Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Strop voor overheid en gemeentes?

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. vlieman 8 februari 2005 11:27
    NHG signaleert opnieuw meer betalingsproblemen

    AssurantieMagazine nummer: 03, 04-02-2005

    Het aantal mensen dat in de problemen komt met de betaling van hun hypotheeklasten neemt toe, blijkt uit de meest recente cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Het aantal betalingsachterstanden is vorig jaar 40% gegroeid; het aantal gedwongen verkopen nam 86% toe.

    Het WEW heeft vorig jaar 96.221 Nationale Hypotheek Garanties (NHG) verstrekt, 30% meer dan in 2003. Circa 77.000 leningen waren bestemd voor de aankoop van een woning; de rest had betrekking op woningverbetering. Volgens de stichting wordt nu bij twee van de drie woningen tot e 240.000 een lening met NHG gesloten. In totaal zijn sinds 1995 ruim 600.000 NHG's verstrekt.

    Het aantal betalingsachterstanden langer dan vier maanden steeg met 40% tot 1.743. In 2003 bedroeg deze stijging al 30%. In 331 (178) gevallen kwam het tot gedwongen verkoop met verlies: een stijging van 86% ten opzichte van 2003, toen een verdubbeling van dit aantal werd gesignaleerd. Dat resulteerde in een declaratie van e 9 mln bij het WEW. De helft van de gedwongen verkopen vond via de veiling plaats. "Een punt van zorg", vindt WEW-directeur Karel Schiffer. "Het verlies is bij gedwongen verkoop via de veiling altijd aanzienlijk hoger dan bij onderhandse verkoop via een makelaar."

    Bij de veilingverkopen bedroeg het verlies vorig jaar gemiddeld e 35.000 en bij de onderhandse verkopen gemiddeld e 17.000. "Het is van groot belang dat alle betrokken partijen in hun consumentenvoorlichting erop wijzen dat onnodig hoge verliezen door gedwongen verkoop via de veiling kunnen worden voorkomen, als in goed overleg met de geldgever wordt gekomen tot vrijwillige onderhandse verkoop via een makelaar", zegt Schiffer.

    In Rotterdam en Den Haag werden vorig jaar relatief veel woningen gedwongen verkocht, in de meeste gevallen via de veiling. Het WEW vermoedt dat er in een aantal situaties fraude is gepleegd: "Mede omdat de taxatierapporten en de werkgeversverklaringen in een aantal van deze dossiers vragen oproepen, zullen wij de achtergronden hiervan nader onderzoeken", aldus Schiffer.
  2. [verwijderd] 8 februari 2005 11:58
    Ja ja gemeenten die in de problemen komen vooraal na de spectaculere stijging van het onroerend goed. Ondanks de belofte de lasten niet te verhogen hebben de gemeenten die wel gedaan hetgeen in 5 jaar tijd een verdrievoudging van de inkomsten heeft betekend.

    Gemeenten die in de problemen zijn gekomen hebben dat te danken aan de afwenteling van kosten die vroeger door de hogere overheden werden betaald denk maar aan de bijzondere ziektekosten en bijzondere bijstand ga zo maar door. Vooral kleine gemeenten met relatief eenzijdige bevolkingsopbouw die zijn de klos.

    Die gedwongen verkopen is een druppel op de gloeiende plaat m.a.w. staat is geen verhoouding tot het totaal van de inkomsten.

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.