Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.269 Posts
Pagina: «« 1 ... 259 260 261 262 263 264 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 21 juni 2024 06:10
    Slotcall: Nieuw record AEX, chippers trekken de kar, banken maken het nieuws

    Categorie: Beurs vandaag, Redactioneel
    Door Pieter Kort op donderdag 20 juni 2024
    Views: 7.040

    Slotcall 20 juni 2024: Nieuw record AEX, chippers trekken de kar, banken maken het nieuws
    Na een dagje pauze gaat het Damrak weer verder waar het gebleven was: met nieuwe records neerzetten. De AEX sloot zojuist een procent hoger op wéér een nieuwe hoogste slotstand ooit, van 933,84.

    Hoe belangrijk is Amerika voor onze beurs? Nou, als ze daar één dag niet mee doen - en vooral Nvidia een dag geen nieuwe records breekt - is het momentum meteen verdwenen, zo bleek gisteren, en hangen de chipaandelen pruilend onderin het rechterrijtje.

    Vandaag zijn de Amerikanen terug van een dagje vrij en lijken ASML en ASMI ook weer wakker gekust. Door prins Nvidia ongetwijfeld, want dat superaandeel zet vandaag wederom een all time high (+2,4%) neer. Deze week stak het Apple en Microsoft voorbij en werd het in beurswaarde ($3,4 biljoen) het grootste aandeel van de wereld.

    Het lijstje van dingen die je kunt invullen na "Nvidia is nu meer waard dan..." wordt steeds imposanter.

    Voor meer, zie link:

    www.iex.nl/Artikel/798795/Slotcall-Ni...
  2. forum rang 10 voda 21 juni 2024 18:02
    AEX sluit positieve week in mineur af
    21-jun-2024 17:57

    Chippers drukken vrijdag de stemming.

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX stond vrijdag onder druk, terwijl midweeks nog de records werden aangescherpt.

    De hoofdindex daalde 0,9 procent naar 925,23 punten en won op weekbasis zo'n 0,7 procent.

    Ondanks de terugval van vandaag blijft ING positief. "Voor de komende periode zien we nog steeds betere vooruitzichten voor aandelen. In onze tactische assetallocatie houden we daarom vast aan een overweging van aandelen tegenover een onderweging van obligaties", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

    Vrijdag kwam er ook macro-economisch nieuws vrij. De Franse economie kromp wat harder. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 48,9 naar 48,2, de laagste stand in vier maanden.

    De Duitse economie liet in juni een groeivertraging zien, die forser uitpakte dan verwacht. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde hier van 52,4 naar 50,6, de laagste stand in twee maanden. Hiervoor werd een onveranderde index van 52,4 verwacht.

    Verder bleek de samengestelde inkoopmanagersindex voor de gehele Eurozone ook te zijn gedaald, van 52,2 naar 50,8, de laagste stand in drie maanden.

    In de VS bleken de inkoopmanagers licht te zijn gestegen, maar blijven de leidende indicatoren dalen. Ook werden de huizen in de VS een stuk duurder, en werden er minder verkocht.

    Ook is het vrijdag in de VS 'Quadruple witching', wanneer verschillende derivaten tegelijkertijd aflopen. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van het handelsvolume en een verhoogde volatiliteit wanneer handelaren en beleggers aflopende posities sluiten en nieuwe openen, met name in het laatste handelsuur.

    Vrijdag is ook de laatste dag voordat de herbalancering van veel indices, gevolgd door die van grote aandelen, van kracht wordt. Dat geldt ook voor CrowdStrike met toetreding tot de S&P 500, en een grote verschuiving in de gewichten van Nvidia en Apple in de Technology Select Sector Index. CNBC meldde dat één ETF waarschijnlijk meer dan 10 miljard dollar aan Nvidia aandelen moet aankopen om zich aan te passen aan de nieuwe indexwegingen. Overigens daalde het aandeel Nvidia voor de tweede dag op rij met 3,7 procent.

    De olieprijzen stabiliseerden wat na een al een sterke week vanwege onder meer de opnieuw oplaaiende spanningen in het Midden-Oosten. Een vat Brent olie werd 0,1 procent duurder op 85,77 dollar.

    De rentes stabiliseerden wat, terwijl de euro/dollar terrein verloor en op 1,0684 noteerde.

    Stijgers en dalers

    De stemming op de AEX werd vrijdag vooral gedrukt door de chippers. ASMI en ASML verloren 2,6 procent en Besi 2,2 procent. Akzo Nobel was de grootste daler met een verlies van 3,0 procent

    De grootste stijger was Prosus met een bescheiden winst van 0,7 procent. Maandag komt Prosus met cijfers.

    De AMX was vrijwel volledig rood gekleurd, maar grote uitschieters bleven achterwege. Alfen was de grootste daler met een verlies van 3,7 procent.

    Arcadis won 0,1 procent, nadat ING een groeiversnelling verwacht in het tweede kwartaal. ING heeft een koopadvies voor Arcadis met een koersdoel van 60,00 euro.

    In de AScX won Avantium 2,7 procent. De rode lantaarn was weer eens voor Ebusco met een verlies van 6,9 procent.

    Het lokaal genoteerde Ease2pay won ruim 38 procent, nadat het bedrijf liet weten dat het aantal transacties in de eerste jaarhelft met 50 procent is gestegen.

    Tussenstanden Wall Street

    Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs noteerde New York verdeeld en daalde de S&P 500 0,2 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  3. forum rang 10 voda 21 juni 2024 18:51
    Europese beurzen nemen gas terug richting weekend
    21-jun-2024 18:30

    Op weekbasis wel winst.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde uiteindelijk 0,7 procent tot 515,11 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,5 procent op 18.163,52 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,6 procent bij een stand van 7.628,57 punten. De Britse FTSE ging 0,4 procent lager op 8.237,72 punten.

    De Europese beurzen namen gas terug richting het weekend, maar wisten op weekbasis wel te stijgen. De Franse CAC 40, die vorige week nog ruim 6 procent daalde door de politieke onrust die is ontstaan door de onverwachte parlementsverkiezingen later deze maand, wist met ruim anderhalf procent te herstellen.

    Een Franse veiling van staatsobligaties behaalde afgelopen week een redelijk bevredigend resultaat, volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild. En dat gaf beleggers ook vertrouwen om weer Franse aandelen op te pikken, voegde Simon Wiersma van ING toe.

    Vrijdag was er aandacht voor de mondiale inkoopmanagersindices. In Japan kromp de dienstensector in juni en groeide de industrie nog nipt, waardoor de samengestelde index per saldo uitkwam op 50,0, wat stilstand van de economische activiteit impliceert.

    In Duitsland kwam de verwachte verbetering niet. De industrie kromp harder deze maand, terwijl de dienstensector minder hard groeide. De samengestelde index daalde van 52,4 tot 50,6. In Frankrijk krompen de industrie en dienstensector in juni onverwacht harder en daalde de samengestelde index van 48,9 tot 48,2.

    In de eurozone als geheel was het beeld in juni niet anders en daalde de samengestelde index van 52,2 tot 50,8.

    Hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank was vrijdag negatief verrast dat er een einde kwam aan het herstel in de Europese industrie. De pijn zit volgens de econoom vooral bij de nieuwe orders, die duidelijk meer afnamen dan in mei.

    Daarmee is de dienstensector, wat De la Rubia betreft, nog altijd de sterkhouder van de economie in de eurozone. De economie moet in het tweede kwartaal volgens de hoofdeconoom nog altijd een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis kunnen laten zien.

    "De lagere PMI in juni wijst erop dat de groei in het tweede kwartaal trager kan zijn dan aanvankelijk werd verwacht. Nu de prijsdruk volgens de enquête afneemt, bevestigt dit het beeld van een gematigd economisch klimaat in lijn met de verwachtingen van een zeer voorzichtige versoepeling door de Europese Centrale Bank", zei econoom Bert Colijn van ING in een reactie op de inkoopdata.

    Positief is volgens Colijn dat de samengestelde index van 50,8 voor de eurozone "nog steeds overeenkomt met een bescheiden groei en het belangrijkste: de inflatiedruk is volgens de enquête opnieuw gematigd. Dit komt overeen met een omgeving die de deur openhoudt voor verdere renteverlagingen door de ECB dit jaar", aldus de econoom van ING.

    In het Verenigd Koninkrijk, waar mogelijk in augustus de rente wordt verlaagd door de Bank of England, groeide de industrie in juni iets harder, maar liep de activiteit in de dienstensector terug, waardoor de samengestelde index daalde tot 51,7 en daarmee het laagste niveau in zeven maanden.

    De euro/dollar handelde vrijdag rond het slot onder de 1,07, terwijl de olieprijzen verder stegen. De obligatierentes daalden licht.

    Bedrijfsnieuws

    In Frankfurt deed Covestro goede zaken, met een winst van bijna twee procent. Deutsche Boerse steeg meer dan een procent. Siemens Energy leverde juist ruim vijf procent in, terwijl Infineon drie procent liet gaan. Elders stonden sectorgenoten STMicroelectronics en ASML ook onder druk, met verliezen van één tot twee procent.

    Ook financials leverden vrijdag in. ING, Commerzbank en Deutsche Bank daalden tot twee procent.

    Verder verloor Rheinmetall een procent terrein in de DAX. Donderdag steeg het aandeel nog op het nieuws dat de grootste order in de geschiedenis werd binnengehaald. Sectorgenoot Thales stond eveneens licht onder druk in Parijs.

    Na de koersval van donderdag herstelde Danone vrijdag met twee procent in de CAC 40. Gisteren daalde het aandeel met 2,6 procent na het presenteren van nieuwe doelstellingen. Verder steeg Engie met bijna anderhalf procent en leverde Renault net als Saint-Gobain drie procent of meer in. Aandelen van luxemerken als LVMH en Kering deden vrijdag wel goede zaken.

    Britvic heeft een vernieuwd bod van de Deens bierbrouwer Carlsberg afgewezen. Het nieuwste bod van de Denen bedroeg 12,50 Britse pond per aandeel Britvic, 0,50 pond meer dan het eerste bod. Het aandeel Carlsberg sloot in Kopenhagen ruim negen procent lager en Britvic steeg juist bijna acht procent in Londen.

    BP wil zich helemaal inkopen in de joint venture BP Bunge Bioenergia en dat is volgens Citi Research een verstandige zet, vanwege het voortvarende investeringsbeleid van BP dat eerder dit jaar zich ook al inkocht in Lightsource dat zich bezighoudt met zonne-energie. De koers van BP steeg licht in Londen.

    Kuehne + Nagel hanteert te ambitieuze doelstellingen, vindt zakenbank Stifel. Het Zwitsers transportbedrijf heeft de outlook voor 2024 weliswaar verlaagd, maar die voor 2026 staat nog overeind. De koers daalde vrijdag ruim een procent in Zürich.

    Argenx eindigde als koploper in Brussel. Het aandeel won 3,7 procent. Het is vandaag een spannende dag voor Argenx, dat hoopt goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse FDA voor de behandeling van de zenuwziekte CIDP met Vyvgart.

    Wall Street

    De Amerikaanse beurzen bleven rond het Europese slot dicht bij huis.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  4. forum rang 10 voda 22 juni 2024 09:58
    AEX herstelt maar blijft steken onder record

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is afgelopen week hersteld van het verlies een week eerder en zette weer koers richting het record van 934,59 punten van 12 juni, maar door een matige sessie richting het weekend, sloot de AEX daar uiteindelijk toch ruim onder.

    Bij een slot van 925,23 punten op vrijdag steeg de AEX op weekbasis wel 0,7 procent. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter op 918,72 punten, toen een verlies van 0,5 procent.

    Ondanks de terugval op vrijdag, blijft ING positief, en dan vooral over aandelen, zei investment manager Simon Wiersma.

    "Een prima draaiende economie, vertragende inflatie, beter dan verwachte, verhoogde winstgroeiverwachtingen voor bedrijven en het zicht op renteverlagingen door de centrale bank creëren prima omstandigheden voor aandelenbeleggers", verklaarde investment manager Simon Wiersma van ING het beurssentiment.

    Ondertussen rekent de markt nog altijd op een eerste renteverlaging door de Federal Reserve in september, zeker nu de consumentenbestedingen in de VS afkoelen, en daarmee dus ook de economie en de inflatie.

    Fed-prominenten blijven echter terughoudend en manen de markten nog altijd tot geduld, waarbij een eerste renteverlaging pas in december niet kan worden uitgesloten. Volgende week vrijdag moet de actuele PCE-inflatie een nieuw stukje van de rentepuzzel opleveren.

    De Bank of England ligt ondertussen nog altijd op koers voor een eerste renteverlaging deze zomer.

    De Britse centrale bank handhaafde afgelopen week de rente conform de verwachting op 5,25 procent en lijkt met de beschikbare informatie in augustus te willen besluiten of er dan een renteverlaging nodig is. Het besluit werd met 7 tegen 2 genomen, waarbij twee bestuurders nu al de Bank Rate met 25 basispunten wilden verlagen tot 5,00 procent.

    Woensdag werd bekend dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in mei op jaarbasis is uitgekomen op 2,0 procent, hetgeen ook werd verwacht. De diensteninflatie kwam uit op 5,7 procent, tegenover 5,9 procent in april.

    De vraag is of het tijdens de zomermaanden wel tot een renteverlaging komt, als Taylor Swift een reeks concerten in het Verenigd Koninkrijk heeft gepland. Dit kan van invloed zijn op de ontwikkeling van de diensteninflatie, bijvoorbeeld wanneer de hotelprijzen in grote steden als Londen oplopen, schreven experts van TD Securities.

    De Bank of England waarschuwde bij het rentebesluit dat de inflatie "in de tweede helft van dit jaar naar verwachting licht zal stijgen, omdat de daling van de energieprijzen vorig jaar uit de vergelijking op jaarbasis wegvalt."

    In augustus komt de centrale bank met actuele economische ramingen en inflatieverwachtingen en die data, samen met andere beschikbare informatie, zullen bepalen of "de risico's van aanhoudende inflatie afnemen."

    "Op basis daarvan zal het Monetary Policy Committee evalueren hoe lang de Bank Rate op het huidige niveau moet worden gehandhaafd", aldus de centrale bank.

    Economen van ING rekenen nog altijd op een eerste renteverlaging in augustus en een totaal van drie verlagingen dit jaar.

    Afgelopen week besloot de Zwitserse centrale bank om de rente te verlagen, en wel voor de tweede keer op rij. In Noorwegen en China werd door de centrale banken besloten om de rente ongemoeid te laten.

    Franse politiek domineert

    Naast aanhoudende thema's als het rentebeleid van de centrale banken en de AI-hausse - Nvidia bereikte afgelopen week de status van meest waardevolle bedrijf ter wereld, met ruim 3 biljoen dollar - letten beursexperts ook op de politieke situatie in Frankrijk. Volgens UBS zullen de aanstaande parlementsverkiezingen hun wissel trekken op het sentiment de komende weken.

    "Angst voor oplopende tekorten en het daardoor stijgen van de Franse staatsschuld na een mogelijke overwinning van de rechtse partij van Marine Le Pen, leidde afgelopen week tot een uitverkoop van Franse staatsobligaties en aandelen", voegde ING toe. De Franse beurs verloor vorige week ruim 6 procent. Deze afgelopen week wist de CAC 40 met zo'n anderhalf procent te herstellen.

    Le Pen probeerde de boel te sussen, door aan te geven dat de financiële markten slechts bekend zijn met een karikatuur van haar economische plannen, maar dat ze eigenlijk heel redelijk zijn, aldus Erik-Jan van Harn van Rabobank. "Die opmerkingen hebben vooralsnog niet zo heel veel effect."

    "In de laatste peilingen ligt Macrons Renaissance-partij achter op zowel extreem-rechts als het linkse front. Het ziet er dus naar uit dat hij de tweede ronde niet zal halen", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

    "Als dat zo is, krijgen de markten te maken met een Franse regering die volgens economen mogelijk zeer nadelige gevolgen heeft voor de Franse economie en de begroting", aldus de expert.

    "Wat het meest verontrustend is", volgens Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, "is het verschil tussen de Bund en de Franse tienjarige obligatie, dat het hoogste niveau in 17 jaar heeft bereikt en dat nog groter kan worden als de chaos aanhoudt".

    Vrijdag noteerde de Duitse tienjaarsrente op 2,38 procent en de Franse variant op 3,13 procent, oftewel een spread van 75 punten.

    Een Franse veiling van staatsobligaties behaalde afgelopen week een redelijk bevredigend resultaat, volgens Vranken. En dat gaf beleggers ook vertrouwen om weer Franse aandelen op te pikken, voegde Wiersma van ING toe.

    Toch komt de Franse turbulentie op een zeer slecht moment voor de Europese Centrale Bank, volgens Keppenne, "nu de daling van de inflatie moeizaam verloopt en de loonstijgingen nog steeds een bron van onzekerheid zijn".

    En hoewel ECB-econoom Philip Lane voorlopig vertrouwen heeft, benadrukte voorzitter Christine Lagarde afgelopen week dat "prijsstabiliteit hand in hand gaat met financiële stabiliteit."

    Samengestelde inkoopmanagersindexen voor de eurozone lieten voor juni zien dat de voorzichtige aanpak van de ECB vermoedelijk sowieso de juiste is. Vooral de dienstensector lijkt de economische activiteit momenteel te ondersteunen.

    Positief is volgens econoom Bert Colijn van ING dat de samengestelde index van 50,8 voor de eurozone "nog steeds overeenkomt met een bescheiden groei en het belangrijkste: de inflatiedruk is volgens de enquête opnieuw gematigd. Dit komt overeen met een omgeving die de deur openhoudt voor verdere renteverlagingen door de ECB dit jaar", aldus de econoom van ING.

    De euro/dollar stabiliseerde afgelopen week rond 1,07, terwijl de olieprijzen verder stegen.
  5. forum rang 10 voda 22 juni 2024 09:58
    Stijgers en dalers

    ASMI voerde afgelopen week de AEX aan, met een plus van 5,1 procent. Bank of America verhoogde donderdag het koersdoel voor ASMI van 758,00 naar 860,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees daarnaast ook op een koopaanbeveling van Morgan Stanley met een koersdoel van 800 euro.

    Sectorgenoot ASML won op weekbasis 1,1 procent. Besi daalde afgelopen week daarentegen 0,2 procent.

    Verder deden financials goede zaken, terwijl Adyen 5,5 procent liet gaan. Toch blijft Bank of America wel positief over het aandeel.

    ING steeg afgelopen week 1,3 procent. De bank verhoogde tijdens de beleggersdag zijn financiële doelstellingen en mikt voor de komende jaren op een inkomensgroei van 4 tot 5 procent en een rendement op het eigen vermogen van 14 procent. Analisten reageerden positief verrast op deze doelstellingen. Zij verhoogden het koersdoel op ING.

    De verzekeraars deden het ook goed, met winsten van 3 tot ruim 4 procent op weekbasis voor NN en Aegon. NN Group plant een entree op de door Rabobank, ING en ABN AMRO gedomineerde Nederlandse betaalmarkt. Dit meldden Het Financieele Dagblad en andere media afgelopen week. "Met eigen betaalrekeningen, passen, een app en kasboek-achtige functies hoopt de bankverzekeraar een serieus marktaandeel te veroveren op de grootbanken", aldus de krant.

    In de AMX daalde Alfen 2,8 procent. Alfen tekende met het openbaarvervoerbedrijf TEC uit het Belgische Wallonië een "dubbelcijferig miljoenencontract" om de bussen van TEC te elektrificeren.

    Arcadis steeg 3,2 procent na een positief analistenrapport van ING.

    Just Eat Takeaway ging aan kop in de Midcap, met een winst van 4,0 procent op weekbasis. Just Eat gaat maaltijden gratis bezorgen aan Amazon Prime-leden in Duitsland, Oostenrijk en Spanje, zo maakte de maaltijdbezorger afgelopen week bekend. De uitbreiding maskeert volgens Jefferies echter het belangrijkere nieuws dat Just Eat Takeaway een abonnementsprogramma in Europa lanceert. De analisten verwachten dat beleggers zich nu zullen richten op hoe en wanneer Grubhub kan worden verkocht en of Amazon nu een potentiële kandidaat is geworden om Grubhub over te nemen.

    Amazon maakte zelf afgelopen week bekend dat het 17,8 miljard euro gaat investeren in zijn logistieke netwerk en cloudinfrastructuur in Duitsland. Zo wil de Amerikaanse internetretailer de aanwezigheid in Europa vergroten nu de AI-hype de vraag naar betere clouddiensten opstuwt.

    Van Lanschot Kempen won 2,5 procent op weekbasis na een beleggersdag. De private bank wil de komende jaren stevig blijven groeien met het beheerd vermogen, met hulp van overnames en waardestijging van de beleggingen, en verhoogde zijn doelstelling voor het rendement op eigen vermogen van 12 naar 18 procent. ING zei dat de nieuwe doelstellingen een stuk beter zijn dan analisten gemiddeld hadden verwacht.

    Hekkensluiter Allfunds daalde afgelopen week 5,4 en AMG verloor 4,9 procent. Het bedrijf heeft een belang in Savannah Resources genomen ter waarde van 16 miljoen Britse pond. Allfunds kreeg een koersdoelverlaging van UBS.

    In de AScX won koploper Avantium op weekbasis bijna 9 procent. In oktober opent het de nieuwe FDCA Flagship Plant in Delfzijl. Het volatiele Vivoryon liet op weekbasis krap 10 procent gaan.

    Het lokaal genoteerde Ease2pay won afgelopen week 36 procent nadat het bedrijf liet weten dat het aantal transacties in de eerste jaarhelft met 50 procent is gestegen.

    CVC verkoopt een meerderheid van zijn belang in GEMS Education aan een consortium onder leiding van Brookfield Asset Management. Dit maakte CVC afgelopen week bekend, zonder financiële details te melden. Het aandeel CVC Capital steeg op weekbasis 2,4 procent.

    Retail Estates, dat naast een notering in Brussel ook in Amsterdam wordt verhandeld, won afgelopen week 1,1 procent na een koopaanbeveling van Kepler Cheuvreux.

    Bron: ABM Financial News
  6. forum rang 10 voda 24 juni 2024 17:56
    AEX begint zonnige week voorzichtig positief
    24-jun-2024 17:50

    Index licht procent hoger na rustige dag.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is een zonnige week voorzichtig positief begonnen, waarbij de halfgeleiders wel onder druk stonden. De AEX sloot maandag 0,1 procent hoger op 926,40 punten.

    De laatste week van juni begon rustig voor de beurzen. Het is een sterke maand voor de beurzen, waarin de AEX toch nog tot nu toe bijna 2,8 procent won en meermaals zijn record wist aan te scherpen. Voor het laatst lukte dat vorige week, op een slotstand van bijna 934 punten, terwijl de tussentijdse all time high zelfs nog iets daarboven ligt.

    Toch zien technische analisten van online broker Lynx wel wat tekenen van uitputting, wat onder meer zichtbaar is in de koersdaling van marktzwaargewicht Nvidia. De Amerikaanse chipreus staat ook maandag onder druk.

    "Op de grafiek van de Nederlandse beurs lijkt het momentum ook langzaam af te nemen. Op dit moment kunnen we de bewegingen nog beschrijven als een stabilisatie binnen de stijgende trend", zei Justin Blekemolen van Lynx.

    Op macro-economisch vlak was het maandag vrij rustig. Opvallend was een behoorlijke neerwaartse bijstelling van het Nederlandse bbp-cijfer. Voor het eerste kwartaal werd een bescheiden krimp van 0,1 procent bijgesteld tot een min van 0,5 procent.

    Dat komt vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer, aldus het CBS. "Het economisch beeld is echter niet veranderd."

    De Duitse Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen meet, liet maandag een onverwachte daling zien in juni, van 89,6 tot 88,6, waar een stijging naar 89,6 was voorzien.

    "Het Duitse herstel hapert nog steeds" concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING dan ook.

    Op macro-economisch vlak zit het venijn deze week in de staart, met vrijdag de voor de Fed belangrijke PCE-inflatie. Zondag vindt de eerste ronde van de Franse verkiezingen plaats.

    Volgens valutastrategen van ING zouden de markten de voorkeur kunnen geven "aan defensieve posities in de aanloop naar de Franse verkiezingen op zondag" en dat zou gunstig kunnen zijn voor de dollar, ook als de PCE-inflatie daalt en dit de kans op een renteverlaging door de Fed in september verhoogt.

    De euro/dollar handelde maandag 0,3 procent hoger op 1,0727 en de tienjaarsrente in zowel de VS als Duitsland stabiliseerde. In Frankrijk daalde de tienjaarsrente licht.

    De olieprijzen stegen met een procent. Een vat Brent olie steeg maandag naar ruim 85 dollar.

    Stijgers en dalers

    In de AEX gingen de meeste aandelen hoger. ASR ging aan de leiding met een winst van 2,5 procent. Exor zat daar net achter, met een winst van 2,2 procent.

    Heineken daalde een half procent. Heineken heeft een brouwerij in Vietnam stilgelegd, meldde Bloomberg maandag op basis van documenten die de Vietnamese overheid publiceerde. Het gaat om een kleine brouwerij in de provincie Quang Nam. Na vragen van ABM Financial News bevestigde Heineken dat de fabriek per juni tijdelijk de deuren sluit als antwoord op de "veranderde marktdynamiek".

    Halfgeleiders hadden het maandag duidelijk lastig. ASML en Besi daalden 1,6 en 2,3 procent en met een verlies van 2,7 procent was ASMI de grootste daler in de AEX.

    Bij de midkappers gingen Basic-Fit en Allfunds 3,7 procent hoger. Van Lanschot Kempen verloor 1,7 procent. Verder bleven de verliezen vrij bescheiden. InPost leverde wel 0,7 procent in.

    Bij de smallcaps sloot Pharming 5,4 procent in het groen en won Sif net daarachter 5,3 procent, terwijl bouwers Heijmans en BAM 2,3 en 2,8 procent daalden.

    Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot overwegend hoger, maar Nvidia trok de Nasdaq wel in het rood.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  7. forum rang 10 voda 25 juni 2024 04:39
    Europese beurzen beginnen opgewekt aan laatste week juni

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn opgewekt aan de laatste week van juni en het eerste halfjaar begonnen, waarbij er wel een paar opvallende uitschieters waren.

    De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,7 procent hoger op 518,87 punten. De Duitse DAX steeg 0,9 procent naar 18.325,58 punten. De Franse CAC 40 won 1,0 procent tot 7.706,89 punten. De Britse FTSE steeg 0,5 procent naar 8.281,55 punten.

    De Europese markten beleefden vorige week een relatief beweeglijke handelsweek toen beleggers een aantal beslissingen en publicaties van centrale banken beoordeelden, waaronder een renteverlaging door de Zwitserse centrale bank en het uitblijven van een renteverlaging door de Bank of England.

    Monetaire beleidsbeslissingen komen de komende week van de centrale banken van Zweden en Turkije, terwijl beleggers in Europa aandacht zullen hebben voor de gegevens over het bruto binnenlands product uit Spanje op dinsdag en Italië op vrijdag.

    Ook is Europa in de ban van de Franse verkiezingen die komende zondag van start zullen gaan. Die zouden een prooi kunnen worden voor de rechtse partij van Marine Le Pen. Marktkenners waarschuwen al sinds president Macron de verkiezingen aankondigde, voor de economische gevolgen en de gevolgen voor de financiële markten, wanneer Le Pens partij Rassemblement National zou winnen.

    Experts van Barclays wezen niet alleen op een mogelijke overwinning voor Le Pen die van invloed kan zijn op de beweging van de euro, maar ook een groot aantal stemmen voor links, "waardoor de tweede ronde verandert in een race tussen twee uitersten", aldus de Britse bank.

    "In ieder geval keert de Franse politiek zich af van Macrons pro-EU, liberale invalshoek naar een roep om grotere begrotingstekorten en beleid dat de macht van de Europese instellingen zou ondermijnen", volgens Barclays.

    Ook was er maandag macro-economisch nieuws uit de eurozone. Vanochtend werd bekend dat de Duitse Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen meet, in juni onverwacht is gedaald, van 89,6 tot 88,6, waar een stijging naar 89,6 was voorzien. "Het Duitse herstel hapert nog steeds", concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING dan ook.

    Een tegenvaller was dat de economische groei in Nederland vanochtend flink neerwaarts werd bijgesteld door het CBS. In plaats dat het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal met 0,1 procent daalde, is dit 0,5 procent geworden. Dat komt vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer, aldus het CBS.

    Het vertrouwen onder Belgische ondernemers is in juni gestabiliseerd. De vertrouwensindex daalde fractioneel, van -11,0 naar -11,1. "Achter deze schijnbare stabiliteit gaan uiteenlopende ontwikkelingen in de ondervraagde bedrijfstakken schuil, met een sterke verbetering in de dienstverlening aan bedrijven, maar een daling van het vertrouwen in de handel, de bouwnijverheid en de industrie", merkte NBB op.

    De olieprijzen noteerden hoger en een vat Brent olie steeg 0,9 procent naar 86,03 dollar.

    Ook op rentefront was het vrij rustig en bleef alles dicht bij huis, terwijl de euro/dollar wat terrein won en noteerde op 1,0726. De euro zou in aanloop naar de Franse verkiezingen mogelijk wat kunnen verzwakken, zeiden valutastrategen van ING.

    Stijgers en dalers

    In Frankfurt viel Covestro positief op, met een winst van 5,1 procent voor het aandeel. Staatsoliebedrijf Adnoc uit Abu Dhabi is in concrete onderhandelingen met de Duitse chemiespecialist gestart voor een mogelijke overname. Eerder deze maand berichtten media al dat Covestro de boeken zou openen voor Adnoc.

    Siemens Energy kreeg een opdracht van 1,5 miljard dollar in Saoedi-Arabië en won 4,0 procent.

    Verder waren Duitse autobouwers maandag in trek in de DAX, terwijl Zalando zo'n 3,9 procent verloor na negatief commentaar van Morgan Stanley over de gehele sector.

    In Parijs zaten bankaandelen in de lift en was BNP Paribas de grootste winnaar. Het aandeel kon 3,3 procent bijschrijven. Credit Agricole en Société Générale wonnen 2,0 en 2,1 procent. Ook Sanofi deed goede zaken en kon 3,1 procent bijschrijven.

    De verliezen bleven beperkt in de CAC 40. Opvallend was de daling van ruim 16 procent voor testbedrijf Eurofins Scientific. Short-seller Muddy Waters Capital zei dat het in Luxemburg gevestigde bedrijf mogelijk te hoge winsten, kassaldi en andere activarekeningen heeft opgegeven en beschuldigde ook Dr. Gilles Martin, Eurofins' directeur en grootste aandeelhouder, van het overhevelen van geld van het bedrijf.

    In Brussel hielpen zwaargewichten Argenx en AB InBev de Bel20 aan een mooie winst. Argenx steeg 9,1 procent. Het biotechbedrijf kreeg goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor een extra behandeling met het medicijn Vyvgart. Het medicijn mag voortaan ook worden gebruikt voor de behandeling van de zenuwziekte CIDP. Analisten hadden dit verwacht, maar reageerden desondanks tevreden. Degroof Petercam, KBC Securities en UBS verhoogden hun koersdoelen voor Argenx.

    Ander zwaargewicht AB InBev steeg 2,9 procent, na een koopadvies van UBS. Sinds 2008 zag het plaatje er bij AB InBev volgens de analisten er niet zo goed uit. Ook Solvay en Umicore deden goede zaken met winsten van ongeveer 4,3 procent.

    De Amsterdamse beurs had het vandaag wat zwaarder als gevolg van de daling van de chippers. ASML, ASMI en Besi verloren tussen de 1,5 en 2,7 procent. In Amerika stond zwaargewicht Nvidia onder druk en een correctie van dat aandeel lijkt aanstaande. Toch blijven de vooruitzichten solide, zei Bank of America vorige week.

    Tussenstanden Wall Street

    Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street verdeeld, waarbij de Dow-Jones 0,8 procent steeg, nadat beleggers grote technologienamen verkochten ten gunste van andere sectoren zoals banken en energie. De Nasdaq verloor 0,4 procent en de S&P 500 steeg 0,2 procent.

    Bron: ABM Financial News
  8. forum rang 10 voda 25 juni 2024 17:59
    Halfgeleiders herstellen in vlakke AEX
    25-jun-2024 17:49

    Ook Heineken en Shell in de lift.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag nagenoeg vlak geëindigd. De AEX steeg 0,03 procent op 926,64 punten en maakte daarmee het verlies van eerder op de dag goed, waarbij halfgeleideraandelen wisten te herstellen.

    Beursanalisten van Lynx wezen op het versomberende Amerikaanse marktsentiment aan het begin van de week, waarbij vooral techaandelen onder druk stonden, met Nvidia in het bijzonder.

    Nvidia leverde maandag bijna 7 procent in en trok ook sectorgenoten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan mee in het rood. Na drie handelsdagen van verliezen is bijna 13 procent van de marktwaarde van Nvidia verdampt. Dinsdag noteerde het aandeel weer 3,5 procent hoger en wisten ook sectorgenoten te herstellen.

    In Europa stonden dinsdag geen belangrijke evenementen op de agenda. "Verder is het uitkijken naar de publicatie van de persoonlijke consumptie-uitgaven prijsindex [PCE] voor mei op vrijdag", zei Justin Blekemolen van Lynx.

    Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Chicago Fed index in mei is gestegen tot boven nul, wat een groeiversnelling impliceert. De index verbeterde van -0,26 in april naar +0,18 afgelopen maand.

    Verder stegen de huizenprijzen in de VS in april minder hard dan in de maand ervoor, terwijl het consumentenvertrouwen zoals gemeten door The Conference Board in juni daalde van 101,3 tot 100,4.

    De euro/dollar handelde rond het Amsterdamse slot rond 1,07, terwijl de olieprijzen licht stegen. De Amerikaanse twee- en tienjaarsrentes stegen licht. De spread tussen de Duitse en Franse tienjaarsrente stabiliseerde rond de 70 punten.

    Stijgers en dalers

    In de AEX ging Besi aan kop, met een winst van 2,6 procent. Tijdens de ochtendhandel stonden halfgeleideraandelen nog behoorlijk onder druk. ASMI wist tijdens de middaghandel ook te herstellen, met een plus van 0,7 procent op het slot. ASML sloot 0,2 procent hoger.

    Heineken steeg 1,2 procent en Adyen en Shell wonnen 0,6 procent.

    Prosus leverde 1,8 procent in, ondanks een kleine koersdoelverhoging van Deutsche Bank. Randstad daalde 2,9 procent en Philips eindigde onderaan in de hoofdindex, met een verlies van 3,1 procent.

    Aegon leverde 1,1 procent in, ondanks dat het vanochtend volgens ABN AMRO Oddo met ambitieuze doelen voor het VK kwam. ArcelorMittal daalde ook 1,1 procent.

    Sectorgenoot Aperam was een van de sterkste dalers in de AMX, met een min van 2,6 procent. Aalberts verloor ook 2,6 procent en hekkensluiter JDE Peet's daalde 2,9 procent.

    Fagron ging aan kop, met een winst van 1,5 procent en SBM Offshore steeg bijna een procent.

    Bij de smallcaps ging de aandacht uit naar de koersval van Ebusco. Het aandeel daalde met 8 procent na een waarschuwing dat de outlook voor 2024 niet haalbaar is. Analisten van Degroof Petercam waren niet verrast door de waarschuwing, de analistenconsensus liet al zien dat de outlook te hoog gegrepen was, maar stelde wel dat dit het vertrouwen geen goed doet.

    Sif won meer dan 5 procent en voerde daarmee de AScX aan.

    Wall Street

    Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen overwegend in het groen. Alleen de Dow Jones index stond onder druk. De Nasdaq steeg bijna een procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  9. forum rang 10 voda 25 juni 2024 20:17
    Airbus trekt Europese beurzen in het rood

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag lager gesloten, onder invloed van somber nieuws van vliegtuigfabrikant Airbus, maar de stemming verbeterde nadat de koers van AI-reus Nvidia opveerde op Wall Street.

    De Stoxx Europe 600 index daalde uiteindelijk 0,2 procent tot 517,70 punten. De Duitse DAX verloor 0,8 procent tot 18.177,62 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,6 procent naar 7.662,30 punten. De Britse FTSE ging 0,4 procent lager en sloot op 8.247,79 punten.

    De Europese beurzen volgden dinsdag het spoor van een lager Wall Street, waar maandag technologie-aandelen vooral onder druk stonden door winstnemingen.

    "Helemaal niet gek, eerder gezond, om even een stap terug te doen", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

    Dinsdagochtend gaf Airbus een winstwaarschuwing, waardoor de hele sector onder druk kwam te staan. Airbus verloor ruim 9 procent. De outlookverlaging kan ook leveranciers van lucht- en ruimtevaartproducten pijn doen, waarschuwde RBC Capital Markets.

    Op macro-economisch vlak was het 's ochtends rustig. In de middaghandel waren er Amerikaanse cijfers over het consumentenvertrouwen, dat iets daalde in juni, na de stijging in mei. Wel bleef de index nog nipt boven de 100 punten.

    De cijfers passen bij een beeld van "vertragende consumptie en een geleidelijk stijgende werkloosheid", volgens Ian Shepherdson van Pantheon. Respondenten bleken relatief somber over de nabije toekomst en dat kan wijzen op verder afnemende consumentenbestedingen op de korte termijn. Tegelijkertijd kan de Fed met deze cijfers volhouden dat de inflatieverwachtingen "goed verankerd" zijn, meent Shepherdson.

    Een meer terugkijkende index van de Chicago Fed wees dinsdag verder op een verbetering van de economische activiteit in mei, en een andere index voor de Amerikaanse huizenprijzen wees op een minder snelle stijging in april.

    De belangrijkste macro-economische gebeurtenissen vinden pas aan het einde van de week plaats. Donderdag is het eerste presidentiële debat tussen president Joe Biden en voormalig president Donald Trump op CNN.

    De grootste aanjager voor de markt deze week wordt naar verwachting het inflatiecijfer in het PCE rapport over de Amerikaanse gezinsbestedingen. Dat kan de verwachtingen over het rentepad van de Fed beïnvloeden, vooral als de inflatie toch sneller blijkt te dalen dan nu het geval lijkt te zijn.

    Daarna zullen alle ogen zich richten op de Franse verkiezingsstrijd tussen de middenpartij van Emmanuel Macron, die dreigt te worden gepasseerd door twee partijen ter linker- en ter rechterzijde.

    De Duitse en Franse obligatierentes noteerden dinsdag licht lager en de spread tussen de twee daalde tot minder dan 70 punten. ING merkte op dat vertegenwoordigers van Rassemblement National aankondigden de nationale begrotingsregels te zullen respecteren. Dat is de partij van Macrons rechtse rivaal Marine Le Pen, die een klinkende overwinning behaalde bij de Europese parlementsverkiezingen en ook in Frankrijk de grootste partij lijkt te gaan worden.

    De euro/dollar daalde rond het slot tot 1,07, terwijl de olieprijzen tot een half procent daalden.

    De euro zal het mogelijk moeilijk hebben om de komende weken winsten vast te houden, verwacht ING, gezien de kans op meer stress op de markt voor Franse staatsleningen. "Er staan ons nog veel hoofdstukken te wachten die potentieel slecht zijn voor de euro", zoals dat de linkse alliantie beter gaat scoren dan voorzien. Dat de rechtse Rassemblement National van Le Pen belooft zich te houden aan de begrotingsregels, kan als gunstig worden opgevat door obligatiebeleggers, maar volgens ING is het nog te vroeg voor die partij om fors in te leveren op zijn politieke programma.

    Bedrijfsnieuws

    Airbus verwacht in 2024 minder vliegtuigen te leveren dan door problemen in de aanvoer van onder andere vliegtuigmotoren en cabine-apparatuur. In plaats van 800 geleverde toestellen rekent Airbus nu op 770 stuks voor dit jaar, waardoor de winst flink onder druk staat. Het aandeel daalde ruim 9 procent in Frankfurt en Parijs.

    Lucht- en ruimtevaart en defensie-gerelateerde aandelen zoals MTU Aero Engines, Rheinmetall, Thales en Safran stonden ook onder druk.

    In de Duitse DAX wist Zalando iets te herstellen na een koersdip op maandag. Het aandeel steeg 1,5 procent. Covestro, dat maandag bekendmaakte concreet te onderhandelen met Adnoc over een overname, steeg ruim een procent. De chemiespecialist lanceerde dinsdag een nieuwe strategie, die focust op groei en innovatie en moet leiden tot 400 miljoen euro aan kostenbesparingen tegen 2028.

    Opvallend was verder de daling van het Duitse farmaciebedrijf Merck KGaA. Het aandeel daalde in eerste instantie bijna 10 procent op het bericht dat een studie naar een kankerbehandeling wordt gestaakt door tegenvallende resultaten in de laatste fase van het onderzoek. Uiteindelijk sloot het aandeel 5,7 procent lager.

    Eurofins Scientific, maandag nog een forse daler na stevige kritiek en beschuldigingen door een shortseller, herstelde dinsdag met 4 procent.

    Ook aandelen van producenten van luxe-artikelen zoals Hermes en LVMH zaten in de lift, met winsten van bijna anderhalf procent.

    Franse banken verloren terrein. BNP Paribas verloor in een maand bijna 10 procent door de politieke onrust en Societe Generale en Credit Agricole zelfs 17 procent.

    Halfgeleideraandelen, die aanvankelijk daalden, herstelden nadat ook de AI-gigant Nvidia op Wall Street opveerde, na forse koersdalingen in de voorgaande dag. Infineon en ASML sloten vrijwel vlak en Nvidia stond op een winst van 5 procent.

    Argenx wist in Brussel verder te stijgen, nadat het bedrijf recent zijn ambities voor de komende jaren schetste. Na een winst van zo'n 9 procent op maandag, kwam daar dinsdag nog eens 5 procent bij.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen stegen dinsdag. De S&P 500 won 0,2 procent, terwijl de Nasdaq 1,1 procent hoger noteerde, met hulp van zwaargewicht Nvidia.

    Bron: ABM Financial News
  10. forum rang 10 voda 26 juni 2024 17:54
    Alfen halveert in een rode AEX
    26-jun-2024 17:51

    Ebusco en Accsys krijgen ook rake klappen.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft woensdag de openingswinsten niet vast kunnen houden en moest uiteindelijk een stapje terug doen, mede door de oplopende rentes. Ook wachten beleggers op meer belangrijke macro-economische data deze week.

    De AEX daalde 0,4 procent tot 923,19 punten.

    Het merendeel van de fondsen in de AEX was rood gekleurd. Beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx ziet wat terughoudendheid op de aandelenmarkten, na uitspraken van enkele Fed-bestuurders op dinsdag.

    Fed-bestuurder Lisa Cook zei gisteren dat een renteverlaging op enig moment gepast zou zijn, maar dat de timing ervan onzeker is. Haar collega Michelle Bowman verwacht dit jaar helemaal geen verlagingen meer.

    Woensdagochtend bleek dat de Duitse consument wat negatiever was gestemd en dat gold ook voor de Franse consument.

    Vandaag werd in de VS bekend dat er fors minder nieuwe huizen zijn verkocht, terwijl de prijzen per saldo stegen.

    Donderdag zal er vooral aandacht zijn voor de economische groeicijfers uit de VS en later op de avond het eerste debat tussen Joe Biden en Donald Trump.

    De grootste aanjager voor de markten deze week wordt vermoedelijk de Amerikaanse PCE-kerninflatie op vrijdag, aldus expert Chris Turner van ING. Als deze zou voldoen aan de verwachtingen van een inflatie van 0,1 procent op maandbasis, dan zal de korte rente dalen en de dollar meenemen in die neerwaartse trend, aldus ING.

    De olieprijzen daalden na de toename van de olievoorraden in de VS. Een vat Brent olie 0,5 procent werd goedkoper op 84,59 dollar.

    De rentes liepen op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg bijna 8 basispunten naar 4,31 procent. De Duitse variant won 4 basispunten op 2,45 procent. De Franse tienjaarsrente steeg 6 basispunten tot 3,18 procent.

    De euro/dollar verloor terrein en noteerde op 1,0678, maar op het valutafront ging de meeste aandacht uit naar de dalende yen ten opzichte van de dollar. Die wisselkoers was sinds 1986 niet zo laag, op 160,65. De vraag rijst wanneer de BOJ weer zal ingrijpen.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdfondsen steeg Philips en behaalde een winst van 1,2 procent. Exor heeft het belang in Philips vergroot, zo bleek uit een melding bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Volgens deze melding heeft Exor nu een belang van 17,51 procent in Philips. De vorige melding, van medio mei, liet een belang zien van 16,1 procent.

    DSM-Firmenich kon 0,7 procent bijschrijven.

    ArcelorMittal daalde met 2,4 procent en was een grote daler onder de hoofdfondsen. Deutsche Bank verlaagde het koersdoel voor ArcelorMittal. "We zijn voorzichtiger over de [staal]sector geworden halverwege het eerste kwartaal, omdat het herstel in de EU aan stoom lijkt te verliezen. En op hetzelfde moment laten de Amerikaanse markten tekenen van verzwakking zien richting de zomer", aldus Deutsche.

    Randstad met een verlies van 3,8 was procent de grootste daler. Volgens Jefferies is de analistenconsensus te hoog. De consensus van Visible Alpha voor de EBITA in het tweede kwartaal is 218 miljoen euro en Jefferies zit op 212 miljoen euro. Maar Randstad zou Jefferies hebben gewezen op een meer recente consensus van 180 tot 190 miljoen euro.

    In de AMX maakte Alfen een koersval van maar liefst 46,8 procent. In plaats van een omzet van 590 tot 660 miljoen euro in 2024 rekent Alfen nu op 485 tot 520 miljoen euro. De aangepaste EBITDA-marge ziet Alfen uitkomen op ongeveer 5 procent. Eerder dacht Alfen nog dat het de marge van 11,3 procent in 2023 zou overtreffen. Alfen kondigde woensdag ook twee afschrijvingen aan van in totaal 11,1 miljoen euro. Als gevolg van de waarschuwing, moet Alfen ook opnieuw in gesprek met de banken om binnen de convenanten te kunnen blijven.

    Ook Aalberts beleefde een zwakke dag en verloor 5,9 procent.

    Er waren twee winnaars bij de midkappers, namelijk Inpost en OCI, met koersstijgingen van 1,7 en 0,1 procent.

    Onder de kleinere aandelen won Nedap 0,3 procent en PostNL 0,2 procent. Renewi won een bescheiden 0,1 procent na een koopadvies van ING.

    Er waren rake klappen voor Accsys met een verlies van 11,7 procent na tegenvallende cijfers. Accsys zag in het afgelopen jaar de omzet onder druk staan, net als de winst. Het lopende jaar wordt opnieuw een transitiejaar, waarschuwde Accsys.

    Ebusco droeg opnieuw de rode lantaarn en verloor maar liefst 22,7 procent, nadat het bedrijf op dinsdag al een klap kreeg vanwege het intrekken van de outlook.

    Tussenstanden Wall Street

    Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs noteerde Wall Street verdeeld, maar bleef wel dicht bij huis. De toonaangevende S&P 500 daalde 0,2 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  11. forum rang 10 voda 26 juni 2024 19:43
    Europese beurzen sluiten lager
    26-jun-2024 18:53

    Positieve impuls Nvidia ebt weg.

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, nadat het optimisme over het koersherstel van AI-reus Nvidia geleidelijk wegebde.

    De brede STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 514,81 punten, de Duitse DAX verloor 0,12 procent op 18.155,24 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,7 procent op 7.609,15 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 8.225,33 punten.

    Beleggers bleven nerveus voor de aanstaande parlementsverkiezingen in Frankrijk. Naar verwachting zal de radicaal-rechtse Rassemblement National een grote winst boeken.

    "Politieke onzekerheid maakt beleggers voorzichtig", aldus investment manager Nathan Levy van ING, die erop wees dat de aandelenrally in Europa deze maand tot stilstand is gekomen.

    "Banken, industriële bedrijven en nutsbedrijven liggen hierbij met name onder een vergrootglas", aldus de expert van ING.

    De Franse consument wordt nu al somberder door de politieke onzekerheid als gevolg van de onverwachte verkiezingen. De vertrouwensindex voor juni daalde van 90 naar 89.

    "De positieve stemming op Wall Street kan de stemming bij Europese beleggers helpen verbeteren ondanks de politieke onzekerheid", stelde Swissquote eerder op de dag, maar dat bleek niet lang te duren.

    Economisch nieuws uit de VS was er over de huizenmarkt, waar fors minder nieuwe woningen werden verkocht. Op vrijdag volgt een belangrijk inflatiecijfer.

    De olieprijs daalde, nadat de Amerikaanse olievoorraden onverwacht bleken te zijn gestegen afgelopen week.

    Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procnt tot 80,31 dollar, terwijl een september-future Brent 0,5 procent goedkoper werd op 83,31 dollar.

    De euro/dollar noteerde op 1,0682. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er op de borden.

    Bedrijfsnieuws

    Volkswagen investeert tot 5 miljard dollar in Rivian, maakte het bedrijf dinsdag bekend.

    Een samenwerking van Volkswagen met Rivian zou de problemen voor beide bedrijven oplossen, doordat het Amerikaanse elektrische autobedrijf daardoor de nodige liquide middelen zou krijgen en de Duitse autofabrikant hulp zou krijgen met zijn softwareproblemen. Rivian steeg 22 procent op het nieuws. Volkswagen daalde 1,6 procent.

    Barclays uitte zich positief over LVMH. Het luxemerk ligt op schema om in het tweede kwartaal een autonome omzetgroei te realiseren van 2 procent. De marges zullen wel onder druk staan, waardoor de Britse bank het koersdoel voor LVMH verlaagde. Het aandeel daalde tot een procent.

    Techaandelen lagen er 's ochtends goed bij, dankzij het koersherstel van Nvidia, maar hielden de winst niet vast. In Amsterdam sloot ASML en ASMI licht lager en Besi 0,2 procent hoger.

    Opvallende daler in Amsterdam was Alfen dat bijna halveerde na een winstwaarschuwing. De aangepaste EBITDA-marge ziet Alfen dit jaar uitkomen rond 5 procent, nadat het bedrijf eerder mikte op een hogere marge dan de 11,3 procent van vorig jaar. Alfen moet ook opnieuw in gesprek met de banken om binnen de convenanten te kunnen blijven.

    Deliveroo zag de koers stijgen na het bericht dat DoorDash belangstelling had voor een overname van de Britse maaltijdbezorger. Gesprekken daarover werden inmiddels afgebroken, meldde Reuters. Deliveroo sloot 1,2 procent hoger. In Amsterdam daalde Just Eat Takeaway 4,9 procent en Delivery Hero verloor 6,6 procent.

    Shell heeft definitief besloten om jaarlijks 650.000 ton CO2 op te vangen in het Canadese project Polaris en het opslagcentrum Atlas. Beide projecten moeten tegen eind 2028 in werking zijn. Shell daalde 0,8 procent.

    Het consortium rond Onepoint heeft besloten om af te zien van het reddingsplan voor Atos. Het consortium onder leiding van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky heeft aangegeven bereid te zijn om de gesprekken met Atos weer op te starten. Atos sloot 6,7 procent lager.

    In Brussel sloten alle hoofdfondsen lager behalve UCB. Syensqo eindigde onderaan met een min van 4,3 procent.

    Airbus verloor meer terrein en sloot 2,8 procent lager in Parijs. Dinsdag verloor Airbus ook al fors na een winstwaarschuwing. Eurofins Scientific eindigde juist bovenaan in Parijs met een plus van 3,3 procent.

    Softwarebedrijf SAP steeg in Frankfurt, evenals sportschoenenmaker Adidas.BMW en Volkswagen verloren juist terrein.

    Tussenstanden Wall Street

    Wall Street bewoog woensdag weinig. Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de S&P 500 index 0,2 procent hoger op 5.460,09 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  12. forum rang 10 voda 27 juni 2024 18:00
    AEX hoger gesloten
    27-jun-2024 17:52

    Chippers helpen een handje.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft donderdag de dag positief weten af te sluiten. Mede geholpen door de chippers. De AEX steeg uiteindelijk 0,2 procent tot 925,11 punten.

    De dag verliep relatief rustig in aanloop naar het eerste presidentiële debat tussen Joe Biden en Donald Trump. Maar wellicht belangrijker, hielden beleggers het kruit droog voor de belangrijke data van vrijdag. Dan staat de Amerikaanse PCE-inflatie geagendeerd, die voor het rentebeleid van de Federal Reserve van groot belang is.

    De FedWatch Tool van CME geeft aan dat de markt met een waarschijnlijkheid van bijna 90 procent verwacht dat de rente op 31 juli gehandhaafd blijft. Voor 18 september wordt een handhaving van de rente geschat op circa 36 procent. Oftewel: een ruime meerderheid rekent op een renteverlaging door de Fed in september.

    ING blijft positief over de verwachtingen voor de aandelenmarkten in het komende halfjaar. "Toch verwachten we niet dat de beurzen in een mooie rechte lijn verder omhoog zullen gaan", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Geopolitieke spanningen en de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS kunnen voor volatiliteit op de markten zorgen. Maar het voorlopig uitblijven van een recessie, aantrekkende bedrijfswinsten, vertragende inflatie en renteverlagingen door centrale banken zullen de markten in de komende maanden steun geven."

    Verder waren er vandaag voldoende economische data. Zo bleek dat de geldhoeveelheid in de eurozone in mei sterker is gestegen. In mei steeg de maatschappelijke geldhoeveelheid, kortweg M3, met 1,6 procent op jaarbasis, na een plus van 1,3 procent in april.

    Ook werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in juni licht is gestegen. De index die het vertrouwen weergeeft, steeg met 0,3 punt. De index voor het economisch sentiment in de eurozone daalde met 0,2 punt tot 95,9. De verwachtingsindex voor de werkgelegenheid daalde 1,6 punten tot 99,7. Het vertrouwen in de industrie daalde fractioneel, net als het vertrouwen in de dienstensector.

    In de VS stegen de orders van duurzame goederen in mei met 0,1 procent, waar een daling met 1,0 procent was voorzien. De wekelijkse nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalden afgelopen week met 6.000 tot 233.000. Dit lag dicht bij de verwachting van 235.000 steunaanvragen.

    De Amerikaanse economische groei in het eerste kwartaal kwam uit op 1,4 procent, waar eerder nog 1,3 procent was gemeld. Ook bleken de aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten in mei opnieuw te zijn gedaald. De verkoopindex daalde met 2,1 procent naar 70,8. Economen rekenden voor mei op een daling van 0,4 procent. Op jaarbasis daalden de aanstaande woningverkopen in mei met 6,6 procent.

    De olieprijzen stegen: een vat Brent olie werd 1,2 procent duurder op 86,25 dollar. De oplopende spanningen tussen Israël en Hezbollah houden de gemoederen flink bezig. Woensdag daalden de olieprijzen nog door toegenomen zorgen over de vraag.

    De rentes bleven dicht bij huis en de euro/dollar won terrein naar 1,0701.

    Stijgers en dalers

    Donderdag kreeg de AEX weer eens hulp vanuit de technologie hoek en was ASML de grootste stijger met een winst van 1,4 procent. In een rapport schreven analisten van JPMorgan dat ASML in het tweede kwartaal hoogstwaarschijnlijk orders ontving van TSMC, of dat dit uiterlijk in het derde kwartaal gebeurt. Beleggers waren in april teleurgesteld toen dit niet in het eerste kwartaal gebeurde, aldus JPMorgan.

    Besi won 1,2 en ASMI 0,4 procent. Ook de uitgevers deden goede zaken: RELX steeg 1,3 procent en Wolters Kluwer won 1,2 procent.

    Adyen daalde 0,7 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees wel op een koopadvies van analisten van Bryan Garnier voor Adyen. Het koersdoel is 1.400 euro.

    ASR Nederland was ook één van de dalers met een verlies van 0,9 procent. De verzekeraar gaat in de komende drie jaar weer voor ruim een half miljard euro aan eigen aandelen inkopen, naast een progressief dividend, zo werd bekend in aanloop naar de beleggersdag die ASR vandaag organiseerde. De nieuwe financiële doelen van ASR zijn per saldo geen grote verrassing, wat de negatieve reactie op de beurs verklaart, stelde ING. Ook UBS was niet verrast.

    Sectorgenoot Aegon verloor 2,2 procent en was daarmee hekkensluiter in de AEX. Prosus en Heineken hadden ook een mindere dag en verloren respectievelijk 1,8 en 1,9 procent.

    In de AMX was de grootste winst voor CTP die 2,7 procent kon bijschrijven.

    Ook Fugro deed goede zaken en won 2,5 procent. Fugro gaat een onderzoek uitvoeren voor de ontwikkeling van een windpark voor de kust van de Japanse steden Murakami en Tainai. Er werden door Fugro geen financiële details gemeld.

    Sectorgenoot SBM Offshore won 2,4 procent en Vopak steeg 1,7 procent. Vopak kreeg een koersdoelverhoging van Jefferies. JDE Peet's verloor 2,0 procent. De daling was volgens handelaar Bert van der Pol van Today's Group het gevolg van een koersdoelverlaging door HSBC.

    Alfen daalde nog eens 1,4 procent na de stevige koersval van woensdag. Deutsche Bank halveerde het koersdoel voor Alfen ruimschoots, na de winstwaarschuwing van woensdag. AMG verloor 3,3 procent.

    In de AScX won NX Filtration 14,1 procent. Dit nadat het bedrijf bekendmaakte dat het orders had gekregen van de Indiase klant Thermax voor waterzuivering in India.

    BAM kon 3,4 procent bijschrijven, terwijl PostNL en Fastned respectievelijk 3,9 en 3,2 procent verloren.

    Tussenstanden Wall Street

    Op het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street verdeeld en daalde de S&P 500 0,1 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  13. forum rang 10 voda 27 juni 2024 18:55
    Europese beurzen sluiten overwegend lager
    27-jun-2024 18:36

    DAX blijft wel in het groen.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 512,59 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,3 procent op 18.210,55 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,0 procent bij een stand van 7.530,72 punten. De Britse FTSE sloot 0,6 procent lager op 8.179,68 punten.

    Analisten van SEB wezen op het zwakke sentiment donderdagochtend in Azië, wat ook de toon zette voor de beursdag in Europa. Het sentiment in Azië werd gedrukt door zorgen over de inflatie en hogere rentes. "De Japanse yen viel gisteren terug tot het laagste niveau sinds 1986 ten opzichte van de dollar, waardoor de markt verwacht dat Japanse beleidsmakers harder zullen ingrijpen", aldus SEB.

    Verder wachten beleggers op de PCE-inflatie uit de VS, die vrijdagmiddag bekend wordt gemaakt. Daarnaast houden de markten het nieuws rond de Franse verkiezingen in de gaten. De eerste ronde vindt zondag plaats. Rassemblement National van Marine Le Pen ligt volgens de laatste peilingen op kop met 36 procent, terwijl de Renaissancepartij van president Macron nu 22 procent van de stemmen zou krijgen. De coalitie van linkse partijen, Nouveau Front populaire, nestelt zich daartussen met 28 procent.

    Commentaren van onder andere de Finse ECB-bestuurder Olli Rehn, die voor dit jaar nog twee renteverlagingen van de ECB verwacht, wogen volgens investment manager Simon Wiersma van ING minder zwaar dan de zorgen over de aanstaande Franse verkiezingen.

    De tienjaarsrente op Franse staatsobligaties liep donderdag verder op en de spread met de Duitse rente is inmiddels 74 punten.

    Op macro-economisch vlak was er donderdag aandacht voor het consumentenvertrouwen uit de eurozone, dat met 0,3 punt verbeterde in juni. Het economisch sentiment verslechterde wel iets en ook het ondernemersvertrouwen daalde.

    De Zweedse en Turkse centrale banken handhaafden donderdag de rentes. De Riksbank zei wel dat als de inflatievooruitzichten zo blijven, in de tweede jaarhelft mogelijk twee of zelfs drie renteverlagingen worden doorgevoerd. Een maand geleden sprak de Zweedse centrale bank nog van twee verlagingen. De Turkse centrale bank waarschuwde dat de daling van de onderliggende inflatie in mei tot stilstand is gekomen. De centrale bank in Tsjechië verlaagde donderdag wel de rente, van 5,25 tot 4,75 procent.

    De euro/dollar handelde rond het Europese slot op 1,0701. De olieprijzen herstelden van de dip een dag eerder. De geopolitieke onrust in het Midden-Oosten verdreef voor even de zorgen over de mondiale vraag naar olie.

    Bedrijfsnieuws

    In Frankfurt steeg Siemens met 2,6 procent en ging MTU Aero Engines aan kop met een winst van 5,6 procent. Sectorgenoot Rheinmetall daalde juist met 2,9 procent. Verder daalde RWE met 1,9 procent. Ook sectorgenoot E.ON stond onder druk in de DAX, met een min van 0,9 procent, terwijl Engie 1,7 procent verloor in de CAC 40.

    In Parijs viel koploper Kering juist positief op, met een plus van 4,7 procent. Gucci-producent Kering werd door Bank of America op de kooplijst gezet. De Amerikaanse bank ziet de eerste tekenen van herstel bij Gucci. Verder waren de winsten op de Franse beurs vrij bescheiden.

    Europese vastgoedaandelen zaten donderdag wel in de lift. Unibail-Rodamco-Westfield steeg 1,2 procent, terwijl Vonovia 1,5 procent won. Autofabrikanten daalden juist. Mercedes-Benz verloor 1,3 procent, Porsche AG daalde 1,1 procent en Stellantis leverde 4,0 procent in.

    In Amsterdam daalde ASR 0,9 procent na een beleggersdag, die volgens analisten weinig verrassingen bracht. ASR maakte onder meer bekend dat het voor een half miljard aan eigen aandelen wil terugkopen in de komende drie jaar. Sectorgenoot Aegon verloor 2,2 procent en was daarmee de sterkste daler in de AEX.

    In Stockholm leverde kledingretailer Hennes & Mauritz donderdag liefst 13 procent in. H&M zag de winst en omzet in het afgelopen kwartaal weliswaar aantrekken, maar CEO Daniel Ervér waarschuwde ook dat het een stuk moeilijker is geworden om de jaardoelstelling, een operationele marge van 10 procent, te halen.

    BP is gestopt met het aannemen van nieuwe werknemers en heeft nieuwe offshore windprojecten stopgezet om zich verder te concentreren op de olie- en gasactiviteiten, te midden van zorgen bij investeerders, meldde persbureau Reuters op basis van bronnen. De Britse energiegigant weigerde commentaar te geven op de berichtgeving. Het aandeel won 0,5 procent. Sectorgenoot Shell steeg 0,8 procent.

    Proximus maakte bekend dat het een strategisch partnerschap voor vijf jaar heeft gesloten met Microsoft. De samenwerking concentreert zich rond digitale communicatie en rond de cloud. Het aandeel kon 0,7 procent bijschrijven in Brussel.

    Wall Street

    De Amerikaanse beurzen bleven rond het Europese slot dicht bij huis.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  14. forum rang 10 voda 28 juni 2024 18:03
    AEX sluit goede junimaand licht lager af
    28-jun-2024 17:52

    Index profiteerde vooral van de chippers.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de laatste beursdag van juni licht lager gesloten, ondanks de meevallende inflatiecijfers in de VS. De AEX sloot vrijdag uiteindelijk 0,1 procent lager op 923,85 punten, maar steeg op maandbasis wel zo'n 1,3 procent.

    De hoofdindex wist daarbij te pieken op circa 934 punten. Op kwartaalbasis steeg de Amsterdamse beurs bijna 5 procent en over de eerste zes maanden van 2024 zelfs meer dan 17 procent.

    De ogen waren vandaag gericht op de Amerikaanse PCE-inflatie. En deze daalde conform verwachting. De kerninflatie, een belangrijke indicator voor het monetaire beleid van de Federal Reserve, bedroeg in mei 2,6 procent op jaarbasis, tegen 2,8 procent in april. Economen hielden ook rekening met deze daling.

    "Dat is nog niet helemaal op het gewenste niveau van 2 procent, maar zet de deur naar een eerste renteverlaging naar onze mening wel op een kier", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

    Vannacht vond ook het eerste debat tussen Joe Biden en Donald Trump plaats. Een debat wat de Democraten graag zouden willen vergeten.

    "De kans van Biden op een tweede termijn ligt na het debat aan diggelen. Alleen als Biden zich terugtrekt voor de Democratische conventie in augustus kan nog voorkomen worden dat Trump weer aan de macht komt. Het was dan misschien ook niet zo'n slecht idee om het eerste debat voor de conventie te laten plaatsvinden in plaats van erna zoals gebruikelijk", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News. "Nu is er nog een mogelijkheid om hem op tijd te vervangen."

    Een overwinning van Trump zal volgens Rabobank leiden tot hogere importtarieven voor alle handelspartners, inclusief Europa. Voor de VS zal dit leiden tot hogere inflatie en minder renteverlagingen door de Fed. "De tienjaarsrente op Amerikaanse overheidsobligaties liep dan ook op tijdens het debat."

    De Britse economie bleek vrijdag in de eerste drie maanden van dit jaar iets harder gegroeid dan aanvankelijk gemeten. Het Britse bruto binnenlands product steeg met 0,7 procent op kwartaalbasis. Dat is een kleine opwaartse bijstelling ten opzichte van de eerder gemelde groei van 0,6 procent.

    De Franse inflatie daalde in juni van 2,3 naar 2,1 procent.

    Het aantal werklozen in Duitsland is in juni sterker dan verwacht was gestegen en het werkloosheidspercentage steeg daardoor naar 6,0 procent.

    Zondag is ook de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Rassemblement National van Marine Le Pen ligt volgens de laatste peilingen op kop met 36 procent, terwijl de Renaissancepartij van president Macron nu 22 procent van de stemmen zou krijgen. De coalitie van linkse partijen, Nouveau Front populaire, nestelt zich daartussen met 28 procent.

    De olieprijzen daalden wat en bleven tijdens een beweeglijke maand uiteindelijk nagenoeg onveranderd. Een vat Brent noteerde 0,1 procent hoger op 86,49 dollar. De oliemarkt is een complexe markt, waar momenteel de risico's voor een prijsstijging groter zijn dan voor een daling, zo zei Hans van Cleef, hoofd energie research bij Publieke Zaken, afgelopen week voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5. Van Cleef sluit een olieprijs van 100 dollar daarom niet uit.

    De rentes liepen vrijdag wat op na de PCE-inflatie data van vanmiddag en de euro/dollar steeg licht naar 1,0713.

    Stijgers en dalers

    In de AEX gingen ASMI en ABN AMRO aan kop met winsten van 1,7 en 0,8 procent. ASML won 0,4 procent en Besi kon 0,2 procent bijschrijven. Heineken en UMG leverden 1,4 en 2,2 procent in.

    In de AMX herstelde Alfen licht van de koersval van de afgelopen dagen. Het aandeel won 3,0 procent, maar leverde afgelopen week wel fors in. Fagron wist 1,8 procent terreinwinst te boeken. Kepler Cheuvreux verhoogde vrijdag een koersdoel en zijn taxaties, maar het Houden advies bleef wel staan.

    Air France-KLM verloor na een adviesverlaging van Barclays 4,2 procent en belandde daarmee onderaan in de AMX.

    Bij de smallcaps won NX Filtration 3,0 procent, nadat het donderdag een nieuwe opdracht van circa een miljoen euro presenteerde. TomTom steeg 0,8 procent.

    De rode lantaarn was voor Ebusco. Het aandeel daalde met 5,0 procent naar 1,57 euro. Op weekbasis leverde het aandeel ook fors in.

    Tussenstanden Wall Street

    Tijdens het slot van de Amsterdamse beurt was Wall Street groengekleurd en steeg de S&P 500 index met 0,3 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  15. forum rang 10 voda 28 juni 2024 18:42
    Europese beurzen terughoudend in aanloop naar Franse verkiezingen
    28-jun-2024 18:40

    Beurzen in tweede kwartaal gedaald, met vooral verlies voor CAC40.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag overwegend lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index verloor 0,2 procent tot 511,42 punten. De Duitse DAX liet een bescheiden winst optekenen van 0,1 procent op 18.235,45 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,7 procent bij een stand van 7.479,40 punten. De Britse FTSE sloot 0,2 procent lager op 8.164,12 punten.

    "Nu we vandaag het hoofdstuk over de handelsmaand juni afsluiten, vallen verschillende gebeurtenissen en cijfers op. Wat Europa betreft, waren de vervroegde verkiezingen in Frankrijk [die werden aangekondigd] door president Macron van cruciaal belang. Als gevolg daarvan hadden Franse activa te lijden en dat gold ook voor de bredere Europese aandelenindices in vergelijking met de VS, waar technologienamen Wall Street opnieuw hoger leidden", zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

    Voor de Stoxx Europe 600 was het een mooie eerste jaarhelft, met een plus van bijna 7 procent maar daar kwam de afgelopen maanden wel wat de klad in. Kijkend naar het afgelopen kwartaal daalde de pan-Europese index licht en in juni werd een verlies van rond een procent geleden.

    De Duitse DAX steeg in de eerste zes maanden van 2024 zo'n 9 procent, maar in het afgelopen kwartaal en in de maand juni daalde de index ruim een procent. De Franse beurs staat voor het jaar in de min en leverde afgelopen maand ruim 6 procent in en in het tweede kwartaal bijna 9 procent.

    De eerste ronde van de Franse verkiezingen vindt zondag plaats en de radicaalrechtse partij van Marine Le Pen gaat ruim aan kop in de peilingen, terwijl Macrons partij zelfs achter de linkse coalitie staat in de meest recente polls.

    Allianz zei dat zowel een extreemrechtse als een extreemlinkse Franse regering negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de Franse financiële markten, maar de besmetting voor de rest van Europa is volgens de analisten beperkt, zolang de volgende regeringsleider zijn anti-EU-standpunt matigt.

    De Franse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,286 en de Duitse variant op 2,497 procent, waarmee de spread uitkwam op 79 punten.

    "We verwachten dat dit verschil weer iets kan afnemen wanneer de tweede ronde van de verkiezingen is geweest op 7 juli, mits de Franse kiezers geen enorme ruk naar links maken. We zullen zien. De onzekerheid over de uitslag leidt voor nu vooral tot volatiliteit", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

    Een overwinning van Le Pen in het weekend zou de dollar opjagen als veilige haven, denkt ING. Ook de analisten van Barclays voorzien een zwakkere euro, door de verwachte verzwakking van de Europese instituties. De euro/dollar handelde vrijdagavond wel iets boven 1,07.

    "De perceptie van een verhoogd Europees risico had [in juni] ook een impact op obligaties en valuta's. De euro verloor terrein ten opzichte van de greenback", zag Vranken. Het muntpaar daalde dit jaar tot nog toe bijna 3 procent en in de maand juni ruim een procent.

    De olieprijzen stonden vrijdag onder druk maar zijn sinds het begin van 2024 wel met meer dan tien procent gestegen.

    Op macro-economisch vlak werd vrijdag nog bekend dat de Britse economie in de eerste drie maanden van dit jaar iets harder is gegroeid dan aanvankelijk gemeten. Het Britse bruto binnenlands product steeg met 0,7 procent op kwartaalbasis. Dat is een kleine opwaartse bijstelling ten opzichte van de eerder gemelde groei van 0,6 procent.

    De Franse inflatie daalde in juni van 2,3 naar 2,1 procent. Het aantal werklozen in Duitsland is in juni sterker dan verwacht gestegen en het werkloosheidspercentage liep daardoor op naar 6,0 procent.

    Bedrijfsnieuws

    Zalando voerde vrijdag de DAX aan, met een plus van 2,7 procent. MTU Aero Engines won 2,4 procent. Siemens Healthineers leverde in Frankfurt 2,8 procent in.

    In Parijs eindigde Dassault net als MTU in het groen en deed ook ArcelorMittal goede zaken. Franse banken kenden een mindere dag. Crédit Agricole leverde 1,5 procent in en ook Société Générale en BNP Paribas sloten gemiddeld een procent in het rood.

    Na een dip op donderdag zaten Europese autoaandelen vrijdag in de lift. Porsche Automobil Holding won 1,0 procent, Volkswagen 1,4 procent en Mercedes-Benz 1,8 procent. Renault steeg 1,1 procent.

    Consumentenaandelen Henkel, Beiersdorf en L'Oreal stonden onder druk, waarbij L'Oreal zelfs 3,0 procent verloor en hekkensluiter was in de CAC40, terwijl Europese halfgeleideraandelen juist in het groen eindigden.

    STMicroelectronics voerde de beurs in Parijs aan, met een winst van 1,5 procent. Infineon won bijna een procent. ASML moest het in Amsterdam doen met een plus van iets minder dan een half procent.

    Nokia nam Infinera over in een deal ter waarde van 2,3 miljard dollar. Het aandeel Nokia steeg in Helsinki met 1,5 procent.

    Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot rond een half procent in het groen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  16. forum rang 10 voda 1 juli 2024 17:52
    AEX blijft uiteindelijk dicht bij huis
    01-jul-2024 17:48

    Openingswinsten verdampt.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de eerste dag van juli uiteindelijk dicht bij huis gebleven, na toch wel een mooie start vanochtend, nadat bleek dat de Franse verkiezingen van zondag minder slecht uitpakten dan gevreesd.

    De AEX sloot maandag uiteindelijk 0,1 procent lager op 923,05 punten.

    De meeste aandacht zal deze week uitgaan naar het banenrapport in de VS op vrijdag, naast cijfers over de Europese en Amerikaanse dienstensector en industrie, terwijl de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve ook worden gepubliceerd. Daarbij sluit Wall Street woensdag eerder de deuren en is deze donderdag zelfs de hele dag gesloten.

    Vannacht werd bekend dat de Chinese industrie iets harder is gegroeid in juni. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 51,7 in mei naar 51,8 in juni. De officiële overheidscijfers lieten afgelopen weekend daarentegen opnieuw een krimp in de Chinese industrie zien.

    De industrie in de eurozone is in juni juist sterk gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 47,3 naar 45,8, de laagste stand in 2 maanden.

    Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank wees erop dat in alle grote Europese landen de industrie er slechter voor stond dan in mei, met uitzondering van de Italiaanse industrie. "Maar we beschouwen dit als een tijdelijke dip", voegde de econoom toe, wijzend op de groei in de industrie in de VS, het VK en India in juni. "Dat zorgt voor steun in Europa."

    In de VS liet de inkoopmanagersindex van ISM een sterkere krimp voor de Amerikaanse industrie zien, terwijl cijfers van S&P Global juist op een groeiversnelling wezen.

    Verder was er vanochtend dus aandacht voor de Franse verkiezingen van zondag. Rassemblement National van Marine Le Pen won de eerste ronde van de parlementsverkiezingen, zoals analisten ook hadden verwacht. Op 7 juli gaat Frankrijk opnieuw naar de stembus, voor de tweede ronde. Door de hoger dan verwachte opkomst, is het volgens politiek analisten lastiger inschatten wat de uitkomst wordt van deze tweede ronde.

    Volgens de Rabobank is het spel nog niet gespeeld en blijven de Franse overheidsfinanciën een punt van aandacht, ongeacht wie er wint.

    De rentes liepen op en de Duitse tienjaarsrente stegen 11 basispunten naar 2,60 procent en de Franse variant steeg met 6 basispunten naar 3,35 procent. De euro/dollar steeg naar 1,0736.

    De olieprijzen blijven zich stabiliseren en een vat Brent olie kost rond de 85 dollar.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdaandelen gingen de banken ABN AMRO en ING aan kop met winsten van 2,1 en 2,5 procent. Ook de verzekeraars Aegon en NN Group zaten in de lift met plussen van 1,5 en 1,1 procent. In heel Europa deden de financials het maandag relatief goed.

    AkzoNobel koerste daarentegen 1,1 procent lager, nadat zakenbank Goldman Sachs het aandeel op de verkooplijst plaatste, waarbij het koersdoel scherp werd verlaagd van 70,00 naar 53,00 euro. ING verlaagde het koersdoel van 70,00 naar 64,00 euro, met een onveranderd Houden advies.

    ASML en ASMI verloren 1,0 en 1,5 procent en RELX sloot de gelederen met een verlies van 1,7 procent.

    In de AMX won Alfen 4,3 procent, gevolgd door AMG met een winst 3,1 procent. Vorige week kelderde het aandeel Alfen nog na een winstwaarschuwing, die aanleiding was voor veel analisten om hun koersdoelen voor Alfen te verlagen. Vandaag deed KBC Securities dit. Het koersdoel halveerde ruimschoots van 52,00 naar 24,00 euro.

    Aperam won 2,0 procent. Het roestvast staalbedrijf heeft in het tweede kwartaal een hogere EBITDA behaald dan in het eerste kwartaal, zo bleek uit de analistenconsensus die de fabrikant van roestvast staal afgelopen weekend bekendmaakte.

    InPost meldde maandagmiddag het vertrek van zijn voorzitter. Die stapt per direct op vanwege familieomstandigheden. Het aandeel daalde 1,3 procent

    Air France -KLM verloor 1,6 procent. Air France en Transavia France zien de omzet op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs onder druk staan door de aanstaande Olympische Spelen, die in Parijs worden gehouden. De negatieve impact op de omzet per stoel zal in deze periode circa 160 tot 180 miljoen euro zijn.

    Grootste verliezer was Fagron met 2,1 procent.

    In de AScX won ForFarmers 6,9 procent. ForFarmers nam Van Triest Veevoeders over, een familiebedrijf uit Hoogeveen gespecialiseerd in het verhandelen van reststromen. Degroof Petercam sprak van een interessante overname. Van Triest is volgens Degroof zeer winstgevend.

    BAM kon 4,7 procent bijschrijven en Sif won 4,1 procent. Equinor en Polenergia hebben bij Smulders en Sif capaciteit gereserveerd voor de productie van 100 transitiestukken voor windmolenparken Baltyk 2 en 3. Bij de opdracht is Sif verantwoordelijk voor de productie van circa 30 kiloton stalen buizen. Dit gebeurt in de fabriek in Roermond.

    Fastned droeg de rode lantaarn en verloor 2,4 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurs bleef ook Wall Street dicht bij huis daalde de S&P 500 met 0,1 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  17. forum rang 10 voda 1 juli 2024 18:42
    Europese beurzen verliezen wat stoom
    01-jul-2024 18:37

    Wel opluchting na eerste ronde Franse verkiezingen.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag in het groen geëindigd, maar wel onder de hoogste punten van de dag. De Stoxx Europe 600 index steeg uiteindelijk 0,3 procent tot 513,04 punten. De Duitse DAX liet ook een winst optekenen van 0,3 procent op 18.290,66 punten. De Franse CAC 40 won 1,1 procent bij een stand van 7.561,13 punten, waar de winst eerder op de dag nog zo'n 2 procent bedroeg. De Britse FTSE eindigde fractioneel hoger op 8.166,76 punten.

    Franse aandelen lieten op de eerste dag van de maand juli hun sterkste stijging in bijna twee jaar zien, nadat uit de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk bleek dat de extreem-rechtse Rassemblement National partij van Marine Le Pen waarschijnlijk geen meerderheidsregering kan vormen.

    "Vooraf was gevreesd voor een grote (absolute) meerderheid voor de partij van Le Pen of voor links, maar dat is dus niet gebeurd. Volgende week zondag 7 juli is de tweede en beslissende stemronde", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

    Analisten van Conotixia wezen op het optimisme op de Europese beurzen, maar waarschuwden ook dat een minderheidsregering waarschijnlijk te maken zal krijgen met een moeilijke "cohabitatie" en het is onwaarschijnlijk dat het politieke toneel stabiel zal zijn.

    Franse banken, die een flinke klap kregen toen de vervroegde verkiezingen werden aangekondigd, boekten maandag de grootste winsten.

    "Wij verwachten een relatief hoge volatiliteit van de aandelenkoersen, terwijl de fundamentele factoren ook deze week waarschijnlijk grotendeels buiten beeld zullen blijven voor de Franse banken", aldus Deutsche Bank, die wees op de veerkracht van de kredietverstrekkers.

    Citi denkt ook dat de Franse banken volatiel zullen blijven tot de tweede verkiezingsronde.

    De Franse tienjaarsrente noteerde maandag rond het slot licht hoger op 3,287 procent, terwijl de Duitse variant met 10 basispunten steeg naar 2,598 punten. Daarmee is het verschil gedaald tot onder de 70 punten. Dat was vrijdag nog 79 punten.

    De euro/dollar handelde rond het slot licht hoger op 1,0736, terwijl de olieprijzen licht stegen.

    Op macro-economisch vlak was er maandag aandacht inkoopmanagersindexen uit de eurozone. Zowel de Duitse als Franse industrie krompen in juni harder. Daardoor nam ook de krimp van de industrie in de eurozone toe, met een inkoopmanagersindex die daalde van 47,3 tot 45,8.

    Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, beschouwt dit echter als een tijdelijke dip.

    Dinsdag staan inflatiecijfers uit de eurozone op de rol en vindt een paneldiscussie plaats met ECB-voorzitter Christine Lagarde en Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens het jaarlijkse symposium van de Europese Centrale Bank in het Portugese Sintra.

    Bedrijfsnieuws

    Financials zaten maandag in de lift. Deutsche Bank en Commerzbank stegen zo'n 3 procent in Frankfurt. BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale wonnen zo'n 3 tot 3,5 procent in Parijs. ING steeg 2,5 procent in Amsterdam en UniCredit zelfs meer dan 4,5 procent in Milaan.

    In de DAX ging Zalando aan kop, met een winst van ruim 4 procent. Farmabedrijven als Merck KGaA, Qiagen en Sartorius gingen onderuit, waarbij laatstgenoemde hekkensluiter was met een verlies van meer dan 3 procent. SAP daalde 2 procent.

    In Parijs was Teleperformance koploper, met een plus van 4,5 procent. Aandelen van luxemerken LVMH, Kering en Hermes stonden onder druk en daalden tot bijna 2 procent. Dassault verloor zelfs meer dan 2 procent en sloot daarmee de rij in Parijs.

    Energiebedrijven als RWE en Engie beleefden een positieve dag, met winsten van 2 tot 3 procent. Halfgeleideraandelen als ASML en STMicroelectronics verloren één tot dik anderhalf procent.

    Atos heeft een akkoord bereikt met een groep banken en obligatiehouders over de voorwaarden van een financiële herstructurering van het noodlijdende Franse IT-bedrijf. Desondanks verloor het aandeel licht terrein.

    AkzoNobel koerste ruim een procent lager op 56,18 euro, nadat zakenbank Goldman Sachs het aandeel op de verkooplijst plaatste, waarbij het koersdoel scherp werd verlaagd van 70,00 naar 53,00 euro. ING verlaagde het koersdoel van 70,00 naar 64,00 euro, met een onveranderd Houden advies in aanloop naar de halfjaarcijfers.

    Anglo American heeft de productie bij zijn kolenmijn Grosvenor in Queensland in Australië stilgelegd na een ondergrondse brand zaterdag. De kolenmijn zal waarschijnlijk enkele maanden gesloten blijven vanwege de schade die hierdoor is ontstaan, meldde het bedrijf. Het aandeel verloor maandag bijna 3 procent.

    Wall Street

    De Amerikaanse beurzen bleven rond het Europese slot dicht bij huis.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  18. forum rang 10 voda 2 juli 2024 18:17
    NN aan kop in lichtgroene AEX
    02-jul-2024 17:52

    Herstel na een rode ochtendsessie.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag licht hoger geëindigd en wist daarmee de verliezen van de ochtendsessie om te buigen. De AEX sloot uiteindelijk 0,2 procent in de plus op 924,61 punten.

    De handelsdag stond in het teken van de inflatiecijfers uit de eurozone en een paneldiscussie met ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar Amerikaanse collega Jerome Powell tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de ECB voor centrale banken in het Portugese Sintra.

    Powell zei daar dat de Fed veel vooruitgang heeft geboekt op het gebied van inflatie, maar er is meer vertrouwen nodig dat de inflatie duurzaam omlaag gaat, voordat de rente kan worden verlaagd.

    "Ik ga hier vandaag geen specifieke data noemen", antwoordde Powell op de vraag of de Fed de rente in september zal verlagen.

    Lagarde leek te hinten op een pauze, nadat de ECB de rente in juni voor het eerst verlaagde, maar sprak zich niet specifiek hierover uit. Economen van ING verwachten dat de ECB pas september een volgende renteverlaging zal overwegen.

    "Voor de ECB wordt de zomer dus relatief saai. Men kan het zich veroorloven om niet nog een renteverlaging door te voeren op basis van de te hoge kerninflatie en de sterke arbeidsmarkt, en zal waarschijnlijk gewoon de binnenkomende gegevens over lonen, inflatie en groei afwachten", aldus ING.

    Dinsdagochtend werd bekend dat de inflatie in de eurozone in juni is uitgekomen op 2,5 procent, tegenover 2,6 procent in mei. Dat was ook verwacht. De kerninflatie, voor de Europese Centrale Bank een belangrijke graadmeter, bleef staan op 2,9 procent, waar de markt uitging van een daling tot 2,8 procent. Verder bleef de diensteninflatie onverminderd hoog op 4,1 procent.

    Lagarde erkende dat de diensteninflatie hardnekkig blijft en dat dit onder meer te maken heeft met de hoge lonen. De ECB let nauwlettend op de componenten die samen de diensteninflatie vormen, maar gaf ook aan dat deze indicator niet per se op 2 procent uit hoeft te komen, ook omdat de producentenprijzen wel dalen.

    Volgens Lagarde gaat het met de inflatie in de eurozone de goede kant op, maar is het nog steeds een hobbelige weg tot het einde van 2024. De doelstelling van de ECB wordt volgens Lagarde in de tweede helft van 2025 bereikt.

    Powell zei op zijn beurt dat de afkoelende arbeidsmarkt geen probleem lijkt te zijn voor toekomstige inflatie. Dinsdag werd bekend dat het aantal openstaande vacatures in de VS in mei juist is gestegen, naar 8,1 miljoen, tegenover 7,9 miljoen in april.

    De euro/dollar noteerde dinsdag rond het slot op 1,0737, terwijl de olieprijzen aanvankelijk verder stegen maar tijdens de middag toch wat van die winst verloren. De obligatierentes daalden licht aan beide kanten van de oceaan.

    Stijgers en dalers

    In de AEX deed NN Group goede zaken met een winst van 1,3 procent, terwijl ASR onderaan belandde met een verlies van 1,9 procent. JPMorgan verlaagde het advies voor verzekeraar ASR van Overwogen naar Neutraal. Het koersdoel werd daarbij bijgesteld van 54,00 naar 52,00 euro. Het advies voor sectorgenoot NN ging juist van Neutraal naar Overwogen, en het koersdoel van 50,00 naar 62,00 euro. Aegon verloor 0,9 procent.

    Verder won DSM-Firmenich 1,4 procent en ging UMG aan kop in de hoofdindex met een winst van 1,6 procent. Unilever verloor 0,9 procent. Jefferies verhoogde maandagavond het koersdoel voor Unilever van 37,00 naar 40,00 Britse pond, waarbij het Underperform advies echter werd gehandhaafd. Jefferies is er niet van overtuigd dat Unilever de consensus zal halen in het tweede kwartaal.

    Ook Prosus behoorde tot de dalers met een koersverlies van 0,7 procent, net als ArcelorMittal.

    In de AMX herstelde Alfen met nog eens 5,0 procent van de koersdreun van vorige week. Aperam won 1,1 procent, net als Basic-Fit, OCI en Air France-KLM. Just Eat Takeaway moest 2,0 procent inleveren en AMG 2,5 procent.

    Bij de smallcaps viel het verlies van Ebusco op. Het aandeel daalde met 2,5 procent nadat bleek dat Van der Valk Investment het belang in de bussenbouwer heeft verlaagd van 20 naar 6,5 procent.

    Toch was Ebusco niet de grootste daler. Azerion en Fastned verloren 2,9 en 3,2 procent.

    Brunel won 5,2 procent. Topman Jilko Andringa stopt aan het einde van dit jaar. ING sprak van een verrassend vertrek, maar adviseerde beleggers bij eventuele koersdruk toe te slaan. Het aandeel Brunel is namelijk "verdomd goedkoop", vindt analist Marc Zwartsenburg.

    Wall Street

    Aan het einde van de Europese beursdag handelden de Amerikaanse beurzen overwegend licht hoger.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  19. forum rang 10 voda 2 juli 2024 18:45
    Europese beurzen sluiten lager
    02-jul-2024 18:43

    Gas terug na winsten van maandag.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag lager gesloten, na een rustige handelsdag in aanloop naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag die Wall Street donderdag gesloten houdt.

    De Stoxx Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 510,91 punten. De Duitse DAX verloor 0,7 procent op 18.164,06 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,3 procent tot 7.538,29 punten. De Britse FTSE sloot 0,6 procent lager op 8.121,20 punten.

    Maandag sloten de Europese beurzen hoger, opgelucht nadat de eerste ronde van de Franse verkiezingen geen monsterzege opleverde voor extreem links of rechts. Marktkenners verwachten dat de partij van Marine Le Pen, die de eerste ronde won, geen absolute meerderheid zal krijgen in de tweede ronde van de verkiezingen komende zondag.

    Dinsdag was het sentiment afwachtend. In de middag bleek het aantal vacatures in de Verenigde Staten te zijn gestegen in mei, maar het niveau was niet hoger dan voorzien, omdat het cijfer voor april omlaag werd bijgesteld.

    's Ochtends bleek de inflatie in de eurozone in juni zoals verwacht te zijn gedaald tot 2,5 procent, van 2,6 procent in mei. De kerninflatie, voor de ECB een belangrijke graadmeter, bleef staan op 2,9 procent, waar de markt rekende op 2,8 procent. De prijzen van diensten bleven sterk stijgen met een inflatiecijfer van 4,1 procent.

    Opvallend was dat de consumentenprijzen in Nederland sneller stegen, met 3,2 procent. In mei was dit nog 2,7 procent.

    "Het leek al onwaarschijnlijk dat de ECB de rente in juli zou verlagen en de inflatiecijfers van juni zullen de neiging van beleidsmakers versterken om zeer voorzichtig te werk te gaan", zeiden economen van Capital Economics.

    ECB-voorzitter Christine Lagarde erkende dat de prijzen van diensten hardnekkig blijven stijgen, door de hoge lonen. Als de producentenprijzen wel dalen, hoeft de inflatie van de prijzen van diensten niet per se op 2 procent uit te komen, voegde ze daar aan toe.

    Lagarde en haar collega van de Federal Reserve Jerome Powell spraken tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van centrale banken in het Portugese Sintra. Powell herhaalde dat de Fed "aardig wat progressie" heeft geboekt met de inflatie maar nog meer vertrouwen nodig heeft voor een renteverlaging.

    De euro/dollar noteerde dinsdag vlak op 1,0737, terwijl de olieprijzen verder stegen tot het hoogste niveau sinds april. De orkaan Beryl, nu van de vijfde categorie, dreigt met een vroege start van het orkaanseizoen in de Golf van Mexico.

    De Duitse tienjaarsrente daalde licht, naar 2,605 procent, na een stijging op maandag, terwijl de Franse variant iets steeg, naar 3,31 procent. Daarmee is de zogeheten spread weer meer dan 70 punten.

    Bedrijfsnieuws

    Shell steeg een half procent. Shell staakt de bouw van een grote terminal voor biobrandstoffen in Rotterdam omdat er weinig vraag is naar deze brandstof wereldwijd. De vraag daalde nadat de prijs van credits voor hernieuwbare energie in de VS sterk daalde.

    Ryanair meldde een bezettingsgraad van 95 procent in juni, met een toename van het aantal passagiers met 11 procent. Het aandeel daalde 1,6 procent in Dublin.

    Siemens Energy ging aan kop in de Duitse DAX, met een winst van 3,8 procent. Zalando leverde de eerdere winst in en verloor 0,8 procent.

    Ook wapenfabrikant Rheinmetall, dat eerder op de dag nog een plus toonde, verloor 0,3 procent, evenals sectorgenoot Thales in Parijs. MTU Aero Engines steeg echter 3,4 procent.

    Europese herverzekeraars stonden onder druk nu het orkaanseizoen is begonnen met storm Beryl die in het Caribische gebied voor schade zorgt. Hannover Re daalde met 3,4 procent en Munich Re 3,3 procent.

    ASR Nederland daalde in Amsterdam met 1,9 procent, maar NN Group steeg 1,3 procent, na een sectorrapport van JPMorgan dat ASR van de kooplijst haalde en NN daar op zette.

    In Parijs was bandenmaker Michelin een verliezer met een min van ruim 3 procent, gevolgd door autofabrikant Stellantis en luxefabrikanten Kering en L'Oreal.

    AB InBev sloot licht hoger in Brussel ondanks een koersdoelverlaging bij Deutsche Bank, dat verder het Houden advies handhaafde. Analisten van Jefferies waren juist positief over de brouwer en denken dat de outlook voor 2024 overtroffen zal worden.

    Britse banken hebben aantrekkelijke waarderingen en lijken op weg naar een solide winstseizoen, aldus UBS. Barclays en Lloyds verloren toch ruim een procent terrein dinsdag.

    Wall Street

    De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag opnieuw licht hoger, na het hogere slot van maandag. DE S&P 500 steeg 0,2 procent en techbeurs Nasdaq 0,3 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  20. forum rang 10 voda 3 juli 2024 18:06
    Besi uitblinker op groen Damrak
    03-jul-2024 17:52

    Meeste aandelen hoger.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met een mooie winst gesloten, onder aanvoering van Besi.

    De index won 0,7 procent op 931,09 punten.

    "Het zijn weer de chipaandelen die de kar trekken", zag beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management. De rentes daalden, en dat hielp ook, vulde hij aan.

    Qua omzet was het verder geen heel goede dag, vermoedelijk omdat Wall Street vandaag maar een halve dag geopend is en morgen op de Fourth of July de deuren gesloten houdt.

    "We gaan een paar rustige dagen tegemoet", aldus Schutte. Daarmee is al het al uitkijken naar de banencijfers op vrijdagmiddag in de VS. Cijfers van ADP lieten vanmiddag een banengroei van 150.000 zien, 7.000 minder dan in mei en 10.000 minder dan economen hadden verwacht.

    Op macro-economisch vlak was er echter ook voldoende te doen vandaag. Veel aandacht ging uit naar de inkoopmangersindices voor de dienstensector. In China en de eurozone was sprake van een groeivertraging.

    Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, denkt dat de Europese Centrale Bank, die in juni de rente verlaagde, wat steun zal vinden in het rapport van vandaag. Dat liet namelijk zien dat de inputprijzen in het laagste tempo in drie jaar stegen. Toch zal de ECB volgens de econoom voorzichtig blijven, aangezien de prijzen nog altijd ruim boven de niveaus van voor de coronacrisis liggen.

    Dezelfde indexen in de VS lieten een flink verdeeld beeld zien. De cijfers van S&P Global wezen op een groeiversnelling van de Amerikaanse dienstensector, maar die van ISM toonden juist een onverwachte krimp.

    De euro/dollar steeg naar 1,0800 en de tienjaarsrentes in de VS daalde licht.

    Olie werd iets duurder.

    Stijgers en dalers

    Besi was woensdag de uitblinker op Beursplein 5 met een koerswinst van 7,4 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Today's Group verhoogde Morgan Stanley het koersdoel voor Besi van 170,00 naar 190,00 euro, met een koopadvies.

    Sectorgenoot ASMI ging aanvankelijk ook omhoog, na een koersdoelverhoging van Jefferies, maar eindigde 0,7 procent lager.

    Philips won 2,3 procent, nadat Artisan het belang in het bedrijf verdubbelde naar 10 procent.

    AkzoNobel steeg 2,1 procent. De afgelopen dagen kreeg het aandeel verschillende afwaarderingen van analisten om de oren in aanloop naar de halfjaarcijfers.

    Aan de onderkant vielen de verliezen mee. Shell verloor 0,5 procent en Universal Music Group was met een verlies van 1,4 procent de grootste daler.

    In de AMX ging Aperam aan de leiding met een winst van 4,1 procent. Alfen won 3,8 procent, ondanks dat Jefferies het koersdoel halveerde naar 20,00 euro.

    Flow Traders was in de midkap de grootste daler met een verlies van 1,0 procent.

    Bij de small caps ging TomTom 4,1 procent in het groen. Theon International won 3,9 procent en Renewi 2,8 procent. PostNL verloor daarentegen 1,4 procent, nadat het Belgisch Bpost met een flinke winstwaarschuwing voor 2024 kwam. Bpost leverde in Brussel bijna 7 procent in. Ook zette UBS het aandeel PostNL op de verkooplijst en verlaagde het koersdoel naar 1,10 euro.

    NX Filtration werd 2,3 procent goedkoper.

    Het lokaal genoteerde NEPI Rockcastle won 3,8 procent. NEPI verkocht voor 177 miljoen euro een Servisch winkelcentrum. Verder zette ING het aandeel op de kooplijst.

    Wall Street

    De Amerikaanse aandelenmarkten noteerden aan het einde van de Europese beursdag per saldo iets hoger met 0,2 procent winst voor de S&P en een stijging van 0,5 procent voor de Nasdaq.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
5.269 Posts
Pagina: «« 1 ... 259 260 261 262 263 264 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.