Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

door wie is de VSB bank overgenomen??

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. vlieman 27 juli 2005 12:49
    Geschiedenis van Fortis
    In 1990 bundelen AMEV, een grote Nederlandse verzekeraar en VSB, een Nederlandse bank hun activiteiten. Later dat jaar sluit ook AG Groep, een grote Belgische verzekeraar, zich aan en is de eerste grensoverschrijdende fusie een feit. Ten tijde van de fusie heeft AG Groep een sterke positie in de Belgische verzekeringsmarkt en is marktleider in verschillende sectoren. De internationale spreiding van haar activiteiten is echter tamelijk beperkt en haar bankbelangen zijn minimaal, terwijl AMEV een redelijk sterke positie heeft in de Nederlandse en in de internationale verzekeringsmarkt.
    Na de totstandkoming groeit Fortis aanzienlijk, zowel door autonome groei als door overnames. De bankactiviteiten worden versterkt door diverse overnames. In overeenstemming met de internationale strategie stoot Fortis ook enkele bedrijfsactiviteiten af.
    De feiten op een rij:

    1991
    1992
    1993
    1995
    1996
    1997
    1998

    1999
    2000
    2001
    2002
    2003
    2004
    2005


    1991

    Fortis neemt de portefeuille Invaliditeit en Leven van de Mutual Benefit Life groep in de Verenigde Staten over.
    Fortis verwerft Interlloyd, een Nederlandse verzekeringsmaatschappij.

    1992
    Fortis gaat een joint venture aan met één van de leidende banken van Spanje, ”la Caixa”. In de dochterondernemingen SegurCaixa (schade), heeft Fortis een belang van 60% en in VidaCaixa (leven) een belang van 40%. Beide ondernemingen verspreiden hun producten via de bankkantoren van ”la Caixa”.

    1993
    Fortis verwerft van de Belgische overheid een meerderheidsbelang in ASLK, een Belgische bank en verzekeraar. De activiteiten en expertise van Fortis in bankieren en bankverzekeren nemen aanzienlijk toe.

    1995
    Via ASLK neemt Fortis de Belgische bank NMKN (Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid) over. In 1997 wordt NMKN volledig opgeslorpt door ASLK.

    1996
    Fortis stoot in de Ierse Republiek haar niet-leven activiteiten af en in Denemarken haar levensverzekeringsactiviteiten.
    Fortis verkoopt de Amerikaanse autoverzekeringsmaatschappij Superior Insurance.

    1997
    Fortis vergroot haar belang in ASLK door de overname van nog eens 25% van de aandelen. Het totale belang van Fortis in ASLK is hiermee circa 75%.
    Fortis neemt de Nederlandse handelsbank MeesPierson over. Deze overname versterkt de bankactiviteiten van Fortis vooral op het gebied van private, corporate en investment banking. Ook neemt het niveau en bereik van de beleggingsactiviteiten fors toe.
    Fortis verwerft drie Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen die actief waren in specifieke marktsegmenten, een verzekeringsmaatschappij in het Verenigd Koninkrijk en de resterende 13% van GWK Bank in Nederland.

    1998
    Fortis rondt de overname af van de John Alden Financial Corporation, een onafhankelijke aanbieder van collectieve ziektekostenverzekeringen en diensten op het gebied van de gezondheidszorg voor kleine ondernemingen in de Verenigde Staten.
    De overname van de Pierce National Life Insurance Company, een Amerikaanse begrafenisverzekeringsmaatschappij, wordt eveneens afgerond.
    De combinatie van Fortis met Generale Bank in België is in juli voltooid. In een ‘twee-traps overnamebod’ verwerft Fortis 98,2% van Generale Bank, die in juni 1999 samengaat met ASLK om uiteindelijk Fortis Bank te vormen.


    1999

    In februari verwerft Fortis de resterende 25% van de aandelen ASLK.
    Fortis voltooit de overname van de American Bankers Insurance Group, Inc., één van de twee leidende Amerikaanse, kredietgerelateerde verzekeraars.
    De Britse verzekeraar Northern Star wordt overgenomen.

    2000
    In januari verkoopt Fortis haar Amerikaanse particuliere zorgverzekeringsbedrijven.
    In maart vergroot Fortis haar deelneming in de Banque Générale du Luxembourg van 53% naar 97,73% van het aandelenkapitaal. Hiermee versterkt Fortis haar aanwezigheid op de thuismarkt, de Benelux. De Banque Générale du Luxembourg zal de zakelijke lijn van Fortis Bank overnemen.
    In april oefent Fortis haar koopoptie uit voor de resterende 70% van de aandelen in de Spaanse bank Beta Capital. Deze bank houdt zich hoofdzakelijk bezig met private banking en makelaardij in de Spaanse markt.
    In september vergroot Fortis haar belang in Belgolaise van 62% naar bijna 100%. Dit is een Belgische bank die voornamelijk in Afrika opereert.
    In oktober rondt Fortis de overname af van de Amerikaanse natura uitvaartverzekeraar American Memorial Life Insurance Company. Deze overname stelt Fortis in staat haar marktaandeel uit te breiden en haar managementexpertise binnen dit gespecialiseerde marktsegment te vergroten.
    ASR Verzekeringsgroep N.V. en Fortis kondigen de samenvoeging aan van ASR en AMEV Nederland N.V. De samenvoeging wordt gerealiseerd in april 2001. Fortis wordt hiermee de grootste verzekeraar in de Benelux en de op één na grootste verzekeraar via het intermediair in Nederland.

    2001
    Fortis, Inc., de Amerikaanse verzekeringspoot van Fortis, rondt de verkoop af van het Amerikaanse bedrijf Fortis Financial Group.
    Fortis gaat een joint venture aan met Maybank, de grootste financiële dienstengroep in Maleisië.
    Fortis, Inc. verwerft CORE, Inc.
    Fortis koopt de Spaanse verzekeringsportefeuille van Bâloise.
    Fortis verkoopt haar Australische schadebedrijf.
    Fortis, Inc. tekent overeenkomst voor de overname van de Dental Benefits Divisie van Protective Life Corporation.
    Fortis en China Insurance Group kondigen samenwerkingsovereenkomst op het gebied van levensverzekeringen aan in China.
    Fortis Investment Management sluit een strategische alliantie met Haitong Securities Co. Ltd. in Sjanghai (China).

    2002
    Fortis en ING Lease maken in februari bekend dat zij overeenstemming hebben bereikt over de overdracht van TOP Lease.
    In april versterkt Fortis AG met de acquisitie van het Belgische Bernheim Comofi haar beleggingsportefeuille in vastgoed.
    In juli verwerft Fortis 100% van Intertrust Group. Intertrust is een organisatie actief op het gebied van trust en bedrijfsmanagement.
    In december verkoopt Fortis haar aandelenbelangen in Keppel Insurance Pte Ltd te Singapore.

    2003
    Fortis Bank neemt in januari een deel van de retailactiviteiten van KBC Bank in Nederland over. (In november 2002 nam Fortis Bank al het grootste deel van hun corporate bankingactiviteiten over.)
    In juni maakt Fortis ASR bekend dat in de komende drie jaar een reductie van 750 arbeidsplaatsen (14%) zal plaatsvinden. Deze beslissing vloeit voort uit de aangescherpte meerjarenplannen.
    In augustus verkoopt Fortis haar Nederlandse dochteronderneming Theodoor Gilissen Bankiers.
    Fortis Haitong Investment Management lanceert in augustus met succes haar eerste beleggingsfonds op de Chinese markt, het Fortis Haitong Best Selection Fund.
    Vanaf september maakt Fortis onderdeel uit van de Dow Jones Sustainability World Index en de Dow Jones Sustainability Stoxx Index. De Dow Jones Sustainability Indices zijn één van de bekendste indices die inhaken op de toenemende belangstelling voor duurzaam beleggen.
    In september maakt Fortis haar intentie bekend om in de loop van 2004 over te gaan tot een beursintroductie van haar Amerikaanse verzekeringsactiviteiten, die niet langer behoren tot haar kernactiviteiten.
    In november sluit Fortis Insurance International een akkoord met Grupo Catalana Occidente over de acquisitie van Seguros Bilbao, een Spaanse dochteronderneming van Fortis.
    Tevens rondt CaiFor-dochter VidaCa
  2. vlieman 27 juli 2005 12:51
    + de rest:

    Tevens rondt CaiFor-dochter VidaCaixa de overname van Swiss Life (España) af.
    MeesPierson Intertrust kondigt in december aan dat de 100%-overname van KMPG Financial Engineering Luxembourg is afgerond. KMPG Financial Engineering Luxembourg is de trust en corporate managementdivisie van de plaatselijke KPMG-organisatie.
    In december kondigt Fortis ASR aan dat zij AMEV, Stad Rotterdam en Woudsend volledig zullen integreren in één nieuw bedrijf dat onder de nieuwe merknaam Fortis ASR zal gaan opereren.
    En Fortis en Bank Austria Creditanstalt AG (BA/CA) bereiken een akkoord over de verkoop van BA/CA Asset Finance Ltd., de Britse lease-activiteiten van BA/CA, aan Fortis Lease.

    2004
    Fortis en ICBC (Asia) tekenen in januari een overeenkomst over de fusie tussen de consumenten- en zakenbankactiviteiten van Fortis Bank Asia HK en ICBC (Asia).
    In februari verkoopt Fortis haar 65%-belang in Assurant, Inc. (voorheen Fortis, Inc.) in de VS.
    Fortis gaat in maart een overeenkomst aan met Muang Thai in Thailand en kondigt de verkoop van GWK in Nederland aan.
    In juni neemt Fortis Deutsche Immobilien Leasing France over en koopt 10% belang in Banca Intermobiliare in Italië.
    Fortis maakt in juli de oprichting bekend van Millenniumbcp Fortis Insurance Group in Portugal, waarin zij een belang heeft van 50%.

    2005

    Januari: EU akkoord met joint venture van Fortis met Banco Comercial Português (BCP), de grootste privébank in Portugal. Hierdoor zal Fortis een belang verwerven van 51% in de Portugese bankverzekerings-activiteiten van BCP. De nieuwe joint venture in bankverzekeren, Millenniumbcp Fortis Insurance Group, wordt de Portugese marktleider in levensverzekeringen.
    In maart bereiken Fortis en Bank Austria Creditanstalt Leasing (BA-CA Leasing) overeen-stemming over de verwerving van de Italiaanse leasing-dochters van BA-CA Leasing door Fortis Lease.
    Fortis en de meerderheidsaandeelhouders van Disbank (Dogan Group, de familie Dogan en twee fondsen) hebben in april een akkoord bereikt over de aankoop door Fortis van 89,3% van het uitstaande aandelenkapitaal van Disbank. Fortis zal tevens een openbaar bod uitbrengen op de resterende aandelen (10,7%).
    PublicatiesJaarverslagArchief JaarverslagenCorporate BrochureFortis Governance StatementDuurzaamheidsverslagAanvraag publicatiesFortis Informatie ServiceFortis-geschiedenisVoorgangersRankingsRatingsAwardsFortis ondernemingen - GeografischFortis ondernemingen - AlfabetischKlantfocusOrganigramVertrouwen in de toekomstGovernance StatementStructuur en OrganisatieFortis-aandelenRaad van BestuurBestuurscommissiesExecutive ManagementToezichtBestuursregelsStatutenProfielAmbitie en doelstellingenStrategieRoutebeschrijving
  3. forum rang 7 ffff 27 juli 2005 14:52
    Dat weet jij net zo min als ik....!

    Maar realistisch is mijn gedachte zeker WEL! Er gaat beslist een concentratiebeweging komen bij de banken in West-Europa. DAT geef ik je op een briefje. Dat het allemaal moeizaam gaat: akkoord. Maar zie al die overnames van de laatste 6 maanden. Dat gaat zich versneld doorzetten.

    Peter
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.