Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

De wilde rit van bitcoin is nog niet voorbij

Bitcoin analyse en toekomstig koersdoel

Wat zou de jongeman hebben gedacht die de moed had om twee maanden geleden dat bordje omhoog te houden tijdens de bijeenkomst van het Amerikaanse congres? Tijdens de toespraak van Fed-voorzitter Yellen, die tevens live werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie, hield hij een bord met ‘buy bitcoin’ prominent in beeld.

Buiten eeuwige roem binnen de bitcoin-community leverde het hem ook 16.000 dollar (tegen de toenmalige koers) aan bitcoin-donaties op. En ons vooral nóg meer headlines over cryptocurrencies in de media dan er de laatste tijd al verschenen.

Dat de meest gehypete, geliefde en beruchte valuta van onze planeet de laatste tijd veel in het nieuws was zal u niet ontgaan zijn. Bitcoin, nog maar 8 jaar jong, is het afgelopen jaar meer dan 625% in koers gestegen tegenover de dollar.

Hard fork

Na zo’n ongekende koersstijging is het niet vreemd dat de groep beleggers die interesse krijgt in bitcoin steeds groter wordt. Wie nu instapt moet wel zijn borst nat maken, want niets is te gek in de wereld van de digitale crypto. De munt heeft het afgelopen jaar enorme pieken – maar ook dalen – vertoond en valt daarmee duidelijk in de categorie zéér risicovol.

Afgelopen augustus steeg de koers van bitcoin met wel 40%, na onrust over een mogelijke bitcoin-afsplitsing, een zogeheten hard fork. De rally suggereerde dat de hard fork niet zou plaatsvinden. Dat pakte anders uit: 80% van de ontwikkelaars ging akkoord met het nieuwe voorstel, waardoor bitcoin cash zich afsplitste van bitcoin en er op 1 augustus alsnog een hard fork plaatsvond.

Plots waren er twee cryptomunten. Bitcoin cash kan sneller transacties verwerken, maar ‘bitcoin believers’ zweren nog steeds bij het aanhouden van hun huidige bitcoin. En tegen alle verwachtingen in, bleef de koers na de afsplitsing in rap tempo doorstijgen.

Goldman Sachs TA

Zelfs Goldman Sachs houdt tegenwoordig de koers van bitcoin nauwlettend in de gaten. Het hoofd technische strategie, Sheba Jafari, liet drie weken geleden weten dat bitcoin zich in haar ‘vijfde golf’ bevond en een top van 4.800 dollar kon gaan zien, waarna een correctie tot 2.200 dollar zou volgen.

Bitcoin overtrof de verwachtingen van Jafari zelfs, toen de koers even de 5.000 dollar aantikte. Om daarna inderdaad een stevige terugval voor de kiezen te krijgen. Nog niet tot 2.200 dollar, maar wel fors. Na de ban van de Chinese Centrale bank op Initial Coin Offerings (ICO’s) kelderde de bitcoinkoers met tientallen procenten in een paar dagen.

Die hoge mate van volatiliteit is leuk voor traders, maar de meer langetermijn-georienteerde beleggers zullen zich tijdens harde dalingen ‘bagholders’ voelen – ze anticiperen op een stijging, maar zien hun aangehouden bitcoins juist in snel tempo in waarde dalen. Het herstel van de laatste dagen zal in die groep voor de nodige opluchting zorgen.

Aanzienlijke weerstand

Hoe nu verder? Ondanks de koersschommelingen blijft de drijvende kracht achter bitcoin , de blockchain, groeien in acceptatie en aandacht. Dat vertaalt zich alleen niet één-op-één in de bitcoinkoers. In de koffiekamer wordt volop gespeculeerd over het kopen of niet kopen van bitcoin.

Onzekerheid is daarbij troef en hoop en angst regeren om de beurt. Dat is ook te zien aan de snelheid waarmee bitcoin begin september daalde. Op basis van mijn eigen technische analyse - daarover later meer - verwacht ik dat bitcoin op korte termijn een aanzienlijke weerstand zal tegenkomen, waarna een korte maar krachtige daling niet ondenkbaar is.

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Madelon Vos

Auteur:

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.