Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Tot hoever zakt de olie prijs?

5.530 Posts
Pagina: «« 1 ... 272 273 274 275 276 277 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 20 juni 2024 06:05
    Olieprijzen bereikten hoogste niveau in zeven weken

    Door ABM Financial News op woensdag 19 juni 2024
    Views: 1.681

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen bereikten woensdag gedurende de handelssessie hun hoogste niveau in zeven weken om ten slotte iets lager te sluiten. Dit nadat optimisme over de vraag gedurende de zomer en zorgen over escalerende conflicten de koersen ondersteunden.

    Bij een settlement van 85,07 dollar werd een vat Brentolie woensdag uiteindelijk 0,3 procent goedkoper.

    De olieprijzen hebben zich de afgelopen twee sterk hersteld nadat onder meer een Oekraïense drone-aanval leidde tot een brand op een olieterminal in een grote Russische haven.

    Ook nemen de spanningen in het Midden-Oostenweer toe. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor een mogelijke “totale oorlog” met de Libanese Hezbollah, dit terwijl de VS probeerden een breder conflict tussen Israël en de door Iran gesteunde groep te vermijden. Een escalerende oorlog riskeert verstoring van de aanvoer in de belangrijkste olieproducerende regio.

    Volgens Hans van Cleef, energie-analist bij Publieke Zaken is de Brent olieprijs weer terug bij af, nadat de OPEC+ meeting op 2 juni een dip veroorzaakte. De afbouw van de vrijwillige productiebeperkingen werd aangekondigd, met de disclaimer dat alleen tot uitvoering over wordt gegaan als de marktcondities het toelaten.

    Het OPEC+ marktaandeel en de marktbalans hebben hierbij prioriteit, eventueel ten koste van de prijs. Het in balans brengen van vraag en aanbod op de oliemarkt, het officiële doel van OPEC+, zal steeds lastiger worden in de toekomst, tenminste als Van Cleef de IEA-modellen mag geloven. Volgens Van Cleef is de kans echter klein dat de statische vraag- en aanbodprojecties van het energieagentschap uitkomen en wordt daar onvoldoende rekening mee gehouden in de IEA-modellen.

    Bron: ABM Financial News
  2. forum rang 10 voda 20 juni 2024 17:11
    Amerikaanse olievoorraden gedaald
    20-jun-2024 17:06

    Capaciteitsbenutting raffinaderijen ook omlaag.

    (ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald, evenals de voorraden benzine, stookolie en diesel. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

    In de week eindigend op 14 juni daalden de voorraden ruwe olie met 2,5 miljoen vaten naar 457,1 miljoen vaten.

    De benzinevoorraden daalden met 2,3 miljoen vaten naar 231,2 miljoen vaten.

    De voorraden stookolie en diesel namen met 1,7 miljoen vaten af naar 121,6 miljoen vaten.

    De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 95,0 naar 93,5 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  3. forum rang 10 voda 21 juni 2024 06:13
    Olieprijzen opnieuw hoger gesloten

    Door ABM Financial News op donderdag 20 juni 2024
    Views: 1.242

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn donderdag opnieuw gestegen, mede door toenemende geopolitieke spanningen en omdat de olie- en benzinevoorraden daalden.

    Bij een settlement van 82,17 dollar werd een vat West Texas Intermediate donderdag 0,7 procent duurder. De prijs voor een vat Brent steeg 0,8 procent tot 85,71 dollar.

    In het Midden-Oosten escaleren de spanningen opnieuw, waarbij Israël en de door Iran gesteunde militiegroep Hezbollah met oorlog dreigen.

    Verder bleek donderdag dat de voorraden olie in de VS waren gedaald met 2,5 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met 2,3 miljoen vaten naar 231,2 miljoen vaten.

    De voorraden stookolie en diesel namen met 1,7 miljoen vaten af naar 121,6 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 95,0 naar 93,5 procent.

    De olieprijzen zijn verwikkeld in een strijd tussen vraag- en aanbodrisico's, schrijft Priyanka Sachdeva, Senior Market Analyst bij Phillip Nova in een notitie. De olieprijzen zitten gevangen tussen geopolitieke risico’s van de Gaza-crisis, die aan de ene kant de olieaanvoer uit de belangrijkste olieproducerende regio’s zou kunnen aantasten, en zorgen over de toename van de Amerikaanse olievoorraden aan de andere kant, zegt Sachdeva.

    Beleggers wachten ook op duidelijkheid over het tijdschema en het tempo van de renteverlagingen door de Fed, voegt Sachdeva toe. Momenteel blijft olie ondanks de sterkte van de Amerikaanse dollar in bullish gebied, omdat de markten hoopvol zijn op meer reizen in de zomer, wat de vraag zal stimuleren, voegt ze eraan toe.

    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Bron: ABM Financial News
  4. forum rang 10 voda 21 juni 2024 21:01
    Olieprijzen dalen richting weekend
    21-jun-2024 20:53

    Op weekbasis wel een stijging van drie procent.

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn vrijdag gedaald. Bij een settlement van 80,73 dollar werd een vat West Texas Intermediate op dagbasis 0,7 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent daalde bijna 2 procent op 84,21 dollar.

    Op weekbasis stegen de olieprijzen met zo'n drie procent. De oliemarkten werden ondersteund door de toenemende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de dalende Amerikaanse voorraden die geruststelling bieden over de vooruitzichten voor de vraag naar olie.

    Beleggers proberen de kans op een breder conflict in het Midden-Oosten in te schatten, nu het conflict tussen Israël en Libanon dreigt te escaleren. Het Israëlische leger heeft plannen goedgekeurd voor een mogelijke invasie van Libanon, terwijl de leider van de door Iran gesteunde Hezbollah heeft gedreigd dat niets in Israël nog veilig is en dat het conflict zelfs Cyprus zou kunnen overspoelen.

    "Nu het vooruitzicht van een totale oorlog tussen Israël en Hezbollah toeneemt, kan de hele regio binnenkort worden betrokken bij een conflict dat het potentieel heeft om een van de belangrijkste [olie]productiegebieden van de wereld te verstoren," zei analist Ricardo Evangelista van ActivTrades.

    De rally zou volgens analisten van Citigroup tot het einde van de zomer kunnen aanhouden, gezien de seizoensgebonden hogere vraag, de hernieuwde confrontatie tussen Israël en Hezbollah en het orkaanseizoen dat de komende tijd echt zal losbarsten.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  5. forum rang 10 voda 24 juni 2024 12:52
    Covestro start onderhandelingen met Adnoc over overname
    24-jun-2024 12:50

    Uitgangspunt is een mogelijk bod van 62 euro.

    (ABM FN-Dow Jones) Covestro is concrete onderhandelingen gestart met Abu Dhabi National Oil Company over een mogelijke overname van de Duitse chemiespecialist. Dit maakte Covestro maandag bekend, nadat media eerder deze maand al berichtten dat Covestro Adnoc toegang tot de boeken zou geven.

    "We hebben goede vooruitgang geboekt in onze gesprekken met Adnoc. Daarom hebben we besloten om concrete transactieonderhandelingen aan te gaan met Adnoc", aldus Markus Steilemann, CEO van Covestro.

    Uitgangspunt voor de onderhandelingen is de mogelijke biedprijs van 62 euro per aandeel Covestro die Adnoc heeft aangegeven. De uiteindelijke prijs hangt onder meer af van het boekenonderzoek en overeenstemming over de inhoud van een investeringsovereenkomst, aldus Covestro.

    "Naar de mening van de Raad van Bestuur hebben de besprekingen tot nu toe aangetoond dat Covestro en Adnoc over het algemeen tot een gemeenschappelijk inzicht kunnen komen met betrekking tot de kernaspecten van een mogelijke transactie, waaronder de ondersteuning van de verdere groeistrategie van Covestro", zei het Duitse bedrijf verder.

    Adnoc en Covestro hebben beide de intentie om de onderhandelingen over een mogelijke transactie en het boekenonderzoek "tijdig" voort te zetten. Op dit moment is er geen zekerheid of de komende onderhandelingen tot een akkoord zullen leiden, aldus Covestro.

    Een overname zou ook goedkeuring moeten krijgen van beide raden van bestuur en toezichthouders.

    In het licht van de recente ontwikkelingen is de beleggersdag van Covestro die gepland stond voor 27 juni, tot nader order uitgesteld.

    Aandelen van Covestro noteerden maandag in Frankfurt 6,7 procent hoger, waarmee het bedrijf de DAX index aanvoerde.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl
  6. forum rang 10 voda 25 juni 2024 04:41
    Olieprijzen hoger gesloten

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn maandag gestegen, mede door toenemende geopolitieke spanningen en op de verwachting dat de markt zal aantrekken vanwege de vraag naar brandstof in de zomer.

    Bij een settlement van 82,17 dollar werd een vat West Texas Intermediate donderdag 0,7 procent duurder. De prijs voor een vat Brent steeg 0,9 procent tot 86,01 dollar.

    “Handelaren en beleggers kunnen de mogelijkheid van een Israëlische invasie in Libanon en de gevolgen daarvan niet negeren”, vertelde Anas Alhajji, een onafhankelijke energie-expert en managing partner bij Energy Outlook Advisors, aan MarketWatch.

    “Afgezien van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten zijn handelaren gefocust op “de inflatie en economische groei aan de ene kant, en de Amerikaanse verkiezingen aan de andere kant”, aldus Alhajji.

    “Een hete zomer zal veel verrassingen met zich meebrengen die zich zullen manifesteren in hogere energieprijzen over de hele wereld”, zei hij. Hoge prijzen voor vloeibaar aardgas betekenen een hoger steenkoolverbruik, niet alleen in Azië, maar ook in Europa, wat een “klap zal zijn voor alle inspanningen op het gebied van klimaatverandering.”

    Er zijn stroomstoringen geweest in een groot aantal landen over de hele wereld en zal de situatie in augustus nog erger worden, zei Alhajji. Dit kan leiden tot een plotselinge toename van de particuliere energieopwekking, wat weer kan leiden tot een ‘plotselinge toename van de vraag naar aardolieproducten’.

    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Bron: ABM Financial News
  7. forum rang 10 voda 26 juni 2024 01:08
    Olieprijs daalt

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag gedaald, na stijgingen in de voorgaande periode, terwijl de markt afwachtte of de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden een daling zullen laten zien voorafgaand aan het drukke vakantieweekend van 4 juli.

    De future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 1 procent lager op 80,83 dollar op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie werd 1,2 procent goedkoper op 85,01 dollar per vat.

    Claudio Galimberti van Rystad Energy voorspelt "weer een aanzienlijke daling van de voorraden ruwe olie in de VS deze week, wat het optimistische sentiment zal steunen dankzij de oplevende vraag naar olieproducten, een toenemende benuttingsgraad van de raffinagecapaciteit en een vlakke productie van ruwe olie."

    Analisten voorzien gemiddeld een daling van de voorraden ruwe olie met 2,3 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden afgelopen week naar verwachting met 1,2 miljoen vaten.

    Het wekelijkse rapport wordt woensdag gepubliceerd.

    De afgelopen dagen steeg de olieprijs onder invloed van een reeks drone-aanvallen op Russische olie-infrastructuur door Oekraine, in combinatie met oplopende spanningen tussen Hezbollah, dat wordt gesteund door Iran, en Israel, stelde Galimberti.

    "Tegen die achtergrond kan een stijging van de Brent boven 85 dollar per vat het begin zijn van meer opwaartse druk op prijzen", zei hij.

    Intussen zijn er signalen dat er veel vraag zal zijn naar brandstof in het zomerseizoen op het noordelijk halfrond, na eerdere twijfels daarover. Dit heeft ook het 'bullish' sentiment over de olieprijs versterkt, volgens analisten.

    Dat wordt ondersteund door de sterke groei van de luchtvaart, volgens Rystad Energy.

    Bron: ABM Financial News
  8. forum rang 10 voda 26 juni 2024 16:44
    Amerikaanse olievoorraden stijgen onverwacht
    26-jun-2024 16:40

    Capaciteitsbenutting raffinaderijen ook omlaag.

    (ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week onverwacht gestegen, evenals de voorraden benzine. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

    In de week eindigend op 21 juni stegen de voorraden ruwe olie met 3,6 miljoen vaten naar 460,7 miljoen vaten. Er was een daling met 2,3 miljoen vaten verwacht.

    De benzinevoorraden stegen met 2,6 miljoen vaten naar 233,9 miljoen vaten. Er was een daling van 1,2 miljoen vaten verwacht.

    De voorraden stookolie en diesel namen met 0,4 miljoen vaten af naar 121,3 miljoen vaten. Hier was gerekend op een daling van 0,3 miljoen vaten.

    De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 93,5 naar 92,2 procent. Hier was een stabiel niveau voorspeld.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  9. forum rang 10 voda 26 juni 2024 21:25
    Olieprijs daalt op gestegen voorraden
    26-jun-2024 21:15

    Minder vraag naar benzine in VS.

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is woensdag licht gedaald nadat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week bleken te zijn gestegen. De stijging voedde zorgen over de vraag in het belangrijkste land voor de wereldwijde olieconsumptie.

    De future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 0,1 procent lager op 80,78 dollar per vat. Brent-olie werd 0,1 procent duurder.De olieprijs is sinds het begin van de maand nog altijd ongeveer 3 procent gestegen, op de verwachting van krappere voorraden in de zomer en geopolitieke risico's in Oost-Europa en het Midden-Oosten.

    Volgens EIA steeg de olievoorraad afgelopen week met 3,6 miljoen vaten tot 460,7 miljoen vaten. Ook de benzinevoorraden stegen met 2,7 miljoen vaten tot 233,9 miljoen vaten, wat de afname van vorige week ruim goedmaakte.

    Er was juist gerekend op een daling van de voorraad ruwe olie met 2,3 miljoen vaten en van de benzinevoorraden met 1,2 miljoen vaten. De vraag naar benzine was 9 miljoen vaten per dag, 417.000 vaten minder dan een week eerder.

    "Dat was een verrassing gezien het sterke cijfer van vorige week", zei John Kilduff van Again Capital. "Omdat we het vakantieweekend van 4 juli naderen, werd verwacht dat de sterke vraag tenminste tot en met volgende week zou aanhouden."

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  10. forum rang 10 voda 27 juni 2024 17:50
    Video: Brent weer richting de 90 dollar en wellicht hoger

    (ABM FN-Dow Jones) De oliemarkt is een complexe markt, waar momenteel de risico's voor een prijsstijging groter zijn dan voor een daling. Dit zei Hans van Cleef, hoofd energie research bij Publieke Zaken, voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5.

    youtu.be/Ql5wkLHZBMw

    Klik hier voor: Brent weer richting de 90 dollar en wellicht hoger

    Van Cleef refereerde aan de recente volatiliteit volgend op het besluit van OPEC+ om 2 miljoen extra vaten olie per dag naar de markt te willen brengen. Echter, het duurde volgens Van Cleef even voordat de markt door had dat er een belangrijk zinnetje aan de verklaring was toegevoegd. De OPEC+ zou dit alleen doen, indien de marktomstandigheden dit toe zouden laten.

    Inmiddels zijn de olieprijzen weer hersteld, mede ook als gevolg van de geopolitieke onrust zoals in Oekraïne en Rusland, het Midden-Oosten en de aanvallen in de Rode Zee bij Jemen, aldus Van Cleef.

    Hij wijst ook op de doelstelling van de OPEC+, namelijk de vraag en aanbod in balans houden. "Maar onofficieel kijken ze natuurlijk ook naar de prijs en willen ze geen prijs onder de 75 dollar per vat."

    Van Cleef merkte ook op dat het IMF recent heeft aangegeven dat Saoedi-Arabië wellicht 100 dollar per vat nodig heeft om haar begroting sluitend te krijgen. Saoedi-Arabië is het belangrijkste lid van het oliekartel.

    De voorspelling van het IEA dat er in 2030 een overschot zal zijn van 8 miljoen vaten per dag, trok Van Cleef in twijfel. De modellen van het IEA nemen namelijk niet mee dat de vraag zal stijgen als de prijzen dalen. En als de prijzen te hard dalen, OPEC+ de kraan gewoon weer dicht kan draaien.

    Indien Saoedi-Arabië vreest voor een te groot verlies van marktaandeel, dan kan het land wel altijd de oliekraan wagenwijd openzetten, een methode die in het verleden altijd goed werkte, aldus Van Cleef.

    Ten slotte wees de analist op de korte termijn opwaartse risico's vanwege het orkaanseizoen in de VS , de toenemende geopolitieke onrust en presidentiële verkiezingen in de VS.

    Van Cleef houdt voor nu rekening met een bandbreedte voor de olieprijs van 81 tot 90 dollar voor een vat Brent olie, maar 100 dollar is volgens hem ook niet ondenkbaar.

    Bron: ABM Financial News
  11. forum rang 10 voda 27 juni 2024 21:10
    Olieprijzen veren op
    27-jun-2024 20:46

    Geopolitiek geeft impuls.

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn donderdag gestegen, na twee dagen van dalingen. Bij een settlement van 81,74 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,0 procent duurder.

    "De prijzen lijken een aantal tegenvallende gegevens van de Energy Information Administration van zich af te schudden en zelfs berichten dat de import van ruwe olie uit China het laagste punt in vijf jaar heeft bereikt," zei Phil Flynn van de Price Futures Group.

    De marktanalist schreef het herstel donderdag onder meer toe aan "toenemende geopolitieke risico's [in het Midden-Oosten]."

    De oliemarkten stonden woensdag nog onder druk nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week zijn gestegen. Dit voedde de zorgen over de vraag naar olie in het belangrijkste land voor de wereldwijde olieconsumptie.

    De Energy Information Administration meldde dat de Amerikaanse benzinevoorraden met 2,7 miljoen vaten zijn gestegen in de week die eindigde op 21 juni. De olievoorraden stegen met 3,6 miljoen vaten.

    Bovendien bleek uit het rapport dat de impliciete vraag naar benzine met 417.000 vaten daalde, zeiden grondstoffenstrategen bij ING. "Dit zal de bezorgdheid over de vraag naar benzine niet wegnemen nu we dieper de zomer ingaan."

    De krapte op de oliemarkt en de renteverlagingen in de VS zullen de prijzen voor ruwe olie in de tweede helft van het jaar naar verwachting opdrijven, volgens analisten van MUFG.

    "Nu we het derde kwartaal van 2024 ingaan en de renteverlagingen door de Fed dichterbij komen, zal de belangstelling van beleggers voor het grondstoffencomplex weer aantrekken, waarbij de sterkste stijgingen te verwachten zijn in energie en edelmetalen", zeiden de experts.

    MUFG verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de eerste verlaging in september zal doorvoeren en voorspelt dat Brent 88 dollar per vat zal kosten in het derde kwartaal en 93 dollar per vat in het vierde kwartaal.

    Hans van Cleef, hoofd energie research bij Publieke Zaken, houdt voor nu rekening met een bandbreedte van 81 tot 90 dollar voor een vat Brentolie, maar 100 dollar is volgens hem ook niet ondenkbaar. Brent kostte donderdag ruim 85 dollar.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  12. forum rang 10 voda 28 juni 2024 21:19
    Olieprijzen dalen licht in aanloop naar het weekend
    28-jun-2024 20:59

    WTI en Brent in de eerste zes maanden aardig gestegen.

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn richting het weekend licht gedaald. Bij een settlement van 81,54 dollar op vrijdag werd een vat West Texas Intermediate 0,2 procent goedkoper. De prijs voor een vat Brent daalde een half procent, tot onder de 85 dollar.

    Op weekbasis werd WTI een procent duurder en Brent wat goedkoper.

    Het was een wisselvallige week voor de oliemarkten, die aanvankelijk stegen, maar halverwege de week onder druk kwamen te staan toen bekend werd dat de olie- en benzinevoorraden in de VS afgelopen week zijn gestegen. Dit wakkerde de zorgen over de vraag naar olie aan.

    Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, waar het conflict tussen Israël en Hezbollah dreigt te verergeren, ondersteunden de oliemarkten. Vrijdag waren de prijsbewegingen volatieler, maar bleef de geopolitiek wel een rol spelen in het sentiment, zagen marktkenners.

    Het voortdurende conflict aan de Libanese grens tussen Israël en de door Iran gesteunde Hezbollah hebben de angst voor een totale oorlog in de regio doen toenemen.

    "Hoewel escalatie aan dat front andere fronten in de regio meer dan voorheen kan doen ontbranden, of het nu in Irak, Syrië of de Rode Zee is, is het niet onwaarschijnlijk dat Iran zich rechtstreeks in dit conflict zal mengen", zei Samer Hasn, marktanalist bij XS.com.

    "Met andere woorden, de komende weken kan er een grootschalige regionale oorlog uitbreken als deze vrees terecht blijkt, en dit zou een wijdverspreide verstoring van veel olietoevoerlijnen betekenen," schreef Hasn. In dat geval zouden de olieprijzen verder kunnen stijgen.

    In de maand juni wist de olieprijzen te herstellen. Aanvankelijk kwamen de oliemarkten onder druk te staan, nadat OPEC+ bekendmaakte dat het na september de vrijwillige productieverlagingen gaat afbouwen. Maar diezelfde OPEC toonde zich later in de maand ook positief over de vraag naar olie. Opvallend genoeg waarschuwde het Internationaal Energieagentschap juist voor een dreigend olie-overschot, wat zou kunnen betekenen dat de vraag toch minder sterk is dan verwacht.

    In het tweede kwartaal daalden de olieprijzen, maar WTI is sinds het begin van 2024 wel met 14 procent gestegen en Brent circa 10 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  13. forum rang 10 voda 2 juli 2024 06:21
    Olieprijzen stijgen flink

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn maandag flink gestegen. Bij een settlement van 83,38 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,2 procent duurder.

    De oliemarkten worden momenteel gesteund door de geopolitieke spanningen. Samer Hasn, marktanalist bij broker XS.com, wees op de mogelijkheid dat Iran zich rechtstreeks in een conflict mengt tussen Israël en Hezbollah, plus de potentie van Rusland om steun te bieden aan partners in het Midden-Oosten.

    Vrijdag stonden de olieprijzen nog onder druk, hoewel de schade beperkt bleef nadat bekend werd dat het aantal actieve boorplatforms in de VS afgelopen week is gedaald.

    In de maand juni wisten de oliemarkten wel te herstellen. Aanvankelijk kwamen de prijzen onder druk te staan, nadat OPEC+ bekendmaakte dat het na september de vrijwillige productieverlagingen gaat afbouwen.

    Joe DeLaura, energiestrateeg bij Rabobank, wees erop dat die OPEC-doelstelling in het vierde kwartaal zal samenvallen met een "waarschijnlijke daling van de Amerikaanse productie van ruwe olie tot onder de 13 miljoen vaten per dag".

    Hij merkte op dat de productiviteit van Amerikaanse oliebronnen al vier jaar op rij daalt en dat er meer geboord moet worden om de productie constant te houden, maar dat het aantal booreilanden daalt sinds de piek in het vierde kwartaal van 2022. Het aantal booreilanden daalde in de loop van 2023 en is onlangs tot onder de 500 gezakt, zei DeLaura.

    WTI is in de eerste jaarhelft van 2024 met 14 procent gestegen en Brent met circa 10 procent.

    "Wij blijven een positief standpunt innemen ten opzichte van Brent, hoewel er zorgen zijn over de vraag; bijvoorbeeld de Amerikaanse vraag naar benzine en de Chinese vraag", zeiden Warren Patterson en Ewa Manthey, grondstoffenstrategen bij ING. Brent kostte maandag ruim 86 dollar, een stijging van bijna 2 procent ten opzichte van vrijdag.

    Bron: ABM Financial News
  14. forum rang 10 voda 2 juli 2024 20:52
    Olieprijs stijgt
    02-jul-2024 20:49

    Orkaan en Houthi's maken markt ongerust.

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag gestegen op verwachte vakantiedrukte rond de Aerikaanse Onafhankelijkheidsdag en vrees voor verstoring van de olieproductie in de Golf van Mexico door de orkaan Beryl.

    De augustusfuture voor een vat ruwe olie sloot dinsdag 0,2 procent hoger op 83,54 dollar op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie steeg 0,1 procent.

    Orkaanrisico en geopolitieke risicofactoren dragen bij aan het optimisme in de markt over hogere olieprijzen", stelde Phil Flynn van The Price Futures Group.

    Orkaan Beryl bereikte het eiland Carriacou in Grenada als de vroegste storm van de vierde categorie in de Atlantische oceaan ooit. Een dag later is de storm aangewakkerd tot de vijfde categorie. De storm zal waarschijnlijk geen olie-activiteiten in de Golf van Mexico rechtstreeks raken maar kan wel zorgen voor verstoringen later in de week, stelde analist Ipek Ozkardeskaya van Swissquote Bank.

    Zij ziet 85 dollar als het volgende doelwit voor de WTI-futures.

    Volgens Phil Flynn zit het stormrisico echter op de achterbank terwijl de geopolitieke risico' s en signalen van sterke vraag in voorin zitten. Amerikaanse militaire basis staat paraat voor een terreurdreiging en Houthi-rebellen met steun van Iran dagen de VS uit om de internationale wateren te verdedigen, aldus Flynn. Volgens hem zijn de markten al aanzienlijk aan het verkrappen.

    Maandag steeg de olieprijs al naar het hoogste niveau sinds 26 april, mede op de verwachting van veel vakantieverkeer rond de viering van 4 juli in de VS. Deze week zouden 60,6 miljoen Amerikanen een autoreis maken, volgens AAA, bijna 3 miljoen meer dan vorig jaar. Dat betekent dat er veel benzine zal worden getankt.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  15. forum rang 10 voda 3 juli 2024 17:51
    Amerikaanse olievoorraden dalen fors
    03-jul-2024 16:40

    Capaciteitsbenutting raffinaderijen steeg juist.

    (ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week onverwacht fors gedaald, evenals de voorraden benzine. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

    In de week eindigend op 28 juni daalden de voorraden ruwe olie met 12,2 miljoen vaten naar 448,5 miljoen vaten. Er was door analisten een daling met 1,1 miljoen vaten verwacht.

    De benzinevoorraden daalden met 2,2 miljoen vaten naar 231,7 miljoen vaten. Hier was ook een daling van 1,1 miljoen vaten verwacht.

    De voorraden stookolie en diesel namen met 1,5 miljoen vaten af naar 119,7 miljoen vaten. Hier was gerekend op een daling van 0,6 miljoen vaten.

    De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 92,2 naar 93,5 procent.

    Door: ABM Financial News.

    pers@abmfn.be

    Redactie: +32(0)78 486 481
  16. forum rang 10 voda 5 juli 2024 14:29
    Zorg Britse oliesector over rem op projecten in Noordzee en opvoeren van winstbelasting
    Aangepast: 56 min geleden 58 min geleden in FINANCIEEL

    LONDEN (ANP/RTR) - Britse olie- en gasproducenten op de Noordzee zijn bezorgd over de plannen van de nieuwe Labour-regering om de belastingen te verhogen op hun winsten. Volgens de sector kunnen die hogere belastingen leiden tot een snel dalende productie.

    Labour-leider Keir Starmer heeft gezegd de belastingen op winsten van oliebedrijven te verhogen om zo investeringen in duurzame energie te kunnen financieren. Ook wil Labour geen nieuwe vergunningen meer afgeven voor olie- en gasprojecten op de Noordzee.
  17. forum rang 10 voda 6 juli 2024 08:28
    Olieprijs lager gesloten

    (ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag lager gesloten, nadat handelaren terugkeerden van de viering van Independence Day. Op weekbasis sloot de olieprijs echter 2,0 procent hoger.

    "De futures van ruwe olie in New York en Londen blijven zich herstellen van de lagere koersen van begin juni. Dit heeft inmiddels geresulteerd in een rally van ruim 10 dollar naar het hoogste punt in twee maanden", zei Ole Hansen, grondstoffenspecialist van Saxo.

    Zowel WTI als Brent zijn op weekbasis voor de vierde opeenvolgende week met winst gesloten, hoewel volgens sommige analisten de opwaartse trend wordt gedrukt door groeiende zorgen over tekenen van een afzwakkende groei.

    De verwachtingen voor een aanbodtekort in het derde kwartaal, een verwachte toename van het aantal auto-zomervakanties en zorgen over een breder conflict in het Midden-Oosten worden gezien als bronnen van steun.

    Het wekelijkse olievoorradenrapport van het Amerikaanse energieagentschap EIA was woensdag een bron van steun, na een groter dan verwachte daling van de voorraden ruwe olie en een herstel van de aanvoer van motorbenzine, wat een maatstaf is voor de vraag naar benzine.

    De inventarisgegevens worden echter met een korreltje zout genomen als gevolg van waarschijnlijke aanpassingen door raffinaderijen als gevolg van orkaan Beryl, aldus analist van Sevens Report Research.

    De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,72 dollar, ofwel 0,9 procent, lager op 83,16 dollar.

    Bron: ABM Financial News
  18. forum rang 10 voda 8 juli 2024 21:17
    Olieprijzen lager aan de week begonnen
    08-jul-2024 20:58

    Beleggers gespitst op Amerikaanse orkanen.

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn maandag gedaald, terwijl handelaren de impact van de tropische storm Beryl op de raffinage-, productie- en exportinfrastructuur van de Golfkust in de gaten hielden.

    Bij een settlement van 82,33 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,0 procent goedkoper.

    De prijzen daalden maandag ook nadat Hamas dit weekend zijn initiële goedkeuring had gegeven aan een door de VS gesteund voorstel voor een gefaseerd staakt-het-vuren met Israël in Gaza.

    De omvang van de verwoestingen in de Gazastrook als gevolg van het negen maanden durende offensief van Israël heeft Hamas er waarschijnlijk toe aangezet zijn eisen voor een staakt-het-vuren te verzachten, zo meldde Associated Press maandag. Hamas liet zijn al lang bestaande eis vallen dat Israël zou beloven de oorlog te beëindigen als onderdeel van een staakt-het-vuren-akkoord.

    Vrijdag sloten de prijzen voor Brent- en WTI-ruwe olie de handelssessie lager af, maar boekten voor de vierde week op rij wekelijkse winsten.

    Voorlopig nemen de olie-bulls een adempauze, zei Han Tan, hoofd marktanalist bij Exinity, maar de prijzen "kunnen nog verder stijgen zolang de seizoensgebonden stijging van de Amerikaanse vraag in de zomer blijft voldoen aan de verwachtingen."

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  19. forum rang 10 voda 10 juli 2024 06:18
    Olieprijs daalt

    (ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag gedaald, nadat de orkaan Beryl weinig langdurige schade toebracht aan de infrastructuur van de olie-industrie rond de Golf van Mexico.

    De augustusfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie daalde 0,9 procent tot 81,59 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

    "Het ergste van de orkaan Beryl lijkt voorbij en nu wacht de markt op een beoordeling van de schade aan de energie-infrastructuur langs de kust van Texas", aldus Warren Patterson en Ewa Manthey van ING. "De eerste indicaties zijn dat het meeste ongeschonden door de storm is gekomen."

    Beryl kwam maandagochtend aan land als een orkaan van de eerste categorie, waardoor miljoenen mensen zonder stroom zaten en ongeveer 1.700 vluchten werden geannuleerd.

    De meeste olieplatforms op zeer bleven gespaard, stelde Carsten Fritsch van Commerzbank. Hij denkt wel dat er meer stormen aankomen en dat voorspelt meer volatiliteit in de energieprijzen de komende maanden.

    In het Midden-Oosten is er nu enige hoop op een staakt-het-vuren in Gaza, zei Samer Hasn van XS.com. Tot dusver hebben de onderhandelingen nog niets opgeleverd. Een staakt-het-vuren zou het spook van een regionale oorlog verdrijven, die dreigt uit te barsten vanuit het zuiden van Libanon.

    Volgens Rystad Energy houden OPEC-landen zich beter aan de afspraken. Analist Claudio Galimberti ziet aanzienlijke dalingen van de voorraden door sterke vraag in de zomer van autoverkeer en vliegtuigen.

    Bron: ABM Financial News
  20. forum rang 10 voda 10 juli 2024 16:26
    OPEC iets positiever over wereldeconomie
    10-jul-2024 15:11

    Maar verwachtingen voor vraag en aanbod onveranderd.

    (ABM FN-Dow Jones) OPEC is iets positiever geworden over de wereldeconomie, maar verwacht nagenoeg geen verandering in de vraag en het aanbod. Dit bleek woensdag uit het maandrapport van het oliekartel.

    Het gaat hierbij vooral om de vraag op korte termijn. De voorspelling voor de mondiale economische groei is lichtjes opwaarts bijgesteld naar 2,9 procent voor 2024, maar bleef onveranderd op eveneens 2,9 procent voor 2025. Een soortgelijk beeld met kleine subtiele aanpassingen zie je bij alle regio's of landen, aldus de OPEC.

    De voorspelling voor de mondiale vraag naar olie in 2024 bleef zo op 2,2 miljoen vaten per dag, gelijk aan de raming in juni.

    Ook het verwachte aanbod van niet aangesloten landen bij OPEC+ bleef onveranderd en zal volgens OPEC in 2024 met 1,2 miljoen vaten per dag groeien. In 2025 voorziet het kartel een groei van 1,1 miljoen vaten per dag.

    De belangrijkste groeimotoren zullen naar verwachting van het kartel de VS, Canada en Brazilië zijn.

    De olieprijzen kwamen woensdagmiddag nauwelijks van hun plaats. Een vat WTI-olie steeg 0,1 procent en een vat Brent olie daalde fractioneel naar 84,65 dollar.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
5.530 Posts
Pagina: «« 1 ... 272 273 274 275 276 277 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.