Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.585 Posts
Pagina: «« 1 ... 175 176 177 178 179 180 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 28 juni 2024 11:41
    Voor ’balans’ op het stroomnet: Eneco schakelt zonnepanelen klanten op afstand uit
    THEO BESTEMAN

    Aangepast: 1 uur geleden 2 uur geleden in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Energiebedrijf Eneco gaat zonnepanelen bij nieuwe klanten op afstand uitzetten als die te veel zonnestroom leveren.

    Eneco zegt dat te doen door voortaan een ’stuurbox’ bij de klanten te plaatsen. Die heeft verbinding met het centrale Eneco-netwerk, „Die boxen kunnen de zonnepanelen op afstand tijdelijk dimmen of zelfs uitzetten”, aldus Eneco.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/273559948...
  2. forum rang 10 voda 28 juni 2024 16:13
    Energiespreekuur De Telegraaf
    Terugleverkosten zonnepanelen roepen veel vragen op: ’Is uitzetten of stroom naar buren een oplossing?’
    BERNARD VOGELSANG

    Aangepast: 1 min geleden 3 min geleden in GELD

    AMSTERDAM - De terugleverkosten voor zonnepanelenbezitters hebben deze week tot veel vragen geleid tijdens het jaarlijkse energiespreekuur van De Telegraaf. „Houd ik de kosten laag door mijn panelen uit te zetten?” vragen sommige lezers zich af.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/403934774...
  3. forum rang 10 voda 30 juni 2024 13:01
    Nieuwe domper bij zonnepanelen: 15% minder stroom opgewekt door veel regen in eerste halfjaar
    THEO BESTEMAN

    Aangepast: 20 min geleden 25 min geleden in GELD

    AMSTERDAM - Zonnepanelenbezitters incasseren een nieuwe tegenvaller. Hun panelen wekten in het eerste halfjaar gemiddeld ruim 15% minder stroom op door de vele regen. Ook de terugleverkosten die energieleveranciers vragen hakken erin. Experts zien wel dat consumenten aan panelen blijven verdienen. „Dit jaar zo’n duizend euro.”

    De 15% lagere opbrengst dit jaar blijkt uit eigen berekeningen van de vergelijkingssite Gaslicht.com. Zij vergeleek in dit en vorig jaar de opgewekte stroom van zonnepanelen bij huishoudens op alle dagen tussen 1 januari tot en met 23 juni.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/147838276...
  4. forum rang 10 voda 2 juli 2024 10:03
    Energiearmoede zet voort ondanks financiële steun: ’Huishoudens blijven op gas en stroom besparen’
    THEO BESTEMAN

    Aangepast: 2 uur geleden 3 uur geleden in GELD

    AMSTERDAM - Het aantal Nederlandse huishoudens dat consequent zijn energienota niet kan betalen is vorig jaar met 70.000 gestegen vergeleken met 2022. Ze werden geconfronteerd met fors hogere stroom- en gasprijzen, die gemiddeld verdubbelden. Deze ’energiearmoede’ bij tienduizenden huishoudens blijft vaak verborgen.

    De energiekosten van deze huishoudens stegen sinds 2022 met gemiddeld €89 per maand tot €138 in 2023. Volgens een nieuwe berekening van onderzoeksinstituut TNO met CBS-data gaat het om zo’n 396.000 huishoudens, 4,8% van het totaal, die maand op maand te weinig inkomen hadden om de hogere energienota te kunnen betalen en in ’energiearmoede’ leven.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/106208581...
  5. forum rang 10 voda 2 juli 2024 16:34
    Zolang de salderingsregeling nog geldt is dit een domme actie in mijn ogen...

    Huishoudens zetten panelen uit bij veel zon: ’opbrengst zakt soms onder nul euro’
    REDACTIE DFT

    Aangepast: Gisteren, 20:30 Gisteren, 19:00 in GELD

    AMSTERDAM - Nederlandse huishoudens schakelen steeds vaker hun zonnepanelen uit. Er is dan zoveel groene stroom, dat zij daar niets aan verdienen als ze hun panelenstroom aan het stroomnet leveren. Dan zetten consumenten de omvormer uit van stroom naar de netbeheerder.

    Bij veel zon- en windenergie zakken prijzen naar nul euro of worden zelfs negatief. De teller staat daarvan staat dit jaar al op 286 uur.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/104697368...
  6. forum rang 10 voda 3 juli 2024 14:16
    Ruim 270 kilometer waterstofnetwerk vier jaar vertraagd: ’nekslag’ voor groene industrie Moerdijk, Chemelot en Rurhgebied
    THEO BESTEMAN

    1 uur geleden in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Het gebruik van groene energie loopt grote vertraging op. De aanleg van een 270 kilometer lange ondergrondse leiding, vanaf Moerdijk naar Limburg en het Duitse Ruhrgebied, is met vier jaar uitgesteld. Een mokerslag, zeggen bestuurders.

    Uitrol van de Delta Rhine Corridor, een groot netwerk voor waterstof, ammoniak en kabels voor 6 gigawatt aan stroom, vier jaar opgeschort.

    „Dit brengt echt de verduurzaming van heel Nederland in gevaar”, stelt Jacqueline Vaessen, boegbeeld van de Topsector chemie over de vertraagde Delta Rhine Corridor. „Zeker het industriegebied Chemours in Limburg en het Duitse industriegebied zijn van dit netwerk afhankelijk om te kunnen verduurzamen.”

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/199692033...
  7. forum rang 10 voda 4 juli 2024 14:48
    Windmolens op land beperkt: ’In huidig tempo klimaatdoelen niet gehaald’
    THEO BESTEMAN

    Aangepast: 35 min geleden 46 min geleden in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - In talloze regio’s komen geplande windmolens niet van de grond. Ze stuiten op verzet van omwonenden, nieuwe milieunormen en een vol stroomnet. „Klimaatdoelen zullen in het huidige tempo niet worden gehaald.”

    Dat blijkt uit het nieuwe overzicht van de projecten. ,,Windprojecten op land staan onder druk”, erkennen de planners in het donderdag verschenen overzicht uit de regio’s.

    Nederlandse overheden in dertig regio's gebruiken de Regionale Energiestrategie als planning om energie op land te leveren, dichtbij bedrijven en woonwijken, waarmee er meer betaalbare elektriciteit en warmte uit groene bron moet komen.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/504599470...
  8. forum rang 10 voda 4 juli 2024 14:54
    Mijn hemel, wat een enorme constructie voor die paar panelen.

    Tapijt van zonnepanelen drijft voor de kust van Scheveningen
    THEO BESTEMAN

    1 uur geleden in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - SolarDuck, de grote drijvende Nederlands-Noorse aluminium constructie vol zonnepanelen, is twaalf kilometer voor de Scheveningse kust afgemeerd. Het gaat om een testlocatie voor 0,5 megawatt, de opmaat naar veel meer drijvende zonnepanelen.

    Het driehoekige ontwerp van SolarDuck heeft afgelopen jaren de tests doorstaan. Het volgt de golfbewegingen en zweeft als een flexibel tapijt enkele meters boven het waterniveau. De constructie op drijvende pilaren kan een maximale golfhoogte van bijna twaalf meter weerstaan, op een waterdiepte van zo’n 22 meter.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/134433320...
  9. forum rang 10 voda 4 juli 2024 15:03
    Wel ja, nog hogere kosten...

    Netbeheerder TenneT: huishouden betaalt komende jaren meer voor transporttarieven stroom
    Aangepast: Vandaag, 08:23 Vandaag, 08:09 in FINANCIEEL

    ARNHEM (ANP/DFT) - Huishoudens en bedrijven zijn de komende tien jaar naar verwachting steeds meer geld kwijt aan de levering van hun stroom. Netbeheerder TenneT meldt donderdag in een prognose dat de transporttarieven tot 2035 jaarlijks met zo’n 5 procent stijgen, na eerst nog een lichte daling in 2025 en 2026.

    TenneT zei eerder dat onder meer door de gedaalde elektriciteitsprijs de transportkosten iets omlaag kunnen. Voor een gemiddeld huishouden gaat dit volgend jaar om een daling van 124 euro per jaar naar 119 euro, voor een klein mkb-bedrijf van 776 naar 742 euro.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/963708402...
  10. forum rang 10 voda 4 juli 2024 15:15
    Video: stijgende gasprijs verrast

    (ABM FN-Dow Jones) De gasprijs zit al maandenlang in een stijgend trendkanaal. Dit concludeerde Hans van Cleef van Publieke Zaken voor de camera van ABM Financial News.

    www.youtube.com/watch?v=OcuOQdIhmV4&a...

    Klik hier voor: stijgende gasprijs verrast

    Toch is dat opvallend, aldus Van Cleef. "We zitten midden in de zomer en op dit moment is de gasvraag in Europa redelijk laag en de voorraden zijn goed gevuld."

    Dat de prijzen dan toch stijgen, heeft volgens Van Cleef twee oorzaken. Allereerst onderhoud aan de gasfaciliteiten in Noorwegen en daarnaast de hitte in India, waardoor daar de airco's harder aanstaan.

    "Dit geeft wel aan dat de markt heel erg krap is", zei Van Cleef over de stijgende prijzen vanwege deze twee factoren.

    Hij denkt dat de gasprijs de komende periode iets kan dalen. Een echte opwaartse beweging verwacht Van Cleef pas weer na de zomer, "als iedereen weer op de spotmarkt actief is".

    Bron: ABM Financial News
  11. forum rang 10 voda 6 juli 2024 09:29
    Duitsland maakt werk van bouw gascentrales om onzekerheid duurzame energie op te vangen
    Gisteren, 21:09 in FINANCIEEL

    De Duitse regering is op zoek naar investeerders in gasgestookte elektriciteitscentrales die samen goed zijn voor 5 gigawatt. Begin volgend jaar maakt de bondsregering bekend wie deze centrales met overheidssubsidies mag bouwen, staat in een vrijdag gepubliceerd paper.

    De stap is omstreden, omdat met overheidssteun centrales worden gebouwd die op fossiele energie draaien. Maar de regering vindt dat ze nodig zijn om als achtervang te dienen als duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of windmolens, door weersomstandigheden te weinig leveren. Het land sloot onlangs zijn laatste kerncentrale en faseert ook stroomopwekking met kolen uit. Het is de bedoeling dat de nieuwe centrales in de toekomst op waterstof draaien.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/141551421...
  12. forum rang 10 voda 6 juli 2024 12:29
    187.879 consumenten en bedrijven installeerden in eerste halfjaar zonnepanelen

    In het eerste halfjaar van 2024 hebben 187.879 consumenten en bedrijven zonnepanelen geïnstalleerd. Met deze nieuwe zonnepaneelinstallaties* is een omvormervermogen van 1.013,2 megawatt gemoeid.

    Doordat het aantal nieuwe installaties in de maand juni met ruim 16 procent is gedaald ten opzichte van de maand mei, lag het aantal nieuwe installaties in het eerste halfjaar 49 procent onder het recordjaar 2023. Dit alles blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse netbeheerders afkomstig van de database CERES*.

    Voor meer, zie link:

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  13. forum rang 10 voda 10 juli 2024 22:02
    Twistgesprek RWE en Comité Schone Lucht
    Houtige biomassa verder in verdrukking, maar: ’Onze energiecentrales kúnnen nu niet zonder’
    THEO BESTEMAN

    Vandaag, 17:30 in FINANCIEEL

    GEERTRUIDENBERG - Met stook van biomassa, waaronder houtkap, wordt de helft van alle ’groene’ energie in Nederland opgewekt. Weinig energiebronnen zijn zo omstreden. Het kabinet stopt subsidie op nieuwe biomassa-stook, maar energiebedrijven zeggen nog niet zonder te kunnen. Producent RWE nodigde na jaren strijd Comité Schone Lucht uit voor wat een pittig gesprek werd.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/936198297...
  14. forum rang 10 voda 10 juli 2024 22:03
    Noodgedwongen stap terug
    Provincies Flevoland en Gelderland zetten weer gasgeneratoren in
    EEN ONZER VERSLAGGEVERS

    Aangepast: 13 min geleden 1 uur geleden in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Het tekort aan stroom is in de provincies Flevoland en Gelderland zo groot dat de netbeheerders tijdelijk weer gasgeneratoren inzetten om elektriciteit op te wekken. Ook worden hybride warmtepompen in bestaande woningen geplaatst in plaats van volledig elektrische en krijgen nieuwe huizen als het even kan een aansluiting op een warmtenet.

    De netbeheerders TenneT en Liander hebben hierover afspraken gemaakt met de provincies Flevoland en Gelderland.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/135804827...
  15. forum rang 10 voda 12 juli 2024 15:15
    Hollandse vinding onderwaterturbine krijgt miljoenen voor de opwek van elektriciteit
    THEO BESTEMAN

    2 uur geleden in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Het Nederlandse Equinox Ocean Turbines, dat een onderwaterturbine maakt die elektriciteit opwekt, heeft een startkapitaal van €2,4 miljoen opgehaald. Het leunt op decennia van waterkennis in Nederlandse bedrijven.

    Met het kapitaal worden binnen twee jaar turbines gebouwd. Die liggen in zee en zijn aan de bodem verankerd. Hun roterende bladen profiteren van de continue waterstromen, die de turbine aandrijven en zo gestaag stroom opwekken die via een kabel naar land gaat. Vooral met de sterke oceaanstromen zal dat continu groene stroom opleveren.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/196428556...
  16. forum rang 10 voda 12 juli 2024 19:19
    Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten in bestaande bouw
    ROBERT VINKENBORG

    Aangepast: 1 uur geleden 2 uur geleden in NIEUWS

    AMSTERDAM - Een enorme dreun voor de duurzaamheidsambities van onder meer grote steden als Rotterdam en Amsterdam. Energiegigant Vattenfall stopt met grootschalige warmteprojecten in de bestaande bouw. Dit betekent een streep door tal van plannen om tienduizenden huishoudens aan te gaan sluiten op warmtenetten en de daaraan gekoppelde klimaatambities. Vattenfall vreest voor de kosten en de doorwerking voor de consumenten.

    Eerder werden in Rotterdam en Amsterdam de plannen al op pauze gezet omdat de kosten voor de huishoudens veel hoger uit bleken te vallen dan ze eerder betaalden voor gas. De Amsterdamse wethouder Dirk de Jager heeft vrijdag met grote teleurstelling gereageerd op het besluit van Vattenfall, dat grote gevolgen gaat hebben voor de groene ambities van de stad. „Het is zeer teleurstellend dat Vattenfall stopt met de aanleg van grootschalige warmtenetten in bestaande bouw. Een pijnlijk gevolg van jarenlang vertraging en geen structurele oplossingen vanuit het Rijk. Ik wil dan ook zo snel mogelijk met de nieuwe minister in gesprek. Want juist in deze onvermijdelijke energietransitie, moeten bewoners kunnen rekenen op betaalbare en duurzame alternatieven om hun huizen te verwarmen.”

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/117459861...
  17. forum rang 10 voda 13 juli 2024 15:17
    Stroomnetalarm: op een zonnige lentedag ging het bijna mis

    Eva Rooijers
    Netbeheerders moeten steeds meer moeite doen om stroomstoringen te voorkomen. Op 4 juni 2023 lukte dat maar net. Regelmatig worden wind- of zonneparken op het laatste moment stilgelegd. Op een zonnige lentedag vorig jaar liep het bijna spaak. Maar de kans op een black-out is nog steeds klein.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1521882/stroomnet...
  18. forum rang 10 voda 14 juli 2024 14:08
    Waar zijn wij mee bezig?

    Steeds meer energieleveranciers zetten zonnepanelen op afstand uit
    THEO BESTEMAN

    Aangepast: Gisteren, 19:20 Gisteren, 15:54 in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Eigenaren van zonnepanelen die hun stroom aan het net terugleveren, krijgen ’boetes’ die komende tijd waarschijnlijk oplopen. Dat kan in de papieren lopen. Energiebedrijven duiken in het gat en voorkomen op piekmomenten dat de stroom van drie miljoen huishoudens op het net komt.

    Het Soly bijvoorbeeld gebruikt een besturingssysteem waarop huishoudens kunnen aansluiten. De software ziet wanneer een piek nadert en stopt op afstand de teruglevering en voorkomt zo de terugleverboetes van energiebedrijven.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/598703449...
  19. forum rang 10 voda 15 juli 2024 08:25
    Topman Eneco: ’Consument die altijd stroom wil gaat daarvoor premie betalen’
    THEO BESTEMAN

    Aangepast: 1 min geleden1 uur geleden in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Plannen voor windturbines, warmtenetten en waterstof sneuvelden in heel Nederland. Gedurfde groene projecten redden het alleen bij voldoende verdiensten, zegt As Tempelman, ceo van energiebedrijf Eneco. „Als duurzame business geen redelijk rendement biedt, gaat die niet slagen.” En consumenten die altijd stroom willen gaan een premie betalen, voorspelt hij.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/135677830...
  20. forum rang 10 voda 16 juli 2024 06:19
    Te veel elektriciteit van panelen: zo kan je zonnestroom thuis omzetten in warm water
    THEO BESTEMAN

    12 min geleden in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Als het kabinet de salderingsregeling stopt, wordt terugleveren van zonnepanelenstroom aan het net voor huishoudens veel onaantrekkelijker. De subsidie verdwijnt goeddeels. Energie-experts adviseren zoveel mogelijk zelf te verbruiken. Daarmee komen boilers die op panelen aansluiten in zwang: efficiënt en goedkoper dan batterijen.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/107991165...
3.585 Posts
Pagina: «« 1 ... 175 176 177 178 179 180 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.