Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

opties schrijven?

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. vvdne 10 januari 2005 12:13
    Hallo allemaal,

    De laatste tijd heb ik veel gelezen over dat je je beleggingen kunt indekken door middel van het schrijven van opties.
    Maar nu is er een vraag in mij opgekomen. Wanneer ontvang je geld voor de opties die je schrijft? Het lijkt mij logisch dat je dat pas krijgt als iemand anders die opties koopt. Dan is het dus helemaal niet zeker dat je belegging is ingedekt. Het kan dan immers voorkomen dat je opties helenaal niet gekocht worden. Of zie ik dat verkeerd?

    Iedereen alvast bedankt.
  2. [verwijderd] 10 januari 2005 12:19
    Bij het handelen in opties zijn er altijd twee partijen. In veel gevallen is de tegenpartij de marketmaker. De marketmaker is verplicht een quote af te geven voor elke optieserie welke hij/zij vertegenwoordigd. Er is dus altijd een koop/verkoopprijs waartegen je kan handelen. Het verschil tussen de koop en verkoopprijs wordt de spread genoemd en dat is de marge waar de marketmaker zijn geld mee verdient.
  3. [verwijderd] 10 januari 2005 12:57
    Ok, als voorbeeld: je bezit 100 aandelen ABN op EUR 19 EURO en je wilt hier premie ontvangen voor een Call (die je verkoopt). Je moet dan gaan kijken op welke prijs/maand jij die call wilt verkopen. Laten we zeggen dat je er voor kiest om de call met expiratie Maart en uitoefenprijs van EUR 21 wil afsluiten. De markt ligt hiervoor 0,40/0,50. Dit betekent als jij de optie wil verkopen (dus het recht aan een ander verkoopt om de optie uit te oefenen!) je daar 0,40 euro-cent voor ontvangt per aandeel. Aangezien de optie in 100 wordt genoteerd, krijg je dus 100*0,40 = aan premie betaald. Hou er wel rekening mee dat als de prijs van ABN gedurende de looptijd van de optie boven de 21,40 komt (=strike+premie) de optie uitgeoefend kan worden (amerikaanse stijl). Jouw effektieve winst is dan (21,40 - 10 * 100 aandelen). Zakt de koers van ABN dan wil niemand de optie uitoefenen en incasseer je alleen de premie. De aandelen blijven dan dus ook in jouw bezit.
    Als je wil anticiperen op een koersstijging van ABN moet je in dit geval 0,50 cent betalen. Jij heb t dat het recht om de aandelen te kopen van de verkoper.
    Ik hoop dat het een beetje duidelijk is.
    Groeten!
  4. [verwijderd] 10 januari 2005 13:01
    Echter met de lage volatillity biedt het schrijven van een call nauwelijks bescherming tegen aandelenbezit.
    Neem nou het voorbeeld hierboven, waar overigens niks mis mee is.
    De "bescherming" die je geniet bij het schrijven van de call maart 21 is maar 0,40 ct per aandeel minus kosten.
    Wat mij betreft is het sop de kool niet waard.
    Gr/brj
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.