Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Jos Koets - NVM Goednieuwsshow

34 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 oktober 2004 19:01
    Beste Jos,

    Ik lees je berichten altijd met veel plezier, het valt me wel op dat je iets voorzichtiger bent dan voorheen. Laat je niet de mond snoeren, zonder uitgesproken mening geen leuke discussie. Enne………it’s lonely at the top!

    Ik krijg de indruk dat "mooi" wonen tot een soort religie is geworden, tv-programma's over wonen, op iedere hoek een makelaar, bijna nieuwe keuken vervangen omdat het je smaak niet is enz. enz. Zonder koophuis ben je een paria.

    Midden jaren 90 is het volgens mij begonnen, in het zicht van de naderende millenniumwisseling. De millenniumwisseling vormde een soort psychologische “drempel” in de tijd, waar weinig overheen gekeken werd. Drie jaar lang oliebollensfeer, gezellig!
    Door die korte horizon zijn veel (zoals het zich nu laat aanzien) onverantwoorde risico's genomen door overheden, bedrijven, (centrale)banken en particulieren. Ook op de woningmarkt. Al deze partijen beseffen nu dat ze de toekomst wellicht iets te zonnig hebben ingezien, hun uitgangspunten van destijds (alsmaar maar meer te besteden) sluiten niet meer aan bij de realiteit van nu. Markten zijn in onbalans.

    Marktwerking zal de markten tot een nieuw evenwicht dwingen. Echter, de huidige onevenwichtigheden zijn niet eenvoudig van hun scherpe kantjes te ontdoen. Iedereen zit er met zijn neus bovenop en alle partijen zijn bang om geconfronteerd te worden met de consequenties; het lijkt wel of de hele westerse wereld met ingehouden adem kijkt naar de financiële markten. Uit angst voor het onbekende halen partijen alle middelen uit de kast om het sentiment te beïnvloeden. Alle kennis en ervaring op het gebied van markten en de daar bijbehorende psychologie worden ingezet om “de massa” een bepaalde richting op te kneden. Er zijn meer communicatietechnieken en -kanalen dan ooit tevoren. Overheden, banken en makelaars, je kunt niemand meer geloven, iedere boodschap heeft een doel. Handelen op basis van cijfers afkomstig van bovengenoemde partijen lijkt dus niet verstandig.

    Waar kun je dan nog wel op vertrouwen? Antwoord: Je eigen waarneming en enig historisch besef.
    Vroeger was je als ouder aan het sparen om je kinderen te kunnen laten studeren of voor je oude dag, of gewoon voor de vakantie. Of om ooit naar een koophuis te kunnen verhuizen.

    Ik zie in mijn omgeving veel twintigers en dertigers die een huis van 400-500K kopen, ik zie er weinig die een dergelijk bedrag door werken zullen overhouden. Het lijkt er op dat geld een abstracte grootheid is geworden. Allemaal hopen ze op de hefboomwerking van ons financiële systeem die ervoor zal zorgen dat schulden nimmer terugbetaald hoeven te worden en alles dat wij nu als waardevast aanmerken meer waard zal laten worden.

    Ik denk dat we de beste jaren achter ons hebben liggen.

    Groet,

    Dutch mountain

  2. Jos Koets 31 oktober 2004 20:02
    Beste Dutch,

    it’s lonely at the top! (klopt als een bus!)

    Wil niet zeggen dat ik minder mijn mening durft te verkondigen. Op het ogenblik is het bij de huizenprijzen wat stiller. Tevens ben ik ook wat rustiger en minder fel dan een paar manden geleden. Heb daar mijn redens voor?

    Je hebt het dus goed opgemerkt!

    Groetjes Jos

  3. Bangkok mand 31 oktober 2004 22:03
    hallo ik ben 24 jaar en alleenverdiener. Ik heb hier in het noorden van het land nog een huis kunnen kopen voor het redelijke bedrag van 135k. Het een en ander aan verbouwd waardoor het nu wel 150k op moet kunnen brengen. Als de prijzen gaan dalen dan zal dat toch voornamelijk in het segment van 300k en meer zijn waar veel van gebouwd is de afgelopen jaren en wat alleen tweeverdieners op kunnen hoesten. Hoop dat het gebeurd dan kan ik voor een normale prijs doorstromen. Maar hoe zit het met de bayboomgeneratie die binnen nu en 5 jaar met pensioen gaat? Die zullen hun "oude dag"toch in een mooi en groot huis willen doorbrengen waar ze tenslotte hun hele leven voor gewerkt hebben.
  4. Jos Koets 31 oktober 2004 22:27
    Deze generatie gaat wel met pensioen maar hebben toch vaak een probleem. Velen hebben in de tussentijd een tweede of zelfs derde hypotheek genomen. De overwaarde is dus al gedeeltelijk opgegeten. Deze groep heeft de overwaarde nog gebruikt voor een leuke auto, boot ed.

    Zij zitten nu met een laag pensioen wat hun zorgen baart. Ik verwacht van deze groep mensen niet veel in de komende jaren.

    Jos
  5. [verwijderd] 31 oktober 2004 22:36
    Nou Groen, dat weet ik niet. Veel gepensioneerden willen in een onderhoudsvrij gelijkvloers appartement. Het valt me op dat een mooi appartement (vroeger noemde je dat een flat) bijna evenveel kost als een groter huis met wel een tuin. Daar komt nog bij dat van die appartementen er vier of vijf op elkaar gebouwd worden. De ontwikkelaar vangt dan 5 keer de grondprijs, niet gek lijkt mij.

    Overigens zal het aanbod van appartementen toenemen, en ik denk om bovenstaande reden, relatief eenvoudig te realiseren, hoge opbrengst. Gemeenten werken mee, enz.

    Oudere grote huizen met veel onderhoud zullen dus meer worden aangeboden.

    't wordt een spannende tijd

    Groet,

    Dutch mountain
  6. [verwijderd] 1 november 2004 09:56
    quote:

    Vrolijke Cootje schreef:

    jullie vergeten ook dat sinds 1992 is besloten dat de euro zou worden ingevoerd, ik denk dat er gewoon zeer veel zwart geld naar de huizen is gegaan en op die manier opgemaakt is.

    Vrolijke Cootje
    Dat speelt zeker (nog steeds) een belangrijke rol in bijv. Spanje en Oost-Europa, en tevens in sommige landen die een financiele amnestieregeling hadden i.v.m. 'investeren' van zwart geld (Italie, Belgie). Maar in Nederland is het voor een gewone burger niet eenvoudig om een huis (gedeeltelijk) 'zwart' te betalen, dus voor de bulk van de huizenmarkt zal dit geen grote rol spelen lijkt mij. Zwart geld is hier wel besteed aan luxe badkamers, keukens, zwembaden, tuinen etc. en heeft zo indirekt nog wel een bescheiden invloed op de huizenprijzen.
  7. [verwijderd] 1 november 2004 14:22
    Volgens mij hebben de baby boomers juist wel een enorme hoeveelheid geld te besteden. Vergeet niet dat velen hun huis grotendeels of geheel afgelost hebben.(Dat was nog normaal in die periode)Daarnaast hebben zij nog goede pensioenregelingen (eindloonsysteem) en in de regel ook nog goed gespaard. Als naar mijn moeder kijk (onlangs gepensioeneerd) dan heeft zij echt veel geld te besteden, echter ze heeft veel van dat geld niet nodig. 0 hypotheek op woning v.o.v € 500.000,- plus een dikke bankrekening. Ze zal de enige niet zijn. Waar niemand het over heeft in deze discussie is dat dat geld ook weer verorven gaat worden over een aantal jaren, wat straks ook weer voor hun kinderen een financiele buffer opleverd. Nee ik ben niet zo negatief. Wel blijft het jammer dat mensen die nooit hebben kunnen, of willen kopen in dit verhaal een beetje buiten de boot vallen.

    Groeten Carefullbull
  8. [verwijderd] 1 december 2004 23:45
    quote:

    boomer92 schreef:

    ha jos

    mij lukt dit dus echt niet ,zou het ook niet willen.
    kan niet meer krijgen als 60-65% van de waarde van mijn huis en ook zo voor het in komen.
    dus vind het nogal overdreven als ik 10 k meer zou krijgen en er crucell voor koop ben ik vast binnen toch ivet?
    zo is het dus niet ivet.
    ps jos bedankt nog , echt iets voor een speciale dag aex 340 ofzo.
    gr boomer

    Beste Boomer, ik begrijp even de link niet met Crucell, maar ik neem aan dat je mij vnl vh CRXLforum kent.
    Ik heb voor mijn doen een forse positie in CRXL, dat gok ik niet, dat volg ik op de voet!(ben kind aan huis in Leiden)
    Qua geld kan ik nog 2x zoveel opnemen aan aandelen CRXL zonder geld ervoor te lenen, maar dat doe ik niet. Hoewel je met beleggen soms een goede inschatting kan maken, is er niets dat vaststaat of zeker is. Van mij geen dwingend advies om al je geld op CRXL te zetten;zeker niet als je het alleen op mijn berichten moet doen, want ik hoor meer dan dat ik meld! (Ik doel voor de goede orde niet op voorkennis,maar op signalen).

    Ik volg met grote belangstelling de huizenmarkt(ik vind vastgoed een interessant onderwerp) en hou mijn hart vast, want het rammelt aan alle kanten.

    mvg ivet
  9. Jos Koets 1 december 2004 23:57
    Beste Ivet,

    Ik ga volkomen met je mee. De wolken worden steeds donkerder en ik verwacht niet veel goeds in 2005. Veel adviseurs hebben grote problemen om hun hoofd boven water te houden. Dit geldt ook voor de makelaars. De rente zal nog verder dalen, maar tegenstrijdig zullen de huizenprijzen gaan dalen.

    Bovendien verwacht ik dat veel banken en verzekeraars eisen gaan stellen aan advoseurs als de afsluitprovisie wordt afgeschaft. Het advies naar de klant toe zal nog slechter worden en door de WFD (waar ik volkomen achter sta) zullen nieuwe adviseurs het nog moeilijker krijgen. De branche zit in flink in de slob. Er gaat heel wat gebeuren in 2005!

    Jos
  10. [verwijderd] 2 december 2004 00:21
    quote:

    invoorentegenspoed schreef:

    [quote=boomer92]
    ha jos

    mij lukt dit dus echt niet ,zou het ook niet willen.
    kan niet meer krijgen als 60-65% van de waarde van mijn huis en ook zo voor het in komen.
    dus vind het nogal overdreven als ik 10 k meer zou krijgen en er crucell voor koop ben ik vast binnen toch ivet?
    zo is het dus niet ivet.
    ps jos bedankt nog , echt iets voor een speciale dag aex 340 ofzo.
    gr boomer

    [/quote]

    Beste Boomer, ik begrijp even de link niet met Crucell, maar ik neem aan dat je mij vnl vh CRXLforum kent.
    Ik heb voor mijn doen een forse positie in CRXL, dat gok ik niet, dat volg ik op de voet!(ben kind aan huis in Leiden)
    Qua geld kan ik nog 2x zoveel opnemen aan aandelen CRXL zonder geld ervoor te lenen, maar dat doe ik niet. Hoewel je met beleggen soms een goede inschatting kan maken, is er niets dat vaststaat of zeker is. Van mij geen dwingend advies om al je geld op CRXL te zetten;zeker niet als je het alleen op mijn berichten moet doen, want ik hoor meer dan dat ik meld! (Ik doel voor de goede orde niet op voorkennis,maar op signalen).

    Ik volg met grote belangstelling de huizenmarkt(ik vind vastgoed een interessant onderwerp) en hou mijn hart vast, want het rammelt aan alle kanten.

    mvg ivet
    ha ivet en jos .
    dit is een oud draadje want ik heb mijn biertje inmiddels al op (AEX 340)smaakte echt goed jos. nogmaals bedankt.
    ivet we hebben het al eens eerder gehad over het feit dat je zeer bearisch bent over aandelen en huizen en vooral over de v.s.
    wat ik toen niet kon rijmen met je grote bull ideen over crucel, hebben nog nooit winst gemaakt , zitten ook in de v.s hebben dus ook last van de dollar enz.
    je hebt me toen al uitgelegt dat je erg close bent , dus vandaar de link.
    ging er mij om dat ik gewoon geen 120 % kan lenen ook al heeft mijn huis een giga overwaarde , zo simpel is het niet.
    gr boomer en succes met crucell
  11. [verwijderd] 2 december 2004 00:48
    Hoi Boomer, ik beleg niet altijd waarin het meeste geld mogelijk mee te verdienen is, maar ook wat me erg aanspreekt. Het dollarrisico zal CRXL niet onberoerd laten maar zal ook geen doodsteek zijn(de dubbelnotering is risky en ook toekomstige inkomsten in USD,wat momenteel nog ondergeschikt is). Qua branche is het redelijk thuis in alle conjuncturen.

    Mijn bearish instelling is niet van alle tijden, maar de zaken die ik lees en zelf zie gebeuren stemmen mij niet vrolijk. Ik kijk om mij heen en lees de positieve berichten; die komen niet met elkaar overeen,zachtjes uitgedrukt. Zo'n 15 jaar beleg ik nu en ik snap er de laatste tijd niets meer van. Neem bijv een modaal inkomen en reken voor de gein eens uit hoe je daar mee rond kan komen!(Ik heb geen inkomen,mijn vrouw weinig en we kiezen voor vrijheid op dit moment, om 2 kids op te voeden:gelukkig verstaan wij de kunst om met weinig geld veel te doen)

    Ik ben zeer sceptisch na het lezen van o.a. Beursbedrog,affaires als Enron,Ahold,Parmalat etc. Zie bijv. ook www.zeepbeleconomie.nl van JW Joenje. Kortom: Ik ben mijn vertrouwen kwijt id economie(ook negatieve ervaringen in bank ,effecten en verzekeringswezen ondersteunen dat wantrouwen!)

    mvg ivet
  12. [verwijderd] 2 december 2004 00:52
    quote:

    jkoets schreef:

    Beste Ivet,

    Ik ga volkomen met je mee. De wolken worden steeds donkerder en ik verwacht niet veel goeds in 2005. Veel adviseurs hebben grote problemen om hun hoofd boven water te houden. Dit geldt ook voor de makelaars. De rente zal nog verder dalen, maar tegenstrijdig zullen de huizenprijzen gaan dalen.

    Bovendien verwacht ik dat veel banken en verzekeraars eisen gaan stellen aan advoseurs als de afsluitprovisie wordt afgeschaft. Het advies naar de klant toe zal nog slechter worden en door de WFD (waar ik volkomen achter sta) zullen nieuwe adviseurs het nog moeilijker krijgen. De branche zit in flink in de slob. Er gaat heel wat gebeuren in 2005!

    Jos
    Hoi Jos, ik heb bij een verzekeringsadviesburo gewerkt. Eerst ging dat leuk,maar er klopte steeds minder vd organisatie(adm.puinhoop).Toen ik wegwilde bleek ik een wurgcontract te hebben, wat ik gelukkig ongedaan kon krijgen(de markt is erna sterk veranderd en indien veel royementen werden ingediend, kon ik nog een forse rekening tot 5 jaar na dato tegemoet zien! Dat risico overtrof de reguliere terugbetaling van provisie; het bedrijf had alle risico's afgewenteld op haar werknemers!)

    mvg ivet
34 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.