouwen in één van beide munten. Beiden proberen de race naar de bodem geloof ik te winnen. Ik heb ook geen vertrouwen in de Aziatische munten (ik heb diepe medelijden met de Japanners en hun yen, en de Chinese yuan is niet betrouwbaar en liquide genoeg). Als Duitsland en Nederland nog hun eigen munten hadden, dan zou ik zonder enig twijfelen gekozen hebben voor de NLG en de DM, maar nu de EUR grotendeels in handen is van Franse, Italiaanse (etc.) handen, durf ik ook niet te gokken op een sterke EUR.

    Dan nog een laatste uitsmijter over de USD: als de USD rente gaat dalen, dan verwacht ik dat dat het moment is dat de koersen weer een stuk gaan stijgen. Ik zal dan mijn USD cash positie dan weer meer in aandelen stoppen (tot nu toe houd ik die in de relatief hoog rentende IB spaarpot). Ook verwacht ik dat als de USD minder waard gaat worden, de waarde van "echte" zaken zoals aandelen in vastgoed en bedrijven die iets "echts" produceren hun waarde blijven behouden, en dus dat de prijzen, koersen en dividenden dan gaan stijgen. Dat is niet leuk voor de Amerikaanse consument, maar als dit zo uitkomt, dan ben ik als belegger ietsje meer beschermd dan iemand die een uitkering of loon in USD's ontvangt waarvan de waarde onvoldoende meestijgt. Dit is gelijk een reminder voor mij dat mijn hoogdividend Prefjes, mREIT's en BDC's, weliswaar een hoog dividend hebben, maar dat die niet meestijgen, en dat dat dus een reden is om een paar procent elk jaar te herbeleggen als compensatie van de waardevermindering van de USD..
  9. forum rang 5 QueSera 21 juli 2024 00:47
    Ja, over Powell heeft die al gezegd dat die zijn termijn mag afmaken zolang zijn beleid hem bevalt. Trump heeft ook laatste week vrij dreigend in een interview laten weten dat Powell de rente niet moet verlagen voor november en Biden zodoende nog een cadeautje geven.

    Ik heb er ook geen vliegende haast mee. Maar ik ga langzaam afbouwen. Het bevalt me allemaal niet. Waarom zou ik beleggen in een kruitvat?
  10. forum rang 6 !@#$!@! 21 juli 2024 01:55
    quote:

    QueSera schreef op 20 juli 2024 19:29:

    Ja, als er strake zou zijn van een stabile situatie dan kun je dollarrisico hedgen.
    Ik bedoel het breder. Ik vervolg het vrij intensief en zie ze langzaam afglijden naar een verdeeldheid die ongekend is. En ik zie ook niet hoe ze hier nog uit zouden kunnen komen.
    Trump gaat sowieso een hem onwelgevallige verkiezingsuitslag niet accepteren en zijn aanhangers ook niet. De helft van de Amerikanen gelooft dat de vorige verkiezingen zijn gestolen en dat gaat ze niet nog een keer overkomen.
    De andere helft gaat het buiten werking stellen van de grondwet om massadeportaties mogelijk te maken / nog meer idiote rulings van de Supreme Court niet accepteren en zich verzetten.
    En dat in een land dat tot aan de tanden is bewapend.

    Als dit fout gaat dan helpt je een dollar hedge ook niet.

    Geen haar op mijn hoofd zou geld in China investeren. Ik heb gewoon geen vertrouwen in dat de Communistische Partij de eigendomsrechten gaat respecteren, al helemaal niet van buitenlanders. De rendementen kunnen nog zo hoog zijn, het land is voor mij daarom un investable.
    Aan de andere kant is die verdeeldheid op zich altijd wel normaal geweest. Al sinds de vietnam oorlog bv.
    Tijdens de Euro crisis geloofden Amerikanen en Aziäten ook dat de EU gedoemd was en we afgleden etc. Terwijl we hier dat nooit zo beleefd hebben (als burgers).
    Vergeet niet dat je de wereld ziet via de media. Dus je wereldbeeld is per definitie dan angstig, scheef, biased en gebaseerd op de schreeuwende minderheid.

    Belachelijke conservatieve wetten zijn ook van alle tijden in de VS. Als wekelijkse massale school shootings
    waarin hun kinderen worden vermoord, niks veranderd aan hun cultuur, dan zal Trump nog een keertje als President dat ook zeker niet doen.
  11. forum rang 5 QueSera 21 juli 2024 09:59
    quote:

    Joost_K schreef op 21 juli 2024 03:43:

    Zouden landen als zwitserland of zweden dan niet veiliger havens zijn?
    Zonder meer. Stukken saaier.

    Ik heb nu twee porto’s, beide ca 50/50 in geldwaarde. Eentje NL aandelen. Dat is prima. De tweede US hoog dividendaandelen, zoals BDC’s, REITs, CEFs, Midstreamers en een paar uit de gratie geraakte (voormalige) dividendkings met een hoog dividend. Hier zit ik mee in mijn maag. De oplossing is waarschijnlijk inderdaad diversificeren. Naar Canada voor de midstreamers, pharma kan ook gediversificeerder. Ik heb heel veel BDCs. Als voormalige bankier voel ik me daar comfortabel mee want ik snap wat ze doen. Maar nu? In elk geval ernstig terugschalen en iets anders verzinnen.

    Dank voor je opmerking. Helpt allemaal in het denkproces.
  12. forum rang 5 QueSera 21 juli 2024 10:10
    quote:

    !@#$!@! schreef op 21 juli 2024 01:55:

    [...]

    Aan de andere kant is die verdeeldheid op zich altijd wel normaal geweest. Al sinds de vietnam oorlog bv.
    Tijdens de Euro crisis geloofden Amerikanen en Aziäten ook dat de EU gedoemd was en we afgleden etc. Terwijl we hier dat nooit zo beleefd hebben (als burgers).
    Vergeet niet dat je de wereld ziet via de media. Dus je wereldbeeld is per definitie dan angstig, scheef, biased en gebaseerd op de schreeuwende minderheid.

    Belachelijke conservatieve wetten zijn ook van alle tijden in de VS. Als wekelijkse massale school shootings
    waarin hun kinderen worden vermoord, niks veranderd aan hun cultuur, dan zal Trump nog een keertje als President dat ook zeker niet doen.
    Exact zo heb ik er tot voor niet zo lang geleden ook ingestaan. Maar nu geloof ik echt dat er meer aan de hand is dan de gebruikelijke verdeeldheid en politieke narigheid over en weer. Wel eens gehoord van Project 2025? Geschreven door de Heritage Foundation en dat wordt gezien als het programma voor de volgende Trump administratie. Het is doodeng. En het is serieus. Dit is meer dan een beetje idiote culture war / anti woke. Als je de grondwet buiten werking hebt gesteld (wat ze beloofd hebben) en de Supreme Court heeft je net absolute immuniteit gegeven wat krijg je dan? Een autocraat. En die gaat niet meer weg want waarom zou die? Een presidentskandidaat heeft nog nooit in de geschiedenis van de VS voorgesteld om in feite de democratie af te schaffen. Ondertussen gelooft 25% van alle Amerikanen dan geweld onvermijdelijk en noodzakelijk is om hun politieke doelen kracht bij te zetten.

    Ik heb natuurlijk geen glazen bol en ik hoop dat ik het inderdaad veel te zwart zie.
  13. forum rang 6 !@#$!@! 21 juli 2024 12:06
    Het blijft wel bizar idd, dat als de politiek faalt, welke het altijd doet. Dat men in een democratie dan ipv minder , juist voor nog meer politiek gaat roepen. Ik bedoel maatschappijen met minder democratie falen altijd en overal (misschien is singapore de uitzondering die de regel bevestigd) een stuk harder dan politici falen in democratieën.

    In Nederland zie je het ook. Mensen stemmen door het structureel falen van politici uit wanhoop dan maar op iemand als Wilder. Andere politici geven de schuld aan de onderbuik van de burgers ipv hun eigen falen, dus ondanks het oorverdovende signaal veranderd er niks. Maar ja, welke politicus je ook zal kiezen, hij al falen vanwege zijn incompetentie.
    Ondanks dat dit al eeuwen en overal op de wereld gebeurd , is de angst voor een directe democratie (zoals in Zwitserland) nog steeds groot. Het is een bizarre paradox.

    Mensen geloven in de incompetentie van het individu, immers iedereen gelooft dat andere mensen idioten zijn. Maar ze blijven geloven dat er uitzonderingen zijn. Soort slimme uber individuen die wel het land goed kunnen leiden. Blijven maar vast zitten in de valse hoop dat, ondanks het falen van alle politici, overal en in alle tijden, dat de volgende het wel goed zal doen. Bizar.

    Terwijl een land als Zwitserland en veel wetenschappelijk onderzoek aantoont, is het beter om belangrijke beslissingen te laten nemen door de bevolking (groep) als geheel. Wat dat betreft zijn we net een mierenkolonie. In ons eentje incompetente apen, maar als groep tot grootste dingen in staat.
    In een mierenkolonie zou je het ook absurd vinden om 1 mier aan het hoofd te zetten en alles te laten beslissen.
  14. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 21 juli 2024 12:49
    quote:

    !@#$!@! schreef op 21 juli 2024 01:55:

    [...]
    Vergeet niet dat je de wereld ziet via de media. Dus je wereldbeeld is per definitie dan angstig, scheef, biased en gebaseerd op de schreeuwende minderheid.
    [...]
    Dit zijn hele wijze woorden...!

    Omdat ik weet dat de media geld moet verdienen met scherpe meningen en "nieuws" is het handig om voor een genuanceerd beeld de beschikking te hebben over een slijpsteen die beide kanten van het mes scherp houdt. Helaas heb je in NL niet echt veel (serieuze) media die "de andere kant van het verhaal" laten zien. Je hebt nog het verder wegkwijnende EW (het vroegere Elsevier Weekblad, totdat de huidige eigenaren de naamgever van hun concern eruit schopten), het FD en dan heb je het ook wel een beetje gehad (de Telegraaf zou je ook zo kunnen zien, maar vanwege de grote aandacht voor de roddelrubrieken, wordt die niet al te serieus genomen).

    In de VS heb je veel meer berichtgeving en (serieuze) opinies aan beide kanten van het spectrum. Ja daar zit ook Fox tussen die aan de ene kant er een hele show van maken voor hun eigen publiek, maar datzelfde kan ook worden gezegd van een MSNBC of CNN die hetzelfde aan de andere kant doen. Datzelfde geldt voor kranten: hoewel er meer en grotere kranten het verhaal vanuit één kant belichten (NYT, WP etc.), is er ook voldoende geld beschikbaar voor kleinere serieuze papieren en digitale nieuwbronnen en denktanks.

    Door beide bronnen te lezen, juist door beide kanten van het verhaal te lezen, kan je een begin van een eigen mening vormen en kan je je eigen brein scherpen aan de slijpsteen die aan beide kanten slijpt.
    Ik doe dat door elke dag de meest interessante (links naar) artikelen op Realclearpolitics te lezen(*):
    www.realclearpolitics.com/
    RCP doet niet zo heel veel anders dan nieuwsberichten/opinies verzamelen van beide kanten. De lezer mag dan zelf bepalen wat die ervan vindt. Dat vind ik zelf erg fijn en het levert me aan beide kanten van het spectrum munitie op om te kunnen schieten op de misvattingen die over en weer bestaan. Ik word er een beter mens van, omdat ik meer nuances zie aan beide kanten, zonder dat ze dat zelf beseffen.

    Ik zou zeggen: gun jezelf ook meer kleuren dan alleen zwart of wit, juist de kleuren ertussen in maken het leven mooi!

    (*) Ook hier zijn sommige artikelen afgeschermd. Vaak helpt het dan om de link hier in te voeren www.removepaywall.com/, daarna soms met een klik naar archive.is/ en als laatste middel kan je die site soms ook een archief pagina laten maken als die nog niet is gemaakt.
  15. forum rang 6 !@#$!@! 21 juli 2024 15:46
    Ik vind media bronnen van beide kanten waardeloos, ze hebben gewoon een tegenovergestelde mening terwijl ze beide dezelfde negatieve focus hebben. Dus dat helpt niet je wereldbeeld te verbeteren door ze beide te volgen. Ik negeer ze allemaal wat dat betreft.

    Voor een beter wereldbeeld consumeer ik bv TED video's, of youtube docu's of projecten die men in de wereld doet en ontwikkeld.

    De video's van Hans Rosling zijn bv erg interessant:
    www.ted.com/speakers/hans_rosling
    www.ted.com/talks/hans_rosling_new_in...

    Positief nieuws over dingen die er toe doen vind ik op vooral op youtube:
    www.youtube.com/watch?v=P8drUT_cZy8
    The Ocean Cleanup’s System 03 Captures Record Amounts of Plastic From the Pacific

    Helaas gebruiken mensen ook youtube echter als hun nieuwe bijbel vooral om hun via confirmation bias hun complotten en wereldideeën constant te bevestigen. (gestimuleerd via de algoritme loop van youtube. Echt heel slecht van google/youtube trouwens dat ze daar niks aan doen)
  16. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 21 juli 2024 17:14
    Het negeren van beide kanten en het alleen consumeren van bronnen die je welgevallig zijn, heeft in feite hetzelfde nadeel als mensen die op een andere manier in hun eigen bubbel blijven. Het is overigens wel een stuk overzichtelijker en slokt een hoop minder tijd op. Dus ik begrijp best wel dat mensen niet alles kunnen volgen. Ik heb (of neem) die tijd wel, omdat ik het zelf ook leuk vind om nieuws van alle kanten te volgen (RCP helpt me daarbij om het overzichtelijk te houden).

    Maar iedereen moet natuurlijk doen wat het beste bij hem/haar past. Het herkennen dat de eigen nieuwsbron wellicht een tikkeltje gekleurd kan zijn en niet de hoogste waarheid hoeft te vertegenwoordigen (of niet alle kanten van een verhaal belicht) is al een belangrijke stap.
  17. forum rang 5 QueSera 21 juli 2024 18:06
    Ik ben het in dit geval wel met Apenstaartje eens. Want hier kan ik niets met enerzijds / anderzijds verhalen.
    We hebben een kandidaat die zweert wraak te nemen, de belangrijkste ministeries onder direct presidentieel bevel te brengen, openbare tribunalen te houden tegen mensen die hem “verraden” hebben, die zijn voormalige hoogste generaal met de doodstraf dreigt, die belooft de grondwet af te schaffen, massadeportaties uit te voeren, Taiwan alleen nog maar te verdedigen als ze ervoor betalen, Putin uitnodigt om met Europese NAVO partners te doen “whatever the hell he wants” als ze niet de lidmaatschap bijdrage aan de NAVO betalen (waarbij hij doet voorkomen dat we allemaal jaarlijks 2% bbp aan de VS moeten afdragen voor bescherming) en ik kan zo nog wel even doorgaan. Wou je hier een enerzijds/anderzijds verhaal ophangen ten opzichte van de effectiviteit van de Inflation Protection Act van Biden?

    Kijk, ondertussen zijn we zo ver dat de Oekraïners doorgaan als oorlogshitsers omdat ze terug blijven schieten en niet willen opgeven. Putin is hier de grote vredestichter. Net zo als dat de Democraten de sfeer van haat hebben geschapen door Trump verantwoordelijk proberen te houden voor het niet vreedzaam willen overdragen van de macht na de laatste verkiezing (die die toch echt verloren heeft maar daarvan nog steeds niets wil horen). Alsof Trump bekend staat om zijn verbindende uitspraken. De man is een pathologische leugenaar en psychopaat (the great late Hannibal Lector is zijn voorbeeld). En de massa denkt, dat is lachen, we zijn tegen de elite, we gaan hier achteraan lopen want het wordt tijd voor iets anders.

    Ik zie het en ik denk: iedereen is daar gek geworden. Het vuurtje is opgepookt, al sinds jaren. En ik zie niet hoe ze de temperatuur nog omlaag kunnen krijgen daar. Erg veel mensen hebben er ook gewoon zin in. Die Republikeinse conventie, het was pure messiaanse devotie: verlosser Trump. En dan zie je van die keurige gepermanente Omaatjes heel enthousiast met borden zwaaien waarop staat: mass deportation NOW en die dan scanderen Fight! Fight! Fight! Tot zover de nieuwe verzoenende toon die ons beloofd was.
  18. forum rang 5 QueSera 21 juli 2024 18:30
    PS: ik denk dat wij in Europa ons maar beter kunnen instellen op slechtere tijden. Waarin we de grote broek moeten aantrekken en voor onszelf moeten opkomen. En dat gaat een paar centen kosten en dat gaat ook handelsconflicten opleveren.
    We krijgen waarschijnlijk al erg veel op ons bord om de luimen van Trump op te vangen. Je kunt er op wachten dat Putin en Xi dan gaan kijken hoever ze kunnen gaan. Wij zitten dan fijn in het middenin en hier is rijkdom genoeg om nog wel wat concessies af te persen.
    Hoe meer ik er over nadenk, hoe minder ik ermee te maken wil hebben. Ik ga beginnen met rustig afbouwen.
6.546 Posts
Pagina: «« 1 ... 323 324 325 326 327 328 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.